ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Vânători de plaje în Kefalonia. Explorând estul şi sud-estul insulei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă în cele mai recente articole m-aţi însoţit printre pietroaiele antice din Peloponez, de această dată vă voi plimba pe ţărmul de est al frumoasei insule Kefalonia, în căutarea unora dintre cele mai populare plaje ale sale, excelente creaţii ale naturii. E aproape imposibil ca farmecul Kefaloniei să lase pe cineva indiferent. De fapt, cine vine în Kefalonia, vine cu gândul să se bucure, în primul rând, de minunatele sale plaje, ele însele reprezentând obiective turistice în sine. Soţul meu spune, pe de altă parte, că cine vine în Kefalonia, vine cu gândul să revină.

În cea de-a treia mare excursie pornită prin insulă, am vizat coasta sa de răsărit, pentru care am traversat-o prin miezul său muntos, pornind din Argostoli, pe unicul drum ce o taie pe mijloc, până în orăşelul Sami. Am parcurs în acea zi cam 170 km în dorinţa de a explora această parte a insulei. Planul era să aruncăm un ochi peste plajele din golful Sami, apoi să vizităm superba Antisamos, pe urmă s-o luăm spre sud-est să vedem Poros cu portul său renumit, pe urmă am fi coborât până la Skala, staţiunea cochetă din colţul sud-estic al insulei, terminând cu Katelios de unde am fi „ţinut-o aţă” spre casă. Cum socotela din târg nu se potriveşte întotdeauna cu cea de-acasă, iată ce am găsit. Prin urmare:

Sami este una dintre localităţile însemnate ale Kefaloniei, deţine un port de seamă (al doilea ca mărime) şi este cunscut mai ales pentru vecinătatea mai multor peşteri, printre care şi renumitele Drogarati şi Melissani. De asemenea, Sami se află poziţionat exact în centrul liniei arcului de cerc, la stânga şi la dreapta dezvoltându-se un golf amplu, ce poartă, evident, acelaşi nume. În golf s-au format câteva plaje nu foarte mari, din nisip cu pietre, dintre care cea mai de seamă mi s-a părut cea numită Karavomilos, o plajă cu un camping mare în spatele ei. Deşi era destul de devreme, începuseră să apară la baie primii turişti dornici să înoate în apa de turcoaz a Mării Ionice.

Puţin mai departe, în direcţia Agia Efimia către care mai erau doar câţiva kilometri, am întâlnit mici plaje din pietre, înguste, de regulă în preajma unor locuri de cazare pe care nu le puteai numi chiar resorturi. Aveai senzaţia că poţi în orice moment „să-ţi tragi” o plajă particulară, aşa de micuţe şi cu aer intim erau. Cea mai reprezentativă dintre acestea mi s-a părut plaja Agia Paraskevi, parcă ceva mai mare şi mai amenajată cu şezlonguri şi umbrele, de la care privirea alunecă spre insula Ithaca a cărei siluetă se profilează la orizont.

Nu am rămas la nici una dintre ele la baie, căci ne aştepta frumoasa Antisamos, situată într-un golf îngust şi adânc, cu spatele la Sami, de aici şi numele său. Cadrul natural este unul de vis, iar paleta de culori este paradisiacă: marea când verde de smarald, când azurie, când de cerneală, valurile înspumate, pietrele albe ale plajei şi înconjurată de peste tot de pădurile de pini şi chiparoşi ce îmbracă munţii vajnici ai Kefaloniei. Este o plajă premiată cu Blue Flag, una dintre cele douăsprezece ale Kefaloniei, deci beneficiază de toate facilităţile specifice: Duşuri, toalete, vestiare, punct de prim ajutor. Este organizată cu şezlonguri şi umbrele pe aproape toată suprafaţa centrală, însă se poate face plajă şi la cearceaf în zonele laterale, destul de întinse, dată fiind lungimea sa de un kilometru-doi. Apa medie ca adâncime la mal, are nişte culori incredibile, fiind de o claritate uimitoare. Încălţările speciale sunt absolut necesare atât pe plajă, cât şi în apă. Şi această plajă a fost aleasă pentru filmările prilejuite de pelicula "Captain Corelli’s Mandolin" turnată în Kefalonia, alături de plajele Myrtos şi Agia Efimia. Dacă vă vine să credeţi, există un colţ extrem, mai izolat în care se practică chiar şi nudismul. Există posibilitatea de a închiria bărci cu motor, canoe, hidrobiciclete, posibilităţi de entertainment cu sporturi nautice. Parcarea din spatele plajei este foarte generoasă, de asemenea, sunt taverne, cafenele, baruri, restaurante unde se poate mânca şi bea ceva. Este o plajă aglomerată, nu foarte liniştită, fiind vestită printre turişti, destul de căutată. Am reţinut şi două aspecte mai neplăcute de care eu m-am lovit: am întâlnit multe viespi care nu-ţi dădeau pace pe plajă, iar de voiai să scapi de ele şi să te bălăceşti, abia dacă te obişnuiai cu apa, că începeau să-ţi dea târcoale peşti ciupitori. Totuşi, am insistat şi am depăşit nemulţumirile, am rămas pentru câteva bălăceli, după care ne-am desprins pentru că voiam să ajungem la Poros.

De la Antisamos nu există drum pe coastă până la Poros, din cauza reliefului înalt ce nu permite construirea unuia. Zona de est se caracterizează prin mare parte de coastă, inaccesibilă cu maşina. În atare condiţii, drumul până la Poros se desfăşoară printre munţii Ainos, pe de-o parte, Kados şi Kastri, Atros, de cealaltă parte, în stare foarte bună, dealtfel. După 30 km, vrem să facem stânga la Poros, dar stop, este interzis, aşa că reconfigurăm traseul, vorba Ioanei, nu mai ajungem acum la Poros, ci o ţinem obligatoriu drept înainte spre sud, pe acelaşi drum, către Katelios.

Privită de sus, plaja Katelios, aflată dincolo de satul cu acelaşi nume, arată superb, dar cu cât am coborât spre mare, nu mi s-a mai părut aşa de atrăgătoare. Are nisip şi petriş închise la culoare, vreo opt sute de metri lungime, nedepăşind 15 m în lăţime, ape curate, puţin adânci, însă în ele în multe porţiuni am văzut pietre colţuroase, aşa că sunt necesari şi aici pantofii de apă. Şi ea deţine Blue Flag, deci toate facilităţile sunt asigurate. Există câteva taverne în spatele ei unde se poate lua masa. Mărginită de un versant în dreapta, în acea parte se află şi un mic port de unde se poate închiria o barcă pentru plimbare pe mare. Nu am găsit-o aglomerată, dimpotrivă, am zărit doar câţiva turişti răzleţi pe ea.

Am zăbovit doat atât cât să ne plimbăm în sus şi în jos şi să facem câteva fotografii, apoi ne-am urcat din nou în maşină şi „dă-i înainte cu tupeu” până ce indicatoarele ne-au condus, din şosea, către plajele Potamakia la dreapta şi Kaminia la stânga. Dacă stai şi priveşti în ansamblu, vezi doar o plajă lungă, de vreo câţiva kilometri buni, poate trei-patru, de nisip fin, cu lăţime variabilă, de la 25 m până la 80 în anumite porţiuni. Kaminia se întinde până în Capul Mounda, cel mai sudic punct al Kefaloniei, de aceea am văzut că se mai numeşte şi Mounda. De cum intri, te întâmpină panouri mari ce anunţă turistul că a păşit pe un teritoriu pe care trebuie să-l împartă cu broaştele ţestoase Caretta-Caretta. Asta înseamnă că aceste creaturi şi aşa împuţinate ca număr în ultimii ani sunt protejate, ba chiar privilegiate, căci există anumite locuri numai ale lor, unde turiştii nu au voie să calce sau pot s-o facă numai între anumite ore. Cu toate acestea, şi turiştii beneficiază de zone amenajate cu şezlonguri, umbrele, existând răsfirate chiar şi câteva taverne. Intrarea în apă este lină, ceea ce face ca plaja amplă, reunită să fie în atenţia multor familii cu copii, mai ales că e multă linişte în jur ce îndeamnă la odihnă. În spatele uneia dintre ele am văzut o mică bisericuţă, aproape ca o troiţă din care ieşea un cuplu, semn că era vizitabilă.

Noi ne-am continuat explorarea luând-o către Skala, fost sat de pescari, evoluat la rang de staţiune populară, amplastă exact în colţul sud-estic al Kefaloniei, unde plănuiserăm să luăm masa de prânz şi să avem o şedinţă de relaxare cu băi de soare şi de mare.

Skala merită atenţia oricărui turist, este o localitate însemnată, cu multe posibilităţi de cazare, multe taverne, restaurante, magazine, însă cel mai de preţ „bun”al său este plaja ce se desfăşoară pe mai mult de doi km. Este din nisip cu pietricele pe alocuri, destul de lată, şi deţinând Blue Flag, este amenajată cu şezlonguri, umbrele de închiriat, duşuri, toalete şi cabine de schimb, salvamari şi puncte de prim ajutor. Adâncimea apei la intare este medie, iar albastrul mării este de neegalat. Este delimitată de o frumoasă promenadă pe marginea căreia pinii îşi lasă mireasma să răzbată până departe. Din loc în loc, de cealată parte a străzii tavernele sunt înşirate aşteptându-şi clienţii, în spatele plajei sunt baruri şi terase destul de des. Se pot practica sporturi de apă, se pot închiria hidrobiciclete, canoe. De asemenea, turiştii se pot înscrie să meargă în croazierele ce se organizează zilnic cu vase speciale. Ne-am aşezat în porţiunea ştiută drept Spithi Beach, lângă un bar pe nume Metaxa, ca faimoasul cognac. A fost o reală încântare să ne petrecem un ceas-două pe şezlong într-o destindere totală. Apoi, ne-am luat tălpăşiţa către Poros.

De la Skala la Poros există o şosea bună ce urmăreşte ţărmul, pe partea opusă având pădurile de pini, de unde ai posibilitatea să-ţi încânţi ochii şi memoria cu imagini de vis cărora, eu, personal, le duc dorul tot timpul, până la următoarea vacanţă. În acest cadru natural minunat, pot fi întâlnite o sumedenie de plaje mici dincolo de şosea, prea mici pentru a purta nume, însă numai bune pentru a poposi un pic la soare şi la bălăceală. Pentru noi nu mai era cazul, însă pe la jumătatea distanţei am remarcat o plajă îngustă formată, practic, din trei părţi succesive, două din pietricele, una de nisip. Se numeşte Limenia şi este complet sălbatică, nefiind amenajată cu nimic pentru turişti. În ciuda acestui fapt, există amatori atraşi de natura pură, aşa că nu ne-am mirat să vedem că stăteau la plajă două cupluri şi alături staţionat un auto. De fapt, cine e amator de snorkeling se poate considera fericit, căci apele limpezi, cristaline, calme, de mică adîncime parcă invită să fie explorate. În plus e aşa de multă linişte, că ai impresia că ai propria plajă. Caracteristic acestei zone sunt stâncile ce se iţesc din loc în loc din apă aproape de mal formând un peisaj ce aminteşte de ciupercile răsărite după ploaie.

În fine, capătul excursiei noastre se numea Poros unde aveam drept ţintă plaja Ragia. Ca să ajungem la ea, am străbătut orăşelul ce deţine un port important al insulei ce-o leagă de continent, respectiv de Killini din Peloponez. Porosul este micuţ şi cosmopolit, s-a dezvoltat în jurul portului. Deţine două golfuri, unul „ocupat” cu portul, celălalt cu un debarcader şi o plajă mică, ce poartă acelaşi nume. Însă, adevărata plajă a sa, cunoscută drept Ragia, se întinde la nord de oraş pe mai mult de un kilometru. Este organizată cu de toate, are ape curate, o constituţie de pietricele albe, dealtfel şi aceasta este premiată cu Blue Flag. În spatele său stau de strajă munţii înverziţi de vegetaţie ai Kefaloniei. N-am rămas prea mult în Poros, dat fiindcă era, deja, destul de târziu şi mai aveam până acasă vreo cincizeci de km de parcurs.

Făcând bilanţul acelei zile, pot spune că a fost o zi fructuoasă în care am vizitat trei dintre cele mai importante localităţi ale Kefaloniei, am „împuşcat” patru plaje cu steag albastru umplându-ne ochii de peisaje frumoase, în care am împletit plajele cu istoria, dorinţa de cunoaştere, cu plăcerea de a călători. Şi cum există o vorbă potrivit căreia „călătorului îi şade bine cu drumul”, mai aveam o singură excursie de făcut pentru a cuprinde şi plajele din sudul insulei, excursie pe care era cât pe-aici s-o ratăm din cauza vremii cu furtuni ce a venit. Însă ea s-a materializat până la urmă, dar de povestit, poate, altădată!

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 04.02.17 11:35:21
Validat / Publicat: 04.02.17 13:26:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 8209 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Un zoom asupra plajei Katelios
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[04.02.17 12:26:23]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[04.02.17 12:47:25]
»

@webmaster45: Mulţumesc frumos!

xpac
[04.02.17 15:30:08]
»

@irinad: Frumoasa descriere! Dintre toate aceste plaje descrise de tine si pe care le-am vizitat si eu, gandul meu se indreapta spre Antisamos de unde nu mai doream sa plec!

irinadAUTOR REVIEW
[04.02.17 17:08:29]
»

@xpac: Mi-am amintit că Antisamos ţi-a plăcut foarte tare, de fapt nu are cum să nu placă această minunată plajă. Şi dacă nu greşesc, şi tu ai avut aceeaşi problemă cu peştii ciupitori în apă. În fine, e inutil să mai spun că gândul mi-a fugit la plajă în plină iarnă, poate şi pentru că e perioada când facem rezervările pentru anul în curs. Acu' fac una într-o zonă, mâine ne mai vin idei, o anulez pe prima sau mai fac alta ş. a. m. d., sper să nu ajung să mă încurc de tot în ele.

Ţi-am văzut CMR-ul, dar nu te pot ajuta, în Rhodos Town n-am ajuns decât pentru câteva ore într-o excursie din Marmaris, cu opt ani în urmă.

Mulţumesc pentru vizită, ecou şi aprecieri!

Abia aştept să ne revedem la Slănic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[07.02.17 09:19:57]
»

Mișto povestirile tale vînătorești, le-am citit cu plăcere. Ați adunat ceva trofee!

Dacă ai poze de pe drumurile montane din interior, de pe șoseaua Argostoli - Sami, sau Sami - Katelios, sau chiar de pe coasta Skala - Poros, cred că merită afișate cîteva (dacă nu cumva mi-a scăpat mie și le-ai scos deja la iveală).

Zona asta sudică și estică am văzut-o și eu mai pe îndelete. Mi-a plăcut și întinderea plajei Kaminia, căreia nu îi vedeam capetele, și eleganta Skala, și plajele dintre Skala și Poros (doar că eu le-am văzut de pe barcă, și nu știu dacă toate erau accesibile și dinspre șosea; dar, cele care erau, nu erau ocupate de mai mult de una sau două persoane - cum zici și tu, îți poți „trage” plajă proprie pentru o zi întreagă, unele chiar cu umbră naturală, amplasate sub arcade stîncoase).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[07.02.17 14:54:06]
»

@abancor: Mulțumesc pentru vizită și aprecieri, când am plecat în Kefalonia, știam că vom cutreiera insula în căutarea frumoaselor sale plaje, cum bine ai zis, adevărate ”trofee”.

Am intenționat să pun și câteva poze făcute de pe drumurile pe care am hălăduit, apoi am renunțat privindu-le mai bine, se sesisează că sunt făcute din mașină. Totuși, voi atașa câteva diseară, când voi ajunge acasă.

Pe de altă parte, cred că a fost minunat să vezi plajele dintre Skala și Poros de pe mare, mie mi-au plăcut foarte tare și privite de pe șosea, și da, erau accesibile din drum. Pentru iubitorii de snorkeling, acestea sunt o adevărată încântare.

Așa este Kefalonia, în mare parte sălbatică, naturală, nemachiată, dar minunată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[07.02.17 21:57:29]
»

@abancor: Am încărcat câteva fotografii făcute de pe drum, din maşină, de aceea nu sunt cine ştie ce, însă pot ajuta la formarea unei păreri despre şosea şi peisaje. Cred că mai durează puţin validarea lor.

O seară bună!

webmasterX
[07.02.17 22:04:09]
»

@irinad: pozele au fost deja validate şi publicate — se pot consulta aici, de la P43 încolo.

irinadAUTOR REVIEW
[08.02.17 06:28:35]
»

@webmasterX: Un mulţumesc întârziat!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[08.02.17 13:28:55]
»

Foarte mișto pozele, mersi!

Mi-aduc aminte că peisajul prin zonele montane chiar era ca la munte, vegetația variază cu altitudinea ca în manualele de geografie, predomină coniferele, dintre care se evidențiază lumînările alea, chiparoși probabil.

irinadAUTOR REVIEW
[08.02.17 15:12:56]
»

@abancor: Cu mare plăcere!

ioana74
[13.02.17 13:21:12]
»

@irinad: Abia acum am apucat sa citesc review-ul tau draga mea, offf ce amintiri mi-a trezit

Nu ai scris nimic de drumul pana la Antisamos, pai se poate? Pe mine serpentinele alea m-au facut praf, mai ceva ca la Myrtos Beach .

Astept cu nerabdare si articolul cu plajele din sud, eu pe acelea le-am batut mai mult.

Mi-ai trezit dorul de Kefalonia, mi-am promis ca ma voi intoarce neaparat acolo, mi-a ramas la suflet mai mult poate decat alte destinatii. Dar, dupa atata Grecie, anul asta e deja rezervat Turciei, cu o mica escapada in Cipru in luna mai .

Felicitari pentru articol si pentru pozele minunate.

Ah, sa nu uit, vad ca mi-ai fotografiat si yachtul in poza 34 L-am lasat parcat putin pana la vara acolo.

Pup cu drag

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[13.02.17 14:28:01]
»

@irinad: Recuperez... P02 minunată, precum și altele. Inconfundabile parcă meleagurile grecești. Natura la superlativ, apele limpezi cu diferite nuanțe de albastru, felurite stânci, pietriș cu „bob” rotund etc. - toate au farmecul propriu. Îmi plac porturile mici unde ambarcațiunile pescărești ale localnicilor, pline cu năvoade colorate dau un aer autentic așezării.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[13.02.17 17:11:26]
»

@ioana74: Mă bucur mult că ai venit în vizită la mine, să știi că drumul până la Antisamos mi-a creat ceva probleme cu serpentinele, ai ghicit, dar ne-am descurcat până la urmă.

Voi scrie negreșit și despre plajele din sud (ultimul episod , însă mai încolo, să-mi mai vină inspirația!

Oh, ce program frumos de vacanță v-ați făcut: Turcia, Cipru! Abia aștept să detaliem la Slănic!

Păi, dacă nu te mai duci în Grecia la vară, să rugăm pe cineva să aibă grijă de yachtul din P34. Să nu i se întâmple ceva, e bine să arunce un ochi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[13.02.17 21:33:41]
»

@tata123: Mulţumesc mult, da, e o adevărată încântare această insulă. E cea mai puţin comercială, după părerea mea, şi foarte naturală. Poate sta în atenţia oricărui iubitor de plaiuri frumoase. Eu am recomandat-o din toată inima tuturor celor ce vor peisaje deosebite, plaje superbe, oameni primitori. Singurul inconvenient este că e cam departe, dar e accesibilă cu avionul, dar neapărat trebuie închiriată maşină.

Hai că m-am luat cu vorba cam mult! Seară frumoasă în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ioana74, irinad, tata123 🔱, xpac
Alte impresii din această RUBRICĂPlaje în #Kefalonia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065675973892212 sec
    ecranul dvs: 1 x 1