ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mirajul mării la Constanța & Pe străzile Tomisului

TIPĂREȘTE

Viața omului e legată indisolubil de apă; am tânjit mereu după apă, am alergat permanent spre apă, am locuit întotdeauna lângă o apă – este unul din elementele indispensabile vieții și sufletului uman. Străvechiul Tomis Constantiana întemeiat de coloniști greci cu secole în urmă, strașnici navigatori și neguțători, veghează pe țărmurile Pontului Euxin și astăzi.

În vremurile noastre, ajunși pe pământurile dobrogene cu autoturismul, autobuzul sau trenul ne „repezim” val-vârtej spre apele mării – Marea Neagră. Deja în nări amușinăm aerul sărat al apei, în urechi auzim strigătul pescărușilor, în fața ochilor ne dorim să vedem întinderea nesfârșită a mării. Porii pielii primesc îmbrățișarea apei, răcoarea valurilor ne învăluie corpul, mângâierile fierbinți ale razelor de soare se simt peste tot... Vine vara, vin vacanțele și mulți oameni vor ajunge pe Litoral (aici ori pe alte meleaguri)...

Am fost de multe ori în orașul Constanța, aproape de fiecare dată când am ajuns pe Litoralul românesc m-am plimbat și prin vechiul oraș dobrogean, pe străduțe cu iz interbelic, pe lângă monumente de arhitectură deosebite (unele aflate în stare precară de conservare), prin locuri celebre „bătute” de mii și mii de turiști.

De cele mai multe ori traseul meu începea de la capătul liniilor de transport în comun aflat în apropierea Primăriei Constanța. De aici coboram pe jos spre Mare, pe strada Termele Romane, având pe dreapta calea ferată și platformele industriale de lângă port, iar pe stânga, la înălțime: Judecătoria, Cercul Militar, Liceul „Mihai Eminescu” și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie – clădiri monumentale, cunoscute de locuitorii urbei (sau în curs de cunoaștere, așa cum povestea @pepsi70 despre tururile turistice organizate în oraș și la care participă mulți localnici; vezi impresii).

La un moment dat spațiul verde de pe partea stângă se lărgește și dă naștere unui mic parc (observ că se numește Parcul Carol I), înțesat de conifere, pe iarba căruia stau înșirate diverse fragmente de coloane și alte vestigii arheologice străjuite de construcția de sticlă și metal ce acoperă Edificiul Roman cu Mozaic. Tot aici vedem și o parte din zidurile orașul antic Tomis, mai exact Thermele romane – băi publice care la Tomis se întindeau pe o suprafață foarte mare. După alți câțiva zeci de pași iată că am ajuns la malul mării – chiar lângă localul „Vraja Mării” și intrarea în Portul Constanța (Poarta 1, cred).

Faleza amenajată ne lasă să admirăm culoarea mării și chiar să simțim pe față stropii fini de apă sărată, în zilele cu briza mai puternică. Spre port privește mândru și Anghel Saligny – statuie de trei metri realizată de sculptorul Oscar Han în 1957. Celebrul inginer, deschizător de „drumuri” în diverse domenii tehnice, proiectant și constructor al Portului Constanța veghează și azi asupra creației sale. Ne îndreptăm spre altă clădire emblematică a Constanței, ce nu are nevoie de nici o prezentare: Cazinoul. Deși sunt multe de discutat în ceea ce privește restaurarea acestui monument, nu voi insista asupra acestui aspect: bucurați-vă de clădire până nu e prea târziu!

Cazinoul a fascinat pe toată lumea încă de la începutul secolului al XX-lea când este construit pe malul Mării Negre; clădirea în stil Art-Nouveau apare în toate ilustratele și vederile referitoare la Constanța, în ghidurile turistice, nu mai vorbim de fotografiile turiștilor. Pășim încet pe mozaicul falezei și ne bucurăm de apă și soare. Vis-a-vis de Cazino se află Acvariul - o clădire joasă împodobită cu mozaicuri (fostă anexă a Cazinoului), amenajată special pentru expunerea în acvarii a florei și faunei acvatice, expoziție deschisă în 1958. Puțin mai încolo vedem scuarul în care se află statuia lui Mihai Eminescu, operă a aceluiași cunoscut sculptor, Oscar Han. În spatele colonadelor ce înconjoară bustul Poetului Național se află Farul Genovez, care de la 12 m înălțime „lumina calea” vaselor ce pluteau pe mare. Pe una din fețele turnului se află cea mai veche sculptură modernă a orașului – o galeră genoveză, realizată în 1864.

Amănunte interesante despre far și cea mai veche cale ferată dintre Imperiul Otoman și SE Europei găsiți aici.

Plimbarea pe faleză continuă prin fața Comandamentului naval (unde au loc manifestările organizate cu ocazia Zilei Marinei), de-a lungul Portului turistic Tomis și se încheie după ce străbatem Plaja Modern (recent lărgită) și urcăm zecile de trepte de lângă blocul turn.

Ce mai putem vizita în această peninsulă, și la propriu și la figurat, a vechiului oraș maritim? În apropierea statuii lui Anghel Saligny, acolo unde începe bulevardul Regina Elisabeta se află Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel (biserică ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu un interior proiectat de arhitectul Ion Mincu), lângă care găsim un mic parc cu vestigii arheologice din epoca creștinismului timpuriu.

Dacă continuăm periplul pe strada Arhiepiscopiei (lângă catedrală chiar se află sediul Arhiepiscopiei Tomisului), trecem pe lângă Casa Musceleanu (frumos monument arhitectonic neobaroc cu balcoane închise în fier forjat și sticlă, renovată de curând) și ajungem la Moschee Mare Carol I (reconstruită pe locul unei vechi geamii și inaugurată de Regele Carol I în 1913). O incursiune în minaret, pe o scară în spirală cu peste 100 de trepte, ne ridică la 47 m înălțime de unde avem priveliști minunate asupra orașului vechi și portului turistic Tomis. Profitați cât se mai poate de această incursiune la înălțime, lăcașul de cult se pare că are nevoie de reparații urgente.

Pe o stradă paralelă, strada Nicolae Titulescu, se află frumoasa biserică romano-catolică „Sf. Anton din Padova” construită prin anii 30. Ansamblul religios impresionează prin stilul său romanic, culoarea roșie a cărămizii aparente, rozeta de deasupra intrării și marele turn pătrat. Alături vedem clădirea părăsită a Hotelului Intim, pe zidurile căruia se află o plăcuță ce ne amintește: În acest loc s-a aflat „Hotel D'Angleterre” la mansarda căruia a locuit zece zile în iunie 1882 Mihai Eminescu. La doar câțiva pași vedem Casa cu Lei, monument arhitectonic ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea de un bogat negustor armean; coloanele monumentale și leii de piatră atrag privirile (vezi amănunte aici).

Ambele străzi ies în Piața Ovidiu dominată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie cu al său parc de relicve istorice (sarcofage romane), Edificiul Roman cu Mozaic și statuia poetului Ovidiu.

Sunt doar câteva zone și obiective ce le putem vedea/vizita mergând la pas preț de câteva ore prin vechiul oraș de pe malul Mării Negre. Nu ezitați să vă detașați de plajă câteva ore într-una din zile (mai ales atunci când v-ați ars și uns cu iaurt – nu doresc nimănui acest aspect) pentru a simți și „atingerea istoriei” pe faleza și străduțele Constanței.

Pe lângă plimbările pe faleza refăcută a stațiunii estivale Mamaia, pe pasarelele futuriste ce traversează șoseaua, prin Satul de vacanță sau după o plimbare cu Telegondola pentru a admira stațiunea de la înălțime (pentru cine nu a făcut acest lucru încă – o călătorie de acest fel e de ajuns) încercați și plimbarea expusă mai sus. Cei interesați vor descoperi lucruri inedite, imagini frumoase (ori nu – fiindcă există și lucruri „rele”), clădiri interesante, felurite lăcașuri de cult, locuri atinse de patina timpului și înțesate de legende urbane.

Vacanțe frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.03.16 15:56:53
Validat / Publicat: 30.03.16 19:20:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1439 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Marele inginer Anghel Saligny veghează Portul Constanța.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

crismis
[30.03.16 20:05:18]
»

@tata123: Doamne, ce "ochi" de fotograf ai! Și așa ce dor de mare mi-ai făcut!!!...

irinad
[30.03.16 20:24:22]
»

@tata123 - Să vină varaaa!!!

zlatna
[30.03.16 22:06:17]
»

Felicitari pentru acest articol, daca toti care mergem pe litoralul Marii Negre ne-am face timp sa vizitam aceste obiective turistice prezentate atat de bine de tine, cultura noastra generala ar fi mult mai bogata.

Citind articolul mi s-a facut un dor de mare, soare, bere pe plaja si fete la soare. Dar mai trec vreo doua luni si sa vezi atunci balaceala.

Felicitari inca odata. ????

pepsi70ro CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.03.16 22:25:37]
»

Sunt foarte multe lucruri care s-au schimbat. Centrul Vechi a intrat într-un program european de reabilitare, mare parte din el a devenit pietonal, clădirile vechi încep să-și recapete identitatea, tot mai mulți constănțeni învață șă-și iubească orașul. Te aștept la vară pentru un altfel se tur...

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[31.03.16 09:51:13]
»

@crismis - Mulțumesc, aș vrea eu... dar niciodată nu am avut „chef” să aprofundez domeniul fotografiei. Îmi place să îmi îmbogățesc colecția digitală de imagini, cea mai mare parte prinse pe „auto”. Unele sunt reușite, altele mai puțin, unele au semnificații doar pentru autor, altele sunt de ansamblu, etc.

@irinad - Vara e după colț... deja temperaturile sar de 20 de grade... vine, vine...

@zlatna - Ce sinteză ai făcut... scurtă și la obiect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[31.03.16 09:58:13]
»

@pepsi70ro - Mulțumesc pentru invitație și sper ca la vară dacă ajung în Constanța (ceea ce eu cred că se va întâmpla) și ai o oră-două libere să ne vedem pentru a-mi arăta lucruri inedite în orașul de pe malul Mării Negre.

Am citit câte ceva despre modernizarea și reabilitarea Centrului Vechi, despre scoaterea la lumină a câtorva monumente arhitectonice din Constanța... totul e bine când se termină cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[31.03.16 10:37:10]
»

Ce pot sa spun decat minunat, un articol foarte frumos in care ai prins o multime de obiective de atins, insa pozele mi-au luat piuitul, ma asteptam la asa ceva din cele spuse de@crismiss.

Vad in multe articole niste poze atat de frumoase si-i admir pur si simplu pe cei care sunt atat de talentati.

Mai am si eu scapari cand imi iese cate o poza asa cum mi-am dorit dar se intampla accidental.

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[31.03.16 13:38:11]
»

@mishu - Mulțumesc pentru aprecieri (prea multe chiar) și pentru voturile acordate imaginilor postate - aduc cu ele amintiri plăcute.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[01.04.16 12:01:37]
»

@all - Mulțumesc tuturor pentru lectură și aprecieri. Și pentru „a da Cezarului ce e a Cezarului... ” în această rubrică mai există un articol asemănător, dar mult mai bine documentat - cel al @marianei. olaru (vezi impresii). Îl recomand cu căldură - veți avea parte de o lectură interesantă și captivantă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[11.05.16 16:26:54]
»

@tata123 - MInunate locuri, unde ma simt mereu in vacanta si unde era sa ma mut la tinerete, pe care le revad de fiecare data cu aceeasi bucurie. Si calatoriile mele incepeau invariabil de la gara din oras, de unde troleibuzul ne ducea in centru pana la Teatrul Fantasio, de unde incepea plimbarea prin oras,spre faleza, acvariu sau Cazinou, cum i/a ramas amintirea. Le/am revazut de curand, schimbate in bine in Constanta si parca in rau in aglomerata Mamaie clubbista, sperand ca autoritatile sa ne ofere ocazia unor vacante cat mai frumoase, nu ca in statiuni ca Olimp, pe care am gasit/o abandonata si despre care am si povestit cu tristete si nostalgie. Succes si vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, crismis, irinad, mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂ[Re]Descoperă Litoralul românesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06046986579895 sec
    ecranul dvs: 1 x 1