ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 10 zile
Prieteni
PREȚ Destui
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lungă, subțire și roșie... plaja XI

TIPĂREȘTE URM de aici

Am să aștern câteva gânduri rostogolite despre cea mai roșie, sudică și inedită plajă din Kefalonia.

Insula Kefalonia e mamă, are un copil, o peninsulă cu numele de Paliki. Cazați în sudul „copilului” , la țară, în satul Xi, această plajă Xi a fost cea mai vizitată de noi în cele 10 zile grecești.

Nu pentru frumusețe am ales-o ci pentru că ne-a fost la îndemână, era la două minute de mers pe jos de la vilele Xi. Și, pe parcursul sejurului, după ce am vizitat alte câteva plaje am constatat că plaja Xi se plia cel mai bine pentru grupul nostru de 29 de persoane. Nu pot afirma că a fost vreuna perfectă pentru mine dar fiecare plajă în parte avea ceva frumos sau drăguț, una avea culoare, alta parfum, o alta își etala stâncile mute, așa-s plajele, ca fetele: diferite, cu defecte și calități, fiecare oferă altceva, manipulează sentimente și emoții...

Plaja Xi este drăguță, îngustă, lungă, acoperită cu nisip roșiatic, lipicios.

Amenajată cu trei rânduri de șezlonguri, primele două au șezlonguri din lemn, late, confortabile, cu saltele pufoase, 20 euro/setul. Cei de la Taverna Averto dețin monopolul, tinerii ospătari ne încasau banii, uneori primeam și chitanțe. Acești tineri ne serveau și la șezloguri, un mare avantaj pentru puturoși. Ultimul rând este amenajat cu sezlonguri din aluminiu, 12 euro setul.

Umbrelele erau fixate în nisip, au acoperiș făcut din frunze uscate, fiecare picior al umbrelei are o scândurică sau un placaj, pe post de măsuță, foarte utilă turiștilor.

Intrarea în apă este lină, după câțiva metri se adâncea și se putea înota. Cel mai mult mi-a plăcut că puteam juca volei în apă, aveam spațiu suficient pentru uțupeală. Apa mării nu avea o temperatură constantă, în câteva minute simțeai și cald și rece dar și foarte rece, din cauza curenților.

În apă era nisip în dreptul tavernelor Averto, specific acest amănunt deoarece turiștii cazați la Cefalonia Palace aveau o secțiune de plajă, pe aceeași Xi, dar în apă erau cataroaie din loc în loc.

Centrul de sporturi nautice era al celor de la Averto, era amenajat în dreapta plajei, cum privești marea, la baza stâncilor imaculate ale acestei Xi. Pentru o informare corectă am să pun poză cu prețurile, cu activitățile aferente, au fost copiii din grup (adolescenți) la centrul acela, au închiriat diverse prostioare și-au fost super încântați.

De la centrul acesta începea peretele Xi. Era fabulos, în opinia mea. Contrastul dintre culori era de senzație, albastrul cerului rivaliza cu albastrul mării, roșiaticul nisip scotea în evidență stâncile albe.

Pe alocuri, pe vârful peretelui stâncos, stăteau parcă suspendați niște bolovani, existau și panouri de avertizare pentru turiștii teribiliști dornici de cocoțări.

Am admirat și grotele din munțișor, găurile astea erau ca niște pete de culoare în peretele moale. Știu că sună aiurea dar cu un pumn de apă și-un pumn de praf de stâncă se putea modela un obiect, foarte interesant acest lut, cică ar fi tămăduitor pentru nuș ce boală.

Pentru prosopiști, în partea dreaptă a plajei Xi, toată zona este liberă, neamenajată, neaglomerată, oferă intimitate și relaxare maximă, în afară de plescăitul valurilor domoale nu vă deranjează nimic, nimeni nu vă poate răscoli stresul.

Despre Xi nu pot afirma că este o plajă foarte liniștită, cei de la Averto au boxe puse la marginea plajei, zgomotul muzicii e destul de obositor, de cele mai multe ori nu auzeam cântecul apei, dar ceilalți (toți) erau foarte încântați.

Pentru odihnă și relaxare profitam de plajă la ora 6 dimi, atunci puteam atinge amintiri pierdute, plăcerea îmi lățea fața, îmi auzeam gândurile în liniștea profundă, uneori mă trezea sunetul apei, îmi savuram cafeluța în șerpii de lumină ai soarelui.

Mari investiții n-au făcut cei de la Averto pe plaja asta, am zărit doar o cutie din lemn pe post de vestiar, pentru toaletă trebuia să urci câteva trepte, la terasa-bar. Acolo era curat, aveau și consumabile.

Pentru că e importantă haleala și hidratarea la plajă am să menționez terasele/tavernele de pe plajă, deschise atunci când eram noi acolo: Averto Beach Bar si Sombrero Beach, ambele sunt „alimentate” cu bucate gătite la Blue Restaurant Averto, mai la deal un pic de plajă, acolo-i bucătăria.

Averto Beach Bar are o terasă largă, un bar frumos, muzică dată la volum maxim, personal tânăr și amabil, uneori depășit de situație - în funcție de numărul turiștilor.

Sombrero Beach e de fapt o terasă pietruită, pe alocuri betonată, la doar câteva trepte lemnoase distanță de nisip, mobilier modest și acoperiș flocos, umbros.

La câțiva pași de terasa Sombrero era o alta, Baywatch, n-am ajuns acolo pentru că nu le-a plăcut băieților, nu aveau muzică zgomotoasă și nici șezlonguri scumpe, nici n-am auzit să aibă ceva de mâncare, deci nu o pot recomanda, din lipsă de informații.

Xi nu e de lepădat, e o plajă drăguță, are cam de toate, e numai bună pentru petrecăreți dar și perfectă pentru cei care vor să îmbrățișeze marea în liniște, alături de persoana iubită, este ideală pentru familiile cu pitici, peisajul e frumos, plimbările sub clar de lună pe plaja Xi dar și în cătunul Xi ar fi ideale pentru cei care adoră vacanțele rurale și mute, în Kefalonia.

Un singur amănunt am să vă aduc în vedere, major zic eu, prima mea impresie cu plaja Xi a fost extrem de proastă. Toată plaja era invadată de apă, mi-am ținut catrafusele pe șezlong și-am stat cu picioarele pe paporniță, a fost îngrozitor. Ce-i drept că luna plină și argitie era superbă, lumina apa mării foarte frumos la ore târzii în noapte. Am prins doar două zile cu nisipul inundat, în rest a fost bine, fără apă... la mal, am stat normal la plajă.

În cursul săptămânii este mai liberă dar în weekend este foarte, foarte aglomerată pentru că vin turiști de peste tot, vestit fiind nisipul roșu-cărămiziu al plajei Xi.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

În sudul peninsulei Paliki, la 7 km de la Lixouri


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Și relaxare dar și distracție, un loc bun pentru familiști, pentru petrecăreți, e loc pentru toată lumea

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 16.11.21 11:33:45
Validat / Publicat: 16.11.21 12:09:20
VIZUALIZĂRI: 622
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Dimi, doar eu cu marea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 60500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster [16.11.21 12:33:10] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008scris / TELEFON [16.11.21 12:51:02] »

@krisstinna: Frumos descrisă experiența ta pe plaja Xi! Felicitări!

Fotografiile sunt superbe, abia aștept să ajungem și noi anul viitor acolo.

Foarte utile informațiile pentru viitorii turiști și plajei Xi.

Trebuie să mă informez înainte dacă este lună plină, ca să pot vedea plaja neinundata.

Mulțumiri!

Călătorii plăcute! Sănătate! Numai bine!

krisstinnascris / TELEFON [16.11.21 19:49:16] »

@webmaster: Mulțumesc frumos!

krisstinnascris / TELEFON [16.11.21 19:59:50] »

@Dana2008: Eu vă doresc o vacanță frumoasă și zile cu soare

Kefalonia e mare, rezervă mai multe zile/nopți, dar nu in același loc, eu așa aș fi făcut dacă ar fi depins de mine.

Am să încerc să-mi fac timp pentru a scrie și despre alte locuri, plaje si taverne, mai ales când vorbim despre peninsula Paliki, despre zone rurale. Îmi doresc să nu scriu despre multe plaje intr-un singur articol, cred că așa ar fi mai ușor de citit si informatia ar fi mai bine reținută de turist chiar dacă muncesc eu mai mult

Dacă ai întrebări sau nedumeriri nu ezita să mă intrebi, o să încerc să fiu cât mai clară in răspunsuri, pentru a te ajuta.

Și da, există și trasee montane, cred că ați fi incantați.

Toate cele bune îți doresc!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [17.11.21 07:09:46] »

Am văzut articolul de ieri, am vrut să zic şi eu două vorbe, dar abia acum am ajuns. Mie mi-a plăcut tare mult la plaja Xi pe care am văzut-o într-un periplu al plajelor din peninsula Paliki. Mi s-a părut atunci exotică, altfel faţă de celelalte surate kefaloniene pe care le vizitaserăm în ziua aceea. Am zăbovit atunci pentru baie şi masă, ne-am plimbat în sus şi în jos, eram curioşi să vedem cât şi dacă seamănă cu forma literei greceşti X (Ξ) de la care i-ar proveni numele. Stâncile acelea alburii şi nisipul roşiatic contrastau puternic, formând un decor deosebit.

Aştept următoarele articole, tare îmi place să citesc despre locuri în care am fost şi eu sau să văd pe unde n-am ajuns şi ar fi meritat!

O zi frumoasă!

krisstinnascris / TELEFON [17.11.21 08:24:25] »

@irinad:

Știu că ai fost acolo, am citit tot ce ai scris despre Kefalonia, de câteva ori fiecare articol, mi-au fost de folos scrierile tale.

Nu foarte mulți turiști ajung pe insulă și sunt putini cei care povestesc.

Voi v-ați plimbat mai mult decât noi, ați avut libertatea de a alege unde mergeți. Eu mi-am făcut un program lejer, am ținut cont de soț dar și de prieteni, nimeni din grup nu e “plimbăreț” și-am venit cu propuneri puține, am selectat ceea ce am crezut eu că li se potrivește din punct de vedere turistic.

Știi că eu am avut ceva probleme anul acesta, mai cu seamă in vara aceasta, astfel că aceasta vacanță a fost pe muchie de cuțit, un ochi plângea, altul râdea. Doar in apă nu stăteam cu telefonul in mână, in rest tresaream la fiecare semnal, la fiecare sunet. A fost stresant, de-aia nici nu am gustat bine din Kefalonia, e dureros și să povestesc despre vacanță, involuntar îmi aduc aminte și de momentele neplăcute. Ca de exemplu, când eram pe plaja Eleni am aflat că tata e pe final de viață, ne-a sunat medicul. Cam așa s-a desfășurat vacanța mea, cea greceasca, zilnic primeam vesti proaste.

Îți mulțumesc de vizită și pentru vorbe, le apreciez foarte mult, știi cât de dragă-mi ești

Toate cele bune vă doresc!

webmasterscris / TELEFON [10.01.22 13:04:37] »

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

krisstinnascris / TELEFON [10.01.22 13:16:20] »

@webmaster:

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0913879871368 sec
ecranul dvs: 1 x 1