EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Viteazul care a cutreierat Țara Maramureșului, Grigore Pintea pe numele său, a fost un om școlit, din familie nobiliară. El a haiducit vreme de zece ani, și-a format o ceată cu care a luptat împotriva nedreptăților sociale. Adevăr sau legendă, cert e că „dărnicia” contopită cu faptele sale deseori sângeroase au făcut din el un personaj controversat, eu am ales pensiunea-păstrăvărie Pintea Haiducul pentru câteva zile de leneveală în Maramureș, nu musai pentru nume ci pentru că mi-a plăcut ce-am văzut pe net.
Rezervarea am făcut-o pe repede-nainte, de pe telefon, aveam câteva criterii clare și Pintea le întrunea pe toate: satul Mara, o cameră dublă cu baie proprie, obligatoriu să aibă balcon și restaurant dar și un pic de decor maramureșean, nu prea mă interesa prețul, dădeam oricât pentru că am vrut ceva drăguț, neaglomerat, distanțat. De parcare nu-mi făceam griji, proprietățile din zonă au teren suficient de mare pentru a asigura o parcare pentru turiști.
Sunt doar câteva variante de cazare în Mara, la Păstrăvăria Alex nu avea cameră cu balcon si era cam aglomerat iar la celelalte două pensiuni din sat nu-mi plăcea nimic, era totul banal.
Pensiunea Pintea Haiducul se află pe DN 18, între Baia Sprie și Sighetu Marmației, în satul Mara, comuna Desești, la marginea șoselei, la nr 336.
despre SERVICII
Pentru lunile de vară sau de sărbători, e posibil să nu puteți face rezervare pe Booking, pensiunea face rezervări fără „complici” , puteți să-i contactați personal.
Proprietarii sunt doi tineri simpatici, viitori părinți. Ei sunt iubitori de animale, puteți merge acolo și cu animalele de companie pentru că sunt acceptate.
Pensiunea dispune de 10 camere, toate au balcon și baie proprie, curtea e mare, parcarea gratuită, există loc de joacă pentru pitici dar și grătar pentru tătici. Wi-fi funcționează binișor, Telekom nu ne asigura acolo un semnal ok și astfel eram nevoiți să ne conectăm la rețeaua lor.
Barul era foarte bine aprovizionat, restaurantul oferea multe preparate, care mai de care mai sonore, terasele pensiunii sunt generoase și frumos decorate, împrăștiate peste tot in curte, chiar și peste podețul ridicat peste păstrăvărie.
Tot ca capitolul Servicii am să menționez că începând cu ora 8:30 restaurantul se deschide, puteți să mâncați acolo MD dar și toate celelalte mese. Eu am rezervat doar cazare din cauză că am avut rezervare nerambursabilă, mi-au fost luați banii instant de pe card, astfel încât l-am lăsat pe domnul soț să achite și el... restul distracției.
Prețurile sunt tare simpatice, pentru fiecare dintre cele trei mese trebuia să comandăm din meniu, preparatele au fost un deliciu.
Citisem pe saitul de rezervări că se pot închiria biciclete, eu n-am avut nevoie de ele, se poate pescui în balta lor dar n-am idee in ce condiții se poate face asta, dacă ar fi adevărat.
Curățenia în camere se face doar la cerere și doar în prezența turiștilor, includ aici ridicarea gunoiului, schimbarea prosoapelor și a lenjeriei, dezinfectarea spațiului. N-am idee dacă această regulă e valabilă doar în pandemie dar oamenii sunt deschiși la minte, puteți solicita aceste servicii în caz că aveți nevoie de ceva. Noi n-am avut nevoie, n-am mâncat în cameră, n-am făcut deranj și n-am nevoie de schimbarea lenjeriei, acasă o schimb la 7 zile, nu sunt exagerată și nici nu dețin animale care să-mi încalece așternutul.
despre CAMERE & COND. CAZARE
Din șoseaua națională am virat la dreapta, am trecut pe sub poarta maramureșeană și-am parcat lângă pensiune, în curtea acesteia. Peste tot domnea liniștea, în curtea verde erau parcate o sanie și-o trăsură, eu am mers la recepția mititică încropită la parterul pensiunii în incinta barului.
Numeroase decorațiuni colorau atmosfera, flori, ștergare și farfurioare, costume tradiționale Maramureșului, totul era vesel, nu știam ce să admir mai întâi.
Am fost condusă la etaj, scara e din lemn și prea îngustă pentru soțul meu care a cărat bagajul, puteam să-mi aleg o cameră cu vedere la șosea ori una cu vedere la pădure, adică spre parcare/locul de zbenguială.
Eram nehotărâtă, ambele erau frumușele, am ales spatele pensiunii pentru că era mai... verde. Sincer, n-am avut criteriu de alegere, gălăgie nu era nici la șosea și nici prunci care să țipe în poieniță n-am avut, mai era doar o cameră ocupată in pensiune. O să pun poze și din camera cu vedere la șosea, pentru a vă face o idee.
Camera mea a fost foarte frumoasă, era curată, mirosea bine, era potrivită ca mărime, nu ne-am împiedicat unul de altul în puținul timp petrecut acolo. A avut loc și valiza, nu ne-a incomodat lipsa unui suport pentru ea. N-am avut niciun holișor, se intra direct în încăpere, ușa avea cheie, nu cartelă.
Ca dotări, am beneficiat de un pat dublu acoperit cu o lenjerie albă frumos mirositoare, foarte confortabil patul, pernuțele cam mici pentru domn, noptierele aveau și veioze, lângă șifonierul cu oglindă era și-un frigi micuț, două pahare erau puse pe o tăviță, totul era funcțional, inclusiv televizorul de pe comodă. A. C. nu l-am utilizat, n-am avut nevoie.
Geamul avea perdea și draperie, camera avea și calorifer, balconul era foarte lung, era mobilat cu fotolii și măsuță, a fost locul nostru preferat din această pensiune, era adorabil cu toate că nu oferea intimitate. Ce mult înseamnă un balcon!!!
Tradiționalul e îmbinat foarte bine cu modernul la acestă pensiune, baia era lungă, spațioasă, totul sclipea de curățenie. E drept că Pintea are doar 6 anișori dar totul era de calitate și bine întreținut. Cabina de duș era mare, scurgerea a funcționat perfect, nu aveam policioară dar aveam dulăpior în care am găsit h ig., un sac de gunoi (nou), pe chiuvetă erau săpunele și căști pentru cârlionți. Pentru aerisire am avut un geam care avea ieșire în balconul nostru. Nu am avut uscător de păr.
Singurul obiect care nu mi-a plăcut din cameră era covorașul, se potrivea ca nuca-n perete. Dar am uitat să le comunic tinerilor acest amănunt mai puțin important, cred că găseau ei un preș pe care să-l arunce pe gresie.
Pentru cină/prânz plăteam până într-o sută de lei, pentru MD plăteam în jur de 40 lei. Se putea achita și cu cardul.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Restaurantul drăguț, frumos decorat, capacitate de vreo 70 locuri, terase erau 3, mesele distanțate și dezinfectate, preparatele foarte gustoase, porții îndestulătoare, prețuri prietenoase.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Cadrul natural era parcă desprins dintr-o poveste, liniște, armonie și culoare, asta am descoperit acolo.
Într-un decor verde am admirat și păstrăvăria dar și păstrăvii care se zbenguiau sub salciile mustăcioase.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Pintea dispunde de suficient spațiu pentru relaxare, distanțare sau distracție, depinde de vremuri.
Terasa din față are suficiente mese, podețul la fel, în spatele pensiunii e un alt spațiu amenajat pentru a mânca sau a savura o cafeluță, plimbându-mă pe aleile din curte am ajuns la o altă terasă, acoperită și împopoțonată frumos, mult mai spațioasă, dincolo de aceasta era o mini grădină cu plante sălbatice. Pintea dispune de un sistem de management a apelor reziduale folosind filtre biologice cu pat de stuf, n-am mai întâlnit așa ceva până acum. Din acest motiv era sălbatică acea grădină din spate, dar cu toate astea era foarte frumos amenajată, oferea intimitate maximă. Ne-a explicat un nene angajat la pensiune cum funcționează sistemul, găsiți pe net info, e foarte simplu, am să atașez și-o poză cu panoul care mi-a captat atenția, nu acesta e subiectul acestui articol cu toate că e vorba despre protejarea mediului.
La Pintea n-am întâlnit reguli ca la Floarea de Colț - vezi impresii, cred că cei doritori pot mânca și din traistă, cât timp e pus la dispozițe un grătar în curte și frigiderul mititel din cameră nu cred să fie vreo problemă în acest sens. E bine să întrebați dacă vă interesează acest aspect.
La mică distanță de pensiune, după podul peste râul Mara, este o benzinărie cu un micuț magazin în incintă, ceva de ronțăit și ceva de băut găsiți și acolo în caz că aveți nevoie.
Trimis de krisstinna in 26.10.20 09:12:17
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.76178980 N, 23.84071660 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@krisstinna: hip-hip ura,
un SB din partea mea
Waw, mi-a plăcut tare pensiunea aceasta, este de luat în calcul , am o întrebare referitor la MD, 40lei/persoană sau 20lei/persoana?
În rest locul este superb, un loc idilic, decorurile din fiecare colțișor, jilțurile din P18 minunate, iar P53 chiar nu m-aș fi gândit ca un cufăr vechi să se transforme în ghiveci
În P74 tu ești la geam? ; *
Votat cu drag pupicei mulți
Foarte drăguță pensiunea, mi-a plăcut tare mult!
Am văzut multe obiecte tradiționale, multe lucruri țesute și lucrate manual, absolut superbe!
Cu drag cred că se poate petrece un timp acolo, mi se pare reprezentativ pentru zonă.
Iar dacă și voi ați fost mulțumiți atunci este bine.
Foarte frumos, felicitări pentru alegere!
@krisstinna: Intradevar o alegere inspirata si a fost bine ca am asteptat sa citesc articolul si sa vad pozele mai normal, pe laptop.
Ce pot spune, peisaje de vis, doi oameni gospodari, sper sa nu le piara entuziasmul si sa isi dezvolte afacerea.
Sa va fie de bine sederea acolo, felicitari, votat cu mare drag.
@diana2015: Mulțumesc, pisicuța mea
Îți dau cuvântul meu că din prima secundă de când am pășit la Pintea, gândul meu a fost la tine
Gazda, o tipă tânăra, are pisici, e înnebunită după ele, nu au voie in pensiune și nici in restaurant, motanul mai fuge prin receptie și-l dau fetele afara.
Un biet cățel amărât și schilod a venit de nicaieri și s-a proțăpit la Pintea, primește hrană și bea apă dintr-o fântâna arteziană de acolo, îl bate pisica și el nu “zice” nimic
Recepționera e și ea tânăra, are vreo 7 pisici, tocmai ce fusese la Sighet la doctor cu una dintre ele, o costase 250 lei “distracția” asta
Un copilaș stătea cu tatăl lângă bazinul cu păstrăvi, a pescuit peștii care urma sa-i mănânce familia la cină, mă gândeam la Gabi
Da, decorul este deosebit, lemnul oferea caldura de care aveam nevoie, iile, ștergarele, păpușile, cergile din restaurant erau superbe, așa cum am zis: nu știam la ce sa mă uit mai întâi, a fost exact ceea ce am căutat in Maramureș din punct de vedere decorativ.
Jilțurile alea erau frumușele, cred că erau din set cu Pintea de la intrarea in receptie
In poza aia nu e nimeni, mărește-o și vei vedea ca e doar un lemn de la balustrada balconului. Poza e făcută de mine, nu era nimeni in cameră, acolo chiar era camera noastră
MD îl comandam separat, plăteam pentru amândoi suma aia, la fel și la prânz/cina.
Nu am pus poze cu mâncarea pentru că, in premiera pentru mine, am sa scriu și despre restaurantul Pintea, o sa vezi acolo meniul cu prețuri.
Toată lumea se îngrămădeste la Alex unde prețurile sunt mari și e aglomerație, pe haiduc nu-l laudă nimeni
Un alt motiv ar fi acela că prin satele alea nu ai multe variante de restaurante, nu toate pensiunile primesc in restaurant și turiști care nu-s cazați acolo.
Ne-am confruntat cu un refuz din partea multor pensiuni la care oprisem să mâncăm intr-o zi la prânz.
@maryka: Eii, pe Pintea îl ochisem de mult, aveam de gând sa stau mai mult in zonă dar a intervenit ceva și am scurtat vacanța. Mă tot frământam din cauza prețului mic, nu înțelegeam ce bube are, de ce se ingramadeste lumea la Alex.
Am zis sa risc, avea tot ceea ce-mi doream, am nimerit bine, e drept ca era final de septembrie, in mijloc de săptămâna. Știi, de multe ori contează foarte mult și perioada, e important sa ținem cont de ea in descrierea unui loc, fie el de cazare, restaurant sau obiectiv turistic.
Mulțumesc de vizită, recomand cu drag locul, e aproape de Sighet și de celelalte sate maramureșene de interes turistic.
Te imbratisez cu drag
@mishu: Sunt tineri proprietarii, nu cred să se culce pe-o ureche, sunt muncitori, el se ocupa cu aprovizionarea și ea e peste tot prezenta, am văzut-o și in bucatarie. Le mergea excelent până in pandemie, inclusiv cu restaurantul, prețurile sunt la jumătate față de păstrăvăria vecină.
S-au încadrat și in programul de filtrare al apei menajere, sunt doar două asemenea pensiuni in toată zona, au îndeplinit condițiile cerute.
Mulțumesc de vizită, o noapte bună îți doresc!
Su-per-ba! Sunt muta de uimire, nu cumva ai gresit si te cazat intr-un muzeu? Bravo lor ca desi tineri au stiut sa pastreze elementele traditionale ale zonei. Pozele, demne de un detectiv, se vede ca te-ai strecurat in toate cotloanele si ungherele casei si curtii sa nu lasi nimic nedescoperit in stilul caracteristic. Felicitari pentru articol si alegere, te pup si la mai multe locatii deosebite!
@michaela_1961:
Să știi ca am stat in cumpănă dacă să rezerv sau nu, din cauza prețului care era mult prea mic in comparație cu cealaltă păstrăvărie din capul satului.
Cu toate că ambele aveau note excelente, doar Pintea îndeplinea toate cerintele mele insa era prea ieftin
Și totuși, rezervarea nerambursabilă m-a făcut să rezerv, m-am gândit că de-aia îl ocolește lumea, dincolo putea sa fie foarte aglomerat și așa a și fost. Am avut noroc, eu așa zic
Chiar că m-am plimbat peste tot, a fost o reală plăcere să descopăr fiecare colțișor al haiducului , eram singură și nu deranjam pe nimeni iar domnul C. era fericit că nu-l întrebam de vorbă și putea sa stea pe FB
Dar n-am terminat cu Pintea, am sa va povestesc și despre jumările de acolo, in următorul articol.
Știu, aștepți Brașovul, camera de care m-am îndrăgostit Îi vine rândul și ei...
Te imbratisez cu drag, iti mulțumesc pentru cuvintele frumoase adresate-mi
@krisstinna: " Știu, aștepți Brașovul, camera de care m-am îndrăgostit Îi vine rândul și ei... "
@krisstinna:
”Pentru lunile de vară sau de sărbători, e posibil să nu puteți face rezervare pe Booking, pensiunea face rezervări fără „complici” , puteți să-i contactați personal.
Vara cererea este oricum mare şi nu se justifică plata comisionului pentru intermediere iar de sărbători bookingul mai mult i-ar încurca dacă vor să închirieze întreaga capacitate a pensiunii unui singur grup.
”Pensiunea dispune de 10 camere, toate au balcon și baie proprie, curtea e mare, parcarea gratuită, ...
În opinia mea, existenţa unei băi proprii în fiecare cameră este ESENŢIALĂ, la fel şi balconul, dar poate nefumătorii să nu-l considere un must. Sunt oripilată când citesc recomandări de cazare cu baie la comun, indiferent de ţară şi de vremuri.
Frumuşică pensiunea, inspirată alegerea ta, chiar dacă nu ştiu dacă este chiar genul meu, mi se par cam multe toate aceste decoraţiuni tradiţionale.
Mi-a plăcut poza ta alături de haiduc, dar parcă tot mai bine ţi-ar fi stat alături de un Ramses oricare ar fi fost el , însă nu este timpul pierdut.
@nicole33: “Stilul meu” o să îl vezi in următorul articol despre cazare, îți vine să crezi că eram hipnotizată și nu prea am făcut poze?
Dar e mare păcat să mergi in zone de-astea “sonore” și să te cazezi intr-un loc banal.
Astfel încât mă orientez in funcție de regiune și vreau musai ceva tradițional dar obligatoriu modern, in sensul de civilizat: baie in camera, apă caldă, căldură, tv, internet (când nu am semnal la telefon), balcon.
Am stat in tinerețe la cort și la cabană, am dormit claie peste grămada și făceam chetă ca să halimosim diverse răcituri, am făcut poștă o sticlă de coniac sau de vin și am mirosit destule șosete, pentru toată viața.
Au zburat vremurile alea, refuz să mă mai întorc in trecut, am o vârstă și cred că merit și eu ceva decent (nu neaparat scump) după un an de muncă, consider că mă respect.
Apartamentele de la proprietari le evit cât pot pentru că NU mă simt turist, mă simt ca acasă adică exact ce urăsc mai mult intr-un concediu.
Eu petreceam vacanțele la bunici, bunica ne-a învățat să coasem, să croșetăm, să ne croim haine, să gătim, plus alte munci țărănești din gospodărie.
Zicea: “o sa fii nevastă, mamă, trebuie să înveți toate astea. Omu’ e stăpân, el aduce bani, nu trebuie să facă toate astea”
Adică omu’ e bărbatul, noi, femeile, nu suntem oameni. El e șefu’, noi servitoarele
Normal că o contram mereu, la capitolul ăsta nu cădeam de acord niciodată
Singurul lucru pe care nu l-am învățat a fost țesutul la război, iarna țesea preșuri și diverse chestii de le punea pe pereți in dreptul patului ca să nu atingem peretele rece
Astfel încât, mă bucur enorm când văd obiecte țărănești, îmi amintește de bunica, de viața la țară. Regret maxim că mama a aruncat toate “vechiturile” și că n-am decorat o cameră cu acele obiecte, inclusiv mobila a ars-o
Să știi că am suferit putin pentru că nu am fost la “Ramses” dar l-am înlocuit cu alte două cimitire și m-am multumit cu haiducul cel vestit care m-a omenit
Mulțam de vizită
@krisstinna:
”“Stilul meu” o să îl vezi in următorul articol despre cazare, îți vine să crezi că eram hipnotizată și nu prea am făcut poze?
Deja m-ai făcut curioasă cu cazarea asta şi aştept articolul, desigur după cel cu "mâncătoria haiducului"
Te-a impresionat grozav dacă nu ai mai făcut tu poze în fiecare cotlon
”Am stat in tinerețe la cort și la cabană, am dormit claie peste grămada și făceam chetă ca să halimosim diverse răcituri, am făcut poștă o sticlă de coniac sau de vin și am mirosit destule șosete, pentru toată viața. Au zburat vremurile alea, refuz să mă mai întorc in trecut, am o vârstă și cred că merit și eu ceva decent (nu neaparat scump) după un an de muncă, consider că mă respect.
În cort nu am dormit în viaţa mea şi nu regret că am ratat această experienţă. Să încerc acum, mi-ar putea fi fatal, aş fi scoasă înţepenită de acolo. La cabane am mai stat prin taberele şcolare din copilărie, când mi se părea încă amuzant să plec cu prosopul pe umăr pentru a mă spăla cu apă rece ca gheaţa, însă în vacanţele cu părinţii mereu am beneficiat de un oarecare confort, adesea peste media a ceea ce găseam în acele vremuri. Din acest motiv, îmi este greu să înţeleg cum mai construieşte cineva după 90 cazări cu băi comune, dar mai ales cum îşi găsesc clienţi asemenea locaţii
Din acelaşi motiv, apartamentele nu m-au interesat niciodată. În afară de cazare, nu-ţi mai este oferit niciun alt serviciu. Clar nu sunt genul meu. Anul acesta, pentru prima dată, m-am gândit dacă ar fi preferabil un apartament unui hotel, din motive de izolare/distanţare etc., dar am abandonat repede ideea.
Bunicii mei au fost în Bucureşti. Eu nu am avut "ţară" şi nici nu i-am dus dorul în copilărie. Probabil am pierdut multe experienţe autentice, dar, la vremea respectivă, nu ştiam ce pierd.
Expresii de genul "omul şi femeia" am auzit şi eu adesea şi mi s-au părut extrem de discriminatorii în zilele noastre când ambii soţi muncesc şi aduc poate la fel de mulţi bani în casă.
”Să știi că am suferit putin pentru că nu am fost la “Ramses”
Ştiu, pentru că şi eu am ratat un Egipt anul acesta în mai, în stare de urgenţă, şi mi-am petrecut concediul exclusiv în casă, deplasările de orice fel nefiind permise
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 La Pintea Haiducu - Maramureș — scris în 12.07.19 de andreiutasg din BUCURESTI - RECOMANDĂ