ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cascadele Vanturisului - Valea Vanturis

Ilustrație video-muzicală
Marcela - Saftiuc Prinzi oare jocul vantului din drum
TIPĂREȘTE

Cascada Vanturis, Avenul Vanturis si Coltii lui Barbes sunt monumente ale naturii ce fac parte din Parcul National Bucegi ca dealtfel si rezervatiile Vanturis si Coltii lui Barbes.

Cred ca multi au auzit de Cascada Vanturis. Unii au vazut-o de la Podul Izvorului de pe soseaua Sinaia –Targoviste, unii au urcat pe Valea Vanturis, unii norocosi care au gasit intrarea au coborit din treaseu punct rosu de sub Coltii lui Barbes. Altii au reusit doar sa-i auda caderea zgomotoasa drumul fiind blocat de peretii masivi de piatra. Dar oare cati au vazut cu adevarat Cascadele Vanturisului? Caci defapt Cascada Vanturis este este formata din trei cascade: Cascada de Sus, Cascada Mare si Cascada din Vale.

Aceste cascade sunt formate de caderea de la inaltime a apelor spumoase ale Izvorului Dorului la intersectia platoului Bucegilor cu avenul Vanturis - abruptul dintre Coltii lui Barbes si Vanturis, debitul maxim fiind in lunile mai-iunie. Izvorul Dorului izvoraste din apropiere de Piatra Arsa si strabate paltoul Bucegilor iar prin cotul de 90 grade pe care il face intre Varful cu Dor si Vanturis, se indreapta spre est, formand cascadele Vanturis, strabate Valea Vanturis si se varsa la Sinaia in Prahova.

Cascadele Vanturisului le-am vazut prima data in niste poze dintr-o tura facuta cu doi ani in urma. Erau niste imagini superbe cu cascade si minicascade spectaculoase formate in functie de debitul apei si de cum reuseste apa sa-si faca loc printre pietre, de diferite forme si dimensiuni.

Am tot visat la tura asta si am tot citit pentru a fi pregatita. Si pentru ca Dumnezeu ne stie gandurile, in drumetiile mele la munte am intalnit una dintre persoanele care stiu bine acest traseu pe care am reusit sa-l fac la sfarsitul lunii mai. Valea Vanturisului se face cel mai bine in a doua jumatate a lunii mai si in luna iunie cand s-au retras apele din topirea zapezilor si pana sa vina seceta verii pentru a prinde debit maxim la cascade.

Traseul s-a facut cu plecare din Sinaia pe Drumul Codrului, alimentandu-ne cu apa de la fantana lui Gatej (o fantana construita in anul 1897), pana la intersectia cu drumul forestier Vanturis. De aici am inceput urcarea pe firul apei pe Valea Vanturis. Mergand cu cineva care cunoastea traseul nu am ratat nicio cascada, nici iesirea din Valea Vanturis pe sub Coltii lui Barbes, nici iesirea in Drum de vara spre Cota 1400 pe traseu punct rosu care in zonele cu poieni se pierdea efectiv.

In cunostinta de cauza pot sa spun ca a fost ceva spectaculos. Nu poti vedea cele trei cascade si cele nu stiu cate minicascade si laculete formate de caderile de apa daca nu mergi pe vale. Am mers cand pe o parte cand pe alta a apei, am mers pe pietre, ne-am catarat pe stanci, am avut de trecut saritori, am ocolit o portiune prin padure urcand o panta foarte abrupta si coborand apoi la fel de abrupt pentru a junge de la Cascada Mare la Cascada de Sus. Totul era palpitant nu aveai timp sa te plictisesti, trebuia atentie si o buna conditie fizica. Cascada din Vale ne pregateste ochiul pentru Cascada Mare dar trebuie atentie pentru ca urcusul spre aceasta cascada este abrupt si stancos. Cu o cadere de apa de 50-60m Cascada Mare seamana cu un voal imens din care se mai desprind apoi cateva cascade in lungul vaii pana la pragul de piatra de unde putem admira cascada. Aceasta nu poate fi admirata decat de aici si de undeva din aer neputand fi vazuta din alta parte de aceea este vazuta de putini oameni. Ai impresia ca de deasupra cascadei incepe valea dar nu este decat o iluzie optica urmand a mai vedea Cascada de Sus. Iesirea din Valea Vanturis, dupa ce am admirat Cascada de Sus, se face urcand o panta abrupta in partea dreapta (cum ne uitam la cascada) prin padure apoi pe langa o stanca iesind sunt Coltii lui Barbes pe traseu punct rosu, marcaj inexistent in zonele cu poieni.

Pe vale ne-am intalnit cu doi pui marisori de urs si multe alte semne ale existentei lor pe aici, traind in aceasta zona in jur de 80 de ursi. Valea Vanturis este o vale salbatica si pitoreasca care ne descopera frumuseti nebanuite dar recomand a se face numai in prezenta unei persoane care stie traseul si de catre cei care au conditie fizica buna traseul fiind lung si solicitant.

O sa va arat atat cat am surprins eu cu aparatul foto si pentru ca AmFostAcolo pot spune ca 10 ore traite numai in sursurul apei, aerul muntelui si maretiile naturii au meritat tot efortul.


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 13.06.11 22:54:55
Validat / Publicat: 14.06.11 06:14:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9199 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Cascada Mare -Valea Vanturis
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[14.06.11 07:09:12]
»

Am atasat melodia de mai sus, se poate schimba!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0605628490448 sec
    ecranul dvs: 1 x 1