ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 12.04.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

TFL - Transportul in Londra

TIPĂREȘTE

Ne-am mutat in Anglia acum mai bine de un an si pentru ca am fost foarte stresati in primele luni, nici macar nu am avut timp sa iesim sa vedem Londra, care este atat de aproape de noua noastra adresa.

Acum o luna mi-am schimbat serviciul si sunt nevoita - cel putin pana reusesc sa fac scoala de soferi si sa-mi iau permisul de conducere - sa fac naveta pana la locul de munca. Asa am inceput sa ma obisnuiesc cu mijloacele de transport londoneze, care pentru mine erau un adevarat labirint greu de descifrat.

Prima data cand am folosit trenul a fost la inceputul unui concediu, anul trecut cand am pornit spre Luton. Nu ni s-a parut deloc ieftin. Am dat 32 de lire din sudul Londrei pana la Luton de persoana - adica 64 lire in total. La urmatorul concediu am decis sa mergem cu masina si sa o lasam in parcare la aeroport. Pentru o saptamana am platit 30 lire, mult mai ieftin decat un drum cu trenul pentru amandoi.

De curand insa, asa cum spuneam, am fost nevoita sa calatoresc dintr-o parte in alta si petrec in fiecare zi de lucru aproape 4 ore pe tren/metrou/autobus.

Londra este impartita in 6 zone tarifare. Zona 1 este chiar in centru, iar zona 6 la periferie. Exista mai multe posibilitati de a plati un bilet de la o destinatie la alta:

- bilet strict de la o statie la alta

- travelcard pentru o zi - care poate fi peak-time sau off-peak-time

- folosind Oyster card

Biletul de la o statie la alta limiteaza calatorul la intrarea si iesirea din statii strict pe ruta aleasa dar este singura varianta pentru cei care calatoresc si in afata Londrei.

Travelcard-ul este foarte avantajos pentru cei care fac mai multe calatorii intr-o zi si se poate folosi in orice statie din zonele alese. Exista mai multe tipuri de travelcard. Cel mai ieftin este pentru trenuri, zona 1-6, off-peak si costa 8,9 lire. Acelasi lucru pentru peak (adica orele de varf care difera de la o zona la alta) costa 13,4 lire.

Mai exista de asemenea si travelcardul care se poate folosi pentru orice mijloc de transport, cum ar fi metroul / tube sau autobusul. Pretul pentru zona 1-6 este 17 lire si nu depinde de orele de varf.

Pentru navetisti - cum este cazul meu, cea mai ieftina varianta este utilizarea Oyster card-ului. Acesta se cumpara cu 5 lire de la orice ghiseu din statii si se incarca gen top-up cu credit ales de utilizator. Cele 5 lire achitate la cumpararea cardului se ramburseaza in momentul in care utilizatorul renunta la Oyster si il returneaza la ghiseu. Pretul unei calatorii variaza de la o ora la alta si in general se considera varianta cea mai ieftina pentru taxare. De asemenea, daca un utilizator calatoreste de mai multe ori in aceeasi zi, in momentul atingerii unui plafon maxim, restul calatoriilor nu se mai taxeaza.

Pentru cei care nu doresc sa foloseasca mijloacele de transport, ci masina proprie, trebuie sa stie ca in centrul Londrei se percepe o taxa zilnica de 10 lire/zi ca taxa de aglomeratie. Aceasta se poate plati online inainte de intrarea in zona taxabila.

De asemenea, parcarile au preturi care pornesc de la 6 lire/ora si exista zone unde parcarea este interzisa, asa ca fiti cu bagare de seama inainte sa va aventurati in labirint.


[fb]
---
Trimis de deliutza27 in 31.07.14 14:28:42
Validat / Publicat: 31.07.14 19:02:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.

VIZUALIZĂRI: 10462 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (deliutza27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Asteptand trenul in fiecare dimineata, putine sunt zilele cand nu e aglomerat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

myk007
[02.08.14 23:56:21]
»

Bun articolul, foarte util. Poate ar mai fi fost de precizat intervalele orare pentru "peak hours" (L-V dimineata pana la 9h30 si apoi intre 16h30 si 19h00) si off-peak hours (L-V 9h30-16h30 si seara dupa 19h00) "... nu stiu cum e in week-end cu intervalele peak/off-peak.

Apoi, ar mai fi de spus ca la Emirates Air Cable nu trebuie sa stai la coada pentru bilet ci intri direct (si beneficiezi de cost mai mic) daca ai card Oyster.

Deasemenea, nu stiu ce faci daca pe Oyster ai un credit mai mic decat pretul ultimei calatorii. Exemplu: Mai am credit 2 lire (suficient pentru o calatorie in zonele 1-2) dar nu sunt atent (sau alt motiv) si calatoresc pana la o statie din zona 5-6... cand validez la turnicheti pentru iesire nu ma va lasa sa ies ca n-am credit suficient? Inauntru nu exista automat pentru incarcare cu credit. Banuiesc ca as fi nevoit sa ma intorc la o statie aflata intr-o zona pentru care este suficient creditul... si re-incarc acolo cardul Oyster cu creditul necesar. Ai idee? Ti s-a intamplat?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD
[03.08.14 01:22:25]
»

@myk007: în acest caz, creditul trece pe minus și e achitat la următoarea reîncărcare a cardului.

deliutza27AUTOR REVIEW
[03.08.14 01:27:58]
»

Intervalul orar pt peak si off peak depinde de la o zona la alta. Nu e acelasi in toata Londra.

Daca intro intr-o zona pt care nu ai bani suficienti pe Oyster, se taxeaza pretul normal al biletului iar suma disponibila ramasa va aparea cu minus - in limita a 5 lire cat a costat Oysterul de fapt. In momentum in care se face un nou top-up, suma se autoregleaza.

Mai este si varianta auto top up pe care o folosesc si eu. Adica de fiecare data cand am sub 10 lire, mi se debiteaza automat cardul bancar cu 20 lire care mi se adauga la Oyster. Aceasta varianta insa este valabila doar pentru rezidentii UK.

Sper ca iti sunt de folos informatiile.

andreea_c
[28.11.14 07:05:50]
»

Am si eu o mica completare, in legatura cu ceea ce ne intereseaza pe noi, turistii care citim acest site.

Exista si varianta "Oyster visitor card".

Acesta costa doar 3 lire spre deosebire de varianta prezentata mai sus si poate fi incarcat cu credit suficient pentru numarul de zile in care il folosesti. Vedeti detalii aici: tfl.gov.uk/travel-informa ... tor-oyster-card

Noi am dat peste o doamna draguta la ghiseu care ne-a intrebat cate zile stam cat intentionam sa calatorim, etc. IN final a facut calculul si am avut 7 zile de calatorii la discretie la un pret rezonabil (daca se poate spune asa ceva despre costul transportului in Londra).

iacobescu.a
[04.05.15 22:35:28]
»

Buna ziua.

Am fost si eu de curand in Londra (1 mai 2015) si am vazut ca sunt cateva componente noi la transport.

In primul rand sunt 4 posibilitati de plata.

- Oyster normal
- Oyster pentru vizitatori
- Bilete de la casierie
- Card bancara (daca ai paypass)

Eu am folosit ultima varianta mi sa parut cea mai comoda si ieftina (mentionez ca am cont in lei si plata se facea in lire la cursul pentru acea zi la banca de care detin)

O importanta mare la Oyster normal si cel pentru vizitatori este faptul ca la cel normal platesti 5 lire pe card care sunt considerate garanti si incarci cu inca o suma pe care o folosesti, sa zicem 10 lire iar cand termini cele 10 lire pe care le-ai incarcat iti apare un cost negativ pe care daca decizi sa nu mai incarci cardul se scade din garantie. Iar cand doresti sa returnezi cardul primesti inapoi garantiea sau cat a mai ramas din ea. La cel pentru vizitatori dai 3 lire dar nu le mai primesti inapoi.

Inca un lucru pe care la-m folosit este limita maxima de plata pe zi. Este destul de complicat la metro/tren deoarece se ia in calcul acele zone de la 1 la 6 si se fac corectar se sold la finalul saptamani/ luni in fonctie daca ai calatorit on peck sau off. Ii afecteaza mai mult pe londonezi daca esti doar turist nu te prea afecteaza. Dar limita superioara la autobuze e de 4.4 lire si este foarte buna pentru turisti

Aceasta limita superioara se aplica doar la Oyster sau la card bancar astfel am incercat sa merg doar cu autobuzul si dupa a 3 calatorie este gratis (cu autobuzul)

Cea mai mare problema a autobuzului este ca dureaza foarte mult dar daca nu te grabesti e mai frumos sa mergi cu autobuzul sa vezi toate locatiile si sa te dai jos unde vrei.

Si doar ca o observatie pe care toti o facem cand ajungem acolo este faptul ca la metrou si la tren taxarea pe calatorie se face la terminarea calatoriei. Poate uni nici nu observa dar poate avea anumite impacte. De exemplu daca folosesti Oyster nu conteaza cat te plimbi cu metroul sau cu trenul important e unde iesi si se calculeaza fata de unde ai intrat astfel poti economisi putin daca iesi cu o statie mai departe sau mai devreme de locatia dorita daca este in alta zona (cel mai des zona 1 si 2)

Sau daca ai luat bilet pentru o cursa doar dus la final ca sa iesi trebuie sa introduci biletul si acestsa este retinut de poarta si nu il mai primesti inapoi, daca ai vrea sa il folosesti pentru oferta 2 la pret de 1

webmaster26
[28.01.16 09:31:29]
»

Mutat în rubrica "Sfaturi utile pentru o vacanță reușită la Londra, LONDRA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andreea_c, deliutza27, iacobescu.a, myk007
Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța la Londra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059276103973389 sec
    ecranul dvs: 1 x 1