ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Gurdwara Bangla Sahib

TIPĂREȘTE URM de aici

În următoarele voi descrie o vizită deosebită într-un templu sikh, foarte interesant, frumos, dar și cu unele aspecte descrise la care trebuie un stomac tare :) Dar mai întâi să descriu ce înseamnă sikhismul, cu ce se mănâncă, etc.

Pe scurt despre sikhism

Sikhismul este o religie monoteistă din secolul XV. Sikhismul se bazează pe convingerile lui Guru Nank Dev din Punjab, Pakistan (aparținea de India pe vremea respectivă). Pentru o înțelegere mai profundă redau aici un text găsit în mediul online și prin intermediul căruia am înțeles și eu în mare parte această religie. Redau textul mai jos dar nu în întregime deoarece ar fi prea lung pentru acest articol :

Sikhismul s-a născut din încercarea de a armoniza islamul cu hinduismul. Însă a vedea sikhismul ca pe o armonizare a două religii tot nu surprinde unicitatea teologică și culturală a sikhismului. Să numești sikhismul un compromis între islam și hinduism ar fi socotită insultă la fel cum ar fi să socotești creștinul un iudeu eretic. Sikhismul nu e un cult și nici un hibrid, ci o mișcare religioasă distinctă.

Fondatorul recunoscut al sikhismului, Nanak (1469-1538), s-a născut dintr-un tată hindus și o mamă musulmană în India. Se spune că Nanak a primit o chemare directă de la Dumnezeu, învestindu-l ca guru. Curând a ajuns cunoscut în regiunea Punjab din nord-estul Indiei pentru devotamentul și pietatea și afirmația lui curajoasă. Nanak a fost urmat de o linie neîntreruptă de guru desemnați, care au menținut conducerea în secolul XVIII (1708).

Sikhismul a fost pacifist la origini, dar nu a putut continua prea mult în acest fel. Respingerea supremației profetului Mahomed a fost considerată blasfemie și a stârnit multă opoziție din partea credinței istorice războinice a islamului.

Creștinii și sikhiștii au în comun faptul că ambele religii au suferit multă persecuție și ambele aduc închinare unui singur Dumnezeu. Creștinii și sikhiștii, ca persoane, pot trăi în pace, arătând respect reciproc. Însă sikhismul și creștinismul nu pot fuziona.

În concluzie, putem spune că sikhismul are origini istorice și teologice atât în hinduism, cât și în islam, dar nu poate fi privit ca un hibrid al acestor două. A evoluat într-un sistem religios distinct. Un creștin poate găsi câteva aspecte comune cu sikhismul, dar în cele din urmă creștinismul și sikhismul nu pot fi reconciliate.

Unde se află acest templu, condiții vizitare?

Templul sikhist este deschis credincioșilor 24 h din 24. La intrare pe domeniu există un control de securitate atât pentru vizitatori cât și vehicule.

Nu există un tarif de vizitare dar există câteva reguli care vor trebui respectate. În primul rând ca și la orice templu sau alte locuri vizitatorul se descalță. La stânga de la intrarea în templu există un spațiu unde turistul sau credinciosul se va descălța, va preda încălțămintea și va primi un număr.

Cred că nu trebuie să menționez faptul că în încăperea respectivă există un miros greu a picioare transpirate (având în vedere că afară erau cca 38-39 gr C) sau mai rău nespălate. Dar nici o problemă dacă n-ai leșinat între timp ieși repede afară de acolo :)

O altă condiție este că trebuie acoperit corpul, deci cel care a venit în pantaloni scurți, maieu, fustă mai scurtă, etc fie își aduce ceva îmbrăcăminte fie primește acolo, eu am primit o fustă lungă :)

Pe urmă trebuie capul acoperit, eu am primit un turban.

Astfel echipat urmează să treci cu picioarele printr-un fel de mic bazin cu apă, după care templul este al tău. Pentru vizită bineînțeles că nu de tot :). De fapt ai voie să fotografiezi exteriorul dar interiorul nu. În realitate se pot face câteva poze pe șustache și înăuntru asta până te observă careva paznic de pe acolo și o lași un pic mai moale cu foto. Pe urmă începi iară...

Adresa excată este :

Hanuman Road Area, Connaught Place, New Delhi, Delhi 110001, India

Despre Gurdwara Bangla Sahib

În 1664 pentru început a existat un mic templu din lemn pe aici. Cam așa încep să se dezvolte toate bisericile din lume imclusiv la noi, cu ceva mic. Pe urmă se dezvoltă și se construiește ceea ce se vede în prezent. Templul Gurdwara Bangla Sahib s-a construit în 1783 și reclădit, reamenajat, dezvoltat în 1947. În prezent domeniul este compus din templul în sine, bazinul cu apa sfântă Sarowar, împrejumirea inclusiv poarta pompoasă care va apare în pozele mele, o curte largă, un loc de odihnă de exterior la umbră pentru pelerini, sala de rugăciune, cantina unde pelerinii servesc masa, muzeul sikh unde putem învăța despre sikhism și istoria acestei religii, un loc unde se distribuie alimente pentru cei săraci, parcări, magazine bisericești un centru de sănătate și altele. În centrul de sănătate cei mai săraci dintre indieni vor fi consultați de către medici. Centrul de sănătate s-a înființat în 2021 și o consultație costă 50 INR, echivalentul a 2,8 lei :)

Templul este construit în arhitectură sikh. Se poate admira prin fotografiile mele.

Vizita mea

Deci cum am povestit mi-am scăldat picioarele în aceeași apă în care s-au băgat și restul de pelerini. Dacă nu vrei și treci lângă apă apare unul de pe acolo și strigă la tine să-ți bagi picioarele în micul bazin, deci nu scapi.

Pe urmă am luat-o spre templu printr-o galerie deschisă lateral și cu ventilatoare aurite agățate în tavan. De fapt în toată clădirea în interior și exterior domină culoarea aurie. Am admirat atât clădirile cât și pelerinii. Erau acolo destui :).

Înăuntru central era un fel de slujbă, cântăreții stăteau pe jos pe un covor și erau în centrul atenției. Am făcut câteva poze cu ei, cu alți pelerini rugându-se pe covoare, cu clădirea, cu tavanul, pereții, cu vizitatorii. Nu m-a prins nici un paznic pe alții da, ăia făceau poze non-stop. În fine nu trebuie așa poze așa multe doar câteva așa să-ți dai seama cu ce se mănâncă templul sikh.

Afară era ditamai bazinul rectangular Sarowar. E apă sfântă și în care unii se scaldă să spele păcatele. Am făcut și acolo poze și chiar nevrând să sfidez dar am nimerit să fac pozele fix lângă acele indicatoarele care interziceau asta. Acele indicatoare le-am observat după, ups. În fine mi-am cerut iertare în gând de la sikhiști și cu asta basta am mers mai departe cu vizita :)

Cantina

Așa cum am povestit, pelerinii care vizitează acest templu sikh au parte de o masă gratuită, alimentele fiind primite de către sponsori. Sala mare de rugăciune unde încap pelerinii cu miile la o anumită oră devine cantină unde pe aceleași covoare de rugăciune se mănâncă prânzul. Am observat cum o primesc pelerinii. Fiecare primește o tavă lucioasă (inox poate?) compartimentată pentru mai multe feluri de preparate. La prima vedere pare aspectuos, gustos și pentru pelerini și este. Pe urmă am fost invitați să vizităm culisele, mai exact bucătăria + depozitele, modul de preparare a mâncării. În fine aici nu am fost atât de încântat dacă anumite utilaje par moderne dar totuși lipsește orice normă sanitară elementară, voi demonstra prin poze. La un moment dat vizitând pe acolo am călcat în mâncare cu picioare goale, erau pe jos resturi :) Consider această vizită de tipul senzații tari, unde îți trebuie stomac tare... și cumva să nu leșini :):)

La final dacă cumva am fi fost invitați la masă refuzam politicoși :) Dar ghidul ne cunoștea mult prea bine. Dar am văzut turiști germani :) care mâncau lângă indieni. O fi fost acei turiști ori prea zgârciți și se bucurau de o masă gratis, ori vroiau să încerce senzații tari...

Finalizând vizita și ieșind de pe domeniul templului a trebuit să ne deplasăm cca 200m până la autocar, neputând parca chiar la ieșire. Am trecut pe lângă tomberoane de gunoi deschise simțind toată aroma care persista pe acolo. Unii indieni făceau inventarul la unele chestii/alimente găsite în gunoi.

Asta e India, enjoy :)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 30.04.24 08:39:00
Validat / Publicat: 30.04.24 10:30:51
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 336 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Gurdwara Bangla Sahib,poarta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[30.04.24 17:15:02]
»

Adevarat ca e nevoie de 'stomac tare'. Eu doar citind am simtit ca asa ceva nu stiu daca sunt in stare sa experimentez, asa ca voi vedea India prin ochii tai. Mi se pare mai comod, mai sigur, mai ieftin si foarte distractiv. Descrii asa frumos ca simt ca sunt pe urmele tale.

Felicitari pentru alegerea vacantei, pentru review-ul excelent si pentru anatomia stomacului tau!

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[30.04.24 17:22:16]
»

@DOINITA: Multumesc ca esti interesata de India si articolele mele.

Mai am de povestit, este un loc de unde se ramane cu multe amintiri.

Sint si multe locuri faine de vazut, mult lux in unele locuri si multe din astea mai negative descrise de mine. Dar templul in sine este extraordinar de frumos.

La un moment te obisnuiesti si nu iti pare ca este prea multa mizerie.

Multumesc pt vizita, ecou si vot, sarbatori fericite

doinafil
[30.04.24 23:21:27]
»

Sikhismul s-a născut din încercarea de a armoniza islamul cu hinduismul... Să numești sikhismul un compromis între islam și hinduism ar fi socotită insultă la fel cum ar fi să socotești creștinul un iudeu eretic...

Sikhismul a fost pacifist la origini, dar nu a putut continua prea mult în acest fel. Respingerea supremației profetului Mahomed a fost considerată blasfemie

Este pentru prima oară când aud de această încercare de armonizare între hinduism și islamism! Încă un motiv să mă bucur că sunt și eu membră AFA!

Creștinii și sikhiștii au în comun faptul că ambele religii au suferit multă persecuție și ambele aduc închinare unui singur Dumnezeu

Și mai departe:

Sikhismul a fost pacifist la origini, dar nu a putut continua prea mult în acest fel. Respingerea supremației profetului Mahomed a fost considerată blasfemie

Acest templul sikh arată foarte bine, atât pe afară cât și în interior!

Cât despre curățenia din bucătărie, așa este, mai lasă de dorit!

La un moment dat vizitând pe acolo am călcat în mâncare cu picioare goale, erau pe jos resturi Consider această vizită de tipul senzații tari, unde îți trebuie stomac tare... și cumva să nu leșini

Dar am văzut turiști germani care mâncau lângă indieni. O fi fost acei turiști ori prea zgârciți și se bucurau de o masă gratis, ori vroiau să încerce senzații tari...

Nu cred că erau zgârciți nemții, vroiau - cum ai presupus și tu - „să încerce senzații tari! Cred că și eu - din curiozitate - m-aș fi alăturat lor

Felicitări pentru articol și poze! și... ca de obicei...

iulianic
[01.05.24 07:56:54]
»

@AZE: Mulțumesc și pentru acest încă un articol despre India! L-am parcurs cu interes pentru că ne aduce la cunoștință lucruri despre care nu știam nimic.

Din toată inima, ți-am acordat binemeritatul superbonus, dar - văd eu clar - vrei să mă faci să renunț la gândul de a vizita și eu India. Auzi... să-mi bag picioarele acolo unde și le-au băgat toți nespălații ăia!!! Dar, probabil că aia este o apă sfințită (în legea lor) și nu trec molimele de la unii la alții.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[01.05.24 08:19:03]
»

@doinafil: Buna dimineata

Am observat multe lucruri interesante in India printre care si acest templu (casa de cult ii spune) sikhist.

Multumesc pentru vizita, comentariu si vot.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[01.05.24 08:22:26]
»

@iulianic: Stati linistita este doar o excursie si trece foarte repede. Mergeti cu incredere. O zi faina si ms pt vizita vot si ecou.

Yolanda
[09.05.24 09:25:57]
»

@AZE: la vizite prin templele lor eu am folosit sosete albe curate, nu am îndraznit sa umblu cu picioarele goale, si nimeni nu mi-a zis nimic.

La Taj Mahal ne-au dat o punga pt incaltaminte si botosei, poate între timp s-au mai schimbat lucrurile.

AZEAUTOR REVIEW
[09.05.24 10:05:56]
»

@Yolanda: Bună ziua

Da, se putea face vizita la temple în șosete și acum. Am observat câteva persoane. Dar când am fost noi era cam toată lumea desculță.

La Taj Mahal acum botoșeii se trag direct pe încălțămine (cala noi la spitale de exemplu) și după vizita clădirii se aruncă în coșul destinat acestora.

Poate ați observat și Dvs. dar am văzut la multe magazine (care nu au absolut nici o legătură cu templele) că indienii se descalță și lasă încălțămintea la ușă. Dar asta este obiceiul la ei (dacă ne gândim bine se practică mult și la noi atunci când se merge în vizită undeva, ce-i drept nu peste tot și depinde și de gazdă)

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, iulianic, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Delhi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095988035202026 sec
    ecranul dvs: 1 x 1