GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Amphipolis: 2 ½ milenii și... un leu
La plecarea din Kavala către cea de-a doua destinație a vacanței, după bălăceala de la Ammolofoi vezi impresii am făcut o nouă oprire, de data aceasta pentru a vizita un sit arheologic probabil mai puțin cunoscut de cei mai mulți dintre voi, însă extrem de important. A fost colonie ateniană, oraș macedonean și capitală de provincie romană, dar despre el, după știința mea, nu s-a scris pe AFA.
Locul se numește Amphipolis și pentru a ajunge acolo am continuat să rulăm spre vest pe șoseaua de coastă Thessalonikis-Kavalas, infinit mai spectaculoasă decât Egnatia Odos, situată pe această porțiune în mare parte la înălțime. Până la Paralia Karianis și Paralia Ofriniou nu se străbate nicio localitate, însă am remarcat indicatoare care trimit în stânga în jos spre țărm către câteva plaje izolate (unele din ele de nudiști).
O deviere de numai 2 km din șosea ne duce pe drumul secundar, practic o bretea circulară de cca. 4 km lungime care înconjoară situl arheologic. Pentru orientare în spațiu: ne aflăm în estuarul râului Strymon (Struma), la 62 km de Kavala și 98 km de Salonic, într-o câmpie fertilă situată la poalele munților Pangaion (Pangeu), bogați în zăcăminte de metale prețioase.
De-a lungul șoselei ori la mică distanță se înșiră mai multe obiective, unele din ele în aer liber și fără taxă de intrare. Pentru cele unde achizița biletului este obligatorie, acesta costă 6 euro, respectiv 3 euro pentru seniori, iar programul de vizitare este din 1 aprilie până în 31 octombrie între orele 8-20, în restul anului între orele 9-15.30 Site-ul oficial, destul de incomplet, este odysseus.culture.gr/h/3/e ... jsp?obj_id=2403. Mai multe informații am găsit însă, de pildă, aici: en.wikivoyage.org/wiki/Amphipolis; mediafax.ro/stiinta-sanat ... l-mare-11265036; historia.ro/sectiune/gene ... mei-577622.html.
Situl arheologic propriu-zis (Acropolis), nu este foarte ofertant din punct de vedere turistic, după cum se precizează în toate materialele pe care le-am consultat, așa încât nu l-am vizitat. Cei interesați pot viziona însă un filmuleț youtube.
În Acropolis s-au excavat cimitire, clădiri particulare și publice etc. aparținând unei perioade întinse între epoca preistorică și cea bizantină. Printre acestea se numără ziduri fortificate din secolele IV-V d. Hr., un rezervor de apă din timpul întemeierii coloniei ateniene, gymnasiumul de la finele secolului al IV-lea d. Hr., o vilă romană din secolul al II-lea d. Hr. împodobită cu picturi murale și mozaicuri expuse la muzeul arheologic, mai multe ruine de biserici paleocreștine.
Șoseaua trece, dincolo de fortificații, pe lângă un pod de lemn ale cărui ruine s-au păstrat, ca și pe lângă Turnul Marmariou, construit în 1367 de înalți oficiali bizantini, care l-au donat în 1384 bisericii Pantokrator de pe Muntele Athos. În apropierea complexului de la Amphipolis sunt și alte turnuri din secolul al XIV-lea, precum și ruinele unor castele medievale. Nu în ultimul rând, există un Muzeu de Arheologie youtube foarte bine organizat, pe care l-am vizitat și asupra căruia voi reveni spre finalul reviewului.
Până atunci însă, vă propun să ne concentrăm asupra unui obiectiv deosebit de important, descoperit în 2012 și excavat începând cu 2014. Așa-numitul mormânt Kasta/Casta, cel mai mare monument funerar din Grecia, datat 300-325 î. Hr., este situat la 2,5 km nord-est de Acropolis, pe un deal. Cercetările asupra acestuia continuă și deocamdată accesul publicului nu e permis (unele artefacte pot fi totuși văzute la muzeu), însă am atașat la review un film care mi s-a părut atât edificator, cât și incitant.
Despre ce este vorba?
Despre un mormânt macedonean tip tumulus (movilă funerară), la fel ca cel al lui Flip II de la Vergina (Aigai) vezi impresii. Este un heroon (monument funerar construit în onoarea unui erou) și deși inițial s-a speculat că ar putea fi locul de veci al lui Alexandru Macedon însuși, ipoteza că ar comemora pe unul dintre generalii sau apropiații săi pare mult mai plauzibilă.
În acest sens este vehiculat numele lui Hephaestion, confidentul regelui, la a cărui moarte la vârsta de numai 32 de ani Alexandru a decis să-i acorde statut divin. Alte ipoteze susțin că mormântul ar aparține Olympiei (mama lui Alexandru), Roxanei (soția regelui) și fiului lor Alexandru IV, sau unor generali ai marelui rege - Androsthenes, Laomedon, Nearchus, Antigonus Monophthalmus sau Cassandros. În fine, o altă teorie neagă originea macedoneană a mormântului și, având în vedere apropierea sa de locul bătăliei dintre Octavian și Marc Aureliu pe de o parte, și Brutus și Cassius de cealaltă parte, avansează ideea că monumentul ar adăposti rămășițele pământești ale unor generali romani uciși în luptă.
Așa cum puteți vedea vizionând filmul atașat, monumentul funerar este înconjurat de un zid de marmură de aproape 500 m lungime și 3 m înălțime. Scara care urcă spre el are pereții acoperiți cu fresce, intrarea e străjuită de doi sfincși din marmură fără capete și aripi. În antecameră sunt două statui feminine (cariatide) de 2,27 m înălțime și o ușă din marmură duce la cea de-a treia încăpere, în care se află o podea acoperit cu un mozaic ce înfățișează răpirea Persefonei de către Hades. În mormânt s-au descoperit multe obiecte și 550 de oase umane provenind de la 5 persoane.
Cum s-a ajuns totuși la atâtea controverse legate de identitatea persoanei sau persoanelor îngropate în acest mormânt?
Pentru a răspunde va trebui să ne întoarcem în urmă la istoria cetății Amphipolis.
Zona a fost locuită încă din neolitic, însă abia în secolul al VII-lea î. Hr., odată cu întemeierea primelor așezări grecești, și-a dobândit binemeritata importanță, intrând în atenția marilor cetăți-stat.
După o încercare nereușită, Atena și-a asigurat controlul asupra acestei regiuni prin fondarea coloniei Amphipolis în anul 437 î. Hr., în timpul domniei lui Pericle, de către generalul Hagnon/Agnon. Descrierile călătorilor prezintă orașul ca fiind înconjurat de ziduri fortificate de peste 7 km lungime, prevăzute cu metereze și turnuri, intrarea făcându-se prin șase porți. Apa era adusă prin țevi din lut din râul Strymon, existau fântâni private și publice iar planul urbanistic se pare că era în stil hippodamian. Peste râu a fost construit un pod și o parte din structura din lemn s-a păstrat.
Colonia ateniană a avut viață scurtă, predându-se spartanilor în 424 î. Hr. în cursul războiului peloponesiac, pentru ca doi ani mai târziu să devină independentă. A urmat o perioadă de înflorire, când cetatea și-a bătut monedă proprie și a profitat de poziția sa strategică pentru a-și consolida relațiile comerciale.
În 357 î. Hr. regele Filip II al Macedoniei a cucerit orașul. Amphipolis a continuat să prospere în perioada elenistă. Mulți dintre apropiații și confidenții lui Alexandru Macedon locuiau în oraș și în împrejurimi și aici a fost locul de plecare în campania asiatică.
După ce Perseus, ultimul rege macedonean, a fost învins în bătălia de la Pydna din 168 î. Hr., Amphipolis a fost subjugat de romani, care au mutat de la Philippi aici capitala uneia din cele patru provincii rezultate din divizarea imperiului macedonean. În anul 42 î. Hr., la Philippi, Octavian și Marc Antoniu i-au învins pe Brutus și Cassius, adepții Republicii.
Acestea ar fi explicațiile istorice ale mormântului macedonean/roman de la Amphipolis.
Un alt mister învăluie un monument despre care se crede că s-ar fi aflat în vârful dealului Kasta: leul din Amphipolis, devenit imaginea emblematică a sitului arheologic. Dacă mormântul Kasta nu se poate vizita pentru moment, în schimb leul ce se înalță cu cei 4 metri ai săi, respectiv peste 8 dacă se ia în considerare și soclul, este perfect la îndemână, chiar lângă șosea, dar la mai bine de 2 km de colină. Vizita e așadar gratuită și n-am ratat ocazia de a-l fotografia, inclusiv cu mine în față pentru a-i scoate și mai mult în evidență dimensiunile. Statuia m-a impresionat mult prin detaliile anatomice și grandoare, la fel și prin povestea care o înconjoară.
Se crede că monumentul datează din secolul al IV-lea î. Hr. și că a fost ridicat în onoarea lui Laomedon din Lesbos, un general al armatei lui Alexandru Macedon. Totuși nu numai destinatarul, dar nici datarea și poziția sa inițială nu sunt certe. Se știe că părți din statuie au fost dezgropate în 1912 de soldați greci în timpul războiului balcanic iar mai târziu de militari britanici în cursul Primului Război Mondial.
Cercetarea sistematică a monumentului a demarat în 1932, odată cu lucrările de restaurare. Cei doi arheologi americani care au supervizat procesul au concluzionat că statuia din calcar era așezată pe un piedestal pătrat cu latura de aproape 10 m, înconjurat de câte patru semi-coloane dorice, o imagine specifică mausoleelor.
Să revenim acum la faptele istorice, respectiv la perioada romană, pentru a menționa generozitatea cu care împărații romani, în special Hadrian, au tratat Amphipolis. Declarat civitas libera, orașul s-a bucurat de o largă autonomie și de o creștere a importanței economice, datorată în primul rând poziției privilegiate pe Egnatia Odos, care lega Roma de Asia.
Orașul e pomenit în Noul Testament pe ruta parcursă de Sfântul Pavel și Sila de la Philippi la Salonic: „Și după ce au trecut prin Amfipoli și prin Apolonia, au venit la Tesalonic, unde era o sinagogă a iudeilor” (Fapte 17:1).
În secolul al III-lea d. Hr. Amphipolis a devenit sediu episcopal, onoare păstrată până la finele secolui al VII-lea, iar mulțimea de basilici ridicate pe ruinele antice și cu materiale preluate din acestea atestă rolul său ca loc de pelerinaj.
Totuși, începând cu veacul al IX-lea, Amphipolis și-a pierdut treptat din importanță în favoarea unei alte cetăți - Chrysoupolis -, un port construit la gurile râului Strymon, pe drumul către lacul Achinus. În veacurile X-XIV mănăstirile de pe muntele Athos au deținut în zonă multe proprietăți pe care au ridicat turnuri precum Marmariou, pe lângă care am trecut și noi. După 1380, când Chrysoupolis a căzut în mâinile turcilor, atât acesta cât și Amphipolis au fost lăsate în ruină.
Mare parte din aceste informații le-am cules din vizita la Muzeul de Arheologie, găzduit de o clădire modernă inaugurată în 1995 în vârful unei coline cu vederi frumoase spre Acropolis și vizavi de o terasă unde ne-am răcorit după masiva lecție de istorie predată.
Sălile muzeului prezintă în ordine cronologică și cu explicații detaliate în limbile greacă și engleză descoperirile făcute în zonă, care acoperă o perioadă vastă, începând cu preistorie, epoca arhaică, cea clasică, elenistă, romană, și terminând cu cea paleo-creștină și bizantină.
Am remarcat și fotografiat, printre altele, figurinele de lut (secolul al VII-lea î. Hr.) excavate în cimitire și sanctuarele lui Cybele și Attis; vase de ceramică din epoca macedoneană cu scene de amazonomahie; mozaicuri din vila romană; capul sfinxului din Kasta, mozaicuri și fresce din celebrul monument funerar; capiteluri de coloane din basilici.
Săpăturile continuă la Amphipolis. În 2021, de exemplu, a fost găsită o statuie (P33) reprezentând un tors de bărbat înveșmântat într-o armură ornamentată, identificat de cercetători ca fiind împăratul Octavian Augustus.
Locul mai păstrează însă destule secrete și vor mai trece probabil destui ani până ce toate artefactele descoperite in situ vor fi accesibile publicului, așa că vă invit să vizionați filmulețul despre fabulosul mormânt Kasta.
 
Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
Trimis de Carmen Ion in 23.11.22 16:08:14
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turist prin Macedonia grecească, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - MACEDONIA & TRACIA" (deja existentă pe sait)
-
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Carmen Ion: Ţi-am urmărit parcursul în această vacanţă grecească, descoperind cu plăcere locuri prin care am trecut şi eu acum doi ani în propria-mi vacanţă.
”... dar despre el, după știința mea, nu s-a scris pe AFA.
Cred că aşa este, însă mi-am adus aminte că am văzut leul acesta de la Amphipolis în septembrie 2011, pe când am mers prima dată în insula Thassos. La vremea aceea, scriam foarte puţin pe AFA, deşi eram înscrisă de mai bine de un an, însă m-am bucurat de sit şi muzeu într-o manieră deosebită în articolul tău complet şi bine documentat.
Felicitări!
@irinad: Leul este așezat chiar la intrarea pe breteaua circulară ce înconjoară situl arheologic, fiind așadar la îndemână, foarte aproape de șoseaua principală.
Cei care nu au timp sau interes să viziteze muzeul pot să facă măcar un scurt popas pentru a vedea leul, care e o apariție spectaculoasă în sine.
Ar fi totuși păcat, după părerea mea, pentru că muzeul e excelent organizat și oferă informații complete despre Amphipolis.
Mulțumesc pentru comentariu și vot.
Toate cele bune!
@Carmen Ion: Apreciez foarte mult că mergi pe drumuri nebătute, aducând informaţii noi, altele decât în reviewurile în care pentru un singur obiectiv apar nşpe reviewuri.
@Michi: Mulțumesc mult pentru aprecieri.
Când merg în Grecia, încerc de fiecare dată să îmbin momentele de relaxare la plajă cu vizitele la obiectivele turistice din zonă. Și cum Grecia nu duce deloc lipsă de așa ceva..., uneori mi se întâmplă să ajung în locuri mai puțin cunoscute sau în orice caz prea puțin promovate pe AFA, ca de exemplu Vergina (Aigai), Pella, Veria, Missolonghi, Preveza.
Amphipolis e unul din acestea și aștept momentul când se va permite accesul la mormântul Kasta. Vizionând filmul atașat la review, mi s-a părut absolut fabulos.
Multă sănătate și să ne revedem cu bine!
Un loc despre care nu am știut. Grecia este istorie și mitologie, acolo fiecare piatră are o poveste.
Ca de obicei, un review complet, bine documentat. Felicitări!
@Rodel: Nici eu nu am știut de Amphipolis până la a mă documenta pentru sejurul din Kavala. Mi s-a părut interesant și de aceea am decis să-l vizitez și să scriu un review despre acest sit arheologic.
Grecia are într-adevăr o bogăție formidabilă în materie de istorie dar nu toate siturile sunt demne de interesul unui neprofesionist, așa ca mine.
Astfel de situri mici, poate insuficient excavate și puse în valoare, am întâlnit în a doua parte a vacanței din acest an și după ce am citit și/sau vizionat filmulețe pe Youtube, am decis că nu e cazul să le acord importanță.
Asta ca să nu crezi că vizitez toate siturile care îmi ies în cale...
Mulțumesc pentru ecou și vot și sper să ne revedem cu bine.
@Carmen Ion:
”Amphipolis e unul din acestea și aștept momentul când se va permite accesul la mormântul Kasta. Vizionând filmul atașat la review, mi s-a părut absolut fabulos.
Așa este, mi-am făcut timp să vizionez și eu filmul... de-a dreptul impresionant, mai cu seamă că monumentul se pare că datează din 300-325 î. Hr. Am fost uimită să văd câte vestigii au ieșit la lumină, iar poveștile tale și filmulețul ăsta mă determină să mai scormonesc puțin și după alte informații. Recunosc, înainte de a citi acest review nu știam absolut nimic despre Amphipolis și comorile arheologice de aici, dar acum sunt un pic mai bogată... în cultură generală. Mulțumesc!
Un review pe care l-am savurat. Numai gânduri bune.
@k-lator: Mulțumesc mult pentru aprecieri. Mă bucur că reviewul meu ți-a îmbogățit cultura generală...
Amphipolis e un sit arheologic mai puțin cunoscut, ceea ce poate că nici nu e atât de surprinzător având în vedere numărul uriaș de vestigii antice faimoase pe care le deține Grecia. Presupun că odată cu permiterea accesului la mormântul Kasta a publicului larg și o mai bună promovare, situația se va schimba.
Toate cele bune îți doresc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2020 Grecia, în vreme de pandemie — scris în 14.07.20 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Pe timp de pandemie, „turiști-cobai” în drum spre însorita Elada — scris în 03.07.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Nea Peramos [zona Kavala] — O zona incredibil de frumoasa — scris în 03.05.16 de angela_tudose din TULCEA - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Mount Lailias — scris în 04.08.14 de levasi din BUCURESTI - RECOMANDĂ