ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
MAR-2024
Cuplu
PREȚ 31-52 euro/masă
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

4 mâncătorii faine în Praga

TIPĂREȘTE URM de aici

Nicio vacanță nu e completă dacă n-o asezonezi cu gastronomia locală. Cel puțin noi asta încercăm să facem pe unde ne ducem, să mâncăm (și să bem) ca localnicii, măcar cât se poate.  

Despre bucătăria cehă v-am mai povestit și cu alte ocazii; n-o fi cea mai spectaculoasă din lume, dar cu siguranță nici cea mai rea. Ca peste tot, oamenii s-au adaptat la resurse și temperaturi ambientale, așa că mâncarea cehească este destul de consistentă, cu cărniță sau cârnați, grăsimi și făinoase (printre care tradiționalele „găluște” de cartofi sau făină; practic, un fel de ruladă fiartă din care se taie felii groase de un deget).  

O, și să nu uităm de bere! 🍻 Unii susțin că berea cea mai bună se face în Cehia, mai bună decât varietățile belgiene sau nemțești. Eu – mare iubitoare de bere – mă declar imparțială, am găsit pretutindeni sortimente care să-mi placă. Și pentru că în cea mai recentă minivacanță a noastră în Praga am avut 2 experiențe deosebite în ceea ce privește berea, pe acestea o să vi le prezint separat. Azi o să vorbim despre mâncătorii.

Steak Restaurant Titanic – 4,3/988 recenzii pe Google; 24, Štěpánská, Nove Město; program: L-V 11:00-23:00, S 12:00-23:00, D 16:00-22:00; www.titanicrestaurant. cz 

L-am ales la repezeală, după ce ne-am cazat, aruncând o privire pe harta Google după mâncătorii prezente pe o rază de 2-300 m, de preferat în direcția centrul vechi. Ne-au atras recenziile pozitive pe care Titanicul le deține și intuiția că vom mânca în sfârșit o masă adevărată pe ziua respectivă, după ce ciuguliserăm toate prostiile pe drum și prin aeroport.  

N-am făcut mai mult de 10 minute de la hotel până la restaurant, pe care l-am identificat ușor la parterul unei clădiri cu 3 sau 4 etaje, sobră și elegantă, cum sunt multe prin centrul Pragăi (chiar dacă aici ne aflam un pic excentric față de punctul 0). Am remarcat din mers fereastra rotundă în formă de hublou prin care se zărea un far miniatural, precum și „meniul zilei” , cu 3 feluri de mâncare, afișat pe zidul exterior în 3 limbi (engleză, rusă și – bănuiesc – chineză) = 333 czk = 16 euro. Bună afacere, doar că ora era deja înaintată, prânzul trecuse cam de multișor.

În fine, am intrat, am dat nas în nas cu barul stabilimentului, unde nu presta nimeni pe moment. Totuși, prezența noastră nu s-a lăsat neobservată și de nicăieri a apărut un ospătar căruia i-am împărtășit doleanța noastră și care ne-a invitat cu amabilitate să ne alegem una dintre cele multe mese; de fapt, cam toate (abia după vreo juma de ceas a început să se mai populeze zona; familii cu copii, în scop de cină timpurie). Desigur, am ales masa de lângă hublou 😊.  

Am primit meniuri (și în engleză), din cele cu poze și minime explicații despre preparat. Oferta nu foarte stufoasă, bazată 90% pe carne și derivate, prețurile medii. Nu ne-a luat mult să decidem: o porție de supă de pui (de șeruit; 99 czk) și câte un fel principal: minișnițele de pui și porc cu salată coleslaw (319 czk) și medalioane de porc cu legume (299 czk). De udat, câte o halbă cu bere Pilsner (62 czk). Vă reamintesc, 1 czk = 0,2 lei.  

Băuturile au venit mintenaș și ne-au întâmpinat toate așteptările, adică au fost reci și cu bule pișcătoare la limbă, așa cum se cuvine. Am avut timp să aruncăm câte un ochi prin încăperea în care ne aflam, cât și prin cele vecine și chiar am făcut câteva poze, profitând de „vântul” ce bătea din toate părțile. Decorul este destul de simplist, cu doar câteva elemente ce te duc cu gândul la numele restaurantului; așa-i la cehi, n-au ei cine știe ce treabă cu briz-brizurile.

În fine, a venit supița – fierbinte și aromată, plină de legume, paste și bucăți de piept de pui. Pentru cineva nu foarte flămând, o porție din supa aia poate fi de ajuns pentru câteva ore bune. Oricum, a picat bine. Pe urmă, felurile principale. Șnițelele au fost însoțite, în afară de minibolul cu coleslaw (cu varză roșie), de un fel de maioneză acrișoară, câțiva ardei iuți murați, un pic de salată și un sfert de lămâie. Medalioanele – de un sos brun, încă unul alb și legume trase la tigaie. Mult și bun, ne-am (prea) săturat! La final am mai luat o bere lager, din care deasemenea am băut amândoi.

Nota a totalizat 1042 czk/52 euro. Exact așa era scris prețul, și în moneda locală, și în euro. Am plătit cu cardul (în 95% din locuri am putut plăti cu cardul în Praga). La final țin minte că am vizitat și toaleta; curat, toate cele necesare, nimic de menționat. De recomandat Titanicu’ ăsta!...

Pivovar a Restaurace Vojanův Dvůr (Tribunalul Militar) – 4,1/4114 recenzii pe Google; U Lužického semináře 21, Malá Strana; program: L-V 11:00-22:00, S-D 11:00-23:00; www.vojanuvdvur. cz 

Păi atâta am învățat și noi de când tot colindăm Cehia, că pivovar înseamnă berărie! 😊 Bine, nouă ne trebuia mai degrabă mâncătorie la ora aia, adică vreo 3 după-amiaza să fi fost când am coborât de la Cetate (cu gladiolele tremurând frenetic și cu stomacurile lipite de șira spinării). Și atunci ne-a ieșit în cale, aproximativ la baza dealului, acest mirific loc care promite și mâncare, și bere artizanală... Cum să nu poposești?!

Am găsit poarta larg deschisă și am pătruns în incinta spațioasă ocupată de terasa exterioară, amenajată cu mese și scaune (chiar erau niște neni cu niște beri în față și niște țigări în colț de gură), dar nefuncțională, în sensul că nu venea nimeni să te servească aici (chiar scria explicit). Logic, ne aflam totuși la început de martie. Vara, mă gândesc că o fi cu totul altă treabă...

Așa că ne-am îndreptat spre clădirea în L, cu un singur nivel, dublată parțial de o terasă acoperită, închisă de niște geamuri uriașe. Am zâmbit când am dat cu ochii de brăduțul de Crăciun; brăduțul se ținea bine (pesemne era plantat într-un ghiveci) și încă purta cu mândrie steaua pe creștet și câteva globulețe colorate printre ramuri...

Am pătruns înăuntru, era destul de aglomerat, așa că am așteptat să ni se indice masa pe care s-o ocupăm. Aceasta s-a dovedit a fi pe terasa acoperită, unde era un pic răcoare, însă aveau păturici disponibile pentru cine dorea.  

Meniul de mâncare încăpea pe o pagină: aperitive, supe, salate&paste, hamburgheri și... specialități care merg la bere. Pe cealaltă erau băuturile (neinteresant). Cireașa de pe tort, expusă separat – cele 6 sortimente de bere artizanală producție proprie! Păi da!

Tati și-a luat gulaș în pâine (345 czk), care s-a dovedit a fi delicios, dar, așa cum se întâmplă, mai mult pâine decât gulaș. Plus că, pe măsură ce mănânci, zeama aia tot intră în miezul pâinii și se tot împuținează; dar probabil că asta e și ideea, să râșcâi la final stratul ăla înmuiat și să te declari sătul. Ce rămâne arunci de obicei (eventual „capacul” îl dovedești). Pe mine mă cam doare sufletul de atâta pâine risipită (deși am văzut cândva la Alba 2 spanioloaice – studente cred – care-și comandaseră pentru amândouă una bucată ciorbă de fasole în pâine și au ras tot-tot-tot, nicio firimitură n-a rămas; așa da!)...

Eu am luat rumpsteak cu fasole verde și cartofi (395 czk) – o bunătate absolută! De băut, am încercat în total 3 dintre cele 6 variante (72,78 90 czk), am avut și clasament la final, nu mai știu exact care a fost ordinea. Nota a adunat 1052 czk, aproximativ la fel ca data trecută! 😊 Ne-a plăcut și am reveni; recomandăm!

Palo Verde Bistro – 4,6/1810 recenzii pe Google; Žitná 45, Nove Město; program: zilnic 7:30-22:30; www.paloverdebistro. cz 

În aceeași seară, obosiți-varză, am zis să căutăm ceva cât mai aproape de hotel. Chiar peste drum am identificat 2 mâncătorii, o trattoria și unul vegan. Am mai fi fost ceva după colț, un pic mai departe. Le-om lua la rând și trebuie să ni se arate de undeva.

Întâi ne-am dus la italian. Era pustiu, iar angajatul nici măcar n-a catadicsit să ridice ochii din telefon în cele 30 de secunde cât am străbătut sala destul de lunguță, călcând apăsat. Nici când am ajuns în fața lui nu ne-a aruncat vreo privire, așa că am făcut stânga împrejur fără niciun cuvânt. Și am intrat alături, în cârciuma vegană (este de fapt restaurantul hotelului Salvator Boutique) . Aici, fix invers, am fost primiți cu un hello! zgomotos, cu multe zâmbete și cu o masă liberă (din puținele disponibile). Mi-a plăcut din prima și atmosfera, și decorul, cu multe plante verzi (am apucat să fac o poză chinuită la final, că altfel n-am vrut să deranjez populația).  

Oferta e destul de restrânsă, 1 pagină de mâncare (inclusiv breakfast) și 2 de băuturi. Am optat amândoi pentru câte o porție de lasagna vegetariană cu pesto roșu (269 czk) și câte o bere draught mică (60 czk). Berea a fost rece, mâncarea nesperat de gustoasă și multă, chiar n-am putut termina din farfurie. Aveau și niște deserturi vegane care arătau demențial (într-o vitrină rotitoare plasată fix lângă masa noastră; lol), dar cine să mai aibă stomac pentru ele?! Mi-a părut rău, sincer vă zic...  

Nota... am uitat s-o pozez, socotiți și voi. Da, da, recomand! Câteodată e bine să mai lăsăm cărnița deoparte...

Restaurace U Mlynáře (La Morar) – 4,4/3097 recenzii pe Google; Nerudova 213/18; program: zilnic 11:00-22:00; www.restauraceumlynare. cz

Se află chiar peste drum de Ambasada României, în Malá Strana. Aflați în zonă, l-am căutat rapid pe Google să vedem dacă e de încredere și am intrat. Terasa exterioară era pustie, înăuntru însă aproape plin. Am primit și noi o masă, meniuri și recomandarea de a ține cont și de oferta zilei care era trecută pe o tăbliță, separat.  

Până la urmă, Tati a ales ceva din meniu, iar eu din ofertă, însă când le-am primit ne-a pufnit râsul, arătau aproximativ la fel și erau, în esență, aproximativ la fel: carne (porc, respectiv vită) cu mâncărică de spanac (una avea și câteva ciupercuțe, alta nu) și găluște tradiționale de cartofi. S-au dovedit a fi extrem de gustoase, cred că a fost cel mai bun lucru mâncat de mine în Praga până acum! O să râdeți, dar mâncărica aia de spanac chiar m-a dat pe spate! Avea și un pic de usturoi, avea și ierburile potrivite; ce mai, era deliciu! 295 czk bucata plus 3 beri la halbă (39 czk! the cheapest!!!), rezultă 707 czk/30,74 euro. Cea mai bună masă și cea mai ieftină. De 2 ori recomand!

***

Cam asta a fost experiența noastră culinară Praga/primăvară 2024. Peste medie, dacă mă gândesc. E drept, avem grijă să nu intrăm chiar oriunde, facem o minimă verificare, oricât de tare ne-am grăbi. Până acum n-am prea luat plasă. Iar uneori chiar se întâmplă să avem surprize de proporții, cum s-a petrecut și cu Morarul de vis a vis de Ambasadă!

Gata, prepare yourself, data viitoare vă povestesc despre beuturii! 😉🍺

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 05.10.24 16:14:37
Validat / Publicat: 05.10.24 16:59:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 608 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Pivovar a restaurace Vojanuv Dvur
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin
[06.10.24 08:02:01]
»

@crismis: Mă gândeam la gulașul ăla în pâine. Eu sunt cu ciorba de fasole în pâine. Pe unde o prind, n-o iert. Și așa cum ai zis și tu, zeama intră în pâine și e un deliciu să mănânci pâinea aia după. Sau chiar și cu felul doi .

Am mers până acolo încât i-am dat cu lingura peste mână unui ospătar prea zelos care vroia să-mi ia farfuria de pe masă crezând el c-am terminat ciorba. Păi cum să-mi ia de pe masă bunăciunea aia de pâine?

Altfel... arată foarte bine ce-ați mâncat acolo și da, sunt 100% de acord cu tine. Când merg prin alte meleaguri și eu vreau să mănânc ce mănâncă ei acolo.

webmaster
[06.10.24 15:23:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[06.10.24 15:28:47]
»

@webmaster: mulțam frumos!

gojavalerPHONE
[07.10.24 19:23:32]
»

Praga, Praga...

Destul de aproape dar nu chiar foarte, interesantă destinație, și ce este și mai interesant: totuși se mai găsesc de-ale gurii de prin locurile 'celea de le onorezi cu prezența... Că-nah, pizza/paste/burgeri/chips și/sau supe-cremă/friptură cu legume/grill&stuff găsești peste tot.

Mâncăruri locale, beuturi așișderea și poate arhitectură sau urbanism de-a locului, specific, ar fi ideal de am întâlni prin locurile unde ne petrecem concedii, escapade sau doar suntem prin trecere. Iar ce ne spui aici pare-se să se potrivească cam, ne-ai făcut poftă nițel, recunoaștem 🫡

Despre desert nimic, nimic... ?

Despre partea cu aperitive lichide: 'nica nu-ncercarăți?

Da' pe la promenade, plimbăreală nu luarăți la mână o... plăcințică, o gogoașă, un drajeu/un jeleu - ceva ce fac ei pe acolo? Hai zi-ne 🫣😄

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
gojavaler, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm, bem în Praga?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044517040252686 sec
    ecranul dvs: 1 x 1