ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 15.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 5 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Sfaturi utile pentru vacanța la Londra

Tips and tricks - Londra pe cont propriu

TIPĂREȘTE

Londra. Un oraş plin de istorie şi plin de obiective turistice, foarte atent aranjate şi pregătite, fiecare obiectiv dezvoltat la potenţialul maxim indiferent de însemnătatea sau mărimea acestuia, britanicii dând încă odată dovada, dacă mai era nevoie, că ştiu să exploateze aşa cum se cuvine orice sursă de venit, cât de mică, şi de asemenea că ştiu să-şi promoveze cât mai bine istoria, cultura şi civilizaţia. Despre obiectivele turistice ale Londrei, sau cum li se mai spune „atracţii”, se pot scrie pagini întregi, sunt sute de pliante, broşuri şi pagini pe internet din care obţii, dacă doreşti, toate informaţiile de care ai nevoie, de la orarul de vizitare al obiectivului şi preţul de intrare până la date detailate despre istoria completă a acestora.

Scopul acestui articol este de a le oferi, celor care doresc să viziteze Londra pe cont propriu, câteva informaţii, care eu bănuiesc că sunt utile, în scopul unei vizite cât mai reuşite şi a încadrării, acestei vizite, într-un buget rezonabil, pentru că de la început trebuie să vă spun că Londra este un oraş GROAZNIC de scump, fără nici cea mai mică exagerare iar literele mari, cu care am scris cuvântul respectiv, sunt destul de mici pentru a exprima ceea ce doresc să spun; bineînţeles toate privite din punctul meu de vedere, personal, şi în comparaţie cu sumele de bani pe care le-am cheltuit prin alte excursii şi concedii în care am mai fost. Structurat pe puncte începem cu:

1. Transportul la şi de la Londra

Din păcate, din punct de vedere geografic şi potenţial financiar al cetăţeanului de rând, ţara noastră se află amplasată destul de departe de Marea Britanie, o călătorie până la Londra, indiferent cu ce mijloc de transport se efectuează, presând destul de agresiv pe bugetul alocat excursiei. Două au fost opţiunile pe care le-am considerat atunci când mi-am pregătit deplasarea în Londra: autoturismul sau avionul.

Cu maşina. Păi până la Londra, dus-întors sunt cam 4.500 – 5.000 de km, la un consum de 6 litri la sută (motorină) înseamnă 300 de litri de motorină, care la preţul de 1,4 EUR per litru rezultă un total de 420 de EUR. La asta se mai adaugă taxa de autostradă, pentru Ungaria şi Austria, care urcă suma totală la 470 EUR. Si să nu uităm de taxa pentru feribotul care te trece peste Canalul Mânecii sau English Channel sau French Channel, depinde din ce parte a uscatului priveşti „şanţul” şi cu ce naţie simpatizezi. Pentru a traversa canalul este recomandat să-ţi achiziţionezi din timp un bilet pentru feribot astfel vei evita să aştepţi să te îmbarci pe feribot, câteodată chiar şi 24 de ore, iar preţul este destul de piperat, funcţie de gabaritul autovehicolului, de numărul de persoane şi vârsta acestora, de numărul de locuri, dacă ai sau nu animal de companie, etc. Sunt mai multe localităţi de unde poţi traversa şi-ntr-o parte şi-n celaltă iar orientativ se ajunge şi la 500 de EUR per două traversări. Ţinând cont şi de faptul că englezii circulă cu maşinile pe partea greşită a drumului, ceea ce sigur îmi va crea o doză mare de nesiguranţă continuă, am decis că varianta aceasta iese din calcul.

Cu avionul. Aici ai două variante: mergi cu o companie cu „ştaif” sau cu una „low-cost” în funcţie de cum îţi permiţi. Companiile cu nume consacrate, gen Tarom, Lufthansa, Austrian, British Airways sunt companii care se respectă iar zborul cu o astfel de companie presupune o serie de servicii care sunt de natură să ofere pasagerului un zbor cât mai plăcut, confortabil şi liniştit, fără să fie nevoie a ştii nişte „chestii” pentru a „ieşi” mai ieftin sau a nu pierde avionul. Da, aţi citit bine, „a nu pierde avionul” pentru că unele companii „low-cost” au unele prevederi pe care dacă le încalci rişti să plece avionul fără tine, deşi ai bilet valabil. La o companie cu renume situaţiile „nasoale” sunt destul de rare şi primeşti exact serviciile pentru care ai plătit iar plata este pe măsură.

După ce am studiat, pe internet, toate variantele posibile am decis „să mă risc” şi să optez pentru o companie „low-cost” iar biletele, suntem trei persoane, le-am achiziţionat de la o agenţie de turism. Şi deja au început „chestiile” bune de ştiut, noroc cu angajata firmei de turism.

Unu: companiile „low-cost” operează, pentru destinaţia Londra, doar pe aeroportul din Luton, un aeroport situat cam la 50-60 km de Londra, cele două mari aeroporturi din capitala Britanică, Heathrow şi Gatwick, fiind rezervată „greilor”.

Doi: la o astfel de companie „low-cost” în preţul biletului ai voie să transporţi cu tine doar un bagaj de mână per persoană, de anumite dimensiuni, pentru orice alt fel de bagaj fiind necesară o taxă suplimentară, care taxă dacă o plăteşti odată cu biletul este cam de 120 de RON per bagaj de maximum 32 de kg iar dacă o plăteşti la aeroport este de 100 de EUR per bagaj. Oooops!!! Noroc că de faţă era şi responsabilul familial cu bagajele (soţia) şi astfel am calculat rapid cu câte geamantane plecăm şi cu câte ne întoarcem, plătind corect sumele aferente.

Trei: formalităţile de „check-in” pentru îmbarcare se pot efectua fie „on-line” fie la aeroport. Efectuate „on-line” necesită ceva timp şi atenţie şi o imprimantă pe care să-ţi imprimi confirmarea de „check-in” urmând să te prezinţi la avion cu foaia tipărită, aceasta ţinând loc de talon de îmbarcare. Dacă efectuezi formalităţile de îmbarcare la aeroport atunci vei plăti o taxă suplimentară de 20 EUR per persoană!

Patru: dacă ajungi la aeroport cu mai puţin de 30 de minute până la plecarea aeronavei angajaţii companiei au dreptul să-ţi refuze îmbarcarea şi avionul să plece fără tine deşi eşti în aeroport, la poarta de îmbarcare cu talonul de îmbarcare în mână, sau în buzunar. Mai mult, unele companii aeriene „low-cost” închiriază ghişeele de deservire pentru pasageri de la aeroport doar pentru perioade foarte scurte de timp, 20-30 de minute, din motive de economie. Astfel, dacă ajungi la aeroport după o anumită oră, rişti să găseşti ghişeul de check-in închis.

Cinci: ajuns la aeroport şi dacă ai bagaj pe care urmează să-l predai la cala avionului este recomandat să-l „înfoliezi” adică să-l împachetezi în folie de nylon. Înfoliatul acesta costă 25 RON per bagaj şi se efectuează la orice aeroport internaţional. Ce este important este că folia astfel aplicată îţi protejează bagajul şi te scuteşte de mai multe surprize neplăcute cum ar fi: „căutatul”, neintenţionat desigur, de către angajaţii aeroportului a unor obiecte necesare lor şi însuşirea rapidă fără acordul d-voastră din bagaj, distrugerea bagajului prin manevrarea „cu atenţie” a acestuia de către lucrătorii încărcători-descărăcători sau ce-i mai penibil ruperea fermoarului bagajului sau spargerea acestuia şi împrăştierea hainelor şi a lenjeriei intime pe banda transportoare, spre deliciul celorlalţi pasageri. Atenţie: înainte de a înfolia bagajul neapărat trebuie cântărit pentru ca acesta să se încadreze în limita de greutate admisă de companie, altfel, dacă este mai greu fie va trebui să plătiţi o taxă suplimentară fie va trebui să-i desfaceţi folia şi să scoateţi lucruri din el pentru a-l aduce la greutatea acceptată.

Şase: rezervarea de îmbarcare este fără loc, indiferent dacă o efectuaţi „on-line” sau la aeroport, adică fiecare se aşează în avion pe ce scaun doreşte sau unde „prinde” – exclus scaunele piloţilor şi ale însoţitoarelor de zbor. De obicei, astfel de zboruri „low-cost” operează cu avioanele pline aşa că dacă eşti cu familia, trei, patru persoane sau mai mulţi, şi doreşti să staţi împreună pe toată durata zborului este bine să vă „strecuraţi” româneşte şi să urcaţi în avion cât mai printre primii pentru a prinde locuri grupate. Cei care urcă ultimii în avion... se aşează şi ei pe unde mai rămân locuri.

Şapte: odată urcat la bordul aeroavei, totul dar absolut totul se plăteşte, la plecarea spre Londra (Luton) doar în lire sterline iar la întoarcere se acceptă lei, euro şi lire sterline. Se poate plăti şi cu cardul bancar, cine are.

2. Transportul de la Luton la Londra.

Aici sunt mai multe variante funcţie de locaţia unde doriţi să ajungeţi în Londra. Acest lucru solicită un oarecare efort dar dacă aţi ajuns să citiţi acest review sunt sigur că aveţi cunoştinţe suficiente pentru a vă descurca mai departe, pentru că ceea ce urmează ţine în totalitate de abilităţile d-voastră de „căutător” pe internet. Orice variantă aţi alege vă recomand să achiziţionaţi bilete dus-întors.

Cea mai ieftină variantă este cea cu autobuzul, firma „National Express” asigurând legătura dintre aeroportul Luton şi mai multe locaţii din Londra având o staţie chiar la poarta de ieşire din aeroport. Vă sfătuiesc să intraţi pe pagina de web a firmei respective şi să efectuaţi rezervarea pentru autobuz „on-line”, dus- întors, cât mai din timp posibil. Când efectuaţi rezervarea vi se vor cere orele şi locurile de îmbarcare, numărul de persoane şi să specificaţi dacă aveţi mai mult de un bagaj de persoană. Cele mai ieftine bilete costă 15 GBP per persoană, dus întors, Luton-Londra-Luton, pentru o rezervare efectuată cu minimum 5 zile înainte. Atenţie: dacă aţi pierdut autobuzul, din diverse motive, aţi pierdut şi banii şi biletul pentru acea cursă deci, când efectuaţi rezervarea, alocaţi-vă timp suficient între momentul aterizării aeronavei şi ora selectată de îmbarcare în autobuz.

O altă variantă bună este cea cu trenul. La fel, biletele de tren se pot rezerva „on-line”, astfel fiind mai ieftine decât dacă le cumpăraţi din gară sau se pot achiziţiona şi de la bordul aeroavei, de la însoţitorii de bord, pe durata zborului spre Luton. De oriunde le cumpăraţi ele sunt mai scumpe decât cele pentru autobuz dar preţul poate diferi foarte mult, în aceeaşi zi, în funcţie de orele la care doriţi să efectuaţi călătoria, existând aşa numitele „peak hours” când preţul biletului de tren poate fi dublu. Dar dacă locaţia unde mergeţi este foarte aprope de staţia de tren atunci se merită să optaţi pentru o astfel de variantă.

A treia variantă este cu taxiul. Această variantă este de luat în calcul dacă distanţele de parcurs pe jos, de la locul unde sunteţi lăsat de autobuz sau de tren până la hotel, sunt destul de mari sau dacă doriţi să ajungeţi comod, fără bătăi de cap, la destinaţie. Lucru bun, există posibilitatea să rezervaţi din timp un taxi doar introducând adresa aeroportului şi cea de destinaţie în motorul de căutare „google” iar ecranul calculatorului vă va fi umplut de oferte. Cel mai precis mod de a introduce orice destinaţie din Londra sau Marea Britanie este să căutaţi şi să introduceţi codul poştal al locaţiei respective, cod format din şase litere şi cifre, coduri pe care le găsiţi tot pe internet. În funcţie de tipul de maşină solicitat, de distanţa de parcurs şi de serviciile solicitate veţi primi diferite oferte de preţuri de la diferite companii.

3. Cazarea la Londra.

Aici se aplică cel mai bine proverbul: „Câţi bani plăteşti aia şi primeşti” iar englezii sunt foarte corecţi în ceea ce priveşte această chestiune, situaţiile de genul că eşti „înţepat” fiind extrem de rare poate chiar inexistente. Atenţie căci, pe lângă serviciile pe care le plăteşti atunci când eşti cazat, un factor important în stabilirea preţului unei camere la hotel îl are şi amplasarea hotelului. Cu cât hotelul este mai aproape de „buricul târgului” cu atât preţul este mai ridicat. Dacă găsiţi cumva un hotel cu preţuri mici şi atractive, în buricul târgului şi amplasat lângă o mulţime de hoteluri cu preţuri mari de aceeaşi categorie, este foarte înţelept să studiaţi foarte pe îndelete oferta pentru că sigur o facilitate lipseşte sau ceva este în neregulă, de exemplu: cameră foarte mică fără dulap, baie comună, camere cu ferestre interioare spre ziduri, mic dejun inexistent sau minimal şi constant acelaşi, camere cu mobilier vechi, probleme cu izolaţia pereţilor, zgomot stradal intens, lipsă instalaţii de aer condiţionat sau de încălzire, etc.

Deci, încă odată: Londra este un oraş extrem de aglomerat şi de scump, vizitat de milioane de turişti şi prin urmare sunt şanse minime ca exact d-voastră să prindeţi o „super-ofertă”. Fiţi foarte atenţi la acest aspect, verificaţi de zece ori, citiţi cât mai multe postări de pe internet referitoare la locaţia unde doriţi să mergeţi, hotărâţi-vă ce compromisuri acceptaţi sau ce vi se pare inacceptabil pentru familia d-voastră, pentru că altfel riscaţi vă ruinaţi vacanţa. „Ţepele” sunt prea puţine iar odată ajunşi la faţa locului şi după ce aţi intrat în cameră vă veţi declara profund nemulţumiţi să ştiţi că pentru atâta aţi plătit; altundeva, unde este mai ieftin, este chiar şi mai rău şi har Domnului sunt destule hoteluri jenante şi la ei.

Dacă doriţi să staţi într-un hotel decent, cu servicii cât de cât acceptabile, vă recomand să optaţi pentru hoteluri situate mai spre periferia Londrei dar şi de data aceasta studiaţi bine zona în care este amplasat hotelul pentru a evita surprizele neplăcute – au şi ei cartiere rău famate ca peste tot. Fiţi fără griji dacă v-aţi cazat destul de departe iar distanţele până în centrul oraşului vi se par destul de mari, pentru că au o reţeaua de transport foarte bine pusă la punct.

4. Transportul în Londra

Transportul în subteran în Londra este uimitor, dispunând de o reţea de metrouri pe care până şi cea mai înrăită cârtiţă ar fi invidioasă. Oraşul este împărţit în 6 zone principale, structurate dinspre centrul Londrei spre periferie, zonele fiind deservite de peste 12 linii de metrou fiecare linie având un nume propriu (Jubilee, Metropolitan, Central, District, etc.) fiind marcate pe „Underground map” fiecare prin culori diferite. Un lucru bun, întâmplător sau nu, pe lângă fiecare obiectiv turistic important este amplasată câte o staţie de metrou, astfel că vă recomand această modalitate de deplasare prin Londra.

Dacă optaţi pentru călătoria cu metroul este bine să aveţi tot timpul la d-voastră o hartă cu reţeaua de metrouri, chiar dacă veţi întâlni o astfel de hartă la fiecare intrare în staţiile de metrou. De reţinut că unele staţii interconectează până la cinci linii de metrou aşa că este bine să fiţi foarte atenţi când urmaţi indicatoarele care vă îndrumă la linia pe care doriţi să călătoriţi, mai ales că sensurile de deplasare a trenurilor, pe aceeaşi linie, sunt exprimate prin direcţii ale punctelor cardinale, de exemplu direcţiile de deplasare pe linia „Jubilee” le veţi vedea exprimate pe tăbliţele indicatoare sub forma „Jubilee North” sau „Jubilee South”.

Preţul unei călătorii cu metroul diferă în funcţie de zonele oraşului în care doriţi să vă deplasaţi, preţul pornind de la 4,70 GBP şi până la 5,70 GBP per călătorie. Pentru copii preţul este la jumătate. Mai există abonamente pe o zi şi pe şapte zile, cele pentru o zi fiind şi în funcţie de ora la care călătoriţi, cele care acoperă şi orele de vârf, adică până la 09.30 dimineaţa fiind la preţ dublu faţă de cele normale. Oricum, orarul de vizitare al obiectivelor turistice începe după 09.30 aşa că este inutil să plecaţi mai repede de la hotel. Deci sfatul meu este să evitaţi orele dimineţii.

Un abonament zilnic pentru un adult, pe orice linie de metrou, cu un număr nelimitat de călătorii este de 8,90 GBP. Un astfel de abonament se intitulează „Travel Card”, se achiziţionează din orice staţie de metrou şi este valabil pentru toate liniile de metrou, pentru toate liniile de autobuz „Red Buses” din Londra cât şi pentru orice linie de tren care circulă în oraş.

Atenţie: biletul de călătorie şi abonamentul se validează atât la intrarea în staţia de metrou cât şi la ieşirea din aceasta. Deci dacă efectuaţi ultima călătorie din acea zi evitaţi a face greşeala de a arunca biletul de călătorie după ce aţi intrat în metrou pentru că vă va mai trebui şi la ieşire, lipsa acestuia obligându-vă la plata unei mici amenzi sau, în cel mai fericit caz, la plata contravalorii unei călătorii.

Frecvenţa de circulaţie a metrourilor este foarte mare, personal, cel mai mult având de aşteptat 3 (trei!) minute după orice metrou pe orice linie. Şi autobuzele circulă foarte des, dar aici timpii de aşteptare ajung şi până la 5 (cinci) minute şi asta datorită aglomerării mari a oraşului. Cu toate că şi autobuzul este o opţiune de a călători prin oraş, vi-l recomand doar pentru distanţe scurte sau dacă doriţi să mai vedeţi câte ceva şi de pe afară, altfel pentru distanţe mari vă recomand metroul deoarece autobuzele pierd mult timp din cauza semafoarelor şi a aglomerării de maşini.

5. Vizitarea obiectivelor turistice.

În Londra există şi obiective turistice, importante aş spune eu, unde intrarea este gratuită dar în majoritatea dintre ele intrarea se plăteşte iar tarifele de intrare sunt destul de pipărate. De exemplu intrarea pentru un adult la „Tower of London”, care este un „must see” este 22 GBP iar dacă eşti cu familia uşor laşi peste 50 de lire. Dar există o soluţie! Adică mai multe soluţii. Există oferte de pachete de obiective turistice, grupate astfel încât fiecare să conţină obiective turistice diferite.

Un astfel de pachet, pe care vi-l recomand, este „London Pass”. Acesta este probabil unul dintre cele mai bune pachete pentru turiştii vizitatori înrăiţi, cu „picioare de oţel” şi rezistenţă de fier, care doresc să vadă cât mai multe din frumuseţile oraşului. Pachetul oferă acces gratuit la peste 60 de obiective turistice din Londra şi se achiziţionează pe un număr de una, două, trei sau şase zile, achiziţia lui fiind posibilă doar de pe internet acest pachet nefiind disponibil de cumpărat la faţa locului. Preţul este foarte bun dacă ţii cont de exemplul de mai sus şi te gândeşti că pentru un adult, pe 6 zile, se plătesc 108 GBP. Pentru copii preţul este mai mic. Odată achiziţionat şi plătit, pe internet, când ajungi în Londra, având la tine confirmarea de pe internet şi un act de identitate, trebuie să mergi la un mic magazin de pe lângă „Trafalgar Square” să ridici cardul de acces, care seamănă cu un card bancar, Tot de acolo vei mai primi şi un port-card de atârnat de gât şi o cărticică cu toate obiectivele acoperite de „London Pass”, cu orele de vizitare, detalii despre modalitatea de acces precum şi o scurtă istorie a acestora.

Câteva detalii despre cardul de acces „London Pass”.

-Valabilitatea acestuia se contorizează din ziua în care l-ai utilizat pentru prima dată, la intrarea în primul obiectiv iar valabilitatea acestuia se calculează în continuare ţinându-se cont de zilele calendaristice consecutive.

-La unele obiective turistice îţi conferă accesul pe „Fast Line”, având posibilitatea să eviţi astfel cozile imense de la intrare.

-Cardul respectiv este doar dovada de plată în baza căreia ţi se eliberează biletele de intrare, astfel la fiecare obiectiv turistic va trebui să stai la rând pentru a obţine bilete de intrare care vor fi, desigur, gratuite.

-La multe dintre obiectivele turistice există ghişeu separat pentru cei care utilizează „London Pass”. De aceea este bine, de fiecare dată când mergeţi la câte un obiectiv turistic, să-l prezentaţi personalului care deserveşte locaţia pentru a vă îndruma corespunzător.

-Lista cu obiectivele turistice acoperite de „London Pass” suferă modificări destul de dese aşa că este bine să vă informaţi din timp de pe site-ul firmei despre eventualele modificări, pentru a evita surprizele neplăcute.

Un alt pachet grozav de vizitare se găseşte pe pagina muzeului „Madame Tussauds” şi cuprinde accesul la patru dintre cele mai vizitate obiective turistice din Londra: „Madame Tussauds”, „The London Dungeon”, „Sea Life” şi „London Eye”. În momentul rezervării se pot combina oricare între ele, nefiind obligatorie achiziţionarea pachetului complet, dar obligatoriu trebuie să existe în opţiunea de rezervare şi muzeul „Madame Tussauds”. Achiziţionarea tuturor celor 4 atracţii oferă cumpărătorului o reducere de 40% faţă de biletele cumpărate direct de la caseriile atracţiilor turistice. Şi este foarte adevărat, vă spun din proprie experienţă. Tichetele pentru acces la toate atracţiile selectate se ridică de la muzeul „Madame Tussauds” unde trebuie să te prezinţi cu confirmarea primită pe internet şi un act de identitate sau cardul bancar cu care ai efectuat plata. La fel ca şi la „London Pass” şi cu aceste tichete trebuie să stai la rând la caseriile obiectivelor pentru a obţine biletele de acces.

Când porniţi să vizitaţi obiectivele turistice încercaţi să aveţi la d-voastră cât mai puţine bagaje, obiecte ascuţite sau metalice deoarece la multe dintre acestea se efectuează control anti-terorist, la unele chiar cu porţi magnetice asemenea celor de prin aeroporturi.

Orele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt între 09.30 şi 16.00 aşa că atunci când vă planificaţi o zi de vizitare încercaţi să faceţi un plan în care să grupaţi cât mai multe obiective din aceeaşi zonă pentru a câştiga timp. Stabiliţi grupe de zone de vizitat şi împăţiţi-le pe zile. Stabiliţi şi itinerariul de urmat, cu străzi, autobuze de luat sau pauze de odihnă. Ţineţi cont că muzeele sunt foarte mari şi vizitarea acestora vă răpesc foarte mult timp.

6. Diverse

Comunicarea. Cel mai ieftin mod de telefona în şi din Londra, oriunde în lume, este oferit de cartelele telefonice „Lebara”. Acestea vi se oferă gratuit, de la un ghişeu ambulant, la sosirea pe aeroportul din Luton iar încărcarea acestora cu credit se efectuează la orice magazin care vinde electrice sau electronice, existând unul chiar în incinta aeroportului. Preţul unui minut de convorbire în România bate chiar şi preţul oricărui operator de telefonie de la noi din ţară. De exemplu cu 1 liră ai posibilitatea să vorbeşti 20 pe minute pe mobil sau 100 de minute pe fix.

Atenţie: dacă sunaţi pe cineva din România, numărul de telefon care-i apare acestuia pe telefon nu este numărul d-voastră şi întotdeauna va fi altul aşa că dacă doriţi să fiţi sunat înapoi va trebui să-i comunicaţi, persoanei respective, numărul de telefon pe care-l primiţi odată cu cartela telefonică; acela este numărul dumneavoastră de telefon.

Mâncarea în Londra. Opţiunile sunt foarte mari, de la mici gherete cu sandvişuri amplasate pe toate străzile „bântuite” de cohortele de turişti şi până la restaurante simandicoase unde ţinuta este obligatorie. Preţurile sunt pe măsură dar orientativ vă spun că într-un restaurat curăţel cu 15 lire de persoană mănânci foarte bine şi bei şi o bere. Se poate mânca şi mai ieftin deoarece prin oraş se găsesc o grămadă de supermarket-uri Tesco şi Lidl. Peste tot sunt „pub”-uri unde ai posibilitatea să-ţi tragi sufletul savurând un ceai tradiţional sau o bere cu „renume” de la ea de acasă.

Shopping. Preţurile în Londra sunt foarte mari dar dacă totuşi vă încumetaţi vă sugerez să evitaţi magazinele de prin centrul oraşului. Ca recomandare, cu preţuri rezonabile, ar fi „London Designer Outlet” situat pe lângă stadionul Wembley. Oferta acolo este cam sărăcuţă dar dacă tot vizitaţi stadionul, pe care îl aveţi pe „London Pass”, trageţi o fugă şi pe acolo. Un mall adevărat este „Westfield London” situat lângă staţia de metrou „Sheperd’s Bush”. Aici veţi găsiţi pe lângă magazine „de magazine” şi din acelea pentru toată plebimea. Şi în plus în „foud-court”-ul mall-ului se mănâncă bine, dacă la shopping mergeţi doar să vă clătiţi ochii.

Atenţie la buzunare! Dacă aveţi cu voi un rucsac sau o geantă purtaţi-le în faţă sau pe umăr, niciodată la spate. Veţi vedea amplasate şi anunţuri, prin unele locuri din oraş, prin care sunteţi avertizaţi să aveţi grijă că prin zonă umblă hoţi de buzunare. Dacă doriţi o experienţă „live” de acest gen încercaţi cam pe la ora 17.00 pe podul Westminster. Zilnic. Veţi avea impreia că sunteţi în România. Jocul preferat: alba-neagra. Îi veţi recunoaşte pe ai noştri co-naţionali, sunt sigur 100%.

Vremea în Londra. Este destul de capricioasă şi foarte rapid schimbătoare. O umbrelă sau o pelerină de ploaie sunt absolut necesare chiar dacă dimineaţa soarele umple cerul. Vântul acolo bate aproape tot timpul iar în locuri deschise se simte destul de rece şi tare. Urmăriţi prognozele meteo deoarece în mare măsură meteorologii lor „le nimeresc”.

Vă doresc călătorie plăcută!


---
Trimis de Utube in 20.04.14 16:31:21
Validat / Publicat: 20.04.14 18:24:21
VIZUALIZĂRI: 22824INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Utube); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 76000 PMA (din 61 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

Dragos [20.04.14 19:39:58] »

@Utube: Bun articol, dar aș veni cu ceva adăugiri:

1.

La asta se mai adaugă taxa de autostradă, pentru Ungaria şi Austria

Și de acolo, cea pentru Franța, unde se plătește (ca și prin alte locuri) pe porțiuni de autostradă. Canalul se poate trece și prin tunel, dar mă tem că e exagerat de scump. Oricum, ar fi o experiență unică.

la o astfel de companie „low-cost” în preţul biletului ai voie să transporţi cu tine doar un bagaj de mână per persoană

de fapt, ai voie cu un bagaj de cabină și unul sau două de cală; numai că orice intră la cală costă. Și nu toți acceptă 32 kg pe bagaj, unii au scăzut limita chiar sub 20 kg!

dacă ajungi la aeroport cu mai puţin de 30 de minute până la plecarea aeronavei

Păi dacă ajungi la aerogară cu doar 30 de minute înainte de plecarea avionului (sau mai puțin) ai șanse să te uiți pe geam cum decolează, chiar dacă e companie serioasă! Peste tot scrie că e bine să fii cu minimum o oră mai devreme de ora decolării la aeroport, pentru formalități și control anti-tero.

înainte de a înfolia bagajul neapărat trebuie cântărit

Și aici e bine ca, după înfoliere, să verificați atent etichetele autocolante puse de către operatorul de la check-in, pentru că fraierii care pun folii pe valize fac niște „crestături” în aceasta (cu un cutter foarte bine ascuțit) trecând exact peste aceste etichete. Care ori se vor dezlipi aproape instantaneu, ori și mai bine undeva pe banda de bagaje și valiza va rămâne pe aeroport, cei de la bagaje neștiind în ce avion s-o pună.

rezervarea de îmbarcare este fără loc

Depinde de companie. La unele se poate alege locul, fie gratuit, fie contra unei taxe nu foarte mari (cu condiția să nu vreți locuri pe zonele mai favorizate (cu loc pentru cei cu picioare mai lungi, așa ca mine).

2.

O altă variantă bună este cea cu trenul.

Și e bună și din alt motiv - cei care au bilete de tren cumpărate, pot apoi beneficia de niște oferte speciale la diferite obiective, din „seria” 2 for 1. E excelentă mai ales pentru obiectivele care nu-s acoperite de către London Pass.

3. sunt și hoteluri bune și (relativ) ieftine în centru; iar cazarea spre periferii, în afara faptului că nu e mult mai ieftină, vă va scoate zilnic ceva lire în plus de pe Travel card sau Oyster. Plus minimum o oră în plus pierdută prin tuneluri...

Recomand un hotel ceva mai scump în centru, față de unul cu doar 15 Ł mai ieftin spre periferie. Ăia nu vor fi bani economisiți, dimpotrivă!

Atenție la micul dejun oferit! Cal puțin pentru mine, trei săptămâni de „english breakfast” au fost exagerat de mult; de fapt, în ultima săptămână luam mezeluri și brânzeturi de la supermarket și de la hotel luam doar chifle și cafea... Dacă nu oferă ceva „continental”, mai bine căutați fără breakfast. Bine, asta dacă stați mai mult de două trei zile, că la început pare ok...

4. Transportul din Londra e excelent pus la punct, dar are permanent modificări de la ceea ce ar trebui să fie. Urmăriți constant saitul lor, tfl.gov.uk/tube-dlr-overground/status. Atenție la buzunare și bagaje, mai ales la orele de vârf.

5.

De exemplu intrarea pentru un adult la „Tower of London”, care este un „must see” este 22 GBP

Culmea e că se poate intra la Turn și gratis, dar cu rezervare, la ceremonia cheilor.

Apropo de London Pass: există totuși o limită maximă de bani pe care o puteți „utiliza” pe durata de valabilitate a acestuia, la expirarea acesteia, cardul pierzându-și la rândul său valabilitatea. E drept, e cam greu să se întâmple asta (suma fiind destul de mare) - e totuși bine de știut.

Nu cred că nu e voie cu chestii ascuțite prin bagaje - ori nu m-a căutat nimeni, ori nu le-a păsat de briceagul meu din rucsac, dar n-am avut nicio problemă din cauza lui. E util să aveți însă în buzunar ceva monede de 50 P sau una, două Ł, pentru dulăpioarele de bagaje obligatorii de la unele obiective, sau pentru garderoba la fel de obligatorie din altele (teoretic gratuită, dar cu o mare cutie cu „donations wellcome” pusă la îndemână).

Aceeași cutie de donații este la toate obiectivele gratuite.

6. Umbrela la Londra e fie inutilă (dacă e una obișnuită), fie doar parțial utilă. Cu condiția să fie robust construită, a. î. vântul să n-o distrugă. Dar acesta va face totuși altceva - va lipi ploaia de voi, cam de pe la umeri în jos. Tot o pelerină din aia tip marinar sau polițist e mai bună.

Un alt mare centru comercial care merită vizitat pentru ceva shoping ar fi și „Elefant & Castle”. Dar nu e singurul - pe Oxford street, Kings road sau Queens road mai sunt câteva.

alinaro [21.04.14 11:55:55] »

@Utube: Superbonus pentru un articol foarte practic!

Dabator [21.04.14 12:37:32] »

@Utube: Interesantă prezentarea. Aș mai avea de adăugat că în cazul (greu de crezut) în care se apelează la mașină ar apărea și costurile cu cazarea intermediară.

@Dragos: am văzut și eu acum că au pus o limită per zi la London Pass de 90 Ł. Destul de neplăcut. Limita poate fi atinsă. Atunci când am fost eu nu era încă introdusă această limită dar ajunsesem la 89,2 Ł - vezi impresii. Oricum nu e chiar simplu să depășești limita - trebuie ceva determinare. Și eu sunt de acord cu tine că ar fi bine de țintit un hotel central dat fiind costurile cu transportul. Și mai e și timpul pierdut care de multe ori atârnă greu în economia unei excursii în care îți dorești să faci cât mai multe.

roth [21.04.14 17:02:15] »

Pentru a ajunge in oras poate fi util acest link, am mers cu ei si a fost oki.

easybus.co.uk/london-luton

Utube [21.04.14 22:24:55] »

@Dragos:

Foarte bune completări.

1. Aici ai mare dreptate iar taxele de autostradă în Franţa sunt foarte mari!

Să ştii că am fost şi eu surprins că ne-au acceptat bagaj de 32 de kg la cală - surprins plăcut.

Mulţumesc de completări. Sper să mai fie şi de la alţii pentru ca articolul să devină tot mai cuprinzător şi mai util pentru vizitatorii site-ului.

abancor [22.04.14 00:38:58] »

Și eu țin minte că, la vizita la Londra (în 2000) am stat, pentru un raport bun preț-calitate pentru 3 stele, pe lîngă stația de metrou Earls Court. Într-adevăr, cu metroul poți ajunge la toate obiectivele centrale și chiar și mărginașe (din păcate, mai puțin la Hamptons Court), dar timpul necesar drumului și vizitelor făcea să stăm plecați toată ziua, uneori pînă spre miezul nopții.

La vremea aia, fără copii, tînăr, împreună cu alți pretenari de aceeași vîrstă, nu a fost o problemă să plecăm după micul dejun și să mai revenim seara la hotel, dar dacă mai vrei să mai faci o pauză sau să faci cumpărături și să revii la hotel, timpul pierdut pe drum poate fi prețios. Ăsta e neajunsul unui oraș enorm.

Oricum, mărturisesc că găsesc destul de obositor turismul în marile orașe turistice ale Europei. Mi se pare un fel de cursă cu obstacole, o încercare permanentă de a evita țepele. Adică - e necesar să fi atent, altminteri e aproape sigur că nimerești o cazare cu cel puțin un aspect negativ. De la Roma la Londra, de la Paris la Istanbul, ai mari șanse fie să fi cazat la o oră de centru (eventual pe un cîmp sau lîngă o autostradă), fie să fie camera prea mică, fie să fie micul dejun sărăcăcios, fie recepționerul nesimțit, fie mobila veche, hotelul neîngrijit, baia cu aspect nasol etc., fie scump sau foarte scump! În Germania și Austria mi se pare că ai cele mai mari șanse să te poți caza decent la prețuri decente la hoteluri centrale, în rest se necesită muncă, atenție, studiu detaliat etc.

Rodel [22.04.14 20:54:15] »

Informații foarte utile cuprinse într-un review bine scris, la obiect.

Dragos [23.04.14 23:04:20] »

Cu scuzele de rigoare pentru off-topic, da' tare-s curios ce am greșit în răspunsul de mai sus de a nemulțumit pe cineva?!?

Utube [24.04.14 21:14:31] »

@Dragos:

Probabil că cineva are ceva de împărţit cu mine. Am mai păţit-o şi pe alte site-uri sau cu ocazia altor postări. Oricum, toate răspunsurile primite la postarea mea sunt foarte bine venite şi de bun simţ, iar ca atare eu le apreciez foarte mult.

Mulţumesc tuturor pentru aprecieri şi comentarii!

Dabator [24.04.14 22:56:08] »

@Utube: @Dragos:

Ceea ce contează cu adevărat este calitatea articolului precum și contribuția importantă pe care o aveți pe acest acest site.

@Utube ai 30 de voturi ceea ce e remarcabil, @Dragos ai 8 voturi pe un ecou ceea ce e de asemenea remarcabil. Chiar contează un vot negativ? Întotdeauna vor exista retractori, de multe ori ei se opun nu că o cred i că așa trebuie. Sau poate a apăsat cineva din greșeală. Chiar cred că e păcat să vă necăjiți pentru asta, nu merită.

Dragos [24.04.14 23:46:05] »

@Dabator: nu m-am necăjit, dar mă gândeam că oi fi zis vreo tâmpenie și eram curios ce anume; nu de alta, dar să îmi corectez și eu informațiile... Asta și întrebasem de fapt. Că „admiratori” din ăștia, slavă Domnului, am tot avut și eu destui. Nu votul e important, ci motivul - mai precis, dacă e urmare a unei erori ce-mi aparține, ca să o pot corecta. Și ca să fie și restul cititorilor informați la fel de corect.

Mulțumesc și închei aici subiectul, cu scuze față de autor și restul cititorilor.

sebagreul [11.06.14 01:18:24] »

Londra in 5 zile

Salut, se pare ca acest minunat oras, desi are o clima nu foarte prielnica reuseste sa aduca milioane de turisti in fiecare an. O organizare foarte bine pusa la punct in care calmul si politetea englezeasca incearca sa te domine din primele ore de vizita. Am fost profund impresionat de transportul in comun foarte bine sincronizat.

Eu am vizitat londra impreuna cu sotia si fiul meu de 7 ani si se pare ca 5 zile au fost cam putine pentru lista de obiective care am fi vrut sa o parcurgem.

Sfatul meu este sa va faceti un program cu mult timp inainte si sa cumparati pachete pentru vizitarea obiectivelor principale.

Se poate face o economie de 25-40% (gasiti vaucere de reduceri pe net... cautati din timp)

Bugetul trebuie estimat cam la 100 lire/persoana pe zi.

Vizitati Londra!

VA ROG SA FACETI ABSTRACTIE DE RROMANASII CARE NU NE FAC DELOC CINSTE CU ALBA NEAGRA PE PODUL LONDREI

chris80* [02.11.14 10:30:32] »

@roth - sau cu taxiul (...) cand sunteti mai mult de 3 persoane poti comanda o masina si nu trebuie sa iti mai faci griji de tinut bagaje in brate apoi sa iei busu pana la hotel, iar la intoarcere sa te deplasezi la autogara cu bagajele sa te inghesui sa ai emotii daca prinzi sau nu avionul. Multa lume nu stie si prefera sa foloseasca National Express ul, EasyBus ul sau trenul, desi daca sunt 3,4 persoane te costa la fel dar ai masina si sofer.

adrianaglogo [04.08.16 23:13:26] »

@Utube - Cautam despre londra pentru niste prieteni, am dat de articolul tau, l-am citit si l-am votat. Surpriza : a fostul pt ZB. E a doua oara in cateva zile cand s-a intamplat acest lucru!

Utube [04.08.16 23:38:38] »

@adrianaglogo - Mulţumesc pentru vot!

De interes şi valoroase sunt şi cele câteva comentarii postate de alţi utilizatori.

adrianaglogo [04.08.16 23:50:17] »

@Utube - Daa. le-am citit

crismis [26.01.17 21:32:15] »

@Utube: Excelent ghid, foarte util celor ca mine, ce se chinuie sa "dezteleneasca" Londra! Multam!

ascomp [07.02.17 10:03:17] »

@Utube:

O precizare privind zborurile lowcost.

Nu toate aterizeaza pe indepartatul aeroport Luton, Ryanair aterizeaza pe London Stansted aflat la 20 km si 40 minute cu trenul. Este a 4 oara cand merg cu Ryan (am mai fost la Atena, Paris, Barcelona) m-a costat 300 E 4 bilete dus si 4 bilete intors (avem 2 copii) din Timisoara- Stansted. La Ryanair ai locuri rezervate, bagajele de cabina au dimensiuni ceva mai mari fata de cele de la Wizz sau Blueair.

Personal prefer un Boeing 737 seria 800 cumparat acum cativa ani decat alte linii scumpe ex: Tarom cu Airbuse cumparate acum 20 ani.

La aceste companii cele 8 bilete m-ar fi costat mii de euro in loc de 300. Iar ca sa dau print la 8 pagini (biletele) dupa ce am facut checkin online nu mi se pare greu.

Atata am vrut sa adaug cat despre Londra in august cand ne intoarcem de acolo.

Utube [07.02.17 11:14:09] »

@ascomp: Mulțumesc pentru ecou și pentru precizări.

Când am zburat noi la Londra, Ryanair - ul nu opera de pe Timisoara.

Cu prețul biletelor, ai dreptate, este mai ieftin cu companiile low-cost și sper ca pe viitor și celelalte companii să-și ajusteze, în jos, prețurile la bilete.

O zi deosebită.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, adrianaglogo, alinaro, ascomp, chris80*, crismis, Dabator, Rodel, roth, Utube
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0803458690643 sec
ecranul dvs: 1 x 1