GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cum sa te descurci in Roma
Buna!
Incep prin a mentiona ca nu mi-am propus sa fac o descriere amanuntita asupra obiectivelor din Roma, caci acest lucru a fost facut de atatea ori incat impresiile mele chiar nu ar aduce mare contributie, ci mai curand sa ajut doritorii de calatorii sa planifice cat mai eficient si placut sederea in acest oras superb.
Planificarea in sine... Avand in vedere ca Roma este un oras foarte turistic, pentru a evita pe cat se poate cozile, capcanele pentru turisti, o planificare prealabila este esentiala din punctul meu de vedere...
Perioada aleasa de noi. ... 4 zile la jumatatea lui februarie de joi dimineata pana duminica seara.
Dupa experienta avuta am ajuns la concluzia ca 4 zile sunt minimul pentru o persoana care se focalizeaza pe obiective turistice si este interesata mai putin de magazine sau petrecut ore prin cafenele (frumoase si multe) din oras.
Luna februarie este considerata in extrasezon (=de la sfarsitul lui noiembrie pana spre inceputul lui martie), iar vremea este frumoasa si mai calduroasa decat la noi. Primele 2 zile am prins chiar soare si 15-18 grade, urmatoarele 2 zile a fost mai rece, vreo 10 grade si burnita foarte usoara, fara vant. Preturile la cazare sunt aproape la jumatate fata de sezon, nu scoti limba de caldura, cozile la obiective sunt mai mici.
Referitor la ideea de weekend prelungit: Desi eram in extrasezon, aglomeratia se simtea sambata, dar mai ales duminica... De accea daca ar fi sa aleg din nou, as opta mai degraba pentru perioada miercuri - sambata.
Biletele de avion:
Noi am calatorit cu o companie low cost cu 110 EUR/ persoana cu bagaj mare de mana inclus si am fost multumiti de servicii. Am vazut la scurt timp dupa ce achitasem biletele ca si Taromul scosese o promotie, cam la acelasi pret. Asadar, un pret de app 100 EUR/ persoana cu plecare din Bucuresti ar fi echitabil.
Oricum, orarul de zbor a fost cel optim pentru noi pentru a putea vizita cat mai mult: plecare la 6:20 din Bucuresti si intoarcere 20:30 din Ciampino. Drumul de la aeroport pana in oras l-am strabatut cu autobuzul si apoi cu metroul pana la resendita unde am fost cazati.
Cazarea:
Avand in vedere ca eram 3 adulti fara copii, am hotarat sa inchiriem un apartament prin booking, in loc de 2 camere la o pensiune. Am gasit in zona Prati, foarte aproape de Muzeul Vatican si de statia de metrou Cipro. Se numeste “Sunrise in Rome Holidays”, din Str.Bernardino Telesio, nr 16. Voi prefera sa scriu aici cateva cuvinte despre el, caci mi se pare prea putin pentru un review separat, fiind un singur apartament de inchiriat intr-un bloc. Nota de pe booking de peste 9 din mai bine de 30 comentarii, este justificata: Apartamentul este compus din 2 dormitoare cu fata spre curtea interioara si un living cu balcon spre strada, o bucatarie si o baie. Totul a fost foarte curat si frumos aranjat. Proprietarul este genul de persoana care stie sa faca oamenii sa revina (ne-a pregatit in prima zi mic dejun desi nu era prevazut, ne-a contactat pe mail sa vada daca avem nevoie de ceva inainte de venire.). Pretul de 90 EUR/noapte pe apartament in acea perioada il consider corect. Il recomand cu caldura.
In general despre cazare: majoritatea obiectivelor turistice sau cel putin 70% din ele sunt pozitionate in zona delimitata de: Nord: Metrou Spania. Vest: Raul Tevere (pana la Castel Santangelo), Sud: Piaza Venezia; Est: metrou Republica. In zona asta veti gasi si cea mai mare densitate de hoteluri si implicit turisti. In cazul in care doriti sa fiti in buricul targului cu avantajele si dezavantajele de rigoare, aici este locul unde v-as sugera sa va cazati.
Noi am preferat o zona mai linistita, dar aprope de metrou si de supermarketuri, in detrimentul zonei ultra-centrale, caci un somn linistit si putina miscare conteaza mai mult de la o anumita varsta.
Ca si remarca personala, evitati hotelurile amplasate foarte aproape de zona Garii Termini, din cauza zgomotului si a persoanelor mai deosebite care se plimba noaptea pe acolo.
Despre cum sa vezi eviti cozile la obiective...
In orice luna v-ati duce la Roma, hoardele de turisti vor fi acolo, caci Roma este o destinatie turistica si foarte turistica. Veti vedea cele mai diverse natii, de la americani la japonezi, de la australieni la rusi. Tabloul este completat de vanzatori ambulanti pakistanezi, africani si asiatici, fiecare dornic sa iti vanda ceva, fie ca este un bat pentru telefon sau o umbrela in cazul in care ploua, o geanta “prada” fake sau niste ochelari de soare “ray ban”. De aceea, va recomand cu caldura ca la principalele atractii sa aveti rezervarile facute in prealabil:
Galeria Borghese: accesul in cladire se face doar pe baza de rezervare, indiferent daca aveti Roma Pass sau doriti sa achitati integral vizita, de aceea fie va duceti direct la receptie si va programati pentru o data ulterioara (chiar si in februarie nu existau locuri pentru urmatoarea zi) sau sunati la un numar de telefon. Eu am preferat varianta rezervare telefonica, mai ales ca urma sa achitizionez Roma Pass (tel +39 06 32810.). Dupa conversatia in limba engleza de app 3 minute in care ti se cere numarul si numele persoanelor, data si ora rezervarii (sunt sloturi de 2 ore pana la ora 18), primesti un cod pe care il comunici la receptie cand ajungi si primesti in schimb un bilet. Comunicarea cu doamnele operatoare telefonice s-a facut fara nicio dificultate.
As dori sa adaug aici ca procedura in sine (in interiorul Galeriei) dureaza ceva, asa ca este bine sa va luati o marja de timp cam de o ora in sezon, chiar cu rezervare.
Prima data stai la coada la bilete, indiferent daca ai ales varianta Roma Pass, deci accesul este gratuit si comunici doar codul rezervarii sau doresti acum sa faci o rezervare pentru o alta zi. A doua coada este la bagaje, caci nu ai voie sa intri in muzeu cu geanta sau jacheta. A treia coada este optionala daca doriti sau nu sa luati cu voi audio guide in muzeu.
Ideea este ca, indiferent la ce ora ai ajuns in cadrul slotului alocat, nu poti sta mai mult de limita superioara. (de exemplu daca aveti slotul 10-12 si voi ajungeti la 11, tot la ora 12 veti fi rugati sa parasati incinta.)
Muzeul Vatican : Chiar si in februarie cand am fost noi, coada la intrare era de aproximativ o ora, deci o rezervare prealabila este binevenita.
Aveti de ales intre varianta locala “skip the line”, pe care foarte multi vanzatori ambulanti v-o vor oferi, vazandu-va aliniati sa intrati sau varianta rezervare online, care costa cu 4 EUR in plus fata de costul standard al biletului de persoana. Noi am optat pentru varianta a doua. Se alege o data si o ora de acces. Aici nu ai limita de sedere, decat cea de inchidere a programului. Rezervarea facuta se poate modifica o singura data cu maxim 2 ore inainte de ora programata. Veti primi pe mail codul de acces, pe baza caruia veti beneficia de intrarea speciala pentru “groups/ prenotazione”. Dupa ce ajungeti in incinta muzeului, va trebui sa va duceti la unul din ghiseele din sala centrala sa va schimbati rezervarea online in bilet. Va mai urma o singura coada de app 5 minute la control antitero si sunteti gata! Puteti sa va relaxati pe terasa muzeului pentru a incepe vizitarea propriu zisa.
Biserica Sfantul Petru: Avand in vedere ca accesul este gratuit, asteptati-va la foarte multa lume ce asteapta intr-un sir lung sa treaca de control si sa poata admira splendoarea interioara.
Variantele clasice sunt fie asteptati cuminti sa va vina randul, fie va alaturati unui grup organizat, ce va intra prioritar.
Noi am optat fara sa stim la cea de a treia varianta : vizita la sapaturile arheologice de sub Dom (Scavi).
Cu un mail catre oficiul de sapaturi, in care am mentionat perioada sederii noastre si numarul de persoane, am reusit sa primim acceptul ca intr-o zi aleasa de ei (de oficiu) sa putem vizita site-ul.
Din piata San Pietro, uitandu-ne la Dom, se face o intrare speciala in partea stanga, ce este strajuita de celebrele garzi elvetiene. Ajunsi in curtea interioara a Bisericii, am fost condusi spre cladirea de unde incepe vizita sub Dom. In schimbul a 13 EUR, ai parte impreuna cu maxim alte 12 persoane de un ghid autorizat ce te poarta prin galerii inguste si umede, iti arata catacombe pre-crestine, iti povesteste cum a fost descoperit mormantul Sfatului Petru, iti arata ramasitele sale trupesti, ca la final sa te scoata chiar in fata intrarii in Biserica. Am avut astfel privilegiul sa fim unii din cei maxim 250 vizitatori zilnici ce pot vedea acele locuri si sa evitam sirul imens de persoane ce asteapta controlul anti-tero pentru a putea ajunge in Dom. Doua obiective dintr-o lovitura!
Coloseum: indiferent daca aveti Roma Pass sau bilet pre-platit, prima coada la control “antitero” este valabila pentru toti. Dupa ce vi se va cere sa deschideti gentile si ghiozdanele, veti fi indrumati spre intrare. Cum noi aveam Roma Pass, in mai putin de 5 minute de la locul de « triere » a vizitatorilor, am ajuns in interiorul coloseumului. Avand in vedere ca un singur bilet va permite accesul la 3 obiective : Coloseum, dealurile Palatine si Forumul Roman, in cazul in care nu aveti Roma Pass, va sugerez sa va procurati biletul de la intrarea de la Dealurile Palatine, ce se afla la mai putin de 5 minute de mers de Coloseum.
Va doresc calatorie frumoasa!
Trimis de lady_anca81 in 15.06.15 14:43:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lady_anca81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@lady anca... ziceai ca "Noi am calatorit cu o companie low cost cu 110 EUR/ persoana"... auzi, mie cineva de pe sait, mi-a vandut un pont... la inceput de an, iei 3 bilete "low cost" (Bluair, Wizzair) pentru lunile mai-iunie (mai mult de 6 luni avans nu se poate)... iei cand gasesti preturile cele mai mici, in jur de 35-40 euro (dus-intors), la Roma, Paris si Barcelona (dar pot fi si alte orase), nu iei mai mult de 4 zile si ai sa vezi ca cu 110 euro, poti "face 3 capitale turistice", nu chiar cand ai dori tu ci cand iti iese pretul cel mai mic.
@dorgo -
Multumesc pentru pont
Din pacate la noi majoritatea excursiilor de acest gen sunt organizate in ultimul moment, asa ca a trebuit sa ne pliem pe ce am gasit
Cred c-am mers/zburat cu aceasi companie
Noi tot in feb, tot cu acelasi program.
Acum o intrebare ca am o dilema. Pentru 4 zile a rentat Roma Pass-ul?
@Sindrom -
Referitor la Roma Pass: daca este sa adun pretul separate pe 2 intrari la muzee+ pretul pe calatoriile pe metrou in 3 zile, cred ca ajungeam tot cam pe acolo fata de pretul Roma Pass.
Avantajul a fost ca am beneficiat de intrare separata la Coloseum si am putut rezerva telephonic la Galeria Borghese.
@lady_anca81 - La Colosseum nu era musai nevoie de Roma Pass si nici la Galeria Borghese daca-mi aduc aminte. Posibil sa ma insel.
Acum am vazut si unde ati fost cazati. Acum inteleg. E posibil pentru voi sa fi fost rentabil.
Noi am stat aproape de Termini, la 10 min de Colosseum. Cam tot ce a fost de vizitat am mers pe jos
Mi se pare foarte util acest review si am sa tin cont de el cand voi avea in plan Roma. Vacante placate si in 2016
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 City break Roma 2023 pe cont propriu — scris în 30.04.23 de Keyla din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Cum arata Roma in 4 zile — scris în 27.10.19 de MONITA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 La pas prin Roma - On the Budget — scris în 02.10.19 de puiu din RESITA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Obiective turistice GRATUITE in Roma — scris în 03.07.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Roma Aprilie 2018 — scris în 02.05.18 de Traveleru din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Sfaturi practice pentru Roma — scris în 24.09.17 de Costas1 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Sfaturi utile la Roma — scris în 02.07.17 de OANA PANDELE din BUCURESTI - RECOMANDĂ