BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Din secretele Bucegilor - Cascadele Vânturiș
Am auzit de ceva timp că in Bucegi, chiar in apropiere de Sinaia, ar fi o casacadă foarte frumoasă dar greu accesibilă.
La inceput nu am crezut, apoi am cercetat și am aflat că Munții Bucegi mai ascund incă multe secrete, iar unul dintre ele sunt Cascadele Vânturiș.
Bineințeles că mi-a și incolțit in cap ideea de a merge să le văd, dar, după alte câteva cercetări am aflat că nu este o dorință ușor realizabilă.
Din zona Piatra Arsă izvorăște pârâul Izvorul Dorului, care curge lin pe platoul Bucegilor până la intâlnirea cu Avenul Vânturiș, unde cade cade zgomotos peste abruptul Văii Izvorului Dorului, formând trei mari cascade și alte câteva mai mici. Cascadele au cel mai mare debit in lunile mai-iunie, când se topesc zăpezile și cad ploile de primăvară. In lunile de vară insă, apa poate să dispară complet, așa cum am văzut in toamna anului trecut când am trecut prin Valea Dorului.
O incercare de a vedea cascadele am avut și in vara anului trecut, când am fost la Colții lui Barbeș, dar nu am găsit drumul care cobora la Cascada de Sus, mulțumindu-ne doar cu zgomotul apei care se auzea căzând undeva in vale.
De data asta am reușit să văd Cascadele Vânturiș de două ori. Mai exact spus, am văzut prima oară doar Cascada de Sus, când am fost pe Vârful cu Dor (vezi impresii), după care, la doar câteva zile distanță, am văzut toate Cascadele Vânturiș.
Nu este simplu să vezi toate cascadele Vânturiș. In primul rând trebuie să găsești un partener de tură care cunoaște foarte bine traseul. In al doilea rând, trebuie să ai o pregătire fizică bună, să te poți cățăra pe stânci, pe blocuri mari de calcar, să urci pante foarte inclinate.
Ghidul cu care am mers la cascadele Vânturiș, Ioan S., știa bine acest traseu, pe care l-a mai parcurs de șapte ori, din care de două ori absolut singur.
Vremea nu se anunța prea bună pentru ziua de 12 iunie, când era planificată drumeția la cascade. Ba, mai mult, era anunțat un cod galben de ploi in toată țara. Ploile puternice puteau mări debitul cascadei, ingreunând sau făcând imposibilă trecerea prin apă. Dacă ploua in timpul dumeției stâncile pe care urma să urcăm puteau să devină foarte alunecoase.
Cu toate aceste avertizări și posibile pericole, am plecat totuși la drum, deh, cine nu riscă nu câștigă!
La plecarea din București se vedeau ceva nori negri peste Valea Prahovei. Am ajuns la ora 9.00 la podul din Sinaia de peste Izvorul Dorului, pod aflat pe șoseaua spre Târgoviște. Am fost in total cinci persoane, cu trei mașini. Două mașini au ajuns mai devreme și au urcat pe Transbucegi până la poalele Vânturișului, unde au lăsat una dintre mașini pentru intoarcere, după care au coborât in Sinaia, la locul de plecare in tură.
Nu ploua, vremea era plăcută pentru drumeție și speram să rămână așa cel puțin până treceam de cascade.
Lângă pod se află o barieră care oprește inaintarea mașinilor pe un drum forestier care intră in pădure. Am pornit pe acest drum forestier, printr-o pădure frumoasă. Plouase cu o zi inainte, probabil chiar și in noaptea dinainte de sosirea noastră, din crengile pomilor cădeau picături care mă udaseră ca după o ploaie ușoară.
Am trecut de un fost observator de urși, am urcat ușor și am ajuns intr-o poieniță frumoasă. Am uitat să vă spun că la intrarea in pădure erau panouri care ne atenționau că in pădure sunt urși. Aflasem că zona Vânturiș, fiind mai sălbatică și mai puțin vizitată de turiști, este locul preferat al urșilor. Din acest motiv este bine să nu mergeți singur in această zonă, iar atunci când mergeți pe aici să incercați să vă faceți simțită prezența.
Din această poieniță incepe urcușul mai accentuat până ajungem la prima cascadă –Cascada din Vale. Cascada nu este foarte inaltă, dar este frumoasă, o cădere de apă ca un văl alb. Este și un mic lac la baza ei, iar deasupra un alt lac format la căderea unei cascade mai mici.
De aici incepe cățărarea pe stânci, trecând cînd de o parte când de cealaltă a râului, urcând spre celelalte cascade. Cățărarea nu a fost chiar ușoară, trebuia să găsim prize in stâncile mari, lucru foarte greu de realizat uneori. In unele locuri stâncile erau umede și alunecoase, făcându-ne și mai grea cățărarea. Peste câteva stânci inalte și plate, fără prize, a trebuit să ne legăm in coardă ca să putem trece.
Am ajuns la cea de a doua cascadă, Cascada Mare, formată din trei căderi frumoase de apă. Aici am făcut o pauză mai lungă, ca să mâncăm ceva, să ne hidratăm și bineințeles să facem fotografii.
Ne aștepta o altă parte grea, un urcuș foarte accentuat pe versantul din dreapta râului, pe lângă un zid stâncos inalt. Panta era alunecoasă și plină de grohotiș, am urcat mai mult in patru labe sau ajutându-ne de bețe. Pe o parte a pantei Ioan a intins o coardă de care să ne ținem ca să urcăm, deoarece panta era foarte inclinată și alunecoasă. La un moment dat am coborât ușor pe lângă o stâncă și am ajuns deasupra Cascadei Mari și aproape de Cascada de Sus. Și aici era un mic lac și câteva cascade mai mici.
Am trecut de cealaltă parte a râului și după un urcuș ușor am ajuns la Cascada de Sus, exact in locul in care fusesem cu câteva zile inainte, când am fost pe Vârful cu Dor.
Această cascadă este cea mai accesibilă, la ea se poate ajunge și de sus, din poteca marcată cu punct roșu care vine de la Valea Dorului și merge spre Cota 1400. Drumul spre cascadă nu este marcat, nu este niciun indicator care să arate unde trebuie să incepi coborârea. Panta este foarte accentuată, dificilă atât la coborâre cât și la urcare.
Pe această pantă trebuia să urcăm, știam deja că va fi greu, dar ploaia căzută de curând făcea și mai greu urcușul.
Dar, până la urmă am reușit, am ajuns in poteca marcată, de unde, in scurt timp am ajuns intr-o poieniță unde am făcut o binemeritată pauză. Era soare și foarte plăcut, așa că am stat puțin intinși pe iarbă.
Până la mașina care urma să ne ducă jos nu mai era nimic greu. Am mers de-a lungul râului, am trecut de o cireadă de vaci, pe sub vârful Vânturiș, am mai admirat câteva floricele de munte și, intr-un final, am ajuns la mașină.
Aceasta a fost drumeția la Cascadele Vânturiș, un traseu dificil. Nu il recomand decât celor cu ceva experiență pe munte și neapărat insoțiți de cineva care cunoaște traseul și vă poate ajuta la cățărarea in porțiunile dificile.
Sper insă ca fotografiile să arate frumusețea acestor locuri mai puțin umblate din Bucegi. Cu ajutorul lor și a celor scrise de mine sper ca oricine să facă o mică drumeție la Cascadele Vânturiș, unul din secretele Bucegilor.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Pădure, poienițe frumoase și cascade. Au lipsit doar urșii!
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Relaxare prin urcare pe poteci
Trimis de Mika in 17.06.20 00:34:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Mika: Cred ca nici un ecou nu va putea fi in stare sa aprecieze cu adevarat drumetia facuta de tine.
Imi doresc sa faci cat mai multe astfel de drumetii sa ne bucuram si noi de astfel de frumuseti. Cat despre aceasta drumetie, ei surprins-o minunat atat in poveste cat mai ales in imagini.
Avem o tara minunata, felicitari celor ce pot sa o vada asa cum este, felicitari si grupului vostru care ati ajuns acolo si felicitari speciale tie care ne-ai impartasit si noua aceasta frumusete, votat cu mare drag.
@Mika: Nu pot decât să te felicit pentru performanţă, review şi poze. Omul cât trăieste învaţă. Rămăsesem cu impresia că Bucegii sunt un fleac cu câteva puncte de greutate medie pe la Hornuri, Bucşoiul şi cam atât. În comparaţie cu Făgăraşii, Piatra Craiului sau Retezat îl consideram mic copil şi iată! P08, P10,P11,P12 şi P15 sunt edificatoare.
@Mika: Ametitor de frumos! Impresionant, inaltator... Tot e prea putin! Multumesc pentru bucuria de a merge virtual cu tine! Si pentru ca am putut vedea si simti atata frumusete! Eu nici in conditii normale n-as fi in stare de asa ceva! Dar cu tine am putut!
O tura de exceptie cu un ghidaj exceptional. Un loc unde mi-am dorit de mult sa ajung, despre care am citit, am irmarit poze si filmari. Un traseu greu, de curand a fost prezentat si la TV un reportaj cu acesta.
Foarte utila si lasarea unei masini la iesirea din traseu.
????????????????????????????
Numai bine! ????⛰
@mishu: Ai dreptate, sunt multe locuri frumoase aproape de noi, trebuie numai s[ le descoperim. Sper să mai reușesc să merg in drumeții și să văd locuri frumoase despre care să vă povestesc. Mulțumesc de ecou și vot!
@Michi: Se pare că mai sunt locuri in Bucegi greu accesibile și puțin circulate. Sunt câteva locuri unde numai alpiniștii experimentați se avântă, ceea ce nu e cazul meu. Dar și eu cred că Făgărașii sau Craii sunt mai grei, cu trasee mai tehnice, mai grele pentru neprofesioniști. Mulțumesc pentru felicitări!
@Dan&Ema: Imi pare rău că nu am văzut și eu reportajul tv despre cascadă. IN ce privește ghidajul, e adevărat, e de excepție. Ne-a ajutat mult, cunoștea perfect traseul, ne-a susținut in locurile mai dificile. Poate reușim până la urmă să mergem pe munte!
@Zoazore: A fost intr-adevăr frumos și am fost foarte fericită că am reușit să merg. fericirea e și mai mare când pot să impărtășesc și altor persoane din experiențele trăite și din locurile văzute. Mulțumesc!
@Mika: Acum am un pic de timp, înainte de culcare, să îți scriu un ecou: Bravo!
Cu un așa ghid aș merge și eu pe munte, pe cărări mai ușoare, l-am urmărit mereu la tv (și in toate reluările), l-am văzut când mergea cu pitici, când schimba scutece copilului său, când mergea de unul singur pe coclauri, tare mi-a plăcut. Am o curiozitate: ghidul a cântat cântecele de munte, de drumeții? Învățasem și eu unul anul trecut dar l-am uitat
Frumoase surprizele pe care ni le-ai arătat, peisajele sunt de senzație, pozele sunt desprinse parcă dintr-o poveste.
Felicitări
@krisstinna; @Mika
Este remarcabila emisiunea la care te referi. Educatie pura cu principii sanatoasa. In plus educatie montana specifica. Eu il admir si invat intr-una de la el.
Este o mare realizare pentru Mika a acceptarea ei in grupurile pe care le conduce Ioan St. Este selectiv, pretentios. Asa tine si calitatea sus! Mika merita ???????????????????????????????? si apreciere curata pentru ceea ce face.
@krisstinna: Sa știi ca Ioan face și tururi mai ușoare, pentru cei care vor sa meargă pe munte dar nu pot merge pe trasee prea grele. Și merge pe niște trasee foarte frumoase, are fel și fel de idei. Mai are multe filmulețe cu copilul lui, unele făcute chiar în perioada de izolare, în grădină, cu floricele și arici. Și el și Ilinca, soția lui, sunt mari iubitori de natură. Nu a cantat pana acum pe munte, eu încă nu l-am auzit. Mulțumesc de aprecieri! Am încercat sa arat ceva din frumusețile munților noștri, de prin locurile mai puțin accesibile.
@Dan&Ema: Mulțumesc, dar nu sunt chiar asa de merituoasa. Ioan accepta în grup persoane cu experiente montane diferite, și organizează tururi potrivite pentru toți. Sigur și tu ai putea sa mergi. Ceea ce îmi place la el e ca știe multe cărări ascunse, știe multe despre munte, pădure și animalut ele din acele locuri. Am învățat și văzut multe de când merg cu el. Mai rău e cu timpul, nu pot pleca asa des pe cât as vrea . Mai am o surpriza, am fost duminica într-un loc în care ai propus tu o tura...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Primăvară cu zăpadă pe Vârful Grecului — scris în 31.03.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 O zi de Decembrie la Sfinx... — scris în 05.12.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Bucegii mai puțin cunoscuți - Valea Albă — scris în 30.11.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Importantă este călătoria, nu destinația — scris în 30.05.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 In vizită la balaurul din Bucegi — scris în 28.01.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O zi pe traseul Cabana Piatra Arsa - Babele - Sfinxul - Crucea Eroilor — scris în 08.08.22 de crismcl313 din BUZăU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Predeal - Bușteni pe sub Bucșoiu — scris în 23.07.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ