GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Praga - Mancare de aur intr-un oras de aur
O informatie de inceput: cei care prefera mancarurile gatite dietetic si fara prea multe calorii, zahar, s. a. m. d – acest articol nu vi se adreseaza. Nu pentru ca nu v-ar placea, ci pentru ca v-ar face prea multa pofta. V-am avertizat: D
Sa incepem cu inceputul: unde se mananca bine in Praga?
Aici raspunsul e destul de simplu: aproape peste tot. Fie ca intri in (destul de scumpele) restaurante din centrul vechi al orasului, un adevarat furnicar de turisti – sau alegi sa te indepartezi putin si sa mananci la un restaurant o idee mai retras (turistic vorbind), cu siguranta vei avea parte de una dintre cele mai bune mancaruri incercate vreodata.
Pe primul loc pentru noi ar fi Zlaty Klas, situat aproape de statia de metrou Florenc. Aici am fost intampinati de niste portii uriase ale unor mancaruri pur si simplu grozave: merita mentionate rata la cuptor (practic o jumatate de rata) cu varza rosie gatita in miere si galuste (atat unele din ou, cat si unele facute din paine), friptura de taur cu ciuperci facute in unt si cartofi la cuptor, sau diferitele platouri cu nenumarate feluri de carne (porc, vita, miel), toate delicioase si in portii de hranit un om flamand de o saptamana.
Pe partea de bucatarie vegetariana as recomanda Lehka Hlava (Clear Head), de langa Charles Bridge. Aici nu am gasit urma de carne in meniu, dar – sincer – nici n-a fost nevoie de ea! Supa de linte, preparata cu lapte de cocos si mancata cu orez (in loc de paine) a fost un deliciu – iar deserturile sunt de-a dreptul incredibile.
Mi-a parut rau ca nu am avut timp sa revenim aici, singura vizita fiind facuta destul de “in graba”.
Ne-am aventurat si catre bucataria thailandeza la faimosul Lemon Leaf (din apropierea Cladirii Dansatoare), loc in care am descoperit ce inseamna mancare cu adevarat picanta. Supa de creveti si taieteii cu creveti (si nu, nu e vorba de “infamii” creveti de pe vremea lui Ceasca, si chiar "the real deal”) au fost foarte bune, dar piesa de rezistenta a serii a fost curry-ul dulce de miel cu orez, o mancare putin spus socanta: la inceput, carnea este incredibil de dulce, apoi gustul incepe sa devina picant, ajungand dupa 10 secunde sa fie ca o flacara de iute. De incercat, dar doar pentru cei care suporta asa ceva (ca mine).
Avand avantajul siluetei de tip fermoar (cine nu stie bancul sa imi dea un mail), fara a ma putea ingrasa, cred ca as fi cel mai fericit om daca as locui acolo. Carnuri, sosuri, garnituri – totul este gatit altfel fata de bucataria noastra: nu mai gras sau mai gretos, ci mai dulce si mai gustos. Cu toate astea, nu am vazut oameni grasi pe strada.
In afara mancarii excelente, am avut placerea de a degusta si bauturile traditionale cehe: si aici am fost in egala masura impresionati. Becherovka (un soi de lichior preferat mai mult de femei, dulce-amarui – fabricat din 13 soiuri de ierburi), fernet, faimoasa “zana verde” (absintul, in caz ca nu va suna cunoscuta denumirea populara) sau delicioasele beri (Budweiser, Pilsner Urquell sau Krusovice) ne-au sarit in ajutor in combaterea temperaturilor care picau destul de des sub borna "-15”.
Putin amuzant mi s-a parut vinul fiert (care se gasea in orice loc public, langa orice monument sau piata – alaturi de castanele coapte sau Trdelnik, un soi de Kis Kurtos, dar mai banal) – ei prefera sa il faca extrem de dulce, ca un sirop. Nu e rau, totusi.
Preturile? Veti zambi, dar sunt mult sub cele cu care suntem obisnuiti aici. Mancarurile de pe strada sunt in jur de 2-3 EUR, iar in restaurant poti manca pe saturate cu 10-15 EUR. Cea mai scumpa nota de plata pe care am platit-o a fost de de vreo 1000 CZK, adica vreo 40 EUR, adica doua persoane care au mancat doua feluri de mancare (numai specialitati si alte cele), deserturi, 2 randuri de bauturi (aperitive) si multa bere. Mie mi se pare extrem de decent.
In plus, orice carciuma amarata din Praga are site cu lista completa de preturi sau panou cu preturi la intrare – inca o dovada a respectului pe care acest popor il are fata de turisti.
Daca sunteti gurmanzi adevarati sau doar putin curiosi – veti fi placut impresionati de ce veti gasi in Cehia. Pentru mine a fost o experienta completa, in multe momente parandu-mi cu adevarat rau ca nu ma pot bucura in fiecare zi de toate bunatatile pe care le are de oferit acest popor. Recomand!
Trimis de C05T1N in 25.05.10 17:09:55
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (C05T1N); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am stat in Praga 3 zile, in 2008, intorcandu-ma din Suedia.
Desi prima intentie a fost sa dormim o noapte si apoi sa ne vedem mai departe de drum, dupa ce dimineata vedem "un pic " Praga, n-am rezistat frumusetii orasului "de aur " si ne-am prelungit sederea (desi dupa 3 sapt in Suedia ne era dor de casa si de copii).
Am stat la o pensiune super, Albert se numeste, aleasa la intamplare din fuga masinii, la 10. 00p. m. La 110 euro un apartament cu doua camere mari (2 dormitoare) cu un living mare intre ele si cu o terasa de pe care aveam o panorama minunata asupra orasului, chiar daca eram undeva intr-o margine de oras, cu m. d. , si un receptioner deosebit, care pe langa conversatia depasind cadrul oficial, ne-a facut tot felul de recomandari (tips-uri) care ne-au ajutat sa petrecem mai mult decat agreabil cele trei zile.
Subscriu la tot ce s-a spus despre bucataria locala, aveam o idee vaga de pe cand mancam la restaurantul cehesc, in Bucuresti.
De notat galustile =Knedle, sau galuscute=knedliki, a caror reteta am gasit-o si eu mai tarziu pe net, dar ocazie cu care am constatat ca bucataria slava veche s-a modificat prin contactul cu bucataria tarilor vecine, de exemplu cea germana.
Astfel, modul de preparare al galustilor folosite ca garnitura la felurile cu carne este aproape identic cu cel al galustei uriase, plina cu gem si acoperita cu sos de vanilie si mult -mult mac macinat si zahar din faimosul GermKnodle austriac (numai cine n-a mancat nu stie ce pierde).
Sper sa placa melodia atasata, putem schimba lacerere ... Prozit!
Un review foarte util pentru a manca in Praga. Un vot cu superbonus din partea mea!
Salut, plec si eu pe 20 august in concediu ce cuprinde 2 zile in Budapesta, 3 in Viena si 4 in Praga. Va rog ajutati-ma cu niste preturi la mancare in Viena si Praga, acolo voi sta mai mult. Spuneti-mi daca in Cehia e O.K. sa ma duc cu Euro sau sa-mi iau Koroane din Romania ??
Va multumesc mult!
Concediu placut! Si noi plecam din nou in Praga (24-31 August).
Luati-va coroane de aici pentru Cehia. Mergeti din timp la banca si faceti comanda.
Cat despre mancare... daca nu va duceti la ce e chiar in centru (gen langa Karluv Most s.a.m.d), veti da pe masa in jur de 5-600 de coroane (doua feluri de mancare, bere, eventual si desert).
Incercati sa va planificati locurile in care veti manca de aici - fiecare carciuma de acolo are site cu preturi, tot ce trebuie sa faceti e sa cautati. Si, chiar daca nu gasiti nimic de aici, toate restaurantele au meniurile afisate la intrare.
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi ! O singura intrebare mai am, spuneti-mi daca 600 coroane costa masa pentru o singura persoane sau pentru amandoua ?
Va doresc si voua un concediu deosebit !
In mod normal, ar trebui sa fie pretul pentru doua persoane. Cu toate astea, verifica preturile inainte sa intri intr-un restaurant nou, ca sa nu fii surprins la final. De exemplu, o masa de pranz la Zlaty Klas (preferatul meu) ar fi:
Supa de ceapa (35 CZK) + Gulas Ceh (155 CZK) + Salata (50 CZK) + inghetata (60 CZK) + bere (35 CZK). Total: 335 CZK (putin peste cat am zis, dar am ales la nimereala din meniu acum).
Si, apropos, sa nu cumva sa bei alta bere decat cea draught - in Cehia, aceasta e mult mai buna decat cea imbuteliata.
M-am intors de la Praga saptamana trecuta si am fost si eu impresionata de mancare. Ma bucur ca ai inclus restaurantul Lemon Leaf in review-ul tau. Am tinut neaparat sa ajung acolo, pentru ca sunt pasionata de mancarea thailandeza. Pentru cei interesati, este pe strada Myslicova 14 (statia metrou B Karlovo Namesti, apoi pe jos putin).
Ce sa spun... imi pare rau ca nu am mancat acolo decat o data! Super mancare si preturi la optiunile de pranz. In fiecare zi (L-V) au 3 variante de meniu la pranz, cu supa si un fel principal, dar si oferte a la carte. In functie de meniul ales, costa intre 99 si 129 czk (4-5 E). Meniurile 1 si 2 sunt europene (paste, carne, legume, etc.), iar 3 este Thai.
In ziua cand am fost eu aveau o supa de vis cu lapte de cocos si am ales curry rosu de vita (iute) cu orez. Nebunie, ce mai! In weekenduri au bufet "all you can eat" parca 250 czk (10 E). Mai multe despre restaurant click aici
Pofta buna!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 2 berării cu ștaif în Praga — scris în 15.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 4 mâncătorii faine în Praga — scris în 05.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Trei restaurante pragheze - jacuzzi culinar pe gâtlej — scris în 16.01.23 de Alina53 din GALATI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Džungle: Un bar minimalist cu suflet — scris în 01.07.23 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cărnuri, sosuri groase/grase, găluște... Noroc cu berea! — scris în 31.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 [U Rodinneho Krbu Praga] Recomandare: U Rodinneho Krbu Praga - să mancati bine! — scris în 23.09.19 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 [Pivovar a restaurace U Fleků] U Fleku, berarie, restaurant — scris în 24.08.18 de onesti60 din ONEşTI [BC] - RECOMANDĂ