GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe carari de munte spre Platoul Bucegi - cel mai vizitat obiectiv turistic din Muntii Bucegi
![](/images/printer_off_32.png)
Vreau ca prin acest review sa va aduc in fata ochilor imaginea unui loc unic, prin ceea ce ofera atat ca priveliste, aer de munte, dar si ca vegetatie, fauna. Eu vin foarte des in acest loc, cel putin o data pe an, insa niciodata nu ma plictisesc, de fiecare data gasesc ceva diferit care ma impresioneaza, de fiecare data cand vad acest loc ma face sa ma simt fericita pentru ca traiesc intr-o tara atat de minunata. De altfel, sa stiti ca fiecare anotimp ii da acestui loc un aspect diferit. De aceea, daca o sa veniti primavara o sa vedeti Bucegiul trezit la viata dupa o iarna lunga, cu vegetatia care incepe sa se dezvolte, sa redevina totul verde. Vara este pentru cei care vor sa gaseasca racoarea de la inaltime, pentru cei care vor sa scape de canicula din orasele aglomerate si vor sa faca cat mai multe drumetii montane. Imi place sa spun ca toamna este pentru cei care iubesc pictura si culorile, pentru ca in acest anotimp padurile din aceasta zona capata un colorit aparte. Anotimpul friguros este pentru cei care iubesc sporturile de iarna si putem spune ca avem suficiente partii de ski in Bucegi.
Dupa ce am vizitat Lacul Bolboci, vezi impresii, in aceiasi zi am reusit sa ajungem si pe platoul Bucegi. Aveam optiunea sa ne intoarcem in Sinaia, adica sa urcam pana la cota 2000 inca 3 ore - ceea ce ni se parea prea obositor si trebuia sa mergem prin aceleasi locuri - sau sa cautam o masina care sa ne duca pana in. In zona, la 30 de minute de minute de mers pe jos de Lacul Bolboci se afla si un camping, recent construit. Cazarea e foarte ieftina si atmosfera deosebita. Sunt casute din lemn (50 lei/noapte), exista spatiu pentru corturi si pentru rulote. Sunt si dusuri cu apa calda, incalzita la boiler si panouri solare, gratare amenajate (trebuie sa aduceti doar ingredientele pentru gratar). Campingul este ingradit incat sa fiti in siguranta noaptea. Ce poate sa fie mai frumos vara decat sa dormi in mijlocul naturii, sa respiri aer de munte, iar ziua sa vizitezi celelalte obiective din zona: Cheile Zanoagei, Pestera Ialomitei, Cheile Tatarului? V-am dat un pont bun, hmm? Noi nu am ramas peste noapte acolo insa avem in plan sa ajungem cat mai curand si acolo. Am gasit o masina de teren care facea trasee montane, oprind la Lacul Bolboci. L-am intrebat pe sofer daca ne poate duce pana in Sinaia si a fost de acord, cu conditia se ne duca intai aproape de Platoul Bucegi, pentru ca avea de luat de acolo niste turisti, iar spre seara ne va lua de langa Platou pentru ca avea de transportat niste marfa pentru o cabana din zona. Cand ne-a spus ca poate sa ne ia de pe Platou seara dupa ora 20:00 mi-a venit in minte ideea unui nou traseu pe care puteam sa-l parcurgem in acea dupa amiaza si anume Platoul Bucegi - Sfinx (2216 metri) – Vf Caraiman (2384 metri) – Cabana Caraiman (2025 metri). Mi s-a parut excelenta ideea de a merge in aceiasi zi atat la lacul Bolboci, la pas, pe un traseu montan placut cat si sa parcurgem apoi, dupa amiaza, un alt traseu interesant.
De la Lacul Bolboci am mers cu o masina de teren pe Transbucegi pana foarte aproape de Platoul Bucegi. O mica parte din drum, inainte de a ajunge la Platou, am mers pe un drum neasfaltat, pana la bariera care indica limita Parcului Natural Bucegi. Nu stiam ca exista un drum asfaltat tocmai in inima Bucegilor, care se numeste Transbucegi sau Drumul Babelor. Drumul arata impecabil, se vedea ca este de curand asfaltat. A fost dat in folosinta in august 2013 si are o lungime de 17 km. Este impresionant ca drumul porneste de la altitudinea de 1000 metri si ajunge pana la o altitudine de 1925 metri. Drumul trece pe langa Cabana Cuibul Dorului, urca Saua Dichiu, trece de Cabana Dichiu si ajunge pana aproape de Cabana Piatra Arsa. Fiind o alternativa la telecabina din Busteni, interesele celor care administreaza telecabina au dus probabil la sistarea continuarii asfaltarii si a celeilalte parti din drumul forestier pana sus, mai aproape de Platoul Bucegi. Atentie la faptul ca accesul cu masina este interzis in arealul Rezervatiei Naturale Bucegi, existand posibilitatea sa fiti amendati. Nu este vorba de o simpla amenda de circulatie, ci de amenzi care incep de la 5000 lei pana la 10000 lei. Multi localnici din zona folosesc masinile de teren propri pentru transportul turistilor fara a tine cont de aceste restrictii, plus ca uneori terenul accidentat pune in pericol viata turistilor. Stiu ca ultima data cand am urcat din Busteni cu telecabina erau foarte multi localnici care pentru 90 lei/pers te plimbau pe la diferite obiective turistice din zona, dar trebuia sa stai inghesuit cu inca 5 persoane pe banchetele din spate, masinile nu plecau pana nu erau ocupate toate locurile libere, plus ca mergeau si pe drum forestier si nu stiu cat este de placut sa te zgaltaie sau Doamne fereste sa se intample un accident. Am auzit ca mai sunt unii localnici care te duc cu masina, te lasa sus pe Platou ca sa vizitezi ce vrei, iar cand trebuie sa vina sa te duca la alte obiective iti cresc pretul, iar daca nu platesti te lasa acolo... dar astea sunt exceptii pe care nu ar trebui sa le generalizam.
Am ajuns pe Platoul Bucegi la ora 16:00 si vedeam ca lumea a inceput sa coboare in Busteni. Era numai bine pentru ca am scapat de aglomeratia de peste zi, fiind inca perioada concediilor cand era destul de aglomerat pe Valea Prahovei. Am reusit sa facem poze la Sfinx, fara sa iesim in poze cu alti turisti. Bineinteles ca intr-o zona atat de comerciala, cu foarte multi turisti, existau si multe aspecte negative. In primul rand am vazut multe gunoaie aruncate pe jos, iar unele constructii parasite s-au transformat in depozite de gunoi. De ce aceasta situatie? Raspunsul este foarte simplu: pentru ca nu exista niciun cos de gunoi. Una dintre explicatii pe care le-am auzit de la cei care administreaza zona a fost ca daca s-ar monta cosuri de gunoi ar fi fost si mai multa mizerie, deoarece cosurile de gunoi genereaza si mai mult gunoi. Interesanta aceasta logica, nu? Un alt aspect negativ a fost ca indicatoarele cu marcajele de orientare erau ruginite, noroc ca erai langa telecabina si nu aveai cum sa te ratacesti, iar noi stiam in ce parte sa o luam spre Vf Caraiman pentru ca am mai fost acolo de mai multe ori. De asemenea tablitele informative din dreptul obiectivelor turistice erau doar in limba romana, desi am vazut foarte multi turisti straini... macar niste tablite in engleza puteau sa puna. Nepasarea si indolenta celor care „administreaza” aceasta zona ajunge pana in pragul unor raspunsuri nesimtite de genul ca turistii sunt foarte greu de multumit, iar daca vrei sa vezi frumusetea locurilor poti ignora aceste aspecte negative. Pacat ca nu stim sa ne alegem oamenii care sa faca ceva pentru aceste locuri unice in lume, vizitate zilnic de atatia turisti romani si straini...
Parcul Natural Bucegi este unul din cele 27 parcuri naturale ale tarii noastre si cuprinde 14 rezervatii naturale care ocupa mai mult de un sfert din suprafata parcului natural. Se intinde pe teritoriul a 3 judete: Brasov, Prahova si Dambovita. Se remarca printr-un relief divers, o flora bogata si variata datorita structurii geologice si altitudinii de peste 2500 m. Exista peste 3500 de specii de plante cunoscute, printre care multe sunt ocrotite prin lege: floarea de colt, sangele voinicului, smardarul, tisa, zada. Fauna este de asemenea foarte variata, cunoscandu-se peste 3000 de specii de animale, printre ele remarcandu-se: capra neagra, cocosul de munte, ursul brun, rasul. Ca atractii turistice nu trebuie sa ratati o plimbare pe Platoul Bucegi ca sa vedeti Sfinxul, Babele si Ciupercile. Exista 34 de pesteri in Masivul Bucegi dintre care cele mai impresionante sunt Pestera Ialomitei si Pestera Ratei. De vizitat este si Cascada Urlatoarea, Crucea de pe Caraiman, Schitul Pestera, Cheile Tatarului, Cheile Zanoagei, Cheile Ursilor, Lacul Bolboci, Valea Horoabei, Mecetul Turcesc, Turnul Seciului, etc. Masivul Bucegi detine cea mai densa retea de poteci marcate si anume 39 de trasee omologate.
In concluzie, chiar nu cred ca te poti plictisi aici si nici nu cred ca exista posibilitatea sa nu te simti bine cand esti in mijlocul naturii, lipsit de orice grija.
Trimis de Alexa_77 in 03.10.16 14:52:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI. A mai fost în/la: SOVATA, BAILE HERCULANE, VALEA PRAHOVEI, CHEILE GRADISTEI
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alexa_77); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Alexa_77- Minunat articol iar pozele superbe, le-am admirat pur si si plu, ai prins niste imagini minunate.
Cat despre prietenul omului, ce era fraier sa manance paine? Aia o mananca de la stapan, de la altii are pretenstii. Nu am vazut nici cel mai amarat catel sa manance paine goala, toti au asteptari mai mari.
Felicitari, si continuarea votata cu cea mai mare placere.
Of, iar mi-am adus aminte de cand eram tanar si umblam prin munti...
Frumos review.
Excursii frumoase mai departe
@Alexa_77: Excelent! Din nou un articol excelent pentru care te felicit din tot sufletul!
Dacă aseară am adormit visând că vom ajunge și noi cât mai repede la lacul Bolboci, în noaptea aceasta mă voi plimba cu siguranță pe Platoul Bucegilor. Ați beneficiat de o vreme superbă pentru plimbare, iar fotografiile sunt și ele grozave! Păcat că toamna se cam grăbește să își intre puternic în drepturi, însă eu tot mai sper că vor mai veni unele zile în care să ne mai putem plimba pe final de an! Cine știe, poate chiar pe Platoul Bucegilor pe care l-am avut în plan pentru concediul din această vară, dar care a rămas la capitolul restanțe!
Am votat cu drag acest articol!
@Alexa_77: acu', dacă mă făcuși cârcotaș, hai să mai zic:
”Nu stiam ca exista un drum asfaltat tocmai in inima Bucegilor, care se numeste Transbucegi sau Drumul Babelor. Drumul arata impecabil, se vedea ca este de curand asfaltat. A fost dat in folosinta in august 2013
Transbucegiul sau DJ 713 o fi fost el „dat în folosință”, dar e închis circulației publice cam tot de atunci.
Vezi comunicatele de presă periodice ale C. J. Dâmbovița:
”1. Sectorul de drum DJ 713, de la DN 71 – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Cabana Piatra Arsă, este închis circulaţiei publice. Accesul în Platoul Padina se realizează pe traseul DJ 714 Glod – Sanatoriul Moroeni – Peştera.
Cât despre „Drumul Babelor” - poate că pentru majoritatea o fi același cu Transbucegi (cum e Transalpina și Drumul Regelui), dar pentru mine, Drumul Babelor cel „adevărat” pornește acolo unde se termină DJ 713 (lângă Piatra Arsă) și merge, trecând pe lângă Babe și Sfinx, până la Coștila (porțiunea albastru deschis din poza asta: vezi foto.
@Dragos: Vad ca esti foarte bine informat si asta e bine pentru toti de pe acest forum. Eu neavand masina nu m-am uitat la ultimele comunicate de presa si nici la starea drumului pentru ca nu aveam nici macar in plan sa merg pe acolo, doar ca am avut aceasta oportunitate la mijlocul zilei respective si am profitat de ea. In cazul acesta inteleg ca Autoritatile nu isi fac treaba prin faptul ca nu dau amenzi celor care intra pe aceast drum. Nu este in regula ca oamenii sa mearga pe acolo daca drumul nu este sigur si ar trebui sa se blocheze accesul pe acest drum si sa se dea amenzi celor care nu se conformeaza. Eu am gasit peste 40 de masini parcate acolo si se circula fara griji... chiar daca nu erau montate semne de circulatie...
@Alexa_77: că veni vorba: și Transalpina nu e oficial deschisă circulației publice; cu toate astea... să vezi ce e p-acolo, te iei cu mâinile de cap!
@Dragos: Lasa ca astazi s-au inchis toate drumurile alpine, pentru ca a nins la peste 1200 m altitudine. Acum nici daca vrei sa mergi nu mai poti
@Alexa_77: (parțial) greșit: s-a interzis accesul doar vehiculelor neechipate corespunzător pentru condiții de iarnă (cauciucuri, lanțuri).
Oricum, am fost la Rânca iarna - acolo fără lanțuri pe roți ești mâncat.
PS și nu e prima oară când ninge așa devreme la munte. Anul trecut m-a prins ninsoarea la Coștila prin septembrie (atunci să fi văzut experiență de condus extrem, pe viscol, ceață, zloată pe drumul ăla de off-road), iar la Rânca m-a nins tot la început de octombrie, cu vreo 5-6 ani mai în urmă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2025 Inceput de an pe Vârful Omu — scris în 22.01.25 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară cu zăpadă pe Vârful Grecului — scris în 31.03.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 O zi de Decembrie la Sfinx... — scris în 05.12.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Bucegii mai puțin cunoscuți - Valea Albă — scris în 30.11.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Importantă este călătoria, nu destinația — scris în 30.05.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 In vizită la balaurul din Bucegi — scris în 28.01.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O zi pe traseul Cabana Piatra Arsa - Babele - Sfinxul - Crucea Eroilor — scris în 08.08.22 de crismcl313 din BUZăU - RECOMANDĂ