Pestera Valea Cetatii (Fundata)
Acum doua week-end-uri, aflandu-ne in zona Brasov-Cristian-Rasnov am aflat de existenta unei pesteri nu de mult deschise si nici n-am stat pe ganduri si ne-am propus sa o vizitam.
Am ajuns in Rasnov in centru si ghidati de semne, foarte bine amplasate, la vreo 3 km de Rasnov pe drumul ce merge spre Poiana Brasov ne-am si parcat in primul loc special amenajat pentru parcare (pietruit). Imediat dupa primul loc de parcare de la sosea, pe partea stanga se mai afla amenajat inca un loc de parcare de unde porneste si drumul spre pestera. Indicatorul de la intrare nu pomeneste nimic de numele Fundata. Titlul e simplu scris Pestera Valea Cetatii.
De acolo, urmand indicatoarele am pornit pe un drum amenajat ce urca i acesta tot pietruit. La intrarea pe drum se afla o bariera care interzice accesul cu masina, astfel incat nu ai decat sa o iei pe jos. De la inceput esti avertizat ca nu sunt decat 450 m si un timp de mers de aproximativ 8 minute. Distanta scade cu cate 100 m si 2 minute de mers. Drumul, prin padure, nu e chiar usor de parcurs, trebuie sa urci si e putin obositor dar din cand in cand te poti opri ca sa admiri peisajul care e superb si sa respiri aerul curat din padure. Nici pietrele nu te ajuta, mai ales la coborare ca sunt alunecoase, mai ales daca a si plouat inainte, si e bine sa ai incaltari adecvate (tenisi, adidasi) nu sandale sau papuci.
Ajunsi la destinatie (in fata pesterii) am gasit in partea dreapta casa de bilete, o cabana micuta care se integra perfect in peisaj. In asteptare la intrarea in pestera erau cateva persoane. Inauntru nu se intra decat cu un ghid. Am luat biletele (defapt niste monede pe care le introduci intr-un aparat ca sa iti deschida "portile" de fier). Biletul e 10 RON de persoana, 5 RON pentru copii. In grup organizat intrarea e mai ieftina, 8 RON adulti, 4 RON copii. La casa de bilete am intrebat cat dureaza vizita si ni s-a spus 10-15 minute. Am intrebat si daca au magneti de frigider (fac colectie), dar nu aveau decat vederi. Poate in viitor vor avea si asa ceva. Programul de vizitare este intre orele 10-18 in lunile octombrie-martie, 10-19 in lunile aprilie-iunie, 10-20 in lunile iulie-septembrie.
Dupa ce am luat biletele am asteptat sa iasa grupul care era intrat deja cand am ajuns noi. Inauntru ne-a poftit un domn si am fost preluati de o tanara ghida care a asteptat sa intre toata lumea inainte de a incepe "povestirea". Am intrat pe o usa care a fost construita special pentru a pastra nealterata temperatura din pestera. Inainte intrarea in pestera nu se putea face in picioare ci doar pe burta, dar acum a fost special amenajata pentru a putea fi usor vizitata.
Pestera a fost descoperita in anul 1949 si are o lungime de aproximativ 1 km. De la intrare se trece printr-un tunel ingust. Drumul e amenajat, pe jos fiind montat un "covor" metalic. In unele locuri este montata si balustrada. Din tunel se urca pe o scara in Sala Mare. Chiar de la intrarea in Sala Mare se poate observa si iesirea. Astfel ca parcurgerea pesterii reprezinta inconjurul salii. Istoria formarii pesterii si celelalte detalii legate de ce vedem in pestera sunt explicate in detaliu de catre ghid. Ne povesteste de asemenea cum inainte de amenajare pestera era frecventata de tineri care serbau majorate sau dadeau petreceri fiind astfel vandalizata. Dupa ce a fost preluata de firma particulara pestera a fost curatata (s-au transportat 6 camioane de gunoaie ne-a spus) si apoi amenajata modern asa cum o vedem acum. Investitia in amenajare a fost de aproximativ 300.000 de euro. Sistemul de iluminat modern pe baza de leduri a fost ales tocmai pentru a nu afecta temperatura naturala din pestera care se mentine intre 8 si 10 grade Celsius.
In mijlocul salii mari, pentru ca pestera are o acustica foarte buna s-a amenajat un loc pentru sustinut concerte (o mini scena) pe care incap doar cateva scaune unde probabil stau interpretii. Concertele se tin in fiecare sambata si programul este afisat pe site-ul pesterii: click aici. Concertele incep la ora 18.
Pentru a face mai interesanta vizita ghidul ne-a propus stingerea luminilor si pastrarea linistii pentru a simti mediul natural al pesterii. Intr-adevar la stingerea luminilor nu se mai vede absolut nimic si se aud doar picaturi de apa care mai cad de pe stalactite.
Pestera este foarte frumoasa si merita vizitata, desi vizita nu dureaza foarte mult pentru ca deocamdata zona de vizitare e restransa. Exista promisiuni ca in viitor zona de vizitare va fi extinsa.
Pestera, impreuna cu celelalte obiective turistice din zona pot reprezenta un bun mijloc de relaxare intr-un week-end din imprejurimile Rasnovului.
Trimis de cintus in 05.07.11 19:37:18
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cintus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Articolul a fost adnotat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
Mutat la rubrica "Pestera Valea Cetatii (ex. Fundata)" (nou-creata pe site)
- Aug.2023 Explorând Misterul și Splendoarea Peșterii Valea Cetății — scris în 29.11.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Râșnov - peștera „Valea Cetății” — scris în 02.09.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Pestera Valea Cetatii - mica dar frumoasa! — scris în 08.06.17 de ElenaP din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Neașteptat de frumoasă — scris în 31.08.15 de Mircea P din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Peștera Valea Cetății — scris în 15.08.15 de Faannnyyyy din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 La Peştera Valea Cetăţii — scris în 13.08.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 O peșteră frumoasa dar mititica — scris în 18.07.14 de bogdan78 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ