GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mălureni, comuna cu farmec de Vâlsan…
Salutare cititori! Doresc în acest articol să vă descriu despre satul bunicilor mei, ce ați putea face aici și de ce îndrăgesc așa de mult acest loc.
Așa ca o scurtă prezentare, comuna Mălureni având un farmec aparte este situată în centrul județului Argeș, pe cunoscuta Valea Vâlsanului pe meleaguri încărcate de legende, fiind compusă din satele Mălureni, Bunești, Păuleasca, Toplița și Zărnești, iar populația comunei este de 4825 locuitori. Prima atestare documentare este emisă din Târgoviște la 15 Aprilie 1456 de către domnitorul Țării Românești, Vladislav al II-lea. (Putem spune că Mălureni este cu 3 ani mai bătrână decât capitala României, București :p). Printre personalitățile comunei Mălureni se numără Fotin Enescu, minstru al Finanţelor în 1918, Ion Marinescu-Vâlsan, pictor, Dumitru Nanu (poet şi traducător), Ion Erfulescu (arhitect şi constructor), Jean Moncea (profesor universitar), Petre Tudose (profesor) etc.
În comuna Mălureni, puteți găsi ca atracții turistice şapte biserici, dintre care Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Bohari (1641) este monument istoric arhitectural de interes naţional, aflată în satul Topliţa, în fostul cătun Bohari; tot de interes naţional este şi monumentul memorial sau funerar reprezentat de crucea de piatră de pe „Plantaţie”, lângă silozul din Zărneşti, cruce datând de la 1719. Alte trei obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din judeţul Argeş ca monumente de interes local, toate fiind clasificate ca monumente de arhitectură: biserica „Intrarea în Biserică” (1800); biserica „Sfântul Nicolae” şi „Duminica Tuturor Sfinţilor” (1724), ambele din satul Mălureni.
Pe teritoriul comunei Mălureni se pot face de asemenea o mulțime de drumeții și plimbări cu bicicleta. Mălureni este înconjurată de trasee pe dealuri, câmpuri sau prin păduri care luate la pas îți pot oferi peisaje mirifice. Menționez de asemenea că la limita comunei cu municipiul Curtea de Argeș se află Dealul Râpa cu Brazi (772 m), cel mai înalt punct al Podișului Getic.
Din păcate, deși comuna Mălureni are potențial turistic destul de mare, nu este exploatată ca atare din cauza neimplicării primăriei. În localitate există o şcoală de vară pe un teren privat iar vara în fiecare an vin aici studenţi bucureşteni de la Facultatea de Arhitectură, coordonaţi de profesorul Petre Guran.
Cele mai apropiate unități de cazare se află în comuna Mușătești, comuna Budeasa și orașul Curtea de Argeș.
Vâlsanul reprezintă o adevărată binecuvântare pentru cei care locuiesc pe această vale, depinde doar de fiii locului să pună în valoare bogăţiile oferite de către natură într-un mod atât de generos!
Trimis de alexpetre2004 in 15.01.19 21:45:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alexpetre2004); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O splendoare de locuri!
Felicitări pentru că le-ai arătat, le-ai fotografiat și ai vorbit despre ele!
Felicitari pt articol și fotografii. Superbe.
Dacă nu e cu supărare, vă mai propun o personalitate a Com. Mălureni Părintele Nicodim Măndiță, născut la Bunești (merită cunoscut).
Vă mulțumesc, cu respect!
@oltic: Nu este absolut nicio problemă, din potriva, este foarte bine deoarece cititori pot să vadă informații pe care eu nu le-am scris în articol, în comentariul dumneavoastră! Mulțumesc mult pentru apreciere!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Valea Vâlsanului – poarta spre munți — scris în 01.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Minunățiile din Valea Vâlsanului — scris în 27.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Hai Hui pe Valea Valsanului — scris în 09.08.16 de Pecheanu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Peisaje Mirifice pe Valea Vâlsanului şi pe Valea Doamnei — scris în 08.02.18 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ
- May.2013 La gratar pe Valea Valsanului — scris în 02.05.13 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Bradetu - un loc pentru gratar! — scris în 21.10.10 de Ellada_sagapo din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2008 Valea Valsanului — scris în 30.07.11 de Lumis66 din BUCURESTI - RECOMANDĂ