GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe Vârful Omu, cel de al șaselea vârf de peste 2500 m din țara noastră, am urcat de foarte multe ori. Doar în acest an, abia început, am urcat de două ori, și probabil că vor mai fi ocazii până la sfârșitul anului.
În școală am învățat că Vârful Omu are o înălțime de 2505 m. Mai târziu s-au refăcut măsurătorile și s-a decis ca vârful este de fapt acolo unde se termină bolovanul din spatele cabanei, adică la 2514 m. Oricum, nu am văzut pe nimeni sus pe bolovan, așa că punct de reper al vârfului rămâne Cabana Omu, in fața căreia toată lumea se fotografiaza ca o dovadă că au fost pe acolo.
Sunt mai multe trasee care ajung pe vârf, mai ușoare sau mai grele, din toate părțile Bucegilor. Dar nu toate traseele pot fi parcurse pe timp de iarnă, sau, mai corect spus, nu în orice condiții de iarnă. Principalii factori care trebuie avuți în vedere atunci când pleci pe un traseu iarna sunt starea vremii și a zăpezii. În prezent sunt mai multe site-uri de specialitate pentru prognoza meteo iar pe site-ul meteoromania.ro există și un buletin nivometeorologic. Recomand, pentru siguranță, și un telefon la salvamontul din zona pe care dorim să o parcurgem, salvamontiștii fiind la curent cu situația la zi a zăpezii.
În afară de vreme și starea zăpezii, bineînțeles că de o importanță deosebită este echipamentul. Iarna nu e ca vara, cum spunea un înțelept în viață, așa că trebuie să ne echipăm corespunzător: bluză cu mânecă lungă din merino sau sintetic (nu bumbac), polar, geacă vânt, geacă puf, pantaloni de iarnă, mănuși, căciulă, cagulă, bocanci de iarnă. În funcție de traseu se pot lua coltarei (spike-si) sau, pentru traseele ceva mai dificile, colțari și piolet. Obligatoriu terbuie o fontală, cu baterii incărcate sau chiar cu baterii de schimb. La toate acestea se adaugă un termos cu ceai și ceva de mâncat, ciocolată, etc. Din proprie experiență pot să spun că, dacă est frig și mai bate și vântul nu prea ai chef să te oprești să mănânci dar ceva aș din fugă este chiar necesar, iar un ceai cald este binevenit și recomandabil, având în vedere că și iarna, pe traseu, corpul se deshidratează. După această mică introducere, să vă povestesc de cele două trasee ale mele pe Vârful Omu de la acest început de an.
Cabana Babele - Vârful Omu - Valea Obârșiei - Telecabina Peștera
Pe data de 5 ianuarie am parcurs un traseu ușor, probabil cea mai cunoscută și ușoară variantă de a ajunge pe vârf. Asta pe timp de vară, că iarna se schimbă puțin datele problemei.
Împreună cu un grup de prieteni, profitând de numărul mare de zile libere de la începutul anului, ne-am hotărât să mergem pe Vârful Omu. Unii nu au dorit să depună prea mult efort, așa că am căzut de acord să mergem cu mașinile până la telecabina Peștera-Babele, să urcăm ușor și lejer cu telecabina, iar de la Babele să mergem pe platoul Bucegi apoi pe traseul de iarnă până pe vârf.
Pentru acea zi vremea se anunța frumoasă dar rece. Si așa a fost, ba chiar mai rău. A fost foarte frig și pe creastă a bătut vântul, ceea ce a făcut ca temperatura resimțită să fie undeva pe la - 20 grade C.
La ora 8.30 eram la stația de telecabină de la Peștera, de unde speram că la ora 9.00 să plecăm spre Babele. Numai că nu a fost chiar așa, am plecat pe la ora 10.00, deja înghețați din cauza așteptării.
De la Babele ne-am pus colțăreii sau colțarii, fiecare ce a avut. Pe platou se poate circula și fără până la un moment dat, dar am preferat să facem această operație la căldura stației de telecabina.
Am pornit pe marcaj Banda Galbenă, pe zăpada înghețată de pe Platoul Bucegilor.
În Șaua Șugarilor traseul se intersectează cu cel care vine de la Crucea Caraiman, marcat cu Cruce Roșie, dar noi am continuat pe marcaj BG.
La Pintenul Obarsiei am făcut o scurtă pauză de fotografii, pentru că de aici se vede perfect Valea Cerbului mărginită de Colții Morarului.
De aici drumul se desparte, în poteca de vară și de cea de iarnă. Vara traseul continuă pe același marcaj BG, mergând pe lângă pereții Cerdacului Obârșiei. Iarna însă nu se poate merge pe acest traseu ci se urcă pe deasupra Cerdacului, pe drumul care merge spre Vârful Colții Obârșiei, fără însă a parcurge și ultima parte a drumului spre vârf. Traseul urcă pe Cerdacul Obârșiei și coboară apoi până se intersectează cu drumul de vară, pe undeva pe lângă Stânca Porumbelul. Aici am făcut un scurt popas, la adăpostul stâncii. Nu eram singurii care au avut această idee, mai era un grup care urcaseră pe Valea Obârșiei, dar care, când au ieșit în creastă și au luat piept cu vântul și frigul de sus, au inghețat și erau hotărâți să renunțe la ultima parte a drumului care ducea spre vârf.
Noi am mers mai departe, urcând pe lângă vârful Găvanele și ocolind pe partea stângă Vârful Bucura. Vântul bătea cu putere, sporind senzația de frig. Deși îmi pusesem mănușile cu puf, tot simțeam frigul la mâini. Despre nas și față nu mai vorbesc, aveam impresia ca o să imi înghețe complet. Dar, până la urmă am ajuns pe vârf, unde am făcut o scurtă pauză cat să bem un ceai fierbinte.
La coborâre am avut același traseu până la intersecția cu marcajul Bandă Albastră, pe care l-am urmat coborând pe Valea Obârsiei. Din momentul în care am intrat pe vale vântul nu s-a mai simțit. Era mult mai bine. Coborârea a fost destul de rapidă, pentru mine chiar mai ușoară decât vara, când poteca este stâncoasa. Acum era totul alb, dar era o zăpadă stabilă, nu era gheață și poteca era bine bătută de toți cei care urcaseră sau coborâseră în acea zi. Am ajuns la telecabina Peștera când incă era lumină, încheind astfel traseul.
Glăjărie – Cabana Mălăiești – Hornul Mic – Vârful Omu – retur prin Hornul Mare
Fără să îmi fi propus, după aproape două săptămâni am ajuns din nou pe Vârful Omu, de această dată pe un alt traseu, mult mai solicitant fizic și ceva mai dificil.
Traseul începe de la Glăjărie, lângă Râșnov, unde se ajunge ușor cu mașina pe DJ 101, în care se intră din DN 73A. Șoseaua asfaltată merge până la intrarea în traseu, unde este o barieră și o parcare. De aici începe urcușul, pe marcaj Banda Albastră. După aproximativ 20 de minute de urcat, traseul se intersectează cu cel marcat cu Cruce Albastră, care ajunge la Cabana Diham. Noi am continuat pe BA, într-un urcuș susținut, pe poteca cu zăpadă bătută. Traseul poate fi parcurs în orice perioadă a anului, se urcă susținut, diferența de nivel fiind de 740 m. Este nevoie de ceva condiție fizică, puțin efort și multă voință, dar răsplata va fi pe măsură. Cabana Mălăiesti se află într-un loc de vis, la o altitudine de 1720 m, într-o căldare glaciară înconjurată de creste semețe. La cabană se poate face un popas mai lung, se poate mânca si bea ceva, după care, cei care au avut ca țintă a traseului doar Cabana Malaiesti, se pot întoarce pe același traseu sau spre Cabana Diham sau Poiana Izvoarelor (traseu interzis/periculos iarna).
Noi nu am zăbovit prea mult la cabană pentru că mai aveam mult de mers. Am oprit la soare, pe terasa cabanei, unde am mâncat ceva, am băut un ceai și ne-am pus colțarii.
Am continuat să urcăm pe marcajul BA, străbătând cele trei terase ale Văii Mălăiești, până am ajuns la baza Hornului Mic. Pe timp de iarnă, și mai ales in condițiile unei zăpezi instabile, se urcă exact pe firul văii și nu chiar pe lângă stâlpii de marcaj, deoarece se poate să alunece zăpada de pe versanții din partea dreaptă. Nu urca nimeni pe horn, cei mai mulți erau pe Hornul Mare care semăna cu fotografiile acelea de pe Everest, in care alpiniștii stau la coadă ca să urce.
Urcușul pe Hornul Mic nu a fost greu, cel puțin nu in acele condiții de zăpadă, Am urcat destul de repede in creastă, in Șaua Hornurilor, unde ne-a intâmpinat un soare strălucitor. Tot ce vedeam in jur era minunat, merita orice efort. Valea Gaura acoperită de zăpadă, in dreapta poteca spre Vârful Scara iar in stânga spre Vârful Omu, până unde mai aveam vreo 40 minute.
Până pe vârf am mers pe o potecă ingustă, având in dreapta Valea Gaura, in stânga o mare de nori și in spate Piatra Craiului. Era greu să mergi fără să te operști ca să adimiri tot ce te inconjoară. Era soare, dar nu era foarte cald, vântul făcându-și din când in când simțită prezența.
Deși această partre a traseului era cea mai ușoară, mie mi s-a părut grea, deoarece oboseala incepuse să se simtă. Dar până la urmă am ajuns pe vârf, unde am stat doar cât să facem o fotografie de grup, și am plecat repede inapoi. Am coborât pe Hornul Mare, acoperit cu o zăpadă frământată de toți cei care trecuseră in acea zi pe acolo.
La Cabana Mălăiești am ajuns când deja se intunecase. Nu am stat la cabană, am continuat lunga coborâre spre mașini, unde am ajuns pe la ora 19.30. A fost o tură foarte frumoasă dar și solicitantă. Am urcat aproximativ 1700 m pe un parcurs de 21 Km.
In funcție de experiență și pregătirea fizică, ambele trasee pot fi parcurse fără probleme din punct de vedere tehnic. Efortul vă va fi recompensat.
Pentru cei care insă nu pot să ajungă pe aceste trasee, sper ca fotografiile să ii facă să fie acolo măcar pentru câteva clipe.
Trimis de Mika in 22.01.25 20:05:30
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Mika: Cu ce placere am citit povestea ta! Mi-am reamintit de un revelion facut la cabana Vf Omu, 1978/ 79.6 cupluri (nu eram casatoriti) plus cabanierul Iancu cu prospata lui sotie.
Am carat in spate vin, visinata, sarmale, produse din porcul taiat de parintii mei.
Pe 31 dec am constatat ca s-a terminat vinul. Am plecat la Babele, dupa bere. Ne-am intors pe un viscol de nu vedeai la 5 metri. Unuia din grup, in timp ce arata cu mana spre marcaj, vantul i-a zburat pur si simplu manusa din mână! S-a aruncat pe burta sa o prinda. Noi am strigat disperati: Eugen, bereaaa! Ne era teama ca se sparg sticlele din rucsac!
Am batut toti muntii din tara in tinerete, prin alte tari nu visam atunci...
@Mika: Te-am admirat mereu pentru ceea ce faci, este extraordinar, iar pozele postate sunt adevarate opere de arta. Nu as reusi nici in 100 de ani sa fac ce faci tu, si recunosc cinstit, imi place doar sa admir pentru ca stiu ca nu sunt in stare.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Primăvară cu zăpadă pe Vârful Grecului — scris în 31.03.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 O zi de Decembrie la Sfinx... — scris în 05.12.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Bucegii mai puțin cunoscuți - Valea Albă — scris în 30.11.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Importantă este călătoria, nu destinația — scris în 30.05.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 In vizită la balaurul din Bucegi — scris în 28.01.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O zi pe traseul Cabana Piatra Arsa - Babele - Sfinxul - Crucea Eroilor — scris în 08.08.22 de crismcl313 din BUZăU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Predeal - Bușteni pe sub Bucșoiu — scris în 23.07.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ