ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI
PREȚ 1030 euro ?
cu AVIONUL (toate taxele incluse)

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTA MEDIE REZULTATĂ
86.67%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 7 MIN

Turismul social o formă nereuşită de sejur

TIPĂREȘTE

Ne propusesem de mai mult timp să renunţăm la serviciile agenţiilor de turism în special la programele pentru seniori întrucât ultimile experienţe au fost proaste. De ex. un sejur de 7 zile pe Coasta Amalfitană s-a rezumat numai la jumătate de zi pentru Amalfi şi Sorrento, drumul pe şoseaua aglomerată consumându-ne multe ore întrucât cazarea era la 60 km. de Napoli spre Roma. Similar a fost şi pe Coasta de Azur unde am fost cazaţi la vreo 20 km de San Remo pe o cornişă înaltă, izolată, cu serpentine foarte periculoase şi de unde nu puteai ieşi singur nicăieri. Să nu mai vorbesc de o excursie cu avionul la Istanbul la care mi-au dat banii înapoi pe loc. Într-o singură zi se străbăteau cu autocarul 930 km plus obiective de vizitat pâna în Antalya deşi în program se afişase o distanţă de 450 km între Istanbul şi Antalya via Pammukale.

Cu totul altfel au fost excursiile făcute pe cont propriu cu rezervarea din timp a biletelor de avion, apoi booking.com şi în urmă hărţi şi documentare ca să parcurgem ce puteam în ritmul nostru.

De data asta întreaga conjunctură a fost nefavorabilă. Ne înscrisesem anul trecut la una din cele mai mari agenţii de turism din Bucureşti şi ţară, la o excursie pentru seniori în Israel, programată în decembrie 2012. Pe la sfârşitul lui noiembrie Ministerul de Externe atenţiona zilnic să se evite Ierusalimul, Bethlehemul şi alte zone periculoase în acel moment. Cum agenţia a refuzat să ne dea înapoi cei 1000 eu plătiţi, singura formulă ca să nu-i pierdem a fost să acceptăm o altă excursie. Barcelona, în septembrie? Perfect, pentru că o văzusem fugitiv prin´95 în cadrul unui tur al Spaniei. Ne fixaseră 8 septembrie, era vorba de şapte zile respectiv 6 nopţi, costa 364 eu/ pers. la care se adăugau 95 eu taxe de aeroport, asigurarea 14 eu, în total pentru două persoane 950 eu. Nu aveau încă prospect dar ne-au zis că este sejurul clasic pe Costa Brava şi cazarea va fi într-o staţiune din apropierea Barcelonei.

Citisem review-uri pe afa şi ştiam că vom fi cazaţi la peste 60 km de oraş aşa că atunci când am aflat că vom merge la Calella am zis că e bine şi aşa. Pe la jumătatea lui iulie am primit un telefon în care ni s-a spus că s-a devansat data la 5 sept. dar să mai dăm câte 40 eu/ pers. ca să rămânem la hotel Balmes, altfel vom merge undeva înafara localităţii unde hotelul ieftin nu are lift. Excursia era pentru turismul social. Am plătit în total 515 eu/ pers.

Cam scump pentru turism social ţinând seama că avionul a costat 120 eu şi cazarea cu demipensiune după ofertă 230 eu . Motorina, şoferul, ghidul, amortizarea maşinii şi intrările le-am plătit separat. Care e diferenţa faţă de programul pentru seniori? Este mai scumpă, se stă la hotel de trei stele faţă de patru la seniori, nu are pensiune completă ci demi, nu cuprinde cele două excursii gratuite, ci numai opţionale dar este extinsă ca perioadă în septembrie şi respectiv iunie faţă de seniori octombrie- mai. Nici măcar turul Barcelonei nu era inclus în preţ.

Am încercat să scoatem banii pe motiv că una am contractat, alta ni se dă dar n-a fost chip. Contractul este conceput de avocaţi cu experienţă şi în orice situaţie, firma avea dreptate. ˝Articolul 3 din contract dă dreptul agenţiei să facă orice modificări vrea. ˝Hai să mergem! ˝ i-am spus soţului. ˝ Hai! ˝ a răspuns el. Ne-am descurcat noi în situaţii mai grele, doar n-o fi foc.

Prima surpriză au fost orele de decolare 4.30 dimineaţa şi de întoarcere 3.45 dimineaţa pe Otopeni, ore pe care le-am aflat cu câteva zile înaintea excursiei. Stiţi ce înseamnă asta? Dacă n-ai un cip în cap ca să adormi la comandă cum dormeau japonezii în trenul Shinkansen şi se trezeau fix cu un minut înainte de gara unde trebuiau să coboare, înseamnă că eşti treaz din ziua precedentă de la ora 7-8 dimineaţa.

Am mers cu compania low-cost spaniolă Vueling cu un Airbus destul de confortabil în care chiar am aţipit vreo oră. Am ajuns în Barcelona la 6.30 unde ne-a primit angajata unei firme locale, Camelia, o timişoreancă stabilită în Calella. Drăguţă, sociabilă, numai că firma la care lucra şi se ocupa cu transportul turiştilor a uitat să programeze un microbuz pentru noi. Eram vreo 10 persoane din care 6 pentru Calella, restul în alte localităţi. Am stat pe un scaun în aeroport până după ora 10 când s-au deschis birourile firmei respective şi Camelia a primit aprobarea să ne ducă cu taxiul, pe banii lor normal (120 eu).

Ne-a lăsat în faţa hotelului şi a spus că revine pe la şapte seara. Camerele nu erau pregătite, ne-am dus la o cafenea, ne-am lălăit, am făcut cazarea pe la două, rezervorul de la WC curgea, l-au remediat abia a doua oară- ce să dormi când mecanicul venea şi pleca să mai aducă o garnitură? În fine, ne-am întâlnit cu Camelia la şapte seara. Ne-a prezentat programul excursiilor opţionale cam 50-55 eu de bucată, nici turul Barcelonei nu era gratuit, totul se plătea. Ne-am înscris la patru opţionale cu 160 eu, beneficiind de o reducere de 40 eu faţă de achiziţia separată a excursiilor.

Am optat într-o zi pentru turul Barcelonei, stadionul olimpic şi fântânile magice, în altă zi din nou tur, acvariu şi noaptea Montjuic cu fântâni, apoi Girona, Figuerres (Dali) şi Emporiabrava şi a patra iar turul Barcelonei şi Montserrat. Repetiţiile în program s-au datorat faptului că aceeeaşi persoană ghida 70 de români cazaţi în diverse staţiuni şi veniţi cu diferite firme şi care-şi exprimau alte opţiuni. În această suită de plase, compensarea a venit de la ghidul român, Cristi, angajat al unei firme locale care cu profesionalism şi dăruire şi-a exercitat meseria. Şi aici am avut ghinion pentru că el făcea excursiile după amiaza de la ora două. Cum singura posibilitate de ieşire din localitate era trenul şi gara nu era la doi paşi, dimineţile ni le-am pierdut plimbându-ne prin staţiunea în care nu prea aveai ce vedea şi bătând strada comercială de unde nu prea aveai ce cumpăra.

Într-o singură zi, aceea în care am vizitat Montserrat am plecat de dimineaţa. În penultima zi în care nu aveam program organizat am luat trenul spre Barcelona, ne-am dat jos în Gara Catalunya şi cu Bus Turistic, plătind 26 eu/ persoană şi trecând de la linia roşie la cea verde apoi la cea bleu, coborând la monumente şi stând iar la coadă ca să urci în autobuz, am străbătut oraşul pe roţi până seara târziu.

Să nu credeţi că am plâns ca o bocitoare şi am fost obsedată de toate ghinioanele astea. Dimpotriva, abia aşteptam să ne întâlnim cu Cristi, să-l ascultăm, să-i punem întrebări şi să fotografiem aşa că amănuntele organizatorice depărtându-se în timp, am rămas cu frumuseţea locurilor văzute.

Cireaşa de pe tort o reprezintă ultima zi. Avionul decola la 23.55 şi chiar ne întrebam unde vom merge până ne va lua seara autobuzul pentru aeroport. Ne gândeam să luăm trenul şi să batem vreo trei stai staţiuni cât ne ţinea un carnet de bilete de tren. Cu o seară înainte, Camelia ne-a trimis un bilet în care ne anunţa că dat fiind mişcările care se preconizează a doua zi, 11 sept de ziua Catalunyei, să fim la locul de întâlnire cu autobuzul (vreo 500 m. de hotel cu bagajele după noi) la ora 13. Ea nu a venit ci a dat lista şoferului. Şi uita aşa am stat în aeroport de la două jumătate până la unsprezece noaptea când ne-am imbarcat. E de prisos să spun că a doua zi am fost praf de oboseală şi că am jurat că nu-mi mai trebuie excursie prin agenţii.

Dacă doreşte cineva să afle numele agenţiei ca să evite asemenea situaţii, i-l comunic pe PM.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 20.09.13 14:25:34
Validat / Publicat: 20.09.13 17:49:32
VIZUALIZĂRI: 3405INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Turul Spaniei şi Costa Brava
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Plaja din Calella
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

MCM [20.09.13 18:15:45] »

Mama Michi, imi place foarte mult gandirea pozitiva pe care ati "imbratisat-o" in cele mai negative situatii.

Turistii se catarau si atingeau fundul statuii, deoarece se spune ca cine face acest lucru se intoarce negresit la Girona. Se pare, ca de fapt, trebuie sa-l saruti, daaaar... eu m-am multumit cu un simplu pipait ))

traian.leuca † [20.09.13 18:19:43] »

Am onoarea primului vot.

vlado2 [20.09.13 18:35:51] »

@traian. leuca: M-am tot gindit ca in timp circuitele sau excursiile organizate vor deveni mai umane. Dar am auzit pareri din ce in ce mai multe si mai proaste despre excursiile organizate sau circuite. Nu are rost sa iti spun eu ca la banii astia gaseai avion+cateva nopti cazare in Barcelona. Si vedeati ce vroiati, in stilul vostru. Simteati orasul!

Si uite de aia dau faliment una cate una agentiile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
traian.leuca † [20.09.13 19:43:28] »

@vlado2: Review-ul de mai sus m-a convins pe deplin, să-mi planific viitoarele sejururi pe cont propriu ca şi până acum.

Cu ceva muncă de căutare pe internet, se pot obţine preţuri cu mult sub cele oferite de agenţiile turistice.

ariciu [20.09.13 19:57:57] »

Doamnă, felicitări pentru stăpânirea de sine de care aţi dat dovadă şi pentru faptul că aţi reuşit totuşi să vedeţi jumătatea plină a paharului. Eu una cred că aş fi murit cu agenţia de gât! Încă o dovadă, dacă mai era nevoie, a lipsei de respect cu care sunt trataţi turiştii de către agenţiile care "fac ce vrea muşchii lor" în baza unor contracte bine gândite... Îmi aduc aminte numai vara asta câte impresii negative am citit ale celor care au avut antamate sejururi în Grecia şi Bulgaria. Oricum, e furt pe faţă preţul pe care l-aţi plătit, mai ales că, din câte am înţeles, excursia a fost antamată încă din noiembrie-decembrie 2012...

Sper ca pe viitor să nu mai aveţi parte de asemenea experienţe şi să vă puteţi bucura din plin de locurile vizitate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Michi [20.09.13 20:26:00] »

@ariciu: Mulţumesc MCM, Traian, Vlado şi Ariciu. Ce-a fost a fost! Alta era situaţia dacă nu aveam încurcătura cu Israelul. Cu toată vârsta înaintată sau dimpotrivă în sprijinul ei am făcut excursii pe cont propriu la Viena, Londra, Paris, Roma, mai nou Istanbul, cu program stabilit de acasă, cu cazare lângă un mijloc de transport, cu acele douăzeci de minute după prânz la orizontală. Nu ne-am aventurat însă pe mai multe locaţii în aceeaşi excursie deşi n-ar fi timpul trecut şi pentru o asemenea experienţă. În fond văzând că ghida de la Napoli nu mişcă nu ne-am luat noi bilete la Circumvesuviana de am văziut singuri Herculane?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA [20.09.13 23:47:41] »

@Michi: N-am beneficiat niciodată de un program din categoria "turism social", ci numai de "turism pentru seniori". Din cele prezentate de dumneavoastră înţeleg care sunt diferenţele. Cât despre ghinioanele de care aţi avut parte, regret şi sper ca viitorul să fie mai bun.

Vă fericesc pe toţi cei ce puteţi pleca în călătorii pe cont propriu. Cum eu nu pot face acest lucru, mă declar mulţumită (şi poate norocoasă) că am beneficiat de câteva programe frumoase organizate de agenţii. Din păcate, una dintre ele (care mi-a oferit până acum 4 circuite foarte reuşite), şi-a încheiat activitatea.

Doamnă Michi, vă rog, spuneţi-mi şi mie – pe privat – care este agenţia care v-a făcut greutăţi? Vreau să o evit pe viitor. Mulţumesc!

mauricius* [21.09.13 09:13:36] »

Distinsă doamnă, felicitări pentru atitudinea pozitivă.

Personal am preferat întotdeauna excursiile cu ghid însoțitor, datorită bogăției de informații pe care ți-o poate oferi despre obiectivele vizitate. Consider că este o experiență mai împlinită decât mergând cu un vraf de articole culese de prin ghiduri sau internet, când nu știi la ce să te uiți mai repede, la obiectivul turistic sau la notițele despre acel loc.

Din păcate în ultimii ani au cam dispărut ghizii profesioniști iar agențiile de turism s-au umplut de neaveniți și așa-ziși consilieri, care au ca unic scop să-ți ia banii fluturându-ți prin fața ochilor niște poze și prețuri derizorii, omițând să-ți spună despre costurile suplimentare sau anumite detalii care te-ar putea pune pe gânduri. Mă întreb oare ce s-a ales de acel “Spirit de a servi” din turism, pe care l-a descris atât de bine J. W. Marriott în cartea sa omonimă.

Însă pentru ca să închei într-o notă optimistă, mă bucur că în ultima vreme au apărut pe internet audio-ghiduri despre diferite destinații, care pot fi descărcate cu ușurință în telefonul mobil și nici nu costă cine știe ce, precum și site-uri ca acesta de pe care poți să te informezi și să-ți organizezi de capul tău o vacanță cât mai apropiată de ceea ce-ți dorești.

Mulțumesc pentru timpul dedicat scrierii acestor impresii și onestitatea cu care ne-ați împărtășit experiența avută.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
florintoma [22.09.13 14:17:44] »

Draguta prezentarea.

Pana la urma noi romanii reusim sa transformam esecurile agentiilor in motive de distractie si/sau relaxare.

Eu n-am nicio incredere in agentii de turism, cu cateva exceptii, iar de preturi le pot spune deschis ca "ofer" la jumate din pret si calitate mai buna, dar si siguranta ca esti tratat ca turist european. Chiar imi pare rau ca nu pot activa in domeniu, fiindca legislatia romana pune piedici multe si nu stie sa-i pedepseasca pe intrusi-ca sa nu le zicem "nepoliticosi". Va doresc multe excursii reusite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ariciu, florintoma, iulianic, mauricius*, MCM, Michi, vlado2
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.104129076004 sec
ecranul dvs: 1 x 1