O drumeţie spectaculoasă la vârful Omu din Bucegi.
Cum acum sunt în şomaj în privinţa excursiilor, din când în când mai îmi aduc aminte de câte una, de mare ajutor fiind reviewurile scrise timp de15 ani pe AFA. Alte excursii pe care nu le-am notat au rămas doar ca o bifă în amintirea mea. Sunt câteva care fără să le fi scris, mi-au rămas în memorie din cauza unor situaţii inedite, la limita pericolului.
Cea mai veche amintire a unei excursii aventuroase e de pe când eram în liceu, mi-e şi ruşine sau dimpotrivă să mă mândresc că s-a întâmplat acum 75 de ani. Într-un aprilie primăvaratic în Bucureşti, cu florărese care vindeau ghiocei, eu împreună cu doi colegi de clasă, ne-am hotărât să mergem în Bucegi la vârful Omu. Inutil să vă spun că in anii ´50 nu auzisem de buletin meteorologic şi de echipament de iarnă pentru munte. Am împrumutat de la magazia şcolii un hanorac din foaie de cort şi niste bocanci cam mari în vârful cărora pusesem vată. În rucsac am luat apă, un sanvis cu parizer şi cubuleţe de rahat care fiind dulce, îţi dădea energie. Natural că părinţilor le-am spus că mergem un grup mai mare însoţiţi de dirigă.
Am plecat de sâmbătă dimineaţa cu trenul şi am coborât la Busteni. Unul din băieţi mai fusese în Bucegi aşa că ne-a dus până în locul unde începea urcuşul. Erau două variante: pe Jepii Mici până la cabana Bravi (astăzi Caraiman), drum mai scurt dar greu şi pe Schiel (acum numit Jepii Mari). Se numea poteca Schiel pentru că în sec XIX fraţii Schiel care erau proprietarii fabricii de hârtie din Busteni au construit acolo un funicular de transportat lemne. Băiatul care ştia ambele trasee a spus că nu am să fac faţă pe Jepii Mici (în anii următori i-am urcat de câteva ori) aşa că am pornit voiniceste pe Schiel. Urcusul a fost destul de lin deşi până la cantonul Schiel (astăzi cantonul Jepi) amplasat la marginea platoului era o diferenţă de nivel de cca 1000m pe o distanţă de cca 6 km. Am făcut mult pe drum, 4-5 ore si ultima porţiune cu lanţuri a fost grea pentru mine. A trebuit să fiu foarte atentă pentru că poteca era îngustă, înzepezită şi puteam usor aluneca în hăuri. După ce am depăsit cantonul, pe platou a fost floare la ureche. Am mers cca 1 km pe teren plat şi ne-am oprit la cabana Piatra Arsă unde am băut un ceai fierbinte şi apoi 3-4 km până la cabana Babele unde am dormit la priciuri. Poate vă întrebaţi de ce nu am luat telecabina Buşteni- Babele? Care telecabină? Ea s-a poiectat la sfârsitul anilor ´60 şi inaugurată în 1978, ori această excursie am făcut-o în 1950.
A doua zi dimineaţa devreme, sub un cer albastru şi soare care făcea ca zăpada să pară de argint, am hotărât să urcăm pe Obârsie până la cabana Omu. Frumos, frumos dar când am ajuns la Cerdacul Obârsiei a început un vânt care, eu fiind mică de înălţime mă destabiliza total. Cerdacul Obârșiei este un perete stâncos din Munții Bucegi, situat în apropierea izvorului râului Ialomița, numit și Obârșia Ialomiței. Băieţii au ales traseul de iarnă, pe deasupra lui, dar aici am avut prima aventură din această excursie. Văzând că vântul mă putea arunca în prăpastie băieţii şi-au scos curelele cu care m-au legat şi aşa am trecut Cerdacul. Nu spun că pe când îl traversam ca un balot, a început un uruit, un zgomot pe care l-am ţinut minte toată viaţa. În apropiere de noi. la 20-30m se pornise o avalansă năpraznică şi numai Dzeu ne-a ajutat să scăpăm teferi şi nevătămaţi.
După ce am trecut de Cerdac am ajuns la cabană unde voiam să bem un ceai, să mâncăm ceva şi să coborâm pe Valea Cerbului pentru ca seara să ajungem în Bucureşti, numai că socoteala de acasă nu se potriveste cu cea din târg. Cabana era închisă, nici urmă de mişcare. Dezamăgiţi am bătut la uşa staţiei meteorologice gândind că şi acolo nu va fi nimeni.
Staţia meteo de la Vârful Omu situată la 2025m s-a deschis în 1927, an de când se fac raportări din trei în trei ore. Ea s-a modernizat în 1962, a fost dotată cu gaz metan şi observaţiile s-au putut face din interiorul incintei. La vremea când am făcut noi excursia, meteorologul locuia în cabană timp de 6 luni, după care era schimbat. El iesea afară indiferent de vreme si prelua informaţiile din punctele de observaţie meteo pe care le transmitea prin radio la Institutul Meteorologic. De când se fac înregistrările temperatura maximă inregistrată la Omu a fost de plus 16 grade şi minima de minus 32 grade. Solul la acea altitudine este acoperit cu zăpadă 270 de zile din octombrie până în iunie-iulie.
După ce am bătut bine în uşă ne-a deschis meteorologul de serviciu, un om bărbos, în vârstă ziceam noi (avea vreo 40 de ani) şi ne-a primit în staţie. Ne-a spus că este exclus să coborâm în acea zi pentru că se va porni o furtună năpraznică şi nu mai era timp de înapoiere. A transmis prin staţia radio la cabana Babele că înnoptăm acolo şi i-a rugat să anunte telefonic părinţii să nu-şi facă griji că a doua zi ne va scoate el la lumină.
Ce mai ţin minte? Atunci am întâlnit prima oară lapte praf si detergent de rufe venit din străinătate. Noi acasă spălam cu leşie şi săpun de rufe fabricaţie proprie. Pentru salvarea noastră şi primirea frumoasă pe care ne-a făcut-o, eu m-am apucat să spăl cu peria podeaua, (că se cerea), iar băieţii au ieşit afară şi au despicat lemnele ingheţate şi acoperite de zăpadă. Pe după masă începuse să ningă şi să viscolească atât de tare încât pentru nevoi ieseam printr-o fereastră de sus, legaţi cu o franghie, să nu ne azvârle vântul jos. Seara ne-am pilit cu toţii, am ascultat la radio muzică americană şi am dormit claie peste grămadă. A doua zi, vântul se potolise şi meteorolgul ne-a condus până la Hornul Mare. Hornul Mare al Mălăieștilor este un culoar abrupt, înalt de aproximativ 100 de metri, care face legătura între vârful Omu şi partea superioară a Văii Mălăiești. Meteorologul mergea înaintea mea şi ocolea zonele dificile. Îmi dăduse două beţe de trekking pe care nu le văzusem până atunci. Coborârea a durat cam o oră cu sufletul la gură. Când am ajuns la Mălăiesti venise primăvara atât de cald şi senin era.
Cele ce v-am scris e o amintire care a rezistat celor 75 de ani care au trecut de atunci. După acea excursie am făcut o pasiune pentru urcat pe munte, pe vulcani, cu drumeţii fără număr-fără număr, pasiune care a ţinut până acum 2-3 ani, până ce fizic nu am mai putut. Din păcate ascensiunile mele de picior pe munte s-au terminat pe la 50 de ani, la o coborâre de pe VF. Toaca- Ceahlău, din cauza echipamentului prost care mi-a produs o prăbuşire a plantei piciorului şi mai târziu afectarea articulaţiilor şi protezarea genunchilor. Nu am renunţat şi am cotinuat cu mijloace mecanizate (teleferic, telecabine), asa că la 80 de ani am mirosit gazele dintr-un crater pe Etna şi la 84 ani am urcat pe vulcanul Teide din Tenerife. A fost ultima excursie în 2017, făcută cu soţul meu care avea aceeasi pasiune, a excursiilor.
Au rămas însă amintirile şi înţelepciunea căpătată cu vârsta, că ˝toate se fac la timpul lor˝.
WEB, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=UdZ1huFhaXE.
PS Nu am avut posibilitatea să trec anul 1950, aşa că apare 2025
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de Michi in 26.10.25 11:35:26
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa, Asia, Africa, America
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica 'Redescoperă Masivul Bucegi / MASIVUL BUCEGI' (deja existentă pe sait)
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
”PS Nu am avut posibilitatea să trec anul 1950, aşa că apare 2025
Am modificat noi, manual, în BD
Ultima urcare pe vf Omu am realizat-o in august 1968, fiind intr-o tabara la Schiori, Sinaia. Am mai fost in Bucegi de mai multe ori, dar la Omu nu am mai ajuns. Acum aproape doua luni am fost intr-o drumetie de o zi pana la Crucea Caraiman. Promisesem nepotilor ca ii duc (daca pe ei ii tin picioarele) la Crucea de pe Caraiman. De fiecare data cand ne repezeam in zona Pestera nepotul, mai ales, care e mai mare, imi amintea de promisiunea facuta de a-i duce la Cruce. P 6 septembrie anul acesta s-au aliniat astrele si am reusit sa-mi tin promisiunea. Spre cinstea lor s-au tinut dupa mine si nu i-am pierdut pe drum, nu s-au plans de greutatea traseului pe unele portiuni si au ajuns la Cruce. Pentru ca urcarea de la Cruce pana in locul unde ne oprisem (la circa 300 de metri de Cruce), dar cam o suta de metri diferenta de nivel, mi-au dat pauza pana cand se intorc ei. Si pentru ca ma mancau talpile am urcat in continuare pana la vf Caraiman la 2384m, cu aproape 100 de metri mai sus ca ei, crucea fiind la numai 2292 metri.
M-am bucurat pentru reusita lor si bucurosi de drumetie mi-au cerut sa-i duc o data si pe vf Omu. N-am promis nimic, pentru ca o promisiune facuta unui copil trebuie realizata obligatoriu, dar mi-as dori mult sa mai ajung pe Omu.
Daca sotia incepe sa se redreseze medical, sa o pot lasa singura o zi intreaga, la anul poate se implineste si aceasta dorinta a nepotilor.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Sa te ajute Dzeu, sa te tina picioarele si sa mai mergi cu nepotii cum ai promis. E foarte bine si pentru copii sa mai iasa din telefon si laptop si sa se bucure de copilaria reală.Din pacate avem o generație de copii care nu mai stiu sa se joace, de adolescenti care nu mai citesc cărți, poate sunt eu demodata ,dar in goana dupa informatii se ard cele mai frumoase etape ale vietii.
@Michi: Asta incep si eu sa fac. E greu, dar nu renunt. Si acum, la orice pauza pe care o faceam, prima lor grija era sa sara pe telefoane. M-am prins si am decis sa facem pauze scurte si rare, contrar obiceiului mostenit din vremurile trecute. Au incercat sa recupereze in masina la intoarcerea spre casa, dar oboseala i-a prins din urma si de la Comarnic pana la intrarea pe A3 au tras un pui de somn sanatos. Cand am ajuns acasa nu se mai opreau din a se lauda cu isprava lor de a urca la Crucea Caraiman.
Poate il musca microbul muntelui si pe nepot, pentru ca nepotica abia asteapta sa merg cu ea pe munte, la cascade si pesteri. Din pacate problema e la mine si nici nu prea sunt sperante mari de modificare in bine.
Numai bine si calatorii placute!
- Sep.2025 Pe Acele Morarului – un vis împlinit — scris în 17.09.25 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2025 Bucegii mai puțin cunoscuți- Valea Bucșoiului, Vâlcelul Porțițelor și Valea Morarului — scris în 01.04.25 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2025 Bucegii mai puțin cunoscuți - Valea Gălbinele in sus și in jos — scris în 04.03.25 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2025 Inceput de an pe Vârful Omu — scris în 22.01.25 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară cu zăpadă pe Vârful Grecului — scris în 31.03.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 O zi de Decembrie la Sfinx... — scris în 05.12.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Bucegii mai puțin cunoscuți - Valea Albă — scris în 30.11.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...