ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Incursiune în Roma (III) Colina Palatină – Naşterea Romei

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Pentru a putea urca pe Colina Palatină şi a vizita vestigiile existente aici o puteţi lua pe Via di San Gregorio, care se face imediat după Arcul lui Constantin de lângă Colloseum şi puteţi folosi acelaşi bilet de intrare (o hartă excelentă a centrului istoric al Romei şi nu numai, cu aşezarea obiectivelor istorice se poate vedea aici: wikimapia.org/#lat=41.887 ... 28&z=16&l=0&m=b

    Colina Palatină este îngrădită de Colloseum, Circus Maximus, Colina Capitolină şi Forul Roman.

    Colina Palatină şi cea Capitolină, despre care am povestit aici: vezi impresii, reprezintă cele mai importante coline ale Romei antice şi nu în mod nejustificat, cu amendamentul că cea Palatină este considerată a fi locul “sacru” de către romani.

    Trebuie să recunosc că am fost extrem de emoţionată când l-am auzit pe ghidul nostru de ocazie vorbind cu patos despre faptul că originea Romei se află pe Dealul Palatin pe care eu păşeam în acel moment şi care a fost “casa” lui Romulus! Acolo eram noi, acolo unde au fost şi ei, cu 29 de secole în urmă!

    Noroc cu excavaţiile din timpurile noastre care au descoperit Colibele lui Romulus ce atestă veridicitatea legendelor, în ceea ce priveşte originea oraşului.

    Un loc arhaic, evident, dar care confiram existenţa satului de păstori în care se afla locuinţa sa.

    La poalele Palatinului se crede că ar fi fost o peşteră unde au crescut Romulus şi Remus, lângă ruinele Palatului lui Augustus, deşi alte descoperiri recente atribuind altă semnificaţie grotei. Aceasta e despărţită de Circus Maximus, considerat cel mai mare stadion roman, prin Biserica Sfintei Anastasia.

    Acolo, lupoaica ar fi auzit scâncetul gemenilor şi a venit să-i alăpteze. Oare cum s-ar fi continuat sau mai bine zis cum ar fi început istoria dacă nu ar fi trecut pe acolo un păstor să îi salveze? ...

    Sculptura originală ce o reprezintă pe Lupoaică cu puii se afla în Muzeele Capitoline, în timp ce o copie a acesteia se regăseşte în Piazza Campidoglio, lângă Palazzo Senatorio.

    În acest loc “sacru”, pe Colina Palatină, Romulus a primit răspunsul zeilor, în detrimentul fratelui său, Remus, atunci când a ales întemeierea Cetăţii sale pe locul copilăriei.

    Lângă Casa lui Romulus s-au găsit şi alte case şi temple ale unor zeităţi, cum ar fi Templul Cybelei, o zeiţă a fertilităţii.

    Reşedinţa Împăratului Augustus, primul împărat roman, ulterior a lui Tiberius, sau mai bine zis rămăşiţele acesteia constituite sub forma unor pereţi de fundaţie, cunoscută sub numele de Domus Tiberiana poate fi văzută coborând spre Forul Roman, despre care puteţi citi aici vezi impresii.

    Dar Palatinul a fost şi “casa” altor făuritori de istorie, cum s-ar fi putut altfel, precum Nero, Cicero, Marcus Antonius ori Septimius Severus, al cărui Arc îşi înălţă încă privirea spre Zei în Forul Roman, la poalele Colinei Capitoline.

    Dacă nu ar fi jucat feste istoria şi capitala Imperiului nu ar fi fost transferată de către Constantin la Bizanţ, poate că Dealul Palatin şi-ar fi conservat mai bine vestigiile şi nu şi-ar fi redus din importanţă.

    Totuşi, o mică salvare s-a întâlnit atunci când familia Farnese, care a dat Spaniei şi un regent, în persoana ducelui şi cardinalului Alessandro Farnese, s-a stabilit aici cumpărând o parte din deal şi construind un palat magnific cu grădini superbe. Gradinile au fost cunoscute sub denumirea de Grădinile Farnese, prima grădină botanică din Europa, în care eu mă plimbam în voie, coborând spre Forul Roman, aflate chiar pe rămăşiţele palatului Domus Tiberiana, ce fusese extins şi de către Nero şi nu pomenesc întâmplător numele acestui împărat pentru că se spune că aceasta făcea parte ulterior din Domus Aurea, celebra lui reşedinţa ce s-ar fi întins până spre Dealul Esquilin, ocupând şi locul în care acum se afla celebrul Colloseum.

    Aici am văzut şi o expoziţie de statui romane. Ce pot să spun este că trebuie să exploraţi fiecare părticică din aceste locuri, pentru că în permanent sunteţi invitat să vedeţi ceva, nu poţi spune că urmezi o ordine, pur şi simplu vizitezi ce ţi se iveşte în cale. Şi ca să îţi continui drumul trebuie să te întorci înapoi, altfel eşti trimis la alte vestigii importante şi rişti să pierzi cele dintâi.

    Mai degrabă vă recomand să umblaţi pe deal în cerc... Adică să urcaţi, să coborâţi, să reveniţi în acelaşi loc, să continuaţi şi tot aşa până reuşiţi să cuprindeţi tot, iar plimbarea printre pinii ce înfrumuseţează o parte din colină, mai ales într-o zi cu arşiţă, este absolut revigoranta!

    Nici Palatul lui Dominitian nu este de neglijat, care se afla în mijlocul Colinei Palatine şi care cuprindea Domus Flavia, Domus Augustana (Casa Augustului) şi Stadionul Palatin, dar mai sunt şi alte rămăşiţe de construcţii, precum o bazilică, băile lui Septimius Severus, “Aqua Claudia” (apeductul început de Caligula şi continuat de Claudius), precum şi un portal, nu altul decât Portalul Grădinilor Farnese care făceau înainte intrarea dinspre Forul Roman şi care a fost mutat între timp chiar la intrarea ce ne duce spre Colina Palatină, pe unde am intrat noi.

    În apropiere de stadion se afla şi rămăşiţe ale construcţiei “Casa Grifonilor”, veche de 2000 de ani, ce reprezintă figuri mitologice sub forma de bestii înaripate cu corpuri de leonine şi capete de vulturi.

    De pe Colina Palatină, dinspre Palatul lui Dominitian se vede Colloseum-ul şi, în general, de pe deal se vede o panoramă superbă a Romei şi a sit-urilor arheologice apropiate.

    Nu trebuie ratat nici Muzeul Palatin care se afla chiar la intrarea ce ne duce spre Colina Palatină şi pe care noi l-am ratat pentru că ne-am început urcuşul şi nu ne-am mai întors înapoi, coborând spre Forul Roman şi prinzându-ne seara, aproape fiind daţi afară din sit.

    Practic, trebuie să vă “rupeţi” o zi întreagă pentru a vizita Colina Palatină şi Forul Roman şi să ţineţi cont că, în afară de Muzeul Palatin, toate obiectivele prezente aici sunt sub cerul liber. Aşa că, atenţie la soare, ploaie, vânt şi nu în ultimul rând la... stomac, adică să vă aprovizionaţi cu ceva de gustare şi de băut, deşi apa vezi găsi la o fântână şi în Grădinile Farnese.

    Nu pot decât să vă fac invitaţia de a nu neglija aceasta colină, în căutarea altor obiective mai “concrete”, chiar dacă vizita în Roma va fi scurtă, pentru importanţa pe care o are ea în înţelegerea istoriei Romei.

    Mai bine vezi ceva pe îndelete, decât multe şi în fugă, sau, cel mai bine, vezi multe pe îndelete..., de aceea Roma ne cheamă înapoi chiar înainte de a pleca, ne întoarce din drum mereu şi sincer vă spun că m-am reîntors de n ori în acelaşi loc, în momente apropiate sau mai târziu ori am revenit ulterior.

    Roma are o magie aparte, chiar dacă unii o consideră numai “ruine”.

    Roma este o istorie încă prezentă, o întoarcere în timp, pentru că aici timpul a stat în loc, o povestesc zidurile monumentelor, templelor şi palatelor, o şoptesc terasele şi grădinile amestecate printre ele.

    Nu trebuie să deschizi o carte de istorie să înveţi ceva, trebuie numai să vii în Roma şi să devii cu sau fără voia ta un personaj din filele sale... Pentru că istoria Romei e încă vie şi vibrează prin toţi porii de piatră...

    În final, după ce aţi citit şi aţi urmărit inclusiv linkurile, vă rog din suflet să vizionaţi full screen acest filmuleţ youtube, pentru a privi cu ochii de atunci şi o să vă daţi seama cât de insignifiante par mai apoi lucrurile pe care noi le credem măreţe!


    [fb]
    ---
    Trimis de magdalena in 07.12.11 16:20:19
    Validat / Publicat: 07.12.11 17:54:48
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6928 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Incursiune în Roma (III) Colina Palatină - Portalul Grădinilor Farnese
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    magdalenaAUTOR REVIEW
    [07.12.11 16:25:59]
    »

    As dori ilustrarea impresiilor cu acest videoclip http://www.youtube.com/watch? v=ILu0e4kF9kM

    Multumesc!

    TraianS
    [07.12.11 19:21:56]
    »

    Cand am fost in Roma nu am vizitat Dealul Palatin. Am facut-o acum insa. Multumesc

    magdalenaAUTOR REVIEW
    [07.12.11 19:37:29]
    »

    @Traian. S, mă bucur că nu ai făcut-o! Atunci când vei avea ocazia, îţi vei aminti ce ai citit şi măcar voi avea satisfacţia că am putut şi eu, la rândul meu, să-ţi fiu de folos...

    Şi cu riscul de a mă repeta, trebuie să spun că impresiile tale despre Roma mi-au fost de căpătâi şi cum am văzut câţi aşi mai ai în mânecă, te ţin aproape...

    Tocmai în ideea că această colină poate fi vizitată în fugă sau deloc, s-a născut acest review.

    Aici ar trebui, de fapt, începută vizita noastră...

    nickro
    [07.12.11 21:39:36]
    »

    Mulţumiri pt. linkul cu reprezentarea 3D a Romei antice. Palatinul l-am vizitat pe o căldură toridă de iulie. Noroc cu umbrele pinilor mediteraneeni şi cu apa moca, ce se gaseste atat in For, cat si in Palatin. Pe aici vezi si locuri istorice (la propriu), si gradini, si panorame fabuloase. As aminti poate si tunelul (cryptocorticus), ce lega Casa Liviei de palatul lui Tiberius, unde a fost asasinat Caligula, în anul 41.

    fodors.com/community/euro ... nation-site.cfm

    magdalenaAUTOR REVIEW
    [07.12.11 21:56:20]
    »

    @nickro, multumesc pentru completari! Eu sigur voi reveni cu fata cea mare aici si atunci voi studia ceea ce nu am vazut la prima vedere.

    Si multumesc si pentru impresiile cu Roma, si ale tale mi-au fost folositoare, ca si ale @marianei. olaru si ale celorlalti pe care i-am "luat" dupa mine la Roma!

    johnnyredlabel †
    [08.12.11 12:35:20]
    »

    @magdalena: Scuze, din cauza lui Alex_Macedo, de-abia acum am apucat sa vad review-ul! Superba P20

    magdalenaAUTOR REVIEW
    [08.12.11 13:19:24]
    »

    @johnnyredlabel, nu ai de ce să-ţi ceri scuze, cu review-ul lui Alex_Macedo, mi-am dat seama că n-am apucat nici eu multe!! Se pare că avem de-a face cu un bărbat multiplicat! . Ferice de "faraoană"...

    La Roma, să ştii că un restaurant precum "Crăpelnizza di Macedo" e chiar util, preţurile fiind destul de măricele pentru ale noastre buzunare. Noi am mers pe varianta "Crăpelnizza del supermarket", pentru că pe dealurile antice ale Romei, zeii ne-au fericit cu apă, dar lapte şi miere n-a curs şi dacă nu aveai ceva de-ale gurii în rucsac, coliba lui Romulus nu mai prezenta vreun interes!

    webmaster
    [10.07.12 18:32:33]
    »

    Mutat la rubrica "Roma - locuri 'must see'" (nou-creata pe site)

    webmaster26
    [02.03.16 19:54:18]
    »

    Mutat în rubrica "Piața Colosseum-ului - obiective turistice în zonă, ROMA" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    johnnyredlabel, magdalena, nickro, TraianS
    Alte impresii din această RUBRICĂPiața Colosseumului - obiective turistice în zonă:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.67339682579041 sec
    ecranul dvs: 1 x 1