ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.01.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Plajele Myrtos, Assos și Eleni, frumuseți cu pietre, în Kefalonia

TIPĂREȘTE URM de aici

Viața înseamnă culoare, vacanța trebuie să fie colorată, adică veselă și parfumată. O vacanță estivală în Grecia este o reală bucurie pentru iubitorii de plajă, bălăceală, hoinăreală pe coclauri în căutare de arome, culori și savoare. Fie că vorbim despre fâșii de nisip, despre pietre sau despre taverne, Grecia le are pe toate, are muniție pentru suflet, unele peisaje sunt hipnotizante cu adevărat.

Plaja Myrtos este de neratat dacă te afli în Kefalonia. Situată în nord-vestul insulei, înconjurată de doi munți cu vârfuri verzi și poale albe, la un km distanță de sătucul Divarata, la capătul unui drum șerpuitor care coboară spre mare m-a izbit un peisaj de un albastru electric, Myrtos m-a impresionat foarte tare cu toate că nu e una dintre plajele „blânde” ale Greciei, i-am descoperit și defectele, în mare parte fiind identice cu Navagio din Zakynthos și Egremni din Lefkada.

O plajă bogată în contraste, Myrtos este acoperită cu milioane de pietricele amestecate pe alocuri cu fâșii de nisip, șoșonii de apă sunt indispensabili dar și incomozi de cele mai multe ori. Pietricelele ca mărgelele își fac loc în încălțările de apă, intrarea în mare are un brâu în care glezna se scufundă instant, asta dacă nu te răstoarnă un val extrem de puternic care te absoarbe fără voia ta și te acoperă cu spuma albă ce se răsfață la mal.

În fiecare an, în luna iulie, Myrtos e cheală, nu e amenajată, nu are sezlonguri, wc-uri, umbrele sau chioșcuri/taverne. Vântul își face de cap zilnic, uneori e atât de puternic încât nici nu se poate face plajă, de bălăceală nici nu se poate vorbi.

Noi am prins o zi cu vânticel, soarele ardea extrem de tare, am parcat în dreapta, gratis, acolo nu era aglomerat și nici nu exista pericolul de a ne trezi cu pietre căzute de pe munți. Am avut la noi umbrelele de plajă și prosoapele, aproape inutile, nici nu vreau să-mi imaginez cum ar fi fost dacă vântul bătea mai tare, nouă ne-a dat de furcă și-așa, la viteză mică.

Așadar, găsim un loc mai „moale” , fără multe cataroaie, încercăm să așezăm prosoapele pe pietre, vântul ni le mișca. Băieții încercau să fixeze umbrelele, sub puținul strat de nisip era doar stâncă. Unde-au găsit spațiu pentru a introduce bățul umbrelei au început să lovească cu un cataroi în țeava aia, pentru a fixa/așeza umbrela, și tot așa la fiecare umbrelă în parte. Am mutat prosoapele la umbră, am așezat și lada frigorifică pe prosop, e musai să aveți la voi apă, fructe sau ce mai aveți nevoie, în iulie nu există niciun chioșc de unde vă puteți aproviziona cu lichide.

În mijlocul plajei erau câteva dușuri, toaletele lipseau. Era și-un post de salvamar, fără salvamar. Oricum, greu de crezut că cineva poate salva pe altcineva în apa aia plină de curenți puternici și valuri uriașe, totul ține de noroc, părerea mea. Bine, mai rău ca la Egremi nu a fost. Să țineți minte că în Grecia, toate plajele super frumoase și lăudate sunt acoperite cu pietriș, au intrare abruptă și curenți puternici, chiar și cei mai experimentați înotători pot avea necazuri.

La Myrtos reușeai de la un val la altul să întri în mare, dacă treci de brâul de pietriș ajungi imediat în apă adâncă și scapi de forța valurilor, poți pluti precaut, o secundă de neatenție și apa te poate acoperi sau te poate trage în larg. Distracția a fost maximă, jocul nostru cu valurile a fost fascinant, chiar și la mal eram răsturnați și învârtiți de apă, mii de pietricele aveam în chiloții de baie, în șoșoni, în păr, în sutien. Provocarea cea mai mare era să ieși din mare, trebuia să studiezi mărimea valurilor și să reușești să te încadrezi între două ca să poți răzbi. Oricum ajungeai trântit dar măcar erai cu labele pe pământ și te puteai salva cumva.

Citisem pe net că în luna august există ceva amenajare cu sezlonguri, cert e că plaja Myrtos e minunată pentru peisaj nu pentru ceea ce oferă, pot spune că am fost norocoși pentru că n-a bătut vântul foarte tare, am beneficiat de bălăceală și implicit de distracție alături de prieteni.

De la Myrtos ne-am îndreptat spre Assos, o mititică peninsulă a insulei. Orășelul e adorabil, are un parfum aparte, străzile sunt în pantă, sunt înguste, parcările sunt puține, doar câteva taverne în golful pitic, o plajă publică urâțică (o să vă arăt în poze) și câteva ruine ale unei cetăți cocoțate. Căldura devenise insuportabilă, de bălăceală nu putea fi vorba cu toate că apa din Assos era caldă și blândă. Plaja era amenajată cu câteva șezlonguri și umbrele, deloc atrăgătoare pentru noi, mai cu seamă că în golf erau bărcuțe și câteva iahturi, apa-i pentru toți, la grămadă: oameni și bărci.

Prețurile uriașe din magazinașele Assosului m-au împiedicat să cumpăr vreun suvenir, ne-am îndreptat către ultima tavernă din dreapta golfului pentru un prânz, doar acolo încăpeam cu toții, grupul nostru era numeros. Ne-am odihnit în Assos, ne-am hidratat, a fost frumos dar doar de vizitat, în opinia mea, mai mult de o zi nu ai ce face în orășel, pantele străzilor sunt obositoare, plaja neatrăgătoare, la ruine se ajunge doar pe jos, prețurile-s mari, Assos e pentru oameni liniștiți, îndrăgostiți, pentru turiști care nu se uită la bani în vacanțele estivale. Mai exact, nu e pentru mine, eu mă plicti repede, nu-s îndrăgostită și sunt zgârcită.

Departe de lumea dezlănțuită, în nord-vestul peninsulei Paliki, ne îndreptăm spre Agia Eleni, drumul este anevoios, acoperit cu țărână, printr-o livadă cu măslini. La un moment dat începem să coborâm, panta era atât de mare și curbele atât de strânse încât am zis că dacă nu murim acolo avem să trăim veșnic. Așa emoție n-am mai trăit în drum spre o plajă, niciodată. Speram din suflet să merite efortul, îmi doream să nu aterizăm în mare sau să nu ne răsturnăm cu mașina. Drumul e îngust, fix pentru un autoturism normal. La un moment dat, după o curbă, vedem o mașină care venea din sens opus. Domnul soț, cap de coloană, dirijează disperat celălalt șofer, spunându-i să oprească într-un spațiu un pic mai larg, să stea pe loc pentru că suntem multe mașini, nu doar noi. În limba română vorbea, evident. Omul a înțeles ceva îngrijorare, a staționat cumințel.

La penultima curbă zărim marea și golful ce-o adăpostea. Înaintăm încetișor prin asfaltul rupt și acoperit cu țărână, mai avem o curbă „drăguță” și ajungem pe o mică platformă stâncoasă. De jur împrejur numai stâncă. E ireal de frumos, parcă eram într-o poveste. Cu palpitațiile de rigoare, cobor și încep să mă minunez. Mă uit la „șoseaua” pe care-am venit, mă închin, mă uit la mare. Incredibil, am supraviețuit.

Marea e perfectă pentru mine, plaja-i micuță, acoperită cu pietre de diferite dimensiuni, rotunde în mare parte, culorile din golf sunt fascinante, claritatea apei ne-ndeamnă la despuiere și îmbăiere. După vreo cinci pași prin apă, adâncimea era considerabilă, se putea înota în voie. La umbra muntelui apa-i răcoroasă, la soare e perfectă. Din apă zăresc două tentative de plaje, minuscule, acoperite cu nisip, înconjurate de cataroaie superbe, ascunse la poale de munte. Pe ambele sunt turiști, au umbrele, prosoape, lăzi frigorifice, puradei și multe alte lucruri. Pesemne au stat acolo toată ziulica. Și-au cărat catrafusele trecând prin apă, la mal sunt stânci uriașe stropite de valuri, se poate merge pe ele încetișor, cu precauție. Copiii erau fericiți. Normal, erau în pustiul mării, departe de tot ceea ce e omenesc. Cu stânci uriașe plutind deasupra capetelor, oamenii n-au avut frici, au riscat și-au câștigat o zi frumoasă de plajă, păstrând distanțarea distanțărilor.

În mijlocul golfului pitic era un cataroi uriaș. Acolo s-au cocoțat copiii din grupul nostru pentru a face sărituri în mare. Foarte mari emoții aveau mamele, tații erau... tați.

Înaintând prin apă, în dreapta zărim golful Petani, destul de aproape. Curenții marini erau extrem de puternici, cu greu au reușit doi prieteni să ajungă înapoi la malul Eleni, se îndepărtaseră destul de mult de țărm. Fiecare cu nebunia lui...

În stânga plajei Eleni e peretele muntos aproape vertical, la baza lui sunt câteva grote micuțe, adorabile, bune de explorat sau de fotografiat. Mersul piticului a fost exersat de mine printre picioarele stâncilor, peisajul văzut din găurile stâncoase a fost memorabil. În extremitatea stângă, plaja se termină cu un alt uriaș stâncos, parcă era paznicul golfului. Zona-i bună de snorkeling, dacă nu se depășește linia golfului se poate înota în voie, nu-s curenți.

Bălăceala și plaja la umbra muntelui au fost excelente, am petrecut câteva ore bune pe Eleni, a meritat efortul și emoția trăită pe drumul anevoios, extrem de periculos.

Fără amenajări, fără fițe, Agia Eleni rămâne numărul unu din punct de vedere peisagistic, claritatea și blândețea apei, pietrele deosebit de frumoase, muntele și culorile din jur au fost gustate din plin de sufletul meu, parcă eram în afara timpului, soarele a fost mai galben iar marea mai prietenoasă și mai melodioasă ca niciodată.

A fost liniște, uneori am nevoie și de muțenie, după o zi istovitoare, plaja Eleni m-a primit cu o tăcere deplină care stăpânea acest țărm găurit și ascuns de ochii lacomi ai turiștilor.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural de excepție, plaje fără dotări, gratuite


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Distracție maximă alături de oameni dragi, relaxare în apa mării și pe pietrele fierbinți ale Kefaloniei prăfuite, totul a fost excelent

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 10.01.22 11:36:34
Validat / Publicat: 10.01.22 12:53:58

VIZUALIZĂRI: 6030 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Myrtos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51050 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Dana2008PHONE
[10.01.22 15:00:20]
»

@krisstinna: Superb articolul! Felicitări! Fotografiile sunt minunate!

Un an nou fericit și plin de culoare!

Povestești atât de frumos încât am trăit alături de tine pe cele trei plaje... sper ca la vară ajungem și noi în Kefalonia, pe plaja Myrtos despre care am auzit că auzit că este mai frumoasă decât Egremni, asta dacă nu se ivesc noi restricții de circulație.

Pupici!!!Călătorii plăcute!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[10.01.22 18:17:10]
»

M-a răscolit articolul tău, am admirat pozele, marea... vara! Încă e atât de departe!

La Myrtos am fost, mi-am băgat doar picioarele ????pentru că apa era foarte rece. Am fost la sfârșit de mai. Nu e bine atunci, sau n-am nimerit noi bine. Valurile erau la fel, vântul bătea doar puțin. Dar peisajul... privit de sus parcă e cel mai ce... sigur e nevoie de încălțăminte specială.

La Assos am fost în plimbare, mi-a plăcut maxim. Am lăsat mașina în parcare jos, la baza dealului cu cetatea. În rest ne-am plimbat pe jos, inclusiv la castelul în ruine. Merită pentru că priveliștea este de milioane!

Din păcate nu am fost în peninsulă, este minusul nostru acolo în Kefalonia, dar totodată poate fi și motivul bine întemeiat pentru o reveneală!

E întotdeauna binevenit un articol fierbinte în miezul iernii!

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[10.01.22 19:55:54]
»

@Dana2008: Da, confirm, Myrtos este mult mai frumoasa, mai accesibilă decât Egremni.

La Egremni nu ne-am scaldat. Ne-am ars la soare și am făcut fotografii. Nici măcar cei mai buni înotători nu au avut curaj, curenții erau puternici. Plus că toată plaja era numai cu pietricele, intrau in șoșoni și era deranjant.

La Myrtos poți nimeri o zi bună, când marea te răsfața și vântul nu e recalcitrant Iar drumul e accesibil, pentru toate tipurile de auto.

Sunt sigură că veți ajunge in Kefalonia, la vară va fi binișor, fără valuri bolnăvicioase, abia din toamna începe balamucul cu un alt val.

Să ai un an plin de bucurii și călătorii!

Multumesc de vizită!

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[10.01.22 20:10:44]
»

@maryka: Ce simpatică ești!

Tu nu ai minusuri, ești mereu pe plus

Da, azi am făcut un efort și am încărcat articolul pe AFA, m-am mai încălzit și eu când citeam și priveam pozele mele

Mă bucur de vizita ta, mă bucur că ți-ai răsfățat ochii privind pozele cu exploziile de albastru electric

Noi nu am găsit parcare liberă in Assos, am parcat undeva pe sus, cam la 15 minute de mare, a fost extrem de greu la urcare, m-a bombănit soțul

Am dorit să facem baie dar plaja aia lasă de dorit, in opinia mea

Astfel că ne-am plimbat, ne-am cocotat la etajul ultimei taverne (am pus câteva poze de acolo), am mâncat foarte bine dar mai scump ca in alte locuri, noua ne-a plăcut vizita la Assos dar nimeni din grup (29 persoane) nu ar merge acolo in vacanță, niciodată.

Stii, in fiecare zi făceam un clasament al plajelor, in ultima zi, pe o alta plajă celebră, toată lumea a decretat: cea mai nasoala plajă vizitată in Kefalonia e Assos. Din păcate sunt de acord cu ei cu toate că ei au alte gusturi față de mine.

Te imbratisez cu drag, un an bun îți doresc!

teona
[10.01.22 21:37:25]
»

Nici la acest moment nu stiu care a fost plaja mea favorita din Kefalonia, nu ca le-as fi vazut pe toate, dar sunt total diferite unele fata de altele. De aceea imi dau seama ca este greu sa alegi, mai ales ca acolo vantul, curentii apei si caldura au un rol hotarator, in functie de ce noroc ai la momentul cand o vizitezi. Noi am fost norocosi cand am vizitat Myrtos, nu adia decat usor vantul, am ajuns devreme pentru ca eram cazati in apropiere, deci nici nu am indurat caldura, asa ca ne-am balacit in voie de cateva ori, pana ni s-a facut foame si am ajuns si noi in Assos, despre care avem cam aceleasi impresii ca si tine. Asa ca pentru mine daca ar fi sa fac un clasament, cred ca sunt la egalitate Myrtos si Petani, de care nu ne-am indurat sa ne despartim pana aproape de asfintit. La Agia Eleni nu am ajuns dar se pare ca merita din plin chiar daca ai avut senzatii tari. Mie cam asa mi s-a parut toata insula in privinta drumurilor spre plaje. Felicitari pentru acest tur, ai dreptate sunt necesare detalii despre ele, pentru ca nu prea exista suficiente informatii si e greu sa iti planifici ce ai vrea sa vezi.

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.01.22 07:34:24]
»

@teona:

Ei, lume nouă pe aici!

Mulțam de vizită și cuvinte!

Dacă mă pui să aleg între Myrtos și Petani, clar aleg Petani. Asta pentru că am taverne, dușuri, toalete, pentru intrarea lină in apă, pentru pietrele de pe plaja și din apă, pentru culori, pentru că ospătarii te servesc la șezlong, adică pentru toate dotările ei.

Dar, așa cum ai menționat și tu, depinde foarte mult de vreme, poți nimeri acolo când e vânt sau când sunt curenți marini foarte puternici și nu te poți apropia de apa mării.

E cam ciudata Kefalonia asta, are plaje frumoase, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele dar totul ține de norocul turistului, de ceea ce îți oferă natura in acel moment.

De ce nu povestești și tu despre Kefalonia? Unde ați fost cazați? Ați fost anul trecut?

Un an bun vă doresc!

elenaadinaPHONE
[11.01.22 12:09:52]
»

Frumos articolul dar și cea care l-a scris!

????????????

????????????‍♂️

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[11.01.22 12:23:18]
»

@elenaadina: Mulțumesc

ioana74
[13.01.22 13:16:40]
»

Eeeee, un articol pe sufletul meu, mereu am spus ca in Kefalonia e musai sa ma intorc, mi-a placut maxim salbaticia insulei. Noi am prins in luna august plaja Myrtos amenajata cu sezlonguri si beach bar, nu am prins vant mai deloc si valurile erau prietenoase. Inca am un bol de pietre albe adunate de pe plaja, sunt ca niste oua de creta, nu ma indur sa renunt la ele

Noua ne-au placut plajele din sud, Ammes Beach si Makris Gialos, eram cu copii mici atunci si erau mai family friendly. Ne-a placut si Antisamos beach, foarte buna pentru snorkelig si bine amenajata. Ma delectez cu pozele acum si aducerile aminte!

Minunat articol draga mea

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[13.01.22 19:39:15]
»

@ioana74: Știu că ai fost acolo, mi-a plăcut cazarea ta din Kefalonia dar grupul a ales altceva.

Ce repede trec anii, nu-i așa?

Sunt multe destinații in lumea asta mare, parcă ar fi păcat să mergi in același loc, eu așa cred

Mulțumesc de vizită, vă imbratisez cu drag!

MarinaCoPHONE
[17.01.22 09:24:41]
»

@krisstinna: foarte frumos articolul, votat cu mare drag.

Si Doamne ce albastră era marea.

Ați spus ca ați avut si copii în grup, sau am înțeles eu greșit?

Cum au rezistat la un drum atât de lung?

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[17.01.22 12:23:13]
»

@MarinaCo: Bună, mulțumesc de vizită!

Da, ai înțeles bine, au fost 11 copii in grup, cu vârste cuprinse între 14-18 ani. E drept că sunt mari dar îi știu de când erau la grădi, mereu au rezistat foarte bine la drum, părinții îi cuplau in mașini, cate doi sau trei, in funcție de dorințele lor, pentru a nu se plictisi.

In grupul nostru, fiecare familie merge cu mașina proprie, nimeni nu se zgârcește la bani, fiecare își plătește motorina/benzina și taxele de drum, adultii nu "se cuplează" in mașini pentru a face economie, pentru confortul lor. Plus că in afara de mine și încă o prietena, toate femeile au permis, pot conduce și ele dacă soții lor sunt obosiți.

Toate cele bune îți doresc!

MarinaCo
[17.01.22 15:41:06]
»

@krisstinna: Atunci sunt parinti norocosi.

Eu detin 2 dar cu drumul lung nu sunt prieteni deloc, ce-i drept sunt inca mici.

Dar sper da in vreo 5 ani sa putem sa mergem si noi in Grecia cu ei cu masina.

Multumesc pentru informatii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, ioana74, MarinaCo, maryka, teona
Alte impresii din această RUBRICĂPlaje în #Kefalonia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069591999053955 sec
    ecranul dvs: 1 x 1