ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.02.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
12.50%
Extrem de nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
53.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cazinoul din Constanta - Un nou inceput?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Despre Cazinoul din Contanta s-a scris si se va scrie in continuare foarte mult, este un simbol nu doar al orasului Constanta si al intregii tari, fiind printre primele ”Cazin-uri” deschise in zona de sud-est a Europei, inca din secolul XIX...

Poate n-as mai fi scris despre el daca zilele trecute nu l-as fi vizitat ramanad marcat de starea dezastruasa in care se afla, degradarea permanenta a facut ca acest edificiu, in alte vremuri falnic, sa se gaseasca acum in paragina, la un pas de prabusire in mare.

Pentru a intelege mai bine maretia acestui edificiu, este necesar sa ne amintim cateva repere istorice.

Au fost de fapt trei constructii ale Cazinoului, prima dintre ele fiind inaugurata in anul 1880, era amplasata langa Farul Genovez de la capatul singurului bulevard din oras – Elisabeta... Era o constructie modesta, din lemn, care avea doar 5 sali si o terasa foarte generoasa, unde se strangea in general elita orasului, dar si marinarii veniti in port.

Existau doua sali de jocuri, o sala de dans si doua sali de lectura. Cazinoul avea o orchestra si o fanfara militara care invitau clientii la dansuri de societate, valsuri si chiar baluri tematice. Nici concertele care se organizau nu erau lipsite de interes, „Cazin-ul” fiind principalul pol al distractiei de la malul marii. Dupa aproape 10 ani de la inaugurarea lui, o furtuna deosebit de puternica, a distrus mare parte din Cazinou, iar oficialitatile au decis construirea unui nou Cazinou, foarte aproape de zona in care se gaseste astazi actualul edificiu, cu mai multe sali si o terasa impresionanta cu vedere la mare.

In 1903 a fost inaugurat acest Cazinou, inca de la deschidere fiind o provocare pentru cei pasionati de jocuri sau baluri, concerte si lectura. Dupa mai multe incercari nereusite ale Primariei de a-l rentabiliza, a fost inchiriat de capitanul C. I. Creanga, fiul ilustrului povestitor Ion Creanga. Pentru accesul in interior se percepea o taxa de intrare, insa clientii erau rasfatati cu cele mai bune produse, beneficiind de un confort exceptional.

Constructia Cazinoului, care era pe marginea bulevardului Elisabeta, consolidata cu tarusi masivi din lemn infipti in mare, s-a facut greoi, constructia din lem a fost una solida si foarte sigura pentru vremea respectiva. Totusi dupa 4 ani de la inaugurare s-a impus constructia unui nou Cazinou asemanator celor de pe Coasta de Azur, o cladire impresionanta, cu o fundatie solida, care sa reziste celor mai violente furtuni.

In 3 ani cladirea Cazinoului, cea pe care o putem admira astazi, a fost ridicata in stil Art Nouveau dupa planurile initiale ale arhitectului Daniel Renard si ulterior dupa cele ale arhitectului roman Petre Antonescu, constructie destul de controversata la vremea respectiva datorita conceptiilor si viziunilor diferite ale mai marilor urbei.

O legenda spune ca a fost ridicat de catre un navigator a carui fata a murit la 17 ani, in cinstea ei, pentru ca tinerii sa se poata distra si bucura de viata. Privita de la inaltime, Cazinoul seamana cu un dric, ferestrele sunt asemanatoare unui mormant, iar deasupra usii de la intrare, daca privesti atent, observi doua capete de berbec, ornament care se putea observa pe dricurile din secolul XIX. Desigur, este o legenda, insa multi din batranii care privesc cu nostalgie Cazinoul astazi, cred in ea.

Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910 in prezenta principelui Ferdinand si a unei multimi impresionante din clasa politica-sociala a Romaniei, fiind in scurt timp locul preferat de distractie si relaxare al celor mai mari jucatori de carti din tara noastra, dar si de peste hotare. Era un loc special unde accesul era permis doar celor foarte instariti, in tinuta de seara obligatorie, luxul domnea pretutindeni, multi s-au imbogatit aici, dar foarte multi s-au ruinat. Multi s-au sinucis dupa ce au pierdut intreaga avere, dar si mai multi s-au indragostit aici si au trait pasionante povesti de dragoste.

Este un loc plin de istorie, de aventura si multa drama, daca aveti timp vreodata in timp ca va plimbati pe faleza Cazinoului si observati cativa batrani care privesc nostalgic Cazinoul, incercati sa-i intrebati despre legendele adevarate ale Cazinoului, despre istoria sa, despre ceea ce a reprezentat el secolul trecut pentru Constanta si Europa.

In urma cu putin timp l-am vizitat, si-a deschis din nou usile din lemn, de aceasta data doar ca muzeu, am fost ingrozit de felul in care a ajuns acest simbol al orasului, degradarea din exterior este insignifianta fata de ceea ce descoperim prin toate salile acestui edificiu. Am facut numeroase poze, sper sa nu va stric weekend-ul postandu-le aici, insa consider necesar ca aceste lucruri sa fie cunoscute de catre toti cei care apreciaza acest simbol care a implinit 100 de ani.

Pentru o monografie exacta a Cazinoului si pentru o multime de fotografii asa cum arata Cazinoul in forma sa initiala langa Farul Genovez, dar si de-a lungul istoriei sale, accesati acest link, cu siguranta veti descoperi multe lucruri interesante si imagini de la inceputul secolului trecut cu acest edificiu impresionant.

In luna martie vor demara lucrarile de renovare si de reconditionare a Cazinoului, de la ultima reparatie capitala au trecut mai bine de 25 de ani, timp in care a functionat doar ca restaurant si bar de zi, fara a aduce beneficii foarte mari pentru a putea urma un ciclu frecvent de reparatii curente.

Pana in martie se viziteaza zi de zi intre orele 10.00- 16.00, intrarea este libera, accesul cu foto-video permis, chiar recomandat.

Dupa vizualizarea pozelor de pe linkul indicat si dupa "admirarea"fotografiilor postate aici, va astept la comentarii/pareri.

Rog fara pma si atasarea acestui videoclip:

http://www.youtube.com/watch?v=-C6Zt2rQYzI,

Multumesc.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 11.02.12 14:44:56
Validat / Publicat: 11.02.12 15:47:54
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2237 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2039 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[11.02.12 15:47:37]
»

Am retras (la solicitarea autorului) PMA si am adaugat clipul solicitat.

Vizionare placuta.

adri-nico
[11.02.12 17:58:15]
»

Dezolant peisaj.

Ti se da casca la intrare?

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.02.12 18:18:10]
»

Tot respectul pentru comentariile din review-ul tău!

În ce ne privește, ce comentarii am mai putea adăuga, după ce ani de zile subiectul a fost unul îndelung și în zadar dezbătut, începând de la nivel local și până la nivel guvernamental? Putem adăuga poate câteva ridicări din umeri neputinciose, câteva oftaturi și doar o scânteie de speranță, înțelegând că din martie este prevăzut debutul campaniei de renovare și recondiționare a impunătoarei construcții care este Cazinoul Constanței. Deie Domnul să vedem și finalul, rezultatul acestui proiect! Poate ar trebui să inițiem și noi o campanie națională ”dă un leu pentru Cazinou! ”, dar teamă mi-e că banii astfel adunați... se vor rătăci, ca de atâtea alte ori, prin buzunarele altora...

Oricum, fotografiile tale sunt remarcabile și merită a fi păstrate în albumul familiei, ca și al celor ce doresc cu ardoare ca somptuosul cazinou de odinioară să renască din propria cenușă, fără a uita că această pasăre Phoenix a trăit și timpul ruinii nemeritate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[11.02.12 19:05:41]
»

@adri-nico, da! Primesti o casca la intrare, asta sa nu spuna ca nu sunt protejati vizitatorii. Daca iti cade o bucata de tavan nu cred ca te protejaza prea mult, in schimb este foarte utila pentru pasarile care zburda in voie pe-acolo. In P023, se observa cativa porumbei odihnindu-se, nu se stie cand te bombardeaza cu oarece

@mariana. olaru, au fost demarate tot felul de campanii pentru a se strange bani pentru reparatii, de la concerte clasice pe peluza Cazinoului si pana la actiuni de strangere de fonduri pe diferite site-uri de cultura.

M-as fi asteptat ca intrarea pentru vizitarea Cazinoului sa fie platita, banii ar fi ajutat pentru reparatiile la care va fi supus, insa se pare ca MDTS are banii necesari pentru reconditionarea sa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
maria55 †
[11.02.12 20:29:32]
»

@pepsi70ro: da, se pare ca finantarea va veni de la bugetul de stat, cu ajutorul d-nei ministru, care a facut un lucru bun si pt Constanta. Unu' singur!

Lucrarile se vor desfasura pe o perioada de 24 de luni (oare) si astfel, intentia de vanzare de catre autoritatile locale a ramas fara finalizare.

Cladirea, emblematica pt oras, poate fi redata circuitului turistic in urmatorii ani, insa dupa aceea sa vedem de unde vor avea bani pt intretinere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[11.02.12 21:43:09]
»

@maria55, ma intreb daca ar fi reusit Mazare sa vanda Cazinoul ce s-ar fi ales de el? Bine ca a intampinat un refuz din partea opiniei publice pe site-ul Primariei, unde s-a supus la vot, caci altfel am fi pierdut si acest simbol al orasului.

Ai vazut pozele cu el la inceputul secolului trecut?

mecut
[12.02.12 17:26:38]
»

@pepsi70ro

Casino-ul are si etaj? Doar parterul l-ai vizitat? Spre mare este o terasa impresionanta, pe vremuri acolo erau mese, am baut o cafea acolo (la inceputul anilor 90) si aveai impresia ca esti pe puntea unui vas!

Desi cladirea este in paragina, amintirile mele de acolo tot frumoase au ramas!

Multumesc pentru rw. !

pepsi70roAUTOR REVIEW
[12.02.12 17:37:40]
»

mecut, de la poza 19, imaginile sunt de la etaj, din sala de spectacole, sala de dans si unul dintre restaurante. Terasa era blocata, nu se putea iesi pe acolo.

Diaura*
[12.02.12 22:40:49]
»

@pepsi70ro:

Interese mari si nebanuite oamenilor de rand, au facut ca acest candva superb cazinou sa ajunga in asa hal. De la Ministerul responsabil si pana la finalizarea lucrarilor, dosarul trece pentu fiecare parte a lucrarii prin cate 5-6 " maini " si fiecare trebuie sa fie doar "a cui trebuie ".

Este o increngatura mai complicata decat o panza de paianjen.

Pepsi spui si probabil crezi ca in martie anul acesta vor demara lucrarile de renovare. Daca isi mai dau si altii demisia... sau sunt destituiti, am curaj sa fac pariu cu tine (pe o inghetata la malul marii) ca nici in acest martie nu se va incepe nimic. In plus nici vremea nu tine cu el.

Dar daca voi pierde totusi, te rog sa treci din doua in doua luni pe acolo, sa mai faci fotografii, asa ca la final sa iasa un album cu derularea evenimentelor.

Actualul proprietar, condus de doamna bine cunoscuta, nu a avut nici macar bunul simt sa arunce gunoaiele si alte resturi din interior, inainte sa il deschida publicului.

Ca stire de ultima ora; valurile si furtuna au rupt si o parte din parapetii care stau acum inghetati pe jos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Diaura*, maria55, mariana.olaru, mecut
Alte impresii din această RUBRICĂ[Re]Descoperă Litoralul românesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061837911605835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1