GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am decis să mergem câteva zile pe Transalpina și am căutat o locație în Rânca de unde să fim aproape atât de Horezu cât și de valea Jiului, zone pe care doream să le vizităm.
Am ales Valea Mariei numai pe criteriul stelelor afișate, dorind o locație cu un confort mai ridicat. Când am ajuns în zonă am găsit și alte locații chiar cu 4 stele dar care nu erau deloc promovate pe Internet.
Despre Valea Mariei: pe scurt, stă cel mai bine la cazare. Camerele, dotările, curățenia, etc. au fost impecabile. Un lucru pozitiv este amplasarea camerelor, toate au o priveliște impresionantă spre munte. De asemenea, camerele au balcoane generoase dotate cu tot ce trebuie ca să poți savura priveliștea în cele mai bune condiții. Dând la o parte cîteva reguli de înteles în contextul turismului românesc dar care nu au ce cauta într-o locație cu stelele pe care le pretinde (să nu bei sau să mănânci în cameră - adică să nu stai în șezlong pe balcon savurând o bere sau o cafea, copilul tău care vrea un măr să-și pună pofta-n cui, etc., să nu arunci hârtia igienică în toaletă, etc. etc.) pot concluziona că am avut parte de o cazare excelentă.
De asemenea, la plusuri aș adăuga disponibilitatea și amabilitatea gazdelor. Dincolo de câteva stângăcii, pot spune că toată lumea a fost mult mai amabilă decât media din branșă, în România.
Minusurile:
- exteriorul și împrejurimile locației arată oribil. Sunt tot felul de șantiere (unele care țin chiar de locație) și care funcționează românește: zgomot, mizerie, dezordine;
- dotările sunt foarte slabe. Cel mai îngrozitor a fost faptul că restaurantul nu are terasă! În vârful muntelui, când ai împrejur numai peisaje de basm, asta e o crimă! Eram nevoiți să stăm în restaurant, unde se adunau muște și o căldură oribilă, în loc să stăm afară. Există și un loc de joacă pentru copii dar unele din aparate erau chiar periculoase: un tobogan ce avea o scară fără balustradă, două tobogane mari EXTREM DE PERICULOASE pentru că pornesc de la înălțime și undeva pe la jumătate, pe suprafață de alunecare au apărut crăpături mari în care copiii se pot răni grav, o trambulină cu plasa de protecție deteriorată și cu materialul de protecție a arcurilor sfâșiat, etc. Mai era și o funie întinsă peste gunoaiele de la șantier si pe care, contra sumei de 5 RON puteai aluneca la vale atârnat de ea și un cetățean amabil și foarte puternic te trăgea înapoi la locul de plecare;
- restaurantul e foarte slab! (De altfel am cautat în zonă și alternative, dar nu am găsit). La restaurante mă pricep! De ce zic că e slab? Cade în eroarea multor restaurante din România și anume aceea de a încerca să pară altceva decât sunt. În esență, dacă mergi într-o locație în vârful muntelui, înconjurat de mii turme de oi, te aștepti să mănânci în blide țărănești, o mâncare bună, simplă, sănătoasă, în esența ei țărănească! Asta pentru știm că personalul e departe de calificările necesare unui așezământ de turism cu pretenții (nu din vina lor, doar că nu au unde să le capete). De aceea aș fi apreciat enorm această onestitate! Căutam mâncare simplă, gătită de țărănci, țărănește. Am găsit mâncare în mare provenită de la supermarket și a fost gătită de țărănci, dar din păcate au abordat lucruri care le depășesc. Brânză de oi de la stâna de alături (am găsit pe stradă în Rânca un cetățean ce vindea o brânză de vis), urdă, caș, telemea de vacă, legume din grădină, etc. Știu că e comod să te duci la magazin să cumperi totul și să le aduci acolo, dar asta alungă mâncăii ca mine. Și în România suntem mulți!
Ca o concluzie Apreciez strădania proprietarilor. Dar, oameni buni, lucrurile cele mai importante sunt în altă parte. Românul, publicul dvs țintă, trebuie să fie sigur că îi este copilul în siguranță, vrea să doarmă bine, să mănânce bine și să bea bine.
Aș vrea să știți că în cele mai bune două locații de turism rural la care am fost eu în România, nu exista televizor în cameră. Deci vindeți televizoarele și faceți o terasă ca lumea!
Trimis de arianmares in 11.08.12 14:22:03
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (arianmares); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.27757800 N, 23.68802000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pentru ca nu ai pus poze, te-am "taxat" cu jumatate din punctaj. Dar reviewul mi s-a parut foarte bun si sint de aceeasi parere cu tine, ca daca ajungi in zona aia ai vrea sa maninci mincare taraneasca.
Vacante frumoase!
Am citit review-ul dumneavoastra si pot spune ca, partial, sunt de acord cu ce scrieti - mai ales in partile pozitive. Personal, am fost la Valea Mariei de trei ori: o data in mai 2011, o data de Craciun si o data acum o luna. N-am scris un review pentru ca mi s-a parut ca nu am nimic de spus in plus fata de ceea ce s-a spus deja - si cred ca pensiunea asta a fost intoarsa si pe fata, si pe dos si tocata in zeci de bucatele (si bune, si rele).
Unde nu sunt de acord cu dumneavoastra:
- Initial, si eu am fost neplacut impresionata de ideea cu regulile afisate atat de ostentativ. Asta era inainte de prima vizita acolo, la primul contact cu site-ul pensiunii. Si cred ca tuturor ni se intampla asta, pentru ca avem tendinta sa luam lucrurile personal. Dar daca ne gandim totusi de unde ar putea porni atitudinea proprietarului, cred ca e usor de inteles rostul acelor reguli. Ce-i drept, dl. Maria ar mai putea lucra putin la ton. La partea cu marul cred ca exagerati putin - nu cred ca se pune problema fructelor, mai ales pentru copii, si nici a unei beri sau a unei cafele. Cel putin, eu n-am interpretat regulile atat de rigid. Daca am gresit, imi asum greseala si astept sa fiu "urecheata" de proprietar in caz ca intra sa-si spuna parerea. Cat despre hartia aruncata in toaleta, as zice ca prefer sa se spuna treaba asta clar, indiferent de obiceiurile de acasa ale fiecaruia, decat sa ma trezesc ca - din cauza mea sau a altuia - refuleaza toaleta. Intr-o zona de munte, oricare ar fi ea, canalizarea nu e ca in mijlocul orasului.
- La partea cu restaurantul, cred ca faceti o mare greseala. Recunosc, eu nu sunt umblata prin restaurante. Dar, sa-mi fie cu iertare, parca n-as compara Ranca (, ) cu o zona oarecare de munte. Judecand si dupa preturile destul de piperate ale zonei, si dupa constructiile de acolo, as zice ca targetul statiunii este turistul intre 25-50 de ani, cu venituri medii spre superioare. Ori nu stiu daca genul asta de turist cauta neaparat aici mancarea taraneasca autentica si cu atat mai putin genul de turism rural la care faceti referire. Iar televizorul, credeti-ma, sta foarte bine la locul lui, mai ales pentru zilele friguroase de iarna, cand, oricat ai vrea, nu poti sta non-stop afara. Si iarna la Ranca dureaza mult...
- Pe doamna Ani (bucatareasa) cred ca o incadrati gresit la categoria "taranca" (stati linistit, am inteles ca nu folositi termenul cu un sens peiorativ si nici eu nu-l folosesc astfel). Personal, nu prea cunosc taranci care sa gateasca atat de curat, de variat si de gustos si, in acelasi timp, mancaruri destul de "usoare". Intr-adevar, personalul este departe de calificarile unui hotel/restaurant de lux, dar important este ca-si da silinta si face tot posibilul sa multumeasca pe toata lumea. Pot spune ca, desi am avut nemultumirile mele uneori, problemele s-au rezolvat de fiecare data, in cel mai scurt timp. Este adevarat ca si eu sunt o fire destul de calma si nu am atitudinea aceea de client caruia i se cuvine totul. Revenind la partea cu bucataria, chiar va provoc ca la o viitoare vizita sa cautati in Ranca un loc unde se mananca la fel de mult, bine si la acelasi raport cantitate/calitate/pret ca la Valea Mariei. Mai citeam intr-un review, la un moment dat, despre nemultumirea cuiva cum ca bucataria n-ar fi suficient aprovizionata. Asa este. Si asta va spun dupa experienta din mai 2011 (luna mai fiind o perioada "moarta" si pentru Ranca, si pentru pensiunea in sine), cand eu cu sotul am fost singurii ocupanti ai pensiunii timp de aproape o saptamana. DAR ma intreb daca persoana respectiva s-a gandit macar o clipa cata risipa inutila presupune aprovizionarea cu de toate a unui restaurant din creierul muntilor, intr-o perioada moarta, in eventualitatea ca, poate la un moment dat, se va rataci vreun turist mai mofturos prin zona. GRESEALA restaurantului (pentru ca exista) este ca nu spune clar, de la bun inceput, ce exista in meniu si ce nu, evitand astfel niste situatii stanjenitoare de ambele parti. In ceea ce ne priveste pe noi, in acea saptamana am mers pe mana doamnei Ani si nu am fost dezamagiti. Am avut zi de zi alt meniu, incepand de la painea de pe masa si pana la prajitura de la desert.
- Vorbiti despre aprovizionarea de la supermarket... Nu stiu, nu va contrazic, desi ma cam indoiesc ca ar fi multe produse de supermarket. Pe de alta parte, o aprovizionare EXCLUSIVA de la taranii din zona? Hm... Dupa cum ii cunosc eu pe taranii din Romania, cred ca preturile pentru masa de la Valea Mariei ar creste considerabil. Si parca n-ar fi bine nici asa...
Acum, unde SUNT de acord cu dumneavoastra (in afara de partea cu conditiile de cazare, absolut ireprosabile):
- Pensiunea are clar nevoie de o terasa. Dar, asa cum am vazut ca se intampla pe acolo, nu este exclus ca ea sa fie in plan si s-o gasiti la urmatoarea vizita. Desi, din cate imi aduc aminte, cineva spunea de existenta unei terase la un moment dat. Sper sa nu ma insel.
- Santierele nici mie nu-mi plac, dar nici nu cred ca scapam de ele prea curand. Partea cea mai proasta este ca fugim de zgomotul si praful din oras, ca sa dam de zgomotul si praful de constructii. Nici santierele pensiunii nu sunt prea placute - la vedere, mai ales, dar ne mai consolam cu ideea ca vom beneficia de pe urma lor la un moment dat.
- Spatiile de joaca noua nu ne-au fost de folos pentru ca nu avem copii, dar, judecand strict dupa aspect, cred ca decizia de a le schimba sau, in lipsa de fonduri, macar de a le inlatura, pentru a nu aparea accidente nedorite cred ca ar fi binevenita.
Una peste alta, chiar daca nu iese din tiparele generale ale categoriei, eu as zice ca Valea Mariei iese clar din tiparele zonei. Macar prin faptul ca proprietarii (din ce am vazut la pensiune - nu ii cunosc personal, desi i-am vazut de Craciun) nu sunt genul de oameni care cauta sa scoata profit maxim cu investitii minime.
Multumim pt impresii, sunt foarte utile. Intr-adevar nici mie nu mi se pare ok acea regula impusa cu alimente si bauturi in camere. Ok, nu sunt de acord sa aduci mancaruri gatite si sa manaci din caesrola in camera sau alte alimente care ar putea pata sau lasa anumite mirosuri in incapere.
Dar hai sa fim seriosi, daca vreau o sticla cu apa sau cu suc sau o bere cum spui tu, doar nu o sa cumpar mereu de la restaurant o sticla de apa, o punga de alune sau de pufuleti.
Cu gratarul iarasi e discutabil. Noi am fost mereu la pensiuni care aveau si restaurant dar si gratar pe care puteai sa-l folosesti dk erai cazat in pensiune. O masa pe zi oricum o luam la restaurant, mai faceam si gratar si toata lumea era multumita. Dar totusi sa iei toate cele trei mese pe zi doar la restaurant poate ajunge destul de mult. Asa ca eu nu consider ca daca o unitate de cazare are restaurant turistul tb sa fie obligat sa ia toate mesele doar acolo., insa e doar o opinie personala. Multumim si concedii placute in continuare.
@Paty: Va multumesc pentru review.
Citeva precizari:
- am spus ca regulile sunt justificabile in contextul modului in care se face turism in Romania (si ma refer aici mai mult la oaspeti decit la gazde, am citit aici review-uri horror despre pensiuni devastate de tot felul de descreierati). Totusi nu sunt justificate in sensul imaginii pe care locatia vrea sa o promoveze. Se presupune ca se adreseaza unor clienti care nu fac sarmale in camera. Si aveti multa dreptate, tonul face muzica.
- despre restaurant, poate nu are sens sa intru in detalii. Credeti-ma, chiar stiu. Vin dintr-una din regiunile gurmande ale Romaniei (Bucovina), sunt bucatar cu acte, gurmand, am scris cronici despre restaurante si am fost in sute! Imi place asta!
Nu am mincat acolo timp de trei zile ceva care sa mi se para memorabil! Lucrurile prin care voiau sa ne aduca 'spiritul locurilor', de exemplu siropurile acelea de brad sau mai stiu e care erau prost facute si fusesera pastrate in conditii improprii! Nu se pune unt in lapte ca sa para autentic! Toata copilaria mi-am petrecut-o printre vaci si intr-o laptarie: nu exista niciunde un lapte cu grasimea aceea galbena ca acolo!
Memorabil ar fi fost, de exemplu, macar o brinza cu smantana ca lumea.
Imi bat capul cu aceste ecouri tocmai pentru ca am vazut ca oamenii acolo se straduiesc, sunt deschisi si amabili si vor sa faca treaba!
Locului acela i s-ar fi potrivit o abordare mai 'taraneasca', dupa cum spuneam: mai putine termopane si inox-uri, vesela mai putin 'corporate', decoratiunile mai calde.
Nu vreau sa se supere nimeni si nu prea scriu cronici pe acest site desi merg in multe locuri. Dar situatia de acolo e atit de tipica si totusi oamenii sunt deschisi si dornici sa faca treaba buna. Si turismul se invata in scoli, scoli care lipsesc in Romania.
Daca urmariti site-ul, voi scrie doua ecouri pentru cele 2 locatii despre care spuneam ca m-au impresionat in Romania: Casa cu zorele [Criţ, jud. BV].
Dupa cum ati vazut, am recomandat totusi locatia.
Va multumesc mult, inca o data.
@arianmares:
Bun, deci:
- Nu aveti pentru ce sa-mi multumiti, pur si simplu mi-am exprimat o parere.
- Va simt putin defensiv in interventia anterioara si nu inteleg de ce. Dupa cum am spus, nu ii cunosc personal pe proprietari si nu am nici un interes sa le fac reclama. Dar nu pot sa nu apreciez eforturile unor oameni care ilustreaza perfect zicala “Omul sfinteste locul”.
- Ca veni vorba, am observat ca ati recomandat pensiunea, DUPA ce mi-ati atras atentia. Si eu va votasem, INAINTE E-adevarat, doar cu jumatate din punctaj, pentru parerile cu care am fost de acord, dar v-am votat mai ales pentru echilibrul opiniei.
- O intrebare: ce altceva in afara de reguli credeti ca ii impiedica pe acei “descreierati” sa vina si aici? Stim sigur ca nu pretul. In schimb, sunt convinsa ca acele reguli i-au gonit pe multi dintre cei care au o mentalitate de genul: “Cum adica, imi spune asta ce sa fac pe banii mei? ” Din pacate, cred ca i-au gonit si pe unii oameni cu bun simt, care se puteau adapta din mers la acele reguli, dar care au fost mai sensibili la tonul folosit. Si aici iar ajungem la un punct asupra caruia am cazut de acord.
- Cu mancarea, ma dau batuta! E clar ca ma depasiti cu mult la cunostintele si experienta in materie (si NU este o ironie – simt nevoia sa precizez, pentru ca de multe ori comunicarea asta virtuala lasa loc de interpretari nedorite). Va inteleg argumentele, dar raman la parerea mea in legatura cu segmentul caruia i se adreseaza statiunea. Cat despre bucataria de la Valea Mariei, din perspectiva cuiva care nu cauta ineditul, ci in primul rand calitatea si un pret accesibil, va spun ca o sa continui sa mananc acolo cu aceeasi placere. Dar, din nou, am inteles argumentele dumneavoastra si va respect opinia.
- Urmaresc site-ul in masura in care mi-o permite timpul. Nu prea reusesc sa mai scriu review-uri, desi mai am cateva locuri despre care sa povestesc. Weekend-ul acesta am fost putin mai libera decat de obicei si, ca sa-mi mai domolesc putin si dorul de concediul din septembrie, am stat mai mult pe AFA. Asa s-a intamplat ca ne-am ciocnit de doua ori intr-o zi Inca o data, felicitari pentru review-ul celalalt si pentru oamenii minunati pe care i-ati descoperit! O sugestie, daca imi permiteti: cand mai gasiti astfel de locuri deosebite, puneti si niste poze. Sunt convinsa ca am avea ce vedea!
Numai bine!
@Paty: V-am mulţumit pentru interes şi pentru că v-aţi deranjat să-mi scrieţi.
Nu am inteles ce vreţi să spuneţi legat de momentul în care am recomandat pensiunea, am recomandat-o chiar cînd am scris review-ul, poate e o neînţelegere la mijloc.
Eu nu scriu decât foate rar aici. Am mai scris anul trecut despre o locaţie din Turcia în care am fost şi despre care găsisem aici 30 de opinii favorabile şi doar una negativă. Ei, eu am fost de acord 100% cu acea opinie.
Anul ăsta am scris doar despre Valea Mariei (pentru că am apreciat dorinţa oamenilor de acolo să reuşească) şi am vrut să scriu despre cele două locaţii pe care le-am apreciat tocmai pentru că sunt convins că şansa turismului la noi stă în întoarcerea la civilizaţia ţărănească autentică şi nu în imitaţii penibile. Noi avem extrem de puţini profesionişti în turism capabili de management serios în domeniu. Am avut dar acum nu mai avem. Dar avem o ţară cu o civilizaţie şi o tradiţie autentice, avem resurse şi avem oameni harnici şi cu bun simţ. Lucrurile simple şi oneste sunt cele care pot duce la succes.
Vreau să mai scriu şi despre celălalt loc, poate tot azi şi în general vreau să scriu aici cît mai mult. Eu călătoresc foarte mult şi cred că am adunat o experienţă care merită împărtăşită.
Legat de poze, sincer, am două probleme: una că mi-e cam ruşine să scot aparatul de fotografiat şi să pozez ciolanul pe care îl mănânc iar a doua este aceea că nu mi se pare ok să pozez casa, pensiunea, restaurantul omului şi să pun pozele aici fără să îi cer voie. Desigur că pozele ajută mult, voi încerca să rezolv cumva aceste probleme.
Mă bucur mult că m-aţi "urmărit", sper să o faceţi în continuare.
Mulţumesc.
Acceptabil
"Am fost acolo" in iulie 2011 dupa un lung drum de circa 700 km... ce am gasit acolo a fost in mare OK...
Spatiul de servit masa foarte inghesuit, mancarea buna, cazarea acceptabila. Asupra spatiilor de joaca pt copii nu ma pot pronunta intrucat nu am fost cu al meu copil...
Imi doresc sa revin in iarna pentru partia de ski.
@arianmares: Imi cer mii de scuze, va ramasesem datoare cu un raspuns. La momentul discutiei nu am mai avut timp, iar ulterior am uitat cu desavarsire.
Cum spuneam, comunicarea asta virtuala lasa loc de multe interpretari si neintelegeri, din pacate. Imi pare rau ca nu m-am facut inteleasa: in contextul in care, asa cum spuneam, v-am simtit putin defensiv in interventia dumneavoastra, voiam sa va spun ca v-am votat IN CIUDA FAPTULUI CA am perceput review-ul dumneavoastra drept negativ, abia ulterior remarcand ca ati recomandat, totusi, pensiunea. Sper ca acum m-am facut mai bine inteleasa.
Legat de problema cu pozele - sincer, si eu am avut la inceput aceleasi retineri. In mare parte (cu exceptia fotografierii "ciolanului" de care spuneti - aici va inteleg perfect, pentru ca si eu am o mare jena atunci cand vine vorba sa-mi pozez farfuria cu mancare), am reusit sa le depasesc, din urmatoarele considerente: daca locul respectiv merita laudat, oamenii trebuie sa afle despre el, iar niste poze "de la fata locului" nu pot face nici un rau, dimpotriva, sunt si mai convingatoare. In acest caz, omul nu cred ca are de ce sa se supere. Bineinteles, exista si reversul medaliei: daca locul respectiv trebuie criticat, pai eu zic ca e si mai bine criticat cu dovezi. Si intr-un caz, si in altul, eu cred ca pozele sunt de folos si nimeni nu are de ce sa ne condamne: la urma urmei, nu fotografiem spatiul personal al omului respectiv, ci un loc pe care proprietarul a ales de bunavoie sa-l puna la dispozitia publicului si prin aceasta, cred eu, si-a asumat si riscul de a fi laudat, criticat, comentat, fotografiat etc.
In masura in care voi reusi sa fiu pe faza cand postati, promit sa citesc si in continuare review-urile dumneavoastra, pentru ca imi place cum scrieti, sunteti obiectiv si se vede ca vorbiti in cunostinta de cauza.
Nota pentru webmasterCu riscul de a primi o reactie de genul: "Acum mai vine si asta cu idei! " In conditiile in care zi de zi sunt postate pe site review-uri de doua randuri, pe care iti ia mai mult sa le deschizi decat sa le citesti, cred ca optiunea de abonare la "userii urmariti" ar fi extrem de utila.
Stiu ca echipa de moderare munceste enorm, vad asta zi de zi si apreciez eforturile de a face fata potopului de informatii. Dar sper totusi sa nu-mi fie luata in nume de rau aceasta sugestie.
@Paty:
”In conditiile in care zi de zi sunt postate pe site review-uri de doua randuri, pe care iti ia mai mult sa le deschizi decat sa le citesti, cred ca optiunea de abonare la "userii urmariti" ar fi extrem de utila.
Optiunea respectiva - 'Urmareste acest user' - este in lucru. Cam prea de multisoooor, e adevarat. Cat de curand gasesc timpul necesar o voi finaliza si activa / anunta pe site.
@Admin: Multumesc frumos pentru raspuns.
Am vazut ca este in lucru, am remarcat optiunea respectiva la sectiunea "contul meu" si am testat-o de cateva ori.
In cazul acesta, astept vestile bune.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Vacanta la munte — scris în 10.09.23 de Adana din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Apr.2021 16 aprilie: 50 cm, zăpada rezistă la Rânca! — scris în 20.04.21 de Kavarnap din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2021 Vacanta cu peripetii — scris în 04.08.21 de ux121559 din MOGOşOAIA [IF] - RECOMANDĂ
- Oct.2020 După 10 ani la Valea Măriei — scris în 24.10.20 de pepsi70ro din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Paragina — scris în 09.08.20 de hutanu din IAşI - nu recomandă
- Apr.2019 O vacanță peste așteptările noastre — scris în 04.05.19 de crisbasanu din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Feb.2017 O dezamagire profunda — scris în 14.02.17 de georgetoader din BUCURESTI - nu recomandă