ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Singuri la Babe

TIPĂREȘTE

Pentru acest sfârșit de toamnă plănuiam o ultimă tură ușoară pe platoul Bucegilor. Vroiam să pornim de la cabana Piatra Arsă să urcăm la Babele și apoi tot înainte până la Vârful Omu și la Vârful Ocolit.

Inițial am propus data de sâmbătă. Am lansat chiar o invitatie aici pe grup, la care au răspuns doar Aurici și Mika. Din diverse motive nici una, nici alta nu au putut să ne însoțească. Având în vedere acest lucru, dar mai ales faptul că se anunța o vreme nefavorabilă cu frig și ploaie, am abandonat această tură.

Urmărind prognoza meteo am observat că după o zi de marți tare ploioasă, o să urmeze o zi de miercuri friguroasă, dar însorită. Fiind sfânta Paraschiva o zi tare dragă nouă, am hotărât ad hoc să mergem la munte.

Ne-am făcut bagajele, ne-am echipat corespunzător unei zile friguroase și am purces la drum. La cinci și jumătate am plecat de-acasă, iar la ora 8,30 eram deja în fața cabanei Piatra Arsă. Aveam un drum lung de parcurs de vreo 6,7, 8 ore și se știe că-n această perioadă ziua este destul de scurtă si nu vroiam să ne prindă noaptea pe munte.

Cum spuneam anterior la ora 8,30 dimineața am plecat spre cabana Babele. Nu mai era nimeni pe traseu. Ne-a însoțit pe drum doar un cățel găsit în zona cabanei Piatra Arsă. Nu numai că el cunoștea foarte bine drumul, dar cred că făcea zilnic traseul cu diverse grupuri de turiști cu speranța că la final va fi recompensat cumva. Evident că și noi am împărțit jumi-juma mâncarea cu el.

Traseul spre cabana Babele a început ușor prin jnepeniș. Afară era soare era frumos, dar era foarte frig. Apa de prin băltoace era înghețată bocnă semn că erau ceva grade pe minus. Dar asta nu era totul. După ce am ieșit din jnepeniș am dat și de un vânt care sufla cu putere. Conform datelor meteorologice temperatura resimțită de organismul nostru era cu 10-15 grade mai scăzută. La -1 grad se spunea că din cauza vântului simțim că ar fi -15 grade. Fac aceste precizări pentru a vă da seama cum un traseu ușor pe munte se poate îngreuna subit.

Fac o mică paranteză acum. Mai țineți minte cum vă spuneam că am abandonat pe Bătrâna și cum a tras amea soție de mine ca să cucerim vârful Moldoveanu și în care spuneam că parcă femeile sunt făcute dintr-un alt aluat ca noi bărbații? Ei bine de data asta s-au inversat rolurile. Eu am mers fluierând până la cabana Babele, iar a mea soție a răzbit cu greu din pricina vântului, dar și a frigului, asta cu toate că era echipată corespunzător.

De altfel a fost prima oară în viață când a vrut să renunțe și să nu mai urcăm până la vârful Omu. A fost momentul meu de glorie când am început să trag de ea să ne continuăm drumul pe care ni l-am propus.

Doar că socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Aveam în gând să ne oprim la cabana Babele să bem un ceai fierbinte și să mâncăm o omletă să căpătăm putere. Ghinion, cabana era ferecată. Cabana era pustie. Ne-am pus la masă toți trei, noi doi și cățelul și am consumat din merindele din rucsac.

Apoi ne-am dus pe la Babe și pe la Sfinx să vedem ce mai fac. Cu toate că am fost de foarte multe ori prin zonă pot spune cu mâna pe inimă că este prima oară când i-am găsit singuri. Nu era nici țipenie de om, nici țipenie de turist. Așa că le-am putut admira în voie. Asta dacă ne-ar fi lăsat vântul. Aici pe platou la 2250 de metri bătea ca turbatul. Îmi amintea de vântul întâlnit prin Patagonia. Ei bine dacă eu mă țineam destul de bine pe picioare, a mea soție era ca o floare în vânt. De trei ori a pus-o vântul la pământ cu roțile în sus. Atreia oară era chiar de mână cu mine si tot a dărâmat-o.

Ei bine asta a fost picătura care a umplut paharul. Mi-am dat foarte clar seama că nu are niciun rost să mă încăpățânez să mergem până la vârful Omu. Vântul bătea periculos de tare și pe creastă nu ar fi fost în siguranța a mea soție. Așa că am luat decizia să ne întoarcem la cabana Piatra Arsă loc unde aveam parcată mașina.

Coborârea a decurs fără alte incidente, astfel că în jurul orei 11 eram deja la mașină. Pe drumul de întoarcere am mai întâlnit câteva frupuri de turiști. Nu foarte mulți, dar destui dat fiind că eram în cursul săptămânii și era o vreme nu foarte prielnică.

Înghețati și înfometați am pornit spre cabana Padina despre care deja am scris un alt articol (vezi impresii) ! Chiar a fost o plimbare relaxantă pe munte. Cel puțin pentru mine! =))


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

munții Bucegi sunt unii dintre cei mai frumoși munți de la noi din țară. Celebritatea îi omoară, dar dacă poți veni într-o zi mai friguroasă îi poți admira în liniște.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

evident că frigul si vântul extrem de puternic nu ne-au încântat foarte tare. Dar eu m-am simțit foarte bine. Nu același lucru pot spune despre a mea soție, care s-a ales cu ceva vânătăi si a și cam înghețat de frig.


[fb]
---
Trimis de robert in 17.10.20 09:40:16
Validat / Publicat: 17.10.20 10:11:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 642 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 frig de crapă pietrele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mishu
[17.10.20 13:35:19]
»

@robert

Ei bine de data asta s-au inversat rolurile. Eu am mers fluierând până la cabana Babele, iar amea soție a răznit cu greu din pricina vântului, dar și a frigului, asta cu toate că era echipată corespunzător.

acum mai este o chestie, care nu tine cont de sex, existam o categorie din care facem parte si eu si tu si care avem stratul nostru de protectie , asa ca avem si noi uneori avantaje.

Sa va fie de bine, asta inseamna dragostea de munte, sa mergi indiferent de vreme si sa faci cat poti.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

Mika
[17.10.20 17:44:44]
»

@robert:  Vai... nu e frumos din partea ta să te lauzi așa! E normal că i-a fost frig și a luat-o vântul, doar e jumătate cât tine. Să știi că am pățit-o și eu să mă ia vântul de pe munte, chiar la ultima tură din Piatra Craiului. Ați făcut bine că ați abandonat. Eu aveam o tură programată cu o zi inainte, pe 13 oct., pe Valea Morarului pănă la Omu. Dar din cauza vremii nu am mai mers. Oricum, ați făcut o plimbare frumoasă! Să fii singur la Babele și Sfinx nu este puțin lucru .

Michi
[18.10.20 08:35:50]
»

@robert: Doamne singura plăcere în perioada asta de restrişti e să citesc despre drumeţiile voastre în munţi.

​Bucegii au fost prima mea dragoste pe la 16 ani când am mers într-o excursie cu şcoala. Apoi au urmat Făgăraşii, Piatra Craiului.

​ După zeci de ani, luându-ne un mic apartament la Sinaia, am reluat traseele în Bucegi, de data asta beneficiind de avantajele tehnicii montaniarde cu cabina sau telecabina sau cu maşina. Nici n-aş mai fi putut urca la 75-80 de ani Jepii Mici sau Şilul.

​Ai avut noroc totuşi cu timpul pentru că aţi avut parte numai de frig. În octombrie nu era exclus să vă prindă şi o ninsoare din aia cu fulgii ca acele de ghiaţă şi atunci să văd ce mai ziceaţi?

robertAUTOR REVIEW
[18.10.20 10:31:59]
»

@mishu:  din punctul meu de vedere asta e marea diferentă dintre munte și mare, muntele e extrem de frumos pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în schimb marea...

Prea m-am făcut de râs pe la ultimele ture acum am ieșit și io în față. Evident că înțeleg și accept limitele fiecăruia dintre noi!

Mersi frumos! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[18.10.20 10:36:28]
»

@Mika:  hahaha știu nu e frumos, da e sănătos. După rușinica luată pe Bătrâna  și parțial pe Moldoveanu am și eu un mic moment de glorie și tu mă cerți???

Cert e un lucru la pantă lină duc mulți kilometri fără probleme indiferent de condițiile meteo. După această tură am coborât de la hotel în Sinaia și la întoarcere îmi ieșise limba de un cot din cauza pantei abrupte. Asta e!

Sincer eu nu am vrut neam să abandonez, dar la Babele bătea rău de tot vântul! A trântit-o de trei ori pe jos. Sus pe creastă era prea periculos și chiar nu avea niciun sens să riscăm!

Mersi frumos! ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[18.10.20 10:41:03]
»

@Michi:  întâi de toate felicitări pentru iubirea de munte, munte pe care nu l-ați abandonat nici la o vârstă înaintată.

Așa aveți dreptate am prins chiar o zi frumoasă cu soare. Știu foarte bine că la munte vremea este foarte imprevizibilă. O dată ne-am culcat la cort în Retezat și cerul era senin plin de stele, iar dimineața ne-am trezit clănțănind din dinți. Afară se pusese un strat de nea. Și era luna august! Așa că știu că pe munte trebuie să fii pregătit pt orice!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[18.10.20 10:56:32]
»

@robert: Nu eşti gras, ci doar corpolent- stratul de slăninuţă ţinând de cald pe munte în anotimpurile friguroase. Fiu-miu e şi el hiperponderal şi face la 52 de ani sporturi extrteme, deşi în tinereţe nu practica nuciun sport. Eu cred că, ţinând seam de vârstă, mai poţi practica uşor un 15 ani de mers poe munte mai ales că acum aveţi atâtea facilităţi tehnice de a ajunge sus. Uită-te la Mika, are şi ea peste 50 şi pentru că urcă pe munte aproape săptămânal, are o condiţie fizică pe care i-o poate invidia şi una de 30. Ia să faci mata o coborâre de la Omul la Şimon ( Bran), sau de la Padina peste Strunga, ai să mă pomeneşti, ce frumos este!r

robertAUTOR REVIEW
[18.10.20 10:59:21]
»

@Michi:  nu ne comparăm noi cu Mika, ea e din alt aluat!  

Michi
[18.10.20 11:09:08]
»

@robert:  Aluatul ca aluatul, frământatul contează.

​Acum pa, plec şi eu într-o drumeţie  lungă de 200m dus plus 200m întors la Mega Image, cu 5-6 opriri din cauza suflului (dispnee dată de BPOC). Nu fac prozelitism, pentru că fiecare e liber să facă ce vrea, dar consecinţa a 50 de ani de fumat e un concentrator de oxigen care după amiaza când îl pun în priză, mai ridică saturaţia de oxigen în sânge.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaPHONE
[18.10.20 11:18:59]
»

@robert

robertPHONEAUTOR REVIEW
[18.10.20 12:30:37]
»

@Michi:  chiar e o mare problemă! Mă bucur că am reușit să mă las după doar 10 ani de fumat   ani in care ajunsesem la performanta negativă să sudez efectiv țigările!

Aurici
[19.10.20 12:18:41]
»

Îmi pare rău că nu ne-a ieșit plimbarea, ne-o ieși vreodată.

​Mie mi se pare foarte important să ne adaptăm la condiții, nu consider că abandonăm, că nu putem sau că e vreo rușine. În fond, mergem să ne simțim bine, să facem mișcare și să respirăm aer curat, cel puțin ăsta e scopul meu. Nu să demonstrez cuiva ceva, iar de teribilisme nu mai poate fi vorba la vârsta noastră.

Eu nu uit niciodată ce mi-a spus la cununia civilă un cumătru trecut printr-o viață agitată: "să aveți răbdare și înțelepciune în toate momentele cheie ale vieții​ voastre" și am încercat să mă ghidez după asta tot timpul. Mie mi se pare că ați fost înțelepți în toate cazurile și că nu a fost vorba de vreun abandon.

Week-end-ul ăsta am făcut o boacănă și nu am mai ajuns unde trebuia să ajungem. Într-un final am nimerit pe niște dealuri prin zona Buzăului. Crezi că am simțit că fac o drumeție mai puțin răsunătoare? ​ 

robertAUTOR REVIEW
[19.10.20 20:02:28]
»

"Mie mi se pare foarte important să ne adaptăm la condiții, nu consider că abandonăm, că nu putem sau că e vreo rușine. În fond, mergem să ne simțim bine, să facem mișcare și să respirăm aer curat, cel puțin ăsta e scopul meu. Nu să demonstrez cuiva ceva, iar de teribilisme nu mai poate fi vorba la vârsta noastră. " - subscriu. De altfel ăsta e si unul din motivele pentru care am scris, important e drumul si nu destinatia.

Avem tot timpul din lume să merem cândva împreună! Toate bune și multumesc pentru vizită și comentariu! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Michi, Mika, mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089443922042847 sec
    ecranul dvs: 1 x 1