GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vacanța la Veneția - detalii tehnice
Încă de când ne pregăteam pentru această vizită la Veneția, am văzut că am nevoie pe lângă sfaturi pentru cazare și masă și de sfaturi despre cum să ne descurcăm într-un loc nou. Așa că am hotărât să scriu un articol și pe această temă. Sper să le fie de ajutor celor care aleg să meargă de acum încolo în această superbă destinație.
Noi am fost cazați la Campingul Village Jolly din Marghera și de acolo am mers în cele două zile la Veneția, așa că o să mă refer strict la chestiile tehnice de care ne-am lovit noi.
Marghera, la fel ca și Mestre și încă câteva locuri, fac parte administrativ din Veneția, așa că, legat de transport, sunt aceleași firme care operează în toată zona. Mare parte dintre transportul public este administrat de către firma ACTV. Aveți grijă atunci când vă urcați într-un mijloc de transport de aici ca acesta să aparțină acestei firme, dacă ați cumpărat bilete de acest tip. Există mai multe alte firme care operează în zonă și cea mai ușor de confundat cu ACTV este firma ATVO. Există și bilete care sunt valabile pentru ambele firme de transport, dar dacă nu ați achiziționat un astfel de bilet, aveți grijă ca mijlocul de transport cu care vreți să călătoriți să aparțină firmei pentru care ați achiziționat biletele. Fiecare mijloc de transport are notat pe el, de obicei în partea laterală, firma de care aparține. Vaporetto din Veneția sunt ale firmei ACTV.
Noi am fost cazați la camping în extra sezon și am ales să mergem la Veneția cu autobuzele. În sezon este un microbuz care pleacă de la camping spre Veneția și vă aduce înapoi tot acolo contra sumei de 5 euro/pers. /sens.
Cele mai apropiate autobuze de camping care mergeau spre Veneția au fost autobuzul nr. 6 și nr. 6L. Noi am ales să mergem cu 6L pentru că de la camping și până la stația Piazza Mercato, de unde am ales să ne urcăm făceam 15 minute pe jos. Cea mai apropiată stația a autobuzului 6 era la 20 minute.
Un bilet pentru o călătorie cu autobuzul sau tramvaiul în Veneția costă 1,5 euro. La urcare biletul trebuie validat la un aparat pe care îl găsiți în mijlocul de transport și din acel moment este valabil 75 minute. Nu știu exact dacă în acest timp poți să îl folosești pe mai multe rute.
Biletul acesta cu 1,5 euro nu este valabil și pe vaporetto. Un bilet valabil 75 minute pentru vaporetto costă 7,5 euro.
Noi, pentru că aveam de gând să mergem două zile la rând la Veneția am cumpărat 4 bilete de 1,5 euro și două bilete de o zi care costă 20 euro/persoană. Se pot cumpăra de la stațiile de vaporetto din Veneția sau de la chioșcurile cu ziare. Noi le-am cumpărat de la punctul de informații din mallul Nave de Vero din Marghera.
Dacă știți cât vreți să vă plimbați prin Veneția cu mijloacele de transport în comun, atunci pe lângă biletele pentru o singură călătorie există și bilete valabile 1,2, 3, sau 7 zile. Prețul acestora este cuprins între 20 și 60 euro/persoană. Informația cea mai importantă despre acest tip de bilete este că valabilitatea lor nu se măsoară în zile ci în ore. Așa că biletul de o zi este valabil 24 de ore, cel de 2 zile este valabil 48 ore și așa mai departe. Asta era cea mai valoroasă informație pentru mine și din păcate am găsit-o pe alt site. E important acest lucru pentru că de acest tip de bilet, de exemplu de 1 zi, vă puteți folosi două zile. Noi l-am activat în prima zi la ora 17.20 și a fost valabil până a doua zi la aceeași oră. În timpul ăsta l-am folosit pentru a ne plimba cu vaporetto pe orișicare linie am vrut, chiar și pe cele care merg spre insule și am venit seara cu autobuzul la Mestre și ne-am întors dimineața în Veneția. A meritat toți banii. Am mai avut și cele patru bilete cu care am venit în Veneția în prima zi și ne-am întors la cazare în seara celei de a doua zile.
Toate informațiile de care aveți nevoie pentru transportul în comun al firmei ACTV le găsiți aici: veneziaunica.it. Aici găsiți date și despre parcările din Veneția, despre city pass-uri, despre toalete și multe alte lucruri utile.
Știu că noi bărbații suntem mai rezistenți la nevoile fiziologice, dar atunci când suntem însoțiți de doamnele noastre sau de copii trebuie să găsim destul de des și o toaletă. Cel puțin eu așa pățesc. Așa că acum pot să spun că sfaturi despre acestea sunt foarte bine venite.
În Veneția este o mare problemă cu toaletele. Dacă în alte locuri din lume este normal ca în fiecare local să fie și o toaletă, aici acest lucru nu e o regulă. Vina este dată pe infrastructură. Dacă ați intrat într-un local să serviți ceva și vă gândiți că așa mergeți și la toaletă, e bine să întrebați înainte dacă aceasta există.
Primăria a amplasat în Veneția câteva toalete publice. Când spun câteva să știți că așa și este. Unele au program de funcționare între orele 9 și 18, iar la toate intrarea costă 1,5 euro/persoană. Există și abonamente pentru acestea. Pentru 2 intrări costă 3 euro iar pentru 7 intrări costă 9 euro. În Veneția sunt semne care te ghidează spre ele dar și așa tot greu le-am găsit.
Un pont pe această temă e că la magazinul universal T Fondaco dei Tedeschi by DFS de lângă podul Rialto există toalete la parter și la etajul 4 și folosirea acestora este gratuită. Noi le-am cam folosit la greu pe acestea pentru că zona este cam în centrul Veneției și se ajunge repede aici de oriunde.
Tot aici, la acest magazin, există o terasă pe acoperiș, de unde puteți admira Veneția de sus. Știu că acest lucru se poate face și de la Campanila San Marco, dar acolo costă. Accesul pe terasa magazinului se face gratuit dar trebuie să vă faceți o rezervare aici: dfs.com/en/venice/t-fonda ... rooftop-terrace. Dacă nu v-ați făcut o rezervare din timp, o puteți face de pe telefonul dumneavoastră și aici în magazin, folosind netul lor sau o puteți face la unul dintre aparatele speciale pentru acest lucru amplasate în holul de la etajul patru. Vizita pe acoperiș durează 15 minute și trebuie să fiți în camera special desemnată pentru acces de la etajul patru al acestui magazin cu câteva minute înainte de ora la care aveți intrarea rezervată. Puteți ajunge la etajul patru pe scări, cu scările rulante sau cu liftul. Nu pot să spun că peisajul de aici o să vă lase cu gura căscată dar fiind gratuit nu vă costă nimic să încercați și această experiență.
Biletul de 24 ore pe care l-am achiziționat pentru transport, ne permitea să ne plimbăm și cu vaporetto, așa că în prima zi ne-am plimbat cu vaporetto nr. 1 pe Grande Canal de mai multe ori și în cea de a doua zi am mers tot în baza acestui bilet pe insulele Torcello, Burano și Murano.
Chiar dacă ați activat biletul atunci când ați urcat prima dată în vaporetto, autobuz sau tramvai, acesta trebuie validat de fiecare dată când mai urcați într-un mijloc de transport unde este valabil. De fiecare dată când îl validați veți putea vedea pe ecranul aparatului data și ora până la care acesta este valabil. De asemenea în partea de sus a aparatului sunt trei beculețe de culoare roșu, galben și verde. Dacă biletul a fost validat cu succes trebuie să se aprindă becul verde. Biletul se validează apropiind-ul de parte din mijloc a aparatului. În unele stații de vaporetto nu puteți trece de porți dacă nu îl validați.
Vaporetto are stații unice indiferent dacă mergeți spre dreapta sau stânga. Aici găsiți traseele vaporetto din Veneția: actv.avmspa.it/sites/defa ... ed_pea_2019.pdf.
Pentru o plimbare pe Grande Canal alegeți Vaporetto nr. 1 sau 2. Au trasee diferite dar ambele ajung în Piazzale Roma și în Piazza San Marco. Pentru a merge pe Murano există mai multe variante, vaporetto nr. 12, nr. 4.1, nr. 4.2, nr. 3, nr. 7, nr. 13, nr. 18. Unele circulă doar în sezon. Dar pentru a ajunge pe Burano sau Torcello trebuie să mergeți cu vaporetto nr. 12. Acesta are stația de plecare la Fondamente Nove dar poate fi luat și de pe Murano, dacă alegeți să vizitați prima dată această insulă. Noi am ales să mergem prima dată pe Torcello și să venim înapoi de acolo, așa că am plecat de la Piazzale Roma cu vaporetto nr. 4.2 până la Fondamente Nove iar aici am luat vaporetto nr. 12 cu care am mers direct pe Torcello. Astfel am scăpat de înghesuială și de stat la cozi. La întoarcere am venit cu 12-le până pe Burano și Murano iar de aici ne-am întors cu 7-le care merge de pe Murano direct la Piazza San Marco, stația Zaccaria. San Marco are trei stații de vaporetto.
În fiecare stație de vaporetto sunt mai multe peroane notate cu litere și la fiecare dintre ele vine doar un anumit vaporetto. Chiar dacă are același nr. dar merge în direcția opusă acesta va veni la alt peron. La fiecare peron găsiți indicați despre ce vaporetto pleacă de acolo și în ce direcție. Distanța dintre peroanele aceleiași stații poate fi destul de mare. De exemplu la Piazzale Roma vaporetto 4.2 și 5.2 pleacă de la peronul A iar acesta se află la distanță foarte mare de celelalte peroane ale aceste stații. Trebuie să mergeți mult spre stânga pentru a da de el.
Dacă vreți să faceți o plimbare cu gondola pe mirificele canale ale Veneției, așa cum sigur visează toată lumea, trebuie să știți că aceasta costă 80 euro până la ora 19.00 iar de la ora 19.00 la 08.00 costă 100 euro. Partea bună e că prețul acesta este valabil pentru maxim 6 persoane. Așa că dacă aveți cu cine, puteți împărți costurile. Gondolele se iau de la stațiile speciale ale acestora. O călătorie de zi durează 30 minute iar una de noapte 35 minute.
În Veneția sunt și foarte multe ambarcațiuni care execută serviciul de taxi. Nu știu cât costă un drum cu acestea dar am văzut că circulă destul de multe.
Dacă ajungeți cu mașina în Veneția puteți plăti parcarea tot pe siteul veneziaunica.it, iar aceasta costă 23,40 euro /24 ore pentru autovehiculele cu o lățime mai mică de 185 cm.
Dacă vreți să nu vă rătăciți atunci când vă plimbați prin Veneția, uitați-vă întotdeauna după indicatoarele amplasate pe clădiri. Aceste sunt scrise cu negru pe un fond galben și vă indică printr-o săgeată direcția pe care trebuie să o urmați. Ele vă îndrumă doar spre Podul Rialto sau spre Piazza San Marco ori spre Piazzale Roma și Ferrovia atunci când mergeți înapoi spre mijlocul de transport cu care ați ajuns pe insulă. De la Piazzale Roma pleacă toate autobuzele din Veneția și tot aici sunt și toate parcările. La Ferrovia este gara.
Dacă vreți să mâncați în Veneția aveți grijă că aici ca de altfel în toată Italia, se percepe „coperto”, adică taxa pentru folosirea tacâmurilor sau pentru spălatul vaselor. Nimeni nu știe exact ce reprezintă această taxă. Taxa variază în fiecare restaurant. Sunt și restaurante care specifică expres că nu au această taxă iar altele au redenumit-o în „service”. Noi nu am suportat această chestie așa că am ales să mâncăm în Veneția la localurile unde iei mâncarea și o mănânci în altă parte. Noi am mâncat în ambele zile de la Pako”s Pizza&Pasta. În prima zi am luat o pizza și am mâncat-o în Piazza San Marco iar a doua zi am luat tortellini cu sos pesto și cannoli siciliani. Mâncarea e foarte bună și servirea super.
Sper să vă fie de folos acest articol și să vă bucurați de unicitatea Veneției așa cum am făcut-o și noi.
Călătorii frumoase să aveți!
Trimis de ungureanica in 16.06.19 17:30:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@ungureanica: Foarte util articolul tău, nu știu dacă vom mai ajunge vreodată in Veneția, dar pot spune că indiferent de destinație, toaletele sunt foarte importante, de altfel am și întrebat diferiți colegi despre acest aspect, atunci când mă ardea curiozitatea, mai precis in deșert, piramide, coclauri, mocănițe...
Să nu aud de pp in păduri, pe munți, tocmai ce am achiziționat o frumoasă căpușă cu acest pp in natură
La Veneția am poposit la o terasa despre care am scris (mi s-a părut foarte important având in vedere prețurile venețiene), in articol am menționat existența unei toalete minuscule.
Eram după o sincopă puternică și timpul de refacere este destul de mare in asemenea situații, astfel încât de la acea terasa până in vamă am mai avut nevoie de o toaleta, nu neaparat pentru necesitați, aveam nevoie de apă și aer, umiditatea venețiană nu este confortabila pentru cardiaci
Astfel, am poposit la Riviera Restaurant (despre care nu am scris) și indiferent de costuri ne-am asumat șederea acolo. Culmea, un super om, ospătar român, stabilit de 20 de ani in Veneția, a fost extrem de bun și a înțeles situația delicata in care mă aflam și mi-a spus ca pot merge la toaleta fără sa comand ceva, Riviera este un local de lux, are o terasa superbă iar interiorul este divin, toaletele au fost de senzație, un lux extravagant pot spune. Normal că am și comandat ceva, domnul C e ahtiat după terase și restaurante, dar nu pentru alcool ci pentru cafea si cola Prețurile acolo erau uriașe, dar românul a făcut o magie și nu am achitat decăt 10 euro
Ce ne-a spus romanul: toate restaurantele au wc dar oamenii sunt scârboși și nu permit accesul, uneori nici contra cost, prefera sa spună ca nu au toalete, lucru imposibil, altfel nu ar primi autorizație de funcționare. Așa zicea el, asta vă spun și eu.
Taxi pe apa costa 10 euro, din vama S Basilio până la S Marco, adică mult, noi am ajuns pe jos in 15 minute.
O alta mențiune importantă aș vrea sa vă aduc in vedere: nu toți italienii sunt rigizi, un bodyguard de la un magazin de lux mi-a permis sa stau pe bordura clădirii, a fost foarte amabil, a înțeles situația in care mă aflam. De ce spun asta? Pentru că spațiul îngust de pe străzile Veneției nu permite amplasarea unor bănci și nici dacă îți vine rău (ca in cazul meu) nu ai unde să te așezi
Una peste alta, vă felicit pentru vacanță și articole, vă salut cu drag
@krisstinna: Multumim mult pentru completări. Foarte utile. Vă salutăm cu drag!
@ungureanica: Foarte utile informațiile. Mulțumesc, le voi folosi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Venezia cu buget redus — scris în 28.06.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Descoperă Venezia cu un buget mic — scris în 21.08.18 de Rox.Patrik din ARAD - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Aproape totul despre Veneția (sfaturi și informații utile) — scris în 15.07.18 de Rox.Patrik din ARAD - RECOMANDĂ
- May.2018 Venezia - sfaturi utile, zic eu! — scris în 05.05.18 de aschimodius din IAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Prima vizită în Italia - Veneția — scris în 09.11.17 de dianaiulia* din CIMPINA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Veneţia - un vis devenit realitate — scris în 08.08.17 de GCC din DROBETA-TURNU SEVERIN - RECOMANDĂ
- Apr.2017 VENETIA - o destinatie aparte! — scris în 23.04.17 de Adrian Pascu din CLUJ - RECOMANDĂ