GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cum să ajungi în 30 min pe cel mai accesibil vârf de peste 2 000 m din România
Nu, nu este o glumă, deși poate că așa sună. Există un vârf de peste 2.000 m care poate fi „urcat” în jumătate de oră. V-am făcut curioși? Ei bine, este vorba despre Vârful Păpușa, iar escaladarea lui pornește de pe Transalpina.
Așa că, dacă sunteți pe Transalpina, în apropiere de stațiunea Rânca, și vreți să vă dezmorțiți un pic picioarele, puteți opta pentru o scurtă drumeție până pe acest vârf foarte accesibil.
Noi voiam să mergem în ziua în care veneam de la Câlcescu, să admirăm apusul de la înălțime. Dar după cei aproape 20 km parcurși în ziua respectivă nu prea îmi mai simțeam picioarele, așa că am amânat această drumeție pentru a doua zi dimineața, zi în care am și plecat din Rânca spre casă.
Vârful Păpușa (2.136 m) domină practic stațiunea Rânca, el fiind vizibil cam din orice parte a acesteia. Este aproape imposibil să nu vezi vârful său ascuțit. Mai mult, este unul dintre puținele vârfuri de peste 2.000 m care poate fi atins cu ușurință de aproape oricine.
Atenție însă pe ce parte alegeți să-l escaladați. Partea dinspre Rânca este foarte abruptă și v-aș sfătui să nu încercați să o luați pe aici. În afară de faptul că o să vă iasă sufletul la urcare, este și destul de periculos, peretele fiind foarte abrupt.
Cea mai bună variantă pentru a ajunge pe vârf este să mergeți cu mașina până unde șoseaua Transalpina se intersectează cu traseul montan marcat cu bandă roșie ce vine din Poiana Nedeii și ajunge în Pasul Urdele.
Dacă veniți dinspre Rânca este aproape imposibil de ratat, pentru că se vede destul de bine drumul ce duce foarte aproape de vârf. La aproximativ 6 kilometri de la ieșirea din stațiune, după ce înconjurați muntele, într-o curbă, veți găsi un drum forestier în dreapta, precedat de un stâlp de marcaj (coordonate GPS: 45°20'00.3"N 23°40'36.4"E). Lăsați mașina aici, echipați-vă cu haine care să vă ofere protecție împotriva vântului și încălțări adecvate și porniți la drum.
Mergeți preț de vreo 10 minute pe drumul forestier care duce către Vârful Cioara, după care părăsiți-l pentru a o lua pe una dintre potecile ciobănești din dreapta. În 30 minute de la plecare noi am ajuns pe vârf, semnalat cu o momâie din pietre. De acolo se deschid perspective largi către întreaga zonă. Se vede Rânca frumos colorată, se vede Transalpina șerpuind spre Pasul Urdele, se văd Vf. Mohoru (2.337 m) și, în partea opusă, Vf. Cioara (2.146 m).
Merită cu prisosință efortul de jumătate de oră până aici. Unde mai pui că scapi și de furnicarul de mașini de pe Transalpina și te poți bucura în liniște de peisaje :).
Trimis de iuliaen in 25.03.17 11:03:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PARÂNG.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iuliaen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iuliaen: Tare la obiect si frumos ai descris! Iar pozele... P07 m-a fascinat!
Bravo!
@Zoazore: Va multumesc.
Cat despre poze, chiar se schimba perspectiva de pe varf. Nici n-ai zice ca esti doar la o aruncatura de bat de sosea.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Redescoperă Masivul Parâng, MASIVUL PARÂNG-ȘUREANU" (deja existentă pe sait)
===
Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@iuliaen: Sunt de acord cu @zoazore, pozele sunt superbe asa cum sunt de fapt locurile.
Felicitari, votat cu mare placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Stațiunea Parâng – fie iarnă, fie vară — scris în 27.12.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Lacul Mija – bucurie la înălțime — scris în 01.09.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Top 4: Parangul Mare — scris în 19.08.21 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Ochii de smarald ai Parangului — scris în 25.08.20 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Traseu în M-ții Parâng - Vârful Parângul Mare (2519 m), Vârful Cârja (2405 m) și Vârful Parângul Mic (2074 m), circuit de creastă — scris în 10.09.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Traseu Cabana Groapa Seaca - Lacul Mandra. Cand simti ca cineva ia soarele de pe cer si ti-l pune in suflet. — scris în 05.06.17 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 De pe Transalpina până la Lacul Câlcescu — scris în 18.03.17 de iuliaen din BUCURESTI - RECOMANDĂ