ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

O particica din 'comorile' turismului romanesc: Cascadele Romaniei (I)

TIPĂREȘTE

Scriind cateva ecouri pe AFA, de fapt un schimb de ecouri cu cativa colegi AFA (de fapt colege), care faceau referire la cascadele de pe Valea Minisului, Bigar si Cârcea, continuand cu cele din zona Cheilor Nerei: Beusnita, Vaioaga si Susara, mi-a venit pe loc ideea de a incerca sa sintetizez intr-un articol cascadele vizitate de noi in plimbarile prin frumoasa noastra tara.

Insirandu-le pe “hartie” am ajuns sa constat ca sunt destul de multe, peste 30 la numar.

Nu incerc sa le fac un clasament personal, sau sa le prezint intr-o anumita ordine ci doar voi cauta sa le grupez pe zone/regiuni pentru ca daca cineva citeste articolul si-l intereseaza cascadele dintr-o anumita zona sa le poata identifica mai usor.

Initial am dorit sa scriu un singur articol, grupand ce-i drept cascadele pe zone, dar faptul ca a rezultat un articol cam lung si la sugestiile bine argumentate primite via @Cris & @web am trecut la "felierea" articolului pe "caprarii". :))

Binenteles ca si noua ne-au placut mai mult anumite cascade, avem sa zicem un top trei al nostru cu cascadele care ne-au impresionat, dar asta nu inseamna ca acestea ar fi cele mai frumoase.

Chiar daca o parte din cascadele prezentate aici sunt situate in Masivul Piatra Mare, existand pe AFA si o rubrica dedicata, am preferat a le grupa aici cu cele din Bucegi, considerand ca se pot vizita "la pachet", fiind relaitv apropiate unele de altele.

As incepe mai intai cu cascadele vizitate cu ceva timp in urma:

1. Cascada Urlatoarea

Cred ca este prima cascada vizitata de mine, acum mai bine de 30 ani, copil fiind.

E drept, ca am mai vizitat-o ultima data cred ca acum vreo 10-11 ani, cand inca nu era ingradita de balustrada metalica. Cred ca este cea mai vizitata cascada din Romania.

Faptul ca este atat de aproape de Busteni, o statiune foarte frecventata de turisti, ajungandu-se la ea pe un traseu lejer prin padure, pe langa telecabina, cam in 45min.

Cand am fost noi ultima oara, nu erau nici acei vanzatori de fel si fel de nimicuri, porumb fiert sau mai stiu eu ce, prin preajma ei.

Acest traseu spre cascada Urlatoarea impreuna cu traseele de drumetie de la Gura Diham pana la Cabana Diham si Cabana Poiana Izvoarelor sunt traseele oricarui incepator in ale drumetiilor montane, ce ajunge in aceasta zona. Pe aceste trasee “iti faci mana”, de fapt piciorul, =)) descoperi placerea mersului pe jos in natura.

Ca dupa ce descoperi placerea drumetiilor si descoperi adevaratele trasee ce te duc sus pe munte, de unde ti se descopera ochiului privelisti fantastice, nu vei mai fi atat de incantat de Cascada Urlatoarea, cu aglomeratia de felurite tipuri de turisti mai mult sau mai putin civilizati, care sunt zgomotosi, ocupa toata latimea potecii, arunca ambalajele alimentelor consumate pe jos, “sparg” seminte din mers, etc, etc. Dar asta este o alta poveste! :(

Cascada Urlatoarea este totusi o cascada frumoasa cu cei vreo 15m de cadere bogata a apei.

Informatii despre ea gasiti la o simpla cautare pe net. Am sa incerc sa caut foto mai vechi de cand eram copil, in vizita la cascada, sau mai noi, … dar tot vechi, de cand am fost ultima data. :))

2. Cascada Caraiman

Fiind in aceeasi zona cu surata ei, Cascada Urlatoarea, dar la o diferenta de nivel semnificativa fata de aceasta.

Daca Urlatoarea se afla pe la 1100m, cu acces facil, mergandu-se pana la ea “cu mainile in buzunar”, nu se poate spune acelasi lucru despre Cascada Caraiman. Aceasta se afla cam la 2000m altitudine, tot in Bucegi, pe Valea Caraiman, sau Valea Jepilor Mici, in apropiere de Cabana Caraiman.

Accesul la ea se poate face in mai multe moduri, mai usor sau mai greu.

Accesul cel mai usor se face urcand cu telecabina de la Busteni pana la Babele, iar de acolo urmand traseul marcat spre Cabana Caraiman si Jepii Mici.

Este un traseu usor, ce nu-ti ia mai mult de 1 ora, daca prima parte a traseului este usor, fiind pe Platoul Bucegilor fara pasaje prea dificile, ultima portiune, de langa Cabana Caraiman, este mai abrupta, ca de, … …. doar pe fata unui abrupt se poate forma o cascada, ca doar nu pe teren drept.

A doua varianta de traseu este mult mai dificila, frumos traseu ce-i drept, dar nu l-as recomanda decat turistilor obisnuiti cu drumetiile montane. Este vorba de traseul de drumetie pe Jepii Mici.

Este un traseu lung, cu o diferenta mare de nivel, plecand din Busteni de la 850m altitudine, din zona telecabinei, urmand poteca marcata care te duce cam in 4 ore pana la Cabana Caraiman, la 2025m altitudine. Un traseu de dificultate medie spre dificil, tinand cont de lungimea si diferenta mare de nivel dar si de unele zone mai dificile, usor expuse, care chiar daca au pe peretele stancos fixate cabluri de siguranta, de sustinere, pe vreme ploioasa cand stanca este umeda, alunecoasa, nu mai este un traseu foarte sigur. Nu mai aduc in discutie si o repriza de ceata care te poate surprinde pe traseu, care te poate incurca serios mai ales daca nici nu prea ai experienta pe munte.

Din pacate am vazut chiar in plimbarea noastra destui turisti care nu aveau ce sa caute pe acest traseu: fara un mimin echipament de drumetie, nu ma refer la nu stiu ce bocanc tehnic, ci macar un pantof sport mai solid, o pelerina/ jacheta in caz ca te prinde ploaia, fara o sticla de apa dupa ei, fara, fara, ….

A devenit acest traseu destul de dificil o adevarata moda pentru cei ce ajung in Busteni. Plecand pe traseu, fara sa aiba habar de timpul necesar parcurgerii, a marcajului, a dificultatii, de multe ori insotiti de sticle sau doze de bere din care sorb tot timpul. Am vazut urcand in fata noastra un cuplu, ea incaltata in niste ghetute de oras, cu ceva toc, cu poseta pe umar, rujata si suleimenita, intalnindu-ne ceva mai sus la Cabana Caraiman, ne-au intrebat pe unde ar putea cobori in Sinaia de acolo.

Marturie stau multele cruci si placi comemorative ce insotesc acest traseu de drumetie, cred ca sunt vreo 20 la numar, ce amintesc despre accidentele tragic ale unor turisti.

Revenind la cascada noastra, aceasta este o cadere de apa, spectaculoasa, dar foarte capricioasa, adica nu o poti vedea tot timpul anului, ci doar la sfarsitul primaverii si inceputul verii, dupa topirea zapezilor si a unor ploi abundente. Din acest motiv mai este numita si Cascada Fantoma.

Cand am fost noi in plimbare pe Valea Jepilor Mici, cascada era cam … fantoma, doar un firicel timid as spune ce se prelingea pe stanca.

La o cautare rapida pe net se pot vedea filmulete cu aceasta cascada in perioada ei de “glorie”, cand are debit maxim.

3. Cascada Valea Spumoasa

Chiar daca este o cascada atat de usor accesibila, foarte aproape de Busteni, o cascada pe care chair o poti zari si admira de la distanta, de pe traseul de drumetie de pe Jepii Mici, habar nu ai de ea cum se numeste si ca poti ajunge atat de rapid la ea.

Practic mergand pe traseul spre Cascada Urlatoarea, se alege traseul in dreapta spre Jepii Mici, iar dupa cateva minute sa paraseste acest traseu tot in dreapta, urmand firul captarilor de apa pe o poteca bine evidentiata, ce urca la un moment dat destul de sustinut. Ajungi imediat pe un tapsan, o poiana unde este si un Refugiu Salvamont, de unde se intra practic pe Valea Spumoasa. Ocolind cabana Salvamont se ajunge imediat la spectaculoasele Cascade de pe Valea Spumoasa, pentru ca sunt de fapt trei caderi de apa ce se revarsa pe peretele stancos. Nu faci mai mult de o jumatate de ora pana aici plecand de jos de la intersectia de trasee turistice, de la intrarea pe Valea Caraiman. Cascdele impreuna cu Refugiul Salvamont se observa foarte bine si de pe poteca ce urca spre Cabana Caraiman, pe Jepii Mici.

O cascada tare faina

4. Cascada Canionul 7 Scari

Ca sa ramanem oarecum tot in aceasta zona a Vaii Prahovei, dar schimband un pic masivul muntos, trecand de la Masivul Bucegi la Masivul Piatra Mare, de langa Brasov.

Aici se poate ajunge foarte usor, din zona Timisul de Jos, din dreptul Hanului Dambul Morii.

De acolo, lasand masina in parcare, se ajunge pe jos, foarte usor, in vreo 45min-1ora de mers pe un drum forestier, aproape drept, la spectaculosul Canion 7 Scari, canion prin care curge formand si spectaculoase caderi de apa, Sipoia pe numele ei de “scena”.

Apele au sapat tare spectaculos in versant, dand nastere acestui fain canion ingust.

Numele canionului vine de la cele 7 “trepte”, cele 7 scari metalice amenajate pentru parcurgerea in siguranta a canionului. Urci astfel o diferenta de nivel de aproape 60m.

Cand am fost noi ultima data, acum cativa ani, inca nu erau modernizate structurile metalice si scarile de acces. Nu se platea nici taxa de acces in canion. Acum dupa modernizare, s-a contruit in zona si o tiroliana.

Din ce am citit pe internet (nu stiu cat este de adevarat) se pare ca acum s-a inchis accesul in canion, din cauza unor caderi de bucati de gheata ce au deteriorat partial structurile metalice de siguranta. Sa speram ca se va remedia acest incident si se va redeschide turistilor. Oricum nu as recomanda parcurgerea acestui canion in perioadele reci cand se poate acumula gheata pe scarile si podetele metalice, crescand riscul de alunecare, risc ce exista permanent din cauza umezelii.

Dupa parcurgerea canionului se poate alege in a continua drumetia, asa cum am procedat si noi, pana la Cabana Piatra Mare, alegand una din cele doua variante: una mai dificila dar frumoasa, ce urca mai abrupt, cam in 2-2h30’ pana la Cabana Piatra Mare si Varful Piatra Mare, la vreo 1800m altitudine, sau pe o varianta mai usoara numita “drumul familiar”, un traseu mult mai usor, mai dulce.

Ajunsi la Cabana Piatra Mare esti rasplatit pe deplin de frumoasele privelisti peste toata Depresiunea Brasovului, Masivul Bucegi, Piatra Craiului, Ciucas.

Daca nu doresti a continua drumetia dupa parcurgerea canionului te poti intoarce la baza lui, pe o poteca ocolitoare.

Daca ajungeti prin zona si doriti un pic de adrenalina nu ezitati a lua in seama si acest obiectiv turistic.

5. Cascada Tamina

Daca ati ajuns pana in zona Timisul de Jos si ati vizitat Canionul 7 Scari, e pacat sa nu dati o fuguta si pana la Cascada Tamina.

Aceasta cascada, de fapt o insiruire de vreo 5 cascade ce strabat niste chei inguste, un canion, care chiar daca nu sunt la fel de spectaculoase, ca “7 Scari”, au si ele frumusetea lor aparte.

Se ajunge foarte usor, din apropiere de Timisul de Sus, la vreo cateva sute de metri de la iesirea din localitate, mergand spre Timisul de Jos, se urmeaza un drum forestier, pe partea dreapta a drumului, ce serpuieste lin prin padure, sau se mai pot “taia” curbele, pe marcaj, pe poteca, prin padure. Se face cam 1 ora pana la cascada.

Daca la Canionul 7 Scari, urci pe scari prin canion, aici traseul este invers, cobori pe cateva scari metalice prin canion.

Cand am fost noi pe acolo acum cativa ani, scarile si pasarelele metalice nu erau modernizate, cam deteriorate, mai mult, ultimul podet lipsea, pentru a continua fiind nevoit sa pasesti prin apa ce-ti ajungea undeva sub genunchi.

Am reusit sa alunec chiar un pic mai devreme de aceasta zona, umplandu-mi bocancii cu apa. Se poate ajunge coborand pe firul apei Taminei, strabatand cheile, pana in zona numita... La Ursarie. De ce s-o numi asa oare aceasta zona din aval de chei? =))

Una peste alta, este o plimbare placuta, usoara, pana la aceste chei si mai faina parcurgerea lor, care se poate face in circuit putandu-le ocoli la dus, strabatandu-le apoi in urcare, sau coborand prin ele si ocolindu-le apoi, la intoarcere.

6. Cascada La Chisatoare

Sa zicem ca tot in zona Masivului Bucegi, dar de data asta pe celalalt versant, dinspre Bran/Moieciu se afla o micuta cascada numita “La Chisatoare”

Cred ca foarte multi ati trecut pe langa ea, fie ca v-ati oprit acolo pentru o poza, fie ca ati vazut-o din masina, sau ati facut o mica plimbarica pe jos, cazati fiind in Moieciu de Sus, cascada fiind foarte aproape de iesirea din Moieciu de Sus spre Moieciu de Jos, chiar la drumul principal.

Aceasta cadere, prelingere de apa pe un perete stancos “captusit” cu muschi ce-i da culoarea verde, in partea sa superioara si apoi imprastirea acelor firicele de apa intr-o perdea fina de apa, la intalnirea unui prag stancos, a unei surplombe (cum se numeste aceasta formatiune). Aceasta cascada se aseamana oarecum cu mediatizata Cascada Bigar.

O cascada mititica, frumusica, la indemana tuturor.

Am cam epuizat cascadele vazute de noi in zona Bucegi. Sau o mai fi vreuna pe care am vizitat-o si nu-mi mai amintesc.

Ar mai fi si alte cascade in aceasta zona, dar faptul ca noi nu le-am vizitat inca, nu Am Fost Acolo, nu va pot povesti despre ele, dar cred ca le pot macar enumera pentru cei ce afla despre ele si doresc poate a ajunge la ele:

Cascada Obarsia Ialomitei, o cascada foarte mare, pe traseul de la Hotel Pestera spre Vf. Omu

Cascada Vanturis, zona Cota 1400/Valea Izvorul Dorului, Sinaia

Cascada 7 Izvoare, din zona Scropoasa/Cheile Orzei, zice-se ca izvorul de acolo ar avea cea mai mare puritate. Aici se poate ajunge foarte usor din zona Padina.

Cam atat din acesta zona montana, am sa trec la alt masiv si la alte cascade.

Spor la vizitat si la povestit!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 17.02.17 22:00:17
Validat / Publicat: 18.02.17 00:48:35

VIZUALIZĂRI: 1747 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cascadele de pe Valea Spumoasa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

Cris
[18.02.17 07:56:56]
»

@Testosu: Wow, ce surpriză plăcută am avut în această dimineață, întrând pe site și găsind articolele tale. Sincer, m-ai lăsat fără cuvinte (și nu e ușor să facă cineva asta . Mă așteptam să te mobilizezi odata și odată, dar nu mă gândeam că vei reuși să o faci atât de repede și mai ales nu reușind să scrii într-un timp atât de scurt un asemenea maxi-ghid al cascadelor din România.

Jos pălăria, se vede că iubești natura, frumosul și mă bucur mult că te-ai hotărât să ne plimbi și pe noi prin locurile pe care le-ai descoperit.

Pentru mine, cafeaua din această dimineață a fost mai bună, pentru că am băut-o plimbându-mă prin nouă zone minunate ale României. Iar pentru asta îți mulțumesc! La fel cum îți mulțumesc și pentru implicarea și sufletul depus în scrierea acestor articole care ne ajută să vedem câte frumuseți avem aproape de casă.

P. S. Pozele sunt superbe, m-au încântat și m-au făcut să încep ziua într-un mod plăcut.

Testosu'AUTOR REVIEW
[18.02.17 10:33:44]
»

@Cris: Multumesc pentru aprecieri, mai ales ca vin de la o persoana despre care mi-am dat seama in aceste ultime zile, ca iubeste cel putin la fel ca noi natura, frumusetile ce ne inconjoara, care se bucura de frumusetea unui peisaj.

Am incercat initial sa scriu un singur articol care sa cuprinda toate cele vreo 35 de cascade vizitate, chiar si citind ecoul tau, dar m-am gandit ca fiind si zone mai putin reprezentate, in care abia am vizitat o cascada, o impartie pe zone ar genera si articole foarte sumare.

Am incarcat articolul asa apoi dupa un schimb de mesaje cu @web care a avut aceeasi sugestie ca a ta, de impartire a lor pe regiuni am trecut la treaba sa il "sparg".

Daca articolul l-am scris in vreo 2-3 zile, cautand si poze apoi pe care sa le atasez, "spargerea" articolului a fost foarte grea, a trebuit sa rescriu oarecum trecerile intre articole, sa le incarc separat, adica m-am apucat aseara pe la 19,00 si am terminat fara a muta eu pozele, undeva in jurul orei 3,00.

Nici @web nu a dormit, cot la cot, a editat, verificat si publicat in noapte articolele, plus ca a redistribuit si foto spre articole, fara ajutorul meu. (ii multumesc si pe aceasta cale)

Oricum chiar daca ma simt "ca dupa nunta" , dormind doar vreo 4 ore, am bucuria ca am putut impartasi si altora despre frumusetile tarii noastre, ca pot contribui si eu cu o "fărâmă" la promovarea turismului romanesc.

Ca doar suntem in periaoda Targului de Turism, nu?

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[18.02.17 10:45:21]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

===

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.02.17 11:46:19]
»

Am citit toată seria. Felicitări! A fost, cred, un efort considerabil, cu un rezultat excelent: o serie de articole tematice bine scrise și utile.

Ai acoperit cam toată țara, Dobrogea mai lipsea

N-aș fi zis asta dacă n-aș fi văzut mai demult pe net niște poze cu cascadele din... Munții Măcin! Evident, niște mici săritori, active primăvara, așa că cine vrea să le vadă cu apă, cum șade bine unor cascade, își poate planifica deja o tură pentru următoarele weekenduri.

Testosu'AUTOR REVIEW
[18.02.17 15:44:44]
»

@abancor: Multumesc de vorbele bune, pentru aprecieri!

Sincer chiar nu stiam de vreo cascada prin Muntii Dobrogei.

Mici sau mari, fiecare cadere de apa are frumusetea ei aparte.

Este o idee chiar interesanta, de a include intr-o iesire si asemenea puncte de interes.

Toamna trecuta, cand am dat o raita prin Dobrogea, pe la Mansstirea si Pestera Sf. Casian, Cetatea Histria si o plimbare prin Cheile Dobrogei, nu ne-a trecut prin cap a cauta si asemenea caderi de apa.

De retinut! Mai ales ca avem in plan sa mai dam o raita cat de curand prin Dobrogea, zona pe care am tot amanat a o vizita mai in amanunt, asta si din cauza muntilor ei atat de mici, de fapt de anvergura unor dealuri, iar noi fiind iubitori de drumetii montane ceva mai serioase pe care le sa imbinam si cu vizitarea unor obiective turistice din zona, am tot zis pas de atatea ori Dobrogei. Iar faptul ca nu are zone ceva mai inalte, chiar daca are atatea locuri frumoase, nu prea te imbie cand stii ce caldura sufocanta este pe acolo vara, ce soare arzator. Nu prea e placut a te plimba prin praf, cu transpiratie siroaie, prin hatisuri pe unde nu adie nicio pala de aer. Am simtit-o din plin in toamna, prin preajma Pesterii Sf. Casian cand am mai incercat a prelungi plimbarea pe jos in cautarea unor... pietre (pe care pana la urma nu le-am gasit, lansandu-ne pagubasi

Am observat in putinele noastre plimbari prin Dobrogea ca zona sufera si la capitolul marcaje si indicatoare spre obiectivele turistice. Se aseamana din acest punct de vedere cu zona Buzaului, unde sunt atatea obiective turistice tare faine, dar informatiile, marcajele si indicatoarele, ... ioc.

Cris
[18.02.17 17:25:08]
»

@Testosu : Ai intuit bine, fac parte dintre cei norocoși care nu au nevoie de mult pentru a fi fericiți: un peisaj frumos, culorile pădurii toamna, un lac ascuns între copaci, ciripitul păsărelelor în pădure îmi sunt suficiente pentru a mă satisface sufletește.

Poate totul se datorează și zonei în care m-am născut și în care trăiesc, părinții mei ne duceau în fiecare duminică pe munte, chiar dacă bombăneam câteodată. Dar cel mai important a fost un profesor de matematică, tânăr la vremea aceea, mare iubitor de munte, de natură în general, care, atunci când eram în clasa a VII-a și a VIII-a, a format un grup de copii și, însoțit de alți câțiva părinți, ne ducea pe munte. În vacanța de primăvară în Bucegi, stăteam o săptămână la Schitul Peștera, dimineața făceam matematică iar după amiaza ne plimbam prin împrejurimi sau mergeam la schi. Vara ne ducea în Piatra Craiului, Bucegi, Ceahlău, dormeam în cort sau în refugii, căram un rucsac mai mare decât mine, sac de dormit, cort. Seara ne învăța să facem focul, să ne pregătim singuri mâncarea. Și cel mai important, ne-a învățat să iubim și să respectăm natura. Și uite că acum, după 30 de ani, încă îmi aduc aminte cu plăcere de acele vremuri. Mi-ar plăcea să știu că mai sunt și acum astfel de profesori.

Sunt convinsă că nu ți-a fost ușor să scrii în timp așa scurt un astfel de articol, mai ales dacă ai fost nevoit să îl modifici și să îl rupi în bucăți, dar ai măcar satisfacția lucrului bine făcut. A ieșit super și așa, cu articole separate pe fiecare zonă, este și mult mai util, pentru că omul caută înformații, în general, la zona de care e interesat. Eu, cel puțin, așa fac.

Măcar e bine că e weekend și te poți odihni, dar o faci satisfăcut că ai reușit să aduci încă o dată în atenția noastră faptul că avem o țară atât de frumoasă. Și depinde de noi să alegem să ne bucurăm de aceste bogății naturale.

Odihnă plăcută îți doresc și, încă o dată, felicitările mele sincere atât pentru munca depusă cât și pentru produsul final. Fain ți-a ieșit!

krisstinna
[19.02.17 08:18:50]
»

@Testosu: Felicitări pentru toate articolele!

Nu mă așteptam să scrii prea curând despre cascade știind că este destul de solicitant un asemenea review. Dar să scrii o serie de articole foarte bune și interesante este deja de lăudat și de aplaudat.

Mă bucur că ai reușit, mă bucur că ți-am dat idei.

Recunosc, că cele mai spectaculoase obiective turistice pentru mine sunt... căderile de apă.

Te salut cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[19.02.17 09:41:29]
»

@Testosu: Felicitari pentru serialul ghid al cascadelor! Cum si eu sunt un mare admirator si iubitor de natura, m-ai uns pe suflet cu initiativa ta.

Michi
[19.02.17 19:27:54]
»

Acest prim articol dintr-un serial care se anunţă de excepţie, mi-a adus la suprafaţă amintiri pe care le credeam uitate.

Cu excepţia cascadei Chişătoare şi 7 izvoare despre care nu ştiam nimic, pe celelalte le-am văzut. N-aş fi avut curaj să scriu acest ecou dacă Cris n-ar fi evocat amintiri din cl. VII-VIII, cu aproximaţie de acum 30 ani.

Atunci, hai să vă povestesc şi eu că acum cca 65 de ani, mergeam cu ˝ sindicatul˝ pe gratis, săptămânal pe munte. Vara urcam din Buşteni pe Jepii mici care pe atunci, nu-mi aduc aminte să fi avut lanţuri. Ultima porţiune spre cabana Bravi (Caraiman) era grea şi nu puteam urca decât ţinându-mă cu mâinile de stâncă. Drumul era umed şi fără bocanci cu ţinte nu aveai siguranţă. Când timpul nu era favorabil, primăvara şi toamna urcam pe la Shiel (Jepii Mari) unde era o porţiune sau două cu lanţuri. Ajunşi sus la canton, invariabil eram luaţi în primire de câinii răi de la stână dar asta nu ne oprea să mergem mai departe.

Testosu'AUTOR REVIEW
[20.02.17 08:28:39]
»

@Cris: Multumesc pentru tot!!!

Testosu'AUTOR REVIEW
[20.02.17 08:35:22]
»

@krisstinna: Sincer, nici eu nu ma gandeam ca am sa scriu asa repede despre aceste cascade.

A fost, la fel ca si ideea, o chestie spontana.

Multumesc pentru tot si pentru toate!

Salutari si plimbari faine!

Testosu'AUTOR REVIEW
[20.02.17 09:04:13]
»

@Dan&Ema: Multumesc pentru aprecieri!

Ma bucur cand reusesc sa trezesc amintiri placute iubitorilor de natura... si poate reusesc sa inoculez "microbul" plimbarilor si admirarii peisajelor faine si altora.

Testosu'AUTOR REVIEW
[20.02.17 09:30:36]
»

@Michi: Sincer va spun, este un ecou care chiarmi-a polacut. tare mult. L-am citit chiar de vreo 2 ori, placandu-mi aceasta scurta descriere a traseelor pe Jepii Mici ori pe Jepii Mari. Am citit printre randurile acestui ecou acea placere, bucurie a plimbarilor pe munte, a iubitorului de natura.

Referitor la Cascada 7 Izvoare, este posibil ca in perioada comunista, pe vremea lui Ceausescu, sa fi fost restrictionat accesul la aceasta cascada.

Iar La Chisatoare, daca ati trecut spre Moieciu de Sus, cu siguranta ati vazut si La Chisatoare, fie din masina, fie mergand pe jos, dar faptul ca nu este o cadere de apa impunatoare ci mai degraba o prelingere a apei pe peretele stancos, nu prea este luata in seama.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[20.02.17 10:21:40]
»

@Testosu :Ce maşină, care maşină în anii 50-60? Dacia 1100 ne-am luat abia în 1969. Am coborât odată de la Padina la Moeciu de Sus cu piciorul tot traseul trecând prin Şaua Strunga. Nu-mi adic aminte să fi întâlnit o cascadă dar dacă nu a fost spectaculoasă e normal s-o fi uitat. Acolo în Şaua Strunga, nu numai mie, ci şi celorlalţi din grup ni s-a întâmplat ceva spectaculos despre care am scris în aug. 2010 (vezi impresii)

Altadata porniram dis-de-dimineata sa coboram din Bucegi de la Padina spre Moeciu Bran trecand prin Saua Strunga. Acolo sus in timp ce admiram privelistea dinspre Transilvania pana spre Olt departe, am trait si eu ca si ceilalti din grup o senzatie ciudata de bine, de revigorare, de reincarcare cu energie, de gratie. Ne-am explicat atunci si continui sa sustin asta si acum ca era decompensarea dupa urcus, faptul ca incepeam sa coboram si nu ne va mai fi greu dar ce am aflat si citit ulterior par sa fie posibile si alte explicatii.“In muntii Bucegi exista o zona de un kilometru patrat in care organismul nu oboseste, iar functiile fizico-chimice se revigoreaza brusc. Specialistii spun ca avem de-a face cu legendarul loc dintre cer si pamant. (localizat pe o panta spre coborarea catre Bran) In 1999, un institut de cercetari particular din Bucuresti, angajat de o firma straina pentru a studia subteranul unei zone din Bucegi, a gasit ceva care poate fi asimilat cu legendara "Gura de Rai". E vorba despre o panta cu o suprafata de aproximativ un kilometru patrat, unde se manifesta o anomalie magnetica atipica, dupa cum o definesc specialistii, zona care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman. Este, foarte probabil, cea mai ciudata descoperire facuta vreodata in Romania.

˝

Că e sau nu adevărat, aşa ceva nu se uită niciodată.

Testosu'AUTOR REVIEW
[20.02.17 12:00:48]
»

@Michi: Eu cred ca ar fi un sambure de adevar in ceea ce priveste fenomenele anormale? / paranormale din zona Bucegilor.

Adica nu cred ca "iese fum fara sa fie si un foc", zice o veche vorba.

Bine, acum nu cred nici toate povestile din ciclul teoriilor ale conspiratiei.

Atat de putin se cunoaste despre trecutul planetei noastre, despre aparitia si evolutia speciei umane, despre tot ce ne inconjoara, atat de primitiv este omul la acest moment.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[20.02.17 14:37:45]
»

@Testosu : Felicitări pentru seria „Cascadele României”, sunt utile astfel de sinteze pentru cei care doresc să își facă o imagine de ansamblu despre astfel de obiective naturale. E de apreciat munca de sistematizare a informațiilor, de căutare și selecție a imaginilor, dar e și plăcută senzația oferită de atâtea amintiri frumoase.

La Cascada Urlătoarea am fost cu mulți ani în urmă când nu exista „taraba” improvizată și nici amenajările cu balustrade metalice, exact cum spui și tu. Cascada/Canionul 7 Scări l-am vizitat în 2015 - este spectaculos + drumul până acolo e plăcut ochiului. Chișătoarea dinspre Moieciu de Jos am admirat-o în această vară - spectacolul naturii (numărul de fire de apă) depinzând mult de starea vremii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[20.02.17 16:20:20]
»

@tata123: multumesc pentru aprecieri. E drept ca frumusetea unei cascade tine mult de debitul sau in anumite perioade ale anului, de cata ploaie sau ce seceta a fost inaintea vizitei. Un bun exemplu este Cascada Pisoia pe care noi am prins-o cu debit mare de apa, era chiar spectaculoasa, iar in anul urmator tot in aceeasi perioada, niste prieteni au gasit un amarat de firicel de apa ce abia se prelingea pe stanca.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[21.02.17 17:08:33]
»

@Testosu: Ce mult ma bucur cand citesc despre frumusetile tarii, iar cascadele sunt spectaculoase oricand.

Fiind la targ am vazut aceasta serie insa m-am abtinut sa o citesc ca sa ma pot bucura in liniste de ea.

Nu stiu cate cascade am vazut din cele povestite de tine, insa in mod sigur multe le-am vazut in urma cu niste ani.

Cat despre Jepii mici, i-am urcat cand eram mica (la 5 ani cu parintii mei), ar fi greu sa spun ca am amintiri de atunci, insa am o singura amintire, o bucata de drum asigurata cu lant (de fapt nu era lant insa e cel mai potrivit asa), si acolo fiind atat de intins lantul pot spune ca mi-am cam prins mana si am cam simtit asta.

Felicitari de pe acum pentru toata seria, nu ma opresc pana nu o citesc azi pe toata, votat cu mare drag totul si te felicit pentru toata dragostea pe care o ai pentru munte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[21.02.17 20:50:47]
»

@mishu: Frumoase amintiri, chiar si franturi, din copilarie. Se pare ca microbul plimbarilor in natura este foarte puternic. Lasa urme adanci in timp!

Multumesc pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, mishu, tata123 🔱, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079781055450439 sec
    ecranul dvs: 1 x 1