GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mes que un club , in traducere 'mai mult decat un club' Nimic mai adevarat !
Pentru mine, ocazia care mi s-a ivit, de a petrece impreuna cu Nina cateva zile in Barcelona, nu putea fi irosita ‘cascand’ ochii prin tot orasul si ‘ratand’ ceea ce mi se pare un loc ‘ must see’, stadionul echipei F. C Barcelona. Acum multi ani il vazusem 'pe viu' la un meci Barcelona -AC Milan, dar muzeul clubului si turul stadionului in liniste si in amanunt nu puteau fi ratate. Asa ca una din zile am rupt-o in doua, in prima sa parte mergand sa vad stadionul. Cand am coborat din masina si am privit spre locul unde se afla stadionul, am fost dezamagit complet … Unde ma asteptam sa vad un stadion imens ridicandu-se spre cer, de unde, era ceva gen stadionul Giulesti, poate un pic mai inalt… Am intrebat persoana care ma insotea de ce e asa scund si am aflat abia atunci ca o parte din el e facuta intr-un fel de ‘groapa’, ceva gen stadionul Dinamo.
Stadionul ‘Camp Nou’, in traducere ‘camp nou’ (desi nu am diacritice sper ca intelegeti), este stadionul echipei FC Barcelona din 1957, si are o capacitate de 98.772 de locuri fiind cel mai mare stadion din Europa si al 11-lea din lume dupa unele clasamente iar dupa altele al 9 –lea. Tot aici se afla si muzeul clubului, vechi de 27 de ani, dar unul dintre cele mai importante muzee ale unui club de fotbal, vizitat fiind de peste un milion de turisti annual.
Asa cum spuneam, in 1957, dupa trei ani de lucrari si un buget cu mult mai mare decat toate estimarile initiale, pe 27 septembrie este inaugurat ‘Estadi del F. C. Barcelona’. In pauza meciului 1500 de persoane danseaza ‘saranda’ un celebru dans traditional catalan iar mai apoi 10.000 de porumbei se inalta spre cerul Barcelonei. Este inceputul epocii de aur a acestui club. Inaltimea totala a stadionului este de 48 m, iar suprafata sa totala 55.000 mp. Denumirea de Camp Nou este mai noua, din sezonul 2000-2001 suporterii votand noua denumire. Vis-à-vis de intrarea in stadion sunt casele de bilete. Un tur complet al muzeului si al stadionului costa 23 euro. O intrare grandioasa cum ii sta bine unui club de asa renume (si la atatia bani un bilet) unde intri si apoi urci niste scari intri printr-un tunel unde esti intampinat de reclame, poze, machete de carton cu vedete ale echipei. Se intra in muzeul clubului compus de o sala imensa fractionata in mai multe incaperi despartite de vitrine din sticla in care este asezata intreaga istorie a clubului, cu tipuri de mingi, ghete de fotbal, tricouri si echipamente toate insotite de texte explicite cu anii de evolutie, apoi foarte multe trofee si fotografii cu persoanele marcante din istoria clubului.
Urmeaza dupa acest inceput vizitarea stadionului, drum care trece mai intai prin vestiarul echipei echipat exemplar dar fara a epata. Se vrea a fi ceva simplu, de bun gust.
Intrarea pe stadion e impresionanta, dupa ce intri prin tunelul prin care ies jucatorii fiind insotit in difuzoare de vuietul multimii si imnul Barcelonei. Cand iesi din tunel, dintr-o data dai ochii cu gazonul verde tuns si ingrijit impecabil. Poti pasi insa doar pe fasia imprejmuitoare acoperita si ea cu o folie de protectie, unde se afla si bancile de rezerve ale echipelor. Am urcat spre partile superioare ale primului nivel si am incercat un scaun de spectator. Privelistea e uimitoare, si ce mi-a placut mult, pe tavanul despartitor de nivelul superior sunt amplasate din loc in loc ecrane mari unde se pot revedea diverse faze ale meciului... Urmatorul popas l-am facut in sala de presa. Pe pupitrul acesteia se afla o replica a cupei Champions League cu care putei face o poza, avand fundalul oficial cu reclamele si numele sponsorului. Contra a 15 euro si doar poza facuta de fotograful de acolo. In rest, strict interzis. (“ mananca si ei o paine “ )
Iesind apoi din sala esti invitat sa faci (tot contra cost) o fotografie cu cateva vedete ale echipei inconjurandu-te, un trucaj din carton foarte reusit. Am urcat apoi vreo trei randuri de trepte, cred ca undeva la vreo 20 m, pana am ajuns in zona de transmisii radio si tv. De aici este o panorama uimitoare asupra terenului de joc si a tribunei a doua si a celor doua peluze. Izolat fiind fonic de cabinele din sticla in care te afli la momentul transmisiunilor. Iesirea se face tot prin locul prin care ai intrat urcand treptele, doar ca acum vei trece prin magazinul clubului aflat la parter.Inainte insa de iesire mai poti intra intr-o sala mare cu niste ecrane imense unde ruleaza faze si goluri memorabile.
Magazinul, foarte mare si ticsit la propriu multitudine de suveniruri cu sigla clubului pusa pe orice, cani, pixuri, brelocuri, desfacatoare de sticle, caciuli, bandane sepci si Dumnezeu mai stie pe ce, pana la tricouri, sorturi, treninguri, ghete, genti si umbrele, ghete de fotbal mingi, etc dar toate de provenienta China, Vietnam si Hong Kong… Preturi de la 2 la cateva sute de euro. Dar e nu stiu cum sa pleci fara sa iti iei ceva. Eu unul mi-am luat un tricou pe care am dat 45 euro.
Aici voi incheia turul facut pe Camp Nou, dar nu inainte de a-l ‘or na’ cu multe poze!
Va recomand din toata inima, ‘ fetite si mai ales baieti ‘ sa nu ratati cand ajungeti in Barcelona acest tur! dureaza un pic mai mult de doua ore dar merita!!!
Trimis de iulian68 in 29.03.18 04:38:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulian68: Am fost eu pana la Craiova si am avut sarcina de la pustiul meu sa merg sa vad Stadionul „ Ion Oblemenco“ (norocul meu a fost ca a venit Gica Craioveanu la targ si am trimis poza acasa). Deci, daca merg la Barcelona, nu scap asa usor.
Am fost și eu cu soțul în noiembrie. Inițial mi s-a părut o prostie să dau atâția bani pentru un... stadion. Trebuie să recunosc că la finalul vizitei am zis DA, mes que un club! Dar spiritul meu econom (ca sa nu zic chitros) a zis că nu cumpărăm nimic din interior ???? Însă vizita a meritat din plin. Nouă ne-a plăcut mult ieșirea, unde ascultai imnul în căști, auzit de pe stadion, și vedeai faze memorabile. Ne-a crescut inima când am văzut faza cu Hagi. ????
Foarte frumos articolul, mi-a placut. Votat cu drag. Insa, chiar daca sunt un fan al echipei de fotbal Barcelona FC, nu stiu cand voi ajunge la stadion. Cu siguranta te voi contacta cand va veni ziua.
@fredutza: E ceva deosebit, într-adevăr! Anul trecut am fost la Madrid pe Santiago Bernabeu. Nici Realul nu s-a lăsat mai prejos. Cand voi ajunge la Craiova chiar as vrea sa vad stadionul. Pe cel vechi l-am văzut în 1999 la meciul de pomina Craiova-Rapid. ????
@cloverina: Nici nevasta-mea nu a zis nimic cand am plătit două bilete, insa la Madrid m-a asteptat pe o bancă afara chiar daca biletul a fost mai ieftin, 15€. Doar ca raționamentul ei a fost altul: " Cu 15 € imi cumpăr ceva pt mine! " ????
@Soso42: Mie imi plac si Realul si Barça. Dar 'trag' mai mult cu Realul pt ca sunt fan Adidas! ????
Oricum, ma simt mult mai bine cand le vad jucând la tv pe stadioanelor pe cate le-am văzut și eu "live" ????
@kelyboy: Mergea, dar nu aveam minge iar alea din vitrină erau păzite. Cat despre cele din magazin, erau o căruță de bani!
@iulian68: Iată cum echipele mari de fotbal știu să scoată bani din pasiunile sportive ale fanilor. Bine, bine, ai și ce vedea pe stadioanele celebre.
Arenele sportive au devenit adevărate „obiective turistice” - Camp Nou este vizitat anual de peste 1,5 milioane de turiști; la sfârșitul anului 2017 a trecut pragul muzeului vizitatorul cu numărul 30.000.000 (fcbarcelona.com/club/news ... llionth-visitor).
Mulțumim pentru redarea experienței avute acasă la F. C. Barcelona! Și un Superbonus...pentru autor.
@iulian68:
Tocmai ce am taiat Barcelona de pe lista! Dar ne-ai dus pe stadion! Hai Rapidu’! ????
@tata123: Multumesc, te apreciez și ma bucur ca ti-a placut! Am să scriu și de vizită de anul trecut de pe Santiago Bernabeu. Nici n-as stii pe care din cele două sa-l aleg!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2016 Camp nou, fie ca iubesti sau nu fotbalul — scris în 05.05.16 de turista72 din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Impresionant. — scris în 07.11.12 de marcemicu din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Barcelona - Ziua a doua: Sagrada, Nou Camp şi Palau de la Musica Catalana — scris în 20.05.12 de nickro din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Més que un club — scris în 07.10.12 de crima din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2010 O seara magica pe stadionul Camp Nou — scris în 25.05.10 de C05T1N din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Catedrala fotbalului catalan / Seara Catalana pe Camp Nou — scris în 04.09.10 de sandu.53 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2008 O zi la Camp Nou — scris în 23.12.11 de BLOOD15 din BUCURESTI - RECOMANDĂ