Tossa de Mar -Costa Brava relaxare în ritm spaniol
Am facut un minisejur de doua nopti pe Costa Brava pentru a schimba atmosfera, am fugit de caldura dar ne-a asteptat, din pacate, la întoarcere, si acum pe 1 iulie suferim în continuare. Vreme ciudata ca acum n-am mai apucat, e caldura dar s-a pornit si vântul ce bate cu putere.
Din doua în doua zile mergem la plaja Sainte Croix dincolo de Martigues, într-un golfulet de la Marea Mediterana iar orasul Martigues supranumit si Venetia franceza este pe malul lacului de Berre. De fapt este un canal ce leaga Etang de Berre de Marea Mediterana. De ce va pomenesc de Martigues ? Pentru ca este o mica bijuterie, am fost dar vreau sa ma reîntorc dar nu acum pe caldurile astea ucigatoare. Cale de 31 km si ca timp 41-45 minute, depinde de trafic. Astfel ca pot respira o jumatate de zi.
Am scris despre hotelul unde am stat doua nopti, Marina Tossa, acum voi scrie despre oraselul care ne-a încântat cu farmecul lui.
Tossa de Mar este o mica statiune pe Costa Brava la Marea Mediterana, situata la 100 de km sud de granita cu Franta, un motiv ca locul sa fie plin de turisti care vorbesc franceza.
Statiunea este înconjurata de munti si mare, drumul de acces serpuieste de sus pâna jos unde oraselul se întinde de-a lungul golfului, având parte de privelisti încântatoare.
Principala ocupatie a populatiei a fost agricultura si pescuitul pâna la înflorirea turismului. O statuie reprezentând o femeie care vinde peste este plasata pe una din stradutele din apropierea plajei.
În 1950 Hollywoodul a hotarât sa faca un film în Tossa având o distributie mare de vedete ca Ava Gardner, James Manson si toreadorul Mario Cabre, regizor fiind Albert Lewin. Frank Sinatra, iubitul actritei, într-un acces de gelozie traverseaza oceanul Atlantic « aterizând » în micuta statiune. Prezenta acestor vedete hollywoodiene fac cunoscuta statiunea astfel încât la lansarea filmului” Pandora and the flying Dutchman” a fost un boom turistic aici si pe Costa Brava, schimbând pentru totdeauna oraselul si oamenii.
Locuitorii au adus un omagiu actritei cu o statuie de bronz realizata de artistul Cio Abelli chiar daca a fost mai târziu, în 1998 si plasata în interiorul castelului pe o mica terasa. Actrita priveste marea cu parul si rochia lunga fluturând sub briza marii. A fost o investitie buna, turistii se opresc, admira si fac fotografii cu statuia, unii mai îndrazneti pun mâna pe sânul drept al statuii, locul fiind lustruit de atâtea atingeri.
În cartierul de sub poalele castelului, Vila Nova sunt o multime de hoteluri, restaurante, terase, magazine mici cu suveniruri, haine, încaltaminte, marochinarie, buticuri de artizani, gelaterii la tot pasul. În prima zi, dupa amiaza, am luat la pas stradutele, am vazut si o biserica mica, ne-am oprit la o terasa si am mâncat, voi vorbi despre locurile unde am mâncat într-un articol separat.
Dupa ce am rezolvat problema cu stomacul, am continuat plimbarea pe stradutele înguste pâna pe plaja principala Gran, unde sunt patru dughene din lemn si unde se vând bilete pentru minicroaziere de-a lungul coastei. Am studiat oferta si am ales pentru a doua zi de dimineata la ora 10.30 un tur complet Tossa-Giverola-Tossa cu o barca cu fund de cristal pentru a vedea viata marina.
Plaja Gran e o plaja amenajata din pacate cu pietris, nu poti merge descult pe acest tip de pietre si e dificil sa faci plaja fara un sezlong. Nu sunt sezlonguri pe plaja. De la casutele unde se vând biletele pentru minicroaziere si pâna la apa este un cordon ce delimiteaza suprafata de acces la salupe.
Zona de îmbaiere e si ea plina de pietris, îti trebuie încaltaminte din plastic pentru a putea pasi prin apa… am asa ceva acasa în RO ! Am încercat sa pun piciorul în apa marii dar pietrisul ma încomoda si s-a creat o diferenta de nivel între linia apei si linia tarmului, am avut nevoie de ajutor de la JC pentru a urca pe tarm !
Dar privelistea spre castel de pe plaja e minunata si desi era foarte cald am decis sa urcam la castel. Putin mai în larg sunt ancorate o multime de barci si salupe.
Castelul de Tossa
Castillo de Tossa este construit pe un pinten stâncos si initial a avut rolul de a observa si alunga piratii ce dadeau târcoale zonei. Interiorul fortaretei are strazi înguste si pietruite, cafenele si magazine de artizanat pe partea dinspre oras si pe partea cealalta un drum în panta spre obiectivele aflate în ruine.
Aici zona a fost locuita de o populatie iberica preromana, orasul numindu-se Turissa si urmare a evolutiei fonetice astazi se numeste Tossa.
Zona de la castel este numita Vila Vella (orasul vechi) si este declarat monument istoric în 1931, este un exemplu de oras medieval fortificat care mai exista pe litoralul catalan.
Structura orasului dateaza de la finalul de secol XIV si a pastrat perimetrul initial cu ziduri de aparare crenelati si sapte turnuri cilindrice din care trei sunt de dimensiuni mari. Constructia castelului a fost începuta prin 1186 si de-a lungul secolelor s-au facut putine modificari.
În perioada înfloritoare erau 80 de case din care multe au pastrat pâna în ziua de azi aceleasi dimensiuni ca la început, si cu strazile înguste pavate cu pietre, cu flori la ferestre si pe treptele de la usi,
În acest perimetru a fost o biserica în stil roman si apoi alta în stil gotic din care s-a mai pastrat o parte din cupola cu cheia de bolta a Saint Vicent ce este patronul spiritual al orasului.
Urcam mai departe si vedem niste ruine a ceea ce a fost un spital, continuam si pe o mica platforma este statuia actritei americane Ava Gardner, admir si fac poza de rigoare, aici JC se opreste, este foarte cald si nu mai vrea sa urce, ramâne la umbra pe una din putinele banci.
Eu urc panta voiniceste si ma alimentez din sticla cu apa, în toate zilele am avut apa la noi, dezhidratarea e la ordinea zilei.
Ajung pe platou, fac un tur de jur în jur si admir panorama Marii Mediterane cu golfuletele ei, cu apa turcoaz la poalele masivului stâncos, cu oameni la plaja pititi pe un petec de plaja cu nisip, vad si un tun antic scos de pe fundul marii.
Pe platou e o terasa unde poti gusta ceva si alaturi este Farul din Tossa si un mic muzeu cu date despre far. Am vrut sa cumpar o brosura despre far dar aveau doar în limba catalana, nici macar spaniola sau engleza, franceza. Ce ciudatenie ! Taxa de intrare în micul muzeu este de 3 €.
Ma întorc la JC si coborâm de-a lungul zidurilor vechi, admir turnurile mari pe dinafara pentru ca sunt închise din motive de siguranta, trecem pe sub pasaje cu bolta arcuita pâna la Piata Armelor unde turnul Hores strajuieste intrarea în cetate. Intrarea în cetate era protejata cu doua porti de mari dimensiuni.
Iesim din cetate si ne pierdem pe stradutele animate de turisti francezi, englezi si de noi !
A doua zi dimineata eram prezenti pe plaja pentru îmbarcarea de la ora 10.30, ni s-a spus sa venim cu 10 minute mai devreme, am fost prezenti chiar mai devreme.
Minicroaziera Tossa de Mar- Cala Giverola
Pretul unei plimbari dus-întors este 25€ de adult si 16€ pentru copii mai marisori iar cei mici gratis. Am beneficiat si de o reducere de 5% si asa am platit 45€ pentru amândoi tur-retur.
Am ales cum v-am mai spus varianta de barca cu fundul de cristal pentru a vedea vietatile din apa.
Mai este si o alta oferta de croaziera, de la Tossa spre Lloret de Mar-Blanes-Malgrat de Mar- Santa Susanna-Pineda de Mar- Calella cu o singura cursa pe zi pe întregul traseu si curse mai mici spre diverse plaje.
Sunt doua optiuni : -Tur-retur fara a coborî de pe vas
-Tur, coborîre de pe vas la Giverola si retur mai târziu cu alta cursa.
Ultima cursa este la ora 17.10 si doar în luna august mai este o cursa de întoarcere la 18.10. Pornim la drum de-a lungul coastei, admiram stâncile ce intra în apa, casele pitite printre vegetatie si catarate imposibil printre stânci, depasim niste turisti în caiace, intram în doua pesteri mici cu apa cristal, se vad pesti si vegetatie marina prin geamul barcii, intram si prin golfulete astfel ca drumul a durat 40 de minute.
La plaja Giverola a coborât aproape toata lumea pentru a face plaja pe nisipul curat. Plaja în partea din fata este libera, este doar un stativ cu caiace si mai în spate sunt asezate sezlonguri si umbrelute. Bineînteles ca nu lipseste un restaurant cu bar beach.
Drumul de întoarcere a durat pe jumatate deoarece a navigat direct pe apa fara opriri prin golfulete si pesteri.
Dupa masa de prânz si mers alene pe stradutele cu buticuri, cumparat suveniruri, m-am odihnit la piscina hotelului.
În ultima zi, fiind joi, era zi de târg, circulatie oprita. Ne-am plimbat printre standurile cu produse diverse, de la haine, marochinarie, încaltaminte, fructe si legume, produse din carne specifice spaniole, cârnati de tot felul si brânzeturi. Bineînteles ca nu am plecat cu mâna goala…
Dupa masa de prânz si un ultim tur pe stradutele pline de farmecul spaniol, pornim la drum spre Franta.
A fost o placere acest minisejur spaniol în Tossa de Mar.
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de Yolanda in 03.07.26 08:12:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
"Pornim la drum de-a lungul coastei, admiram stâncile ce intra în apa, casele pitite printre vegetatie si catarate imposibil printre stânci, depasim niste turisti în caiace, intram în doua pesteri mici cu apa cristal, se vad pesti si vegetatie marina prin geamul barcii, intram si prin golfulete astfel ca drumul a durat 40 de minute. "
Am privit cu atenție fotografiile și sunt interesante și cele cu zidurile castelului și străduțele cu case, dar cel mai mult mi-au plăcut imaginile din croazieră cu pereți de stâncă, peșteri și mare.
Prețul a fost unul decent.
Un mini-sejur frumos! 😊
Apropo, cum este marea? Ce temperatură are?
- May.2024 Amintiri minunate in Costa Brava — scris în 14.06.24 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Seniori Barcelona și Costa Brava — scris în 30.10.15 de sandrine din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Girona, Figueres, Empuriabrava - trei in unu — scris în 03.11.14 de bica adriana din RM .VALCEA - RECOMANDĂ
- May.2014 Acelasi turism social... — scris în 07.06.14 de Swan1 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Turismul social o formă nereuşită de sejur — scris în 20.09.13 de Michi din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2013 Vacanta in Calella — scris în 09.09.13 de mihaela_b din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Costa Brava Seniori o vacanta reusita - Pineda del Mar — scris în 23.08.13 de Alb din BUCURESTI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...