GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
“So long as you have food in your mouth, you have solved all questions for the time being. ” Franz Kafka
O revelaţie destul de logică, născută probabil la ceas de seară într-o obscură bodegă pragheză şi transformată într-un stil de viaţă pentru majoritatea localnicilor, pe semne determinaţi în rezolvarea problemelor :)). Până acum, eu nu am văzut oraş cu viaţă socială mai activă decât Praga, unde găsirea unui restaurant sau a unei terase pe gustul fiecăruia e complicată doar prin prisma faptului ca pe orice străduţă te-ar lovi setea sau foamea, vei avea o mulţime de variante de unde alege. Aşadar, nu-ţi rămâne decât să te ghidezi după instinct sau... miros :D, iar‚ în final, orice-ai alege se va dovedi foarte bine ales.
Şi acum, că am stabilit că între graniţele Pragăi nimeni nu va răbda de sete sau foame, în niciun moment al zilei (sau al nopţii), menţionez că nici eu, nici jumătatea-mi, nu dispunem de o capacitate de înfulecare ieşită din comun, aşa că oricât chef am fi avut (şi chiar am avut) să zăbovim cât e ziua de lungă prin restaurante, am fost limitaţi... fizic :). Însă am făcut şi noi ce-am putut şi, chiar dacă berea nu a curs şiroaie şi nu ni s-au perindat pe sub nas platouri întinse, am reuşit în cele 3 zile de hoinăreală pe străzile capitalei cehe, să trecem pragul şi câtorva localuri, unele foarte interesante, demne de ţinut minte şi de transmis mai departe.
Despre acestea vă voi relata pe scurt, aşa cum promiteam în impresiile dedicate obiectivelor turistice ale Pragăi (vezi impresii), nu de alta dar un articol despre Praga care nu cuprinde şi câteva rânduri despre această esenţă a spiritului praghez este cel puţin incomplet, turistic vorbind. Pe celelalte nu le voi aminti, nu pentru că mi-au displăcut (atunci chiar aş fi stăruit asupra lor), ci pentru că nu au ieşit cu nimic în evidenţă. Însă insist asupra unui aspect: peste tot, fără excepţie, servirea a fost ireproşabilă, punctuală indiferent de cât de aglomerat era localul, mâncarea proaspătă, gustoasă, iar taxarea corectă, fie că vorbim de restaurantele din zona centrală, obişnuite cu turişti, sau de cele mai lăturalnice şi fără pretenţii.
În Nové Město:
Despre acest restaurant nu mă pot încă decide dacă face parte din categoria locurilor bune de pierdut vremea şi domolit foamea şi, mai ales, setea sau este un obiectiv turistic în sine şi atunci trebuia să-l fi pomenit în articolul dedicat atracţiilor din Praga. Însă oricum l-aş cataloga, există o singură certitudine: dacă vă doriţi o experienţă inedită, Restaurant Výtopna este locul în care trebuie să ajungeţi măcar o dată când vizitaţi Praga. Iar dacă sunteţi însoţiţi şi de copii, această „o dată” riscă să se transforme în „fiecare dată” :), pentru că un restaurant unde berea (sau orice băutură) îţi este adusă cu trenuleţul nu poate să-ţi rămână indiferent, atâta timp cât sufletul îţi este încă tânăr. Iar dacă eşti tânăr şi la trup, va fi un delir total.
Dar să vă spun câte ceva despre Výtopna. Întreaga incintă a localului este înţesată de o complicată reţea feroviară în miniatură, ce dispune de câte-o „haltă” în dreptul fiecarei mese, pentru a livra produsul cerut. „Gara centrală” sau locul de unde pleacă încărcat fiecare trenuleţ se află, bineînteles, în faţa barului, direct la sursa de bere :D, iar tot ce clientul trebuie să facă este să-şi aştepte liniştit comanda. La prima vedere pare simplu, nu? Ei bine, nu chiar. Cu siguranţă prin faţa lui vor trece câteva trenuri încărcate cu comenzi asemănătoare cu a sa, nu de alta dar nu sunt prea multe sortimente la Vytopna :)). Atunci, oricât ar fi el de însetat, trebuie să-şi astâmpere pofta şi să nu trişeze. Adică să evite să sustragă, din mers, vreo halbă, pentru că aceea nu i se cuvine lui ci este aşteptată de altcineva, undeva mai departe pe traseu. În plus, poate provoca din neatenţie şi deraierea trenului, ceea ce nu e chiar de glumă, fiindcă se poate lăsa cu pagube serioase la buget.
Aşadar, pe al său trenuleţ îl va recunoaşte pentru că va fi singurul care va opri în dreptul său şi va staţiona pe durata descărcării „mărfii”. Acela este al său, nu altul! În cazul în care comanda a ajuns „trunchiată” la livrare, înseamnă că cineva a făcut ceea ce v-am spus cu câteva rânduri mai sus să nu faceţi =)).
Fără îndoială că Vytopna punctează din plin la impresie artistică, ceea ce compensează în oarecare măsură calitatea mâncarii, care nu e de natură să te dea pe spate, cel putin nu la cât te-ai aştepta judecand după coada care începe să se formeze în fiecare seară la uşa localului. Acum să nu care cumva să se înţeleagă greşit, măncarea nu e deloc rea, dar e foarte posibil să aveţi opţiuni mai bune în Nové Město din punctul ăsta de vedere. Din alte puncte însă, mă indoiesc. Şi nici preţurile nu sunt mari deloc, din ce-am văzut tot la restaurantele din zonă.
Că tot am amintit de coadă, provocarea maximă la Vztopna este să găseşti o masă liberă, în special în weekenduri după orele 18-19. De fapt, atunci nu mai e o provocare, ci o certitudine... aceea că nu veţi găsi nici loc să respiraţi. Noi am avut noroc din a doua încercare (era duminica, în jurul orei 16, însă spre 18 deja se aglomerase), dar cel mai simplu este să faceţi rezervare cu o zi înainte, sau chiar în acceaşi zi cu câteva ore mai devreme.
Orientativ, câteva preţuri: berea Krusovice la 0.5 litri – 29 coroane, Pepsi la 0.25 litri – 39 coroane, supa de ceapa „Cibulačka” (e un “must do” sau, mai bine zis, un „must eat” în Praga :))) – 59 coroane, meniu aripioare la grătar cu sos, varză şi o baghetă „Křidla bageta”– 309 coroane (astea nu ne-au încântat) şi o porţie de cartofi pai „Hranolky”- 59 coroane. Preţul e afişat pe bon atât în coroane cât şi în euro, iar plata se poate face în ambele monede. Pe scurt, preţul final pentru 2 beri, 2 Pepsi (aduse in 3 ture pentru că, ce să vezi, nu ne-am putut hotărî deodată =))) + mâncarea au costat 24.50 euro (563 coroane), ceea ce nu e chiar puţin, dar nicidecum mult pentru Praga.
Cum găsiţi Vytopna? Foarte uşor, în Piaţa Wenceslas, mergeţi vreo 200 metri dinspre statuia ecvestră înspre capătul opus şi o veţi vedea pe stânga, la etajul 1 al clădirii nr. 56, chiar deasupra fast-food-ului KFC.
În Staré Město:
Ei bine, aici aveţi o sumedenie de restaurante din care să alegeţi, însă preţurile sunt de la mari (pe străduţele lăturalnice) la foarte mari (în Piaţa Centrală), în sensul că aceeaşi supă de ceapă va costa 150 de coroane, faţă de 59 la Vytopna. Partea bună e că toate restaurantele au afişat meniul la intrare, astfel încât poţi studia liniştit oferta şi pleca mai departe dacă nu eşti convins. Asta am făcut şi noi de câteva ori, până ce ne-a ieşit în cale restaurantul Blatnička.
E adevărat că nu e chiar în piaţa centrală, dar nu e mai departe de 5 minute de mers pe jos de Ceasul Astronomic, iar preţurile şi, mai ales, mâncarea sunt fără egal. Aici am lăsat 532 de coroane, adică ceva mai puţin decât la Vytopna pentru următoarele: 2 beri de 0.50 la 49 coroane (aproape dublu faţă de Vytopna, dar bună berea), pâine „Pecivo”– 24 coroane, supă de ceapă „Polevka”– 49 coroane (mai ieftină decât la Vytopna dar la fel de divină, dacă-mi permiteţi exprimarea :D), un schnitzel de porc cu salată „Smazeny rizek” – 179 coroane, cartofi pai „Hranolky” – 43 coroane (mai ieftini decât la Vytopna) şi un strudel cu mere „Jablečný závin” – 99 coroane (absolut delicios). Aici am plătit şi tacâmul – 20 coroane/pers., însă am primit aperitiv din partea casei pâine şi un fel de untură cu ceapă şi boia, o minunăţie, cu care aproape că ne-am săturat înainte să vină comanda :)).
Aşadar, dacă sunteţi prin zona centrului vechi, vă recomand o vizită la Blatnicka, mâncarea şi servirea sunt ireproşabile, iar preţurile mai mult decât decente. Adresa este str. Michalska 511/6, practic din faţa Ceasului Astronomic o luaţi pe strada Melantrichova (strada dintre Hotel U Prince şi Café Mozart), apoi faceţi dreapta pe Michalska. Treceti de Iron Gate Hotel, de restaurantul Karavella şi de Propaganda Pub şi, în vreo 50 de metri gasiţi Blatnička pe partea stângă a drumului, iar ceva mai în faţă, pe dreapta, terasa lor.
În Malá Strana:
Pe aleea ce urcă spre Turnul Petrin ni s-a oferit şansa să vedem, printre sute de pomi fructiferi in plină floare, cea mai frumoasă panoramă spre castelul Praga şi spre întreg oraşul vechi. Şi asta nu în orice condiţii, ci tolăniţi la o masă de pe terasa restaurantului Petřínské terasy, cu cate-o halbă de bere rece in faţă, numai buna după urcuşul destul de obositor, spre turn. Iniţial trecusem pe langă local, în ideea că poate restarantul de la baza turnului o fi mai interesant. Nici vorba însă, multă gălăgie, aglomeraţie şi, cel mai important (având în vedere locaţia), cu privelişte ioc.
Priveliştea o aveai dacă urcai în turn, însă jos, la bază, nu vedeai altceva decat pădurea. Şi un furnicar de oameni. Aşa că am făcut rapid stânga-mprejur şi în 10 minute ne aşezam la una din mesele restaurantului Petřínské terasy, care în jurul orei 12 încă nu se aglomesare, aşa că am avut zeci de locuri de unde alege. Şi daca panorama spectaculoasă făcea singură toţi banii, nici mâncarea nu a fost mai prejos. Iar preţurile, cele mai mici de până acum.
Aşadar, chef soup “Sefovska polevka”+ doua baghete mici- 45 coroane, cascaval pane cu sos alb “Smazeny syr” + cartofi pai – 175 coroane (de obicei mai scump, dar acum era meniul zilei), o bere la 0.33 – 27 coroane si o bere la 0.50 – 45 coroane ne-au dus la un total de 292 coroane, sau 12.70 euro (la fel ca la Vytopna, preţul final este afişat pe bon în ambele monede). Un produs deosebit care mi-a atras atenţia în meniu a fost un fel de bautură slab alcoolizată, pe bază de sirop de fructe producţe proprie, din livezile ce înconjurau terasa.
Sincer vă spun, cred că o atmosferă mai plăcută, mai reconfortantă şi mai ales, mai pitorească decât cea de la Petřínské terasy e greu de găsit în Praga.
Adresa localului este Seminářské Zahrady 393, nu că aţi avea cum să-l rataţi dacă urcaţi spre turn.
Cam ăsta a fost periplul nostru culinar prin Praga, aşa că vă las în compania pozelor. Dacă încă nu v-am trezit apetitul, aruncaţi un ochi peste ele şi mai vorbim după… Vacanţe savuroase :)
Trimis de Camelia19 in 05.08.15 23:39:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Camelia19); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 2 berării cu ștaif în Praga — scris în 15.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 4 mâncătorii faine în Praga — scris în 05.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Trei restaurante pragheze - jacuzzi culinar pe gâtlej — scris în 16.01.23 de Alina53 din GALATI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Džungle: Un bar minimalist cu suflet — scris în 01.07.23 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cărnuri, sosuri groase/grase, găluște... Noroc cu berea! — scris în 31.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 [U Rodinneho Krbu Praga] Recomandare: U Rodinneho Krbu Praga - să mancati bine! — scris în 23.09.19 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 [Pivovar a restaurace U Fleků] U Fleku, berarie, restaurant — scris în 24.08.18 de onesti60 din ONEşTI [BC] - RECOMANDĂ