ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2025

încărcat de pe telefon!

O zi de iarnă pe Vârful Bătrâna - Ceață, zăpadă și întoarcerea pe munte

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

A nins pe munții noștri, și, deși știam că încă nu sunt pe deplin refăcută, gândul meu era deja acolo, pe crestele albe, unde liniștea are altă densitate, iar respirația capătă sens.

După Himalaya, corpul meu a cerut timp. Mai mult timp decât mă așteptam. Dorul de munte era prezent, constant, dar fiecare părticică a corpului îmi șopte să mai am răbdare. Greu lucru, pentru cine nu știe să stea departe prea mult. Pentru cine știe că muntele nu e doar un loc, ci o stare.

Au trecut aproape șase săptămâni până când am reușit să mă întorc. Nu complet refăcută, dar suficient cât să știu că pot. Și că vreau.

La invitația unor prieteni cu aceleași porniri nomade, am plecat să întâlnesc iarna în Bucegi. Un traseu clasic, banal vara, dar care iarna își schimbă complet caracterul. Un traseu care te obligă să fii atent, prezent, modest - Telecabina Pestera- Vârful Batrana- Șaua Strunga - Padina

Am pornit de la Telecabina Peștera, unde am ajuns ușor cu mașina. Drumul era curat, doar cu puțin polei și ceață. Prognoza era optimistă și contradictorie în același timp: ceața urma să se ridice, aveam șanse de soare, dar mai târziu trebuia să revină, însoțită de vânt puternic pe creastă.

Ceața nu ne-a speriat, așa că am pornit la drum.

Traseul începe blând, pe Triunghi Roșu. Traversăm Ialomița pe podețul suspendat și urcăm încet, cu pași încălziți de ritmul mersului. Eu și un prieten ne abatem pentru scurt timp, atrași de sunetul apei. Cascada Doamnele ne așteaptă îmbrăcată în iarnă: multă apă, margini de gheață, un amestec de forță și fragilitate.

Revenim pe traseu. Sub bocanci, zăpada e subțire, dar gheața pândește în multe locuri. Ocolim cu grijă, păstrăm colțarii în rucsac. Deocamdată.

Vremea era plăcută, rece dar nu sub zero grade – perfectă pentru urcuș, în tricou cu mânecă lungă. Ne opream din când în când să admirăm priveliștea lăsată în urmă și vedeam cum ceața se apropie tot mai repede. Până la urmă ne-a ajuns și ne-a cuprins complet.

Vizibilitatea dispare. Marcajele apar și dispar. Lumea se reduce la câțiva metri în față și la urmele celor dinainte. Zăpada crește, alternează cu porțiuni înghețate. Scot colțarii și îi pun în picioare. Mai bine acolo, decât în rucsac.

Urcăm. Zăpada devine tot mai mare, uneori te ține la suprafață, alteori te lasă să te afunzi. Respirația se adâncește. Ritmul se așază. Ajungem pe creastă, la Refugiul Bătrâna. Trecem pe lângă vârf fără să-l vedem — ascuns complet de ceață 😬. Nu există panoramă, nu există orizont. Doar frig, liniște și satisfacția urcușului.

Stăm puțin în refugiu. Un baton proteic, câteva cuvinte, apoi pornim mai departe, spre Refugiul Strunga, pe Bandă Roșie. Creasta e albă, rotunjită, blândă și severă în același timp. Colțarii nu mai sunt necesari. Gheața a dispărut, dar ceața ne urmărește, ca o umbră care nu vrea să plece. Bine măcar ca nu e nicio adiere de vânt, contrar prognozei meteo.

Ajungem în Șaua Strunga. Câteva fotografii, câteva zâmbete, apoi coborârea spre Padina. Sub refugiu, iarna se retrage brusc. Zăpada dispare și face loc noroiului — exact când bocancii mei erau încă prea curați 🤣.

Coborârea a fost rapidă, iar la mașinile lăsate la Padina am ajuns înainte de lăsarea întunericului. Ziua s-a încheiat la Restaurantul Alex din Sinaia, unde am încercat să punem la loc caloriile consumate.

A fost o tură de dificultate medie, nu prin traseu, ci prin anotimp. Vara, pe vreme bună, e o plimbare. Iarna, devine o lecție de atenție și răbdare.

14,18 km. 850 m diferență pozitivă de nivel.

Zăpadă, ceață, munte. Și dorul acela care, odată potolit, începe deja să se adune din nou.

Vă las fotografiile. Ca dovadă. Și ca invitație 😀

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de Mika in 18.12.25 16:25:11
Validat / Publicat: 18.12.25 17:21:04

VIZUALIZĂRI: 43 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Răsărit de soare pe drumul spre Puatra Arsă. Am făcut un mic ocol
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 10 voturi)

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[18.12.25 17:20:45]

iata propunerea pentru fondul sonor!

Yolanda
[18.12.25 18:26:00]

@Mika: fotografiile cu muntii Bucegi sunt superbe, pasiune împletita cu vointa, conditie fizica si respect fata de natura.

1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi: