EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pensiunea Crama Jelna [Jelna](încă) NECLASIFICATĂ / MENIU
Jelna o locație de vis
Banc ardelenesc-
Ion şi Maria sunt proaspăt casătoriţi. Într-o zi, pe când Maria era plecată de acasă, Ion trebăluia prin ogradă.
Apare Vasile şi de departe îi strigă:
- Ioaneee! Măi Ioaneee! Vezi că Măria ta e cu Gheorghe şi se tăvălesc amândoi în lucernă!
Când aude Ion una ca asta, se face negru de furie, ia furca şi pleacă în grabă către zăvoi.
După o vreme, se întoarce cu pălăria pe ceafă, fluierând fericit.
Vasile îl întreabă:
- No, care-i treaba?
Ion îi răspunde tacticos:
- Totu-i bine. Nu era lucerna mea.
Ne-am întors la Jelna după aproximativ doi ani la invitația prietenilor noștri buni de la Bistrița! Am mai făcut un articol la vremea respectivă despre pensiunea și crama Jelna și acum mă simt dator să revin pentru că s-au schimbat multe acolo.
O să încep totuși cu o descriere a proprietarilor afacerii-Suntem o familie tanara de antreprenori din judetul Bistrita-Nasaud, satul Jelna, fascinata de vin si de cultura vinului. Nu facem altceva decat sa continuam si sa ocrotim o poveste, o zona si un spirit viti-vinicol care a zacut adormit timp de mai multe secole aici in Jelna. Dealurile unde ne-am plantat vita-de-vie conform hartilor vechi de cateva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu vita-de-vie dar nu sunt specificate soiurile. Până şi pe harta iosefină realizată de Imperiul Austro-Ugar în 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantaţii de viţă de vie pe dealurile din Jelna. Pastorim cu drag 26 de hectare de vita-de-vie, varsta medie fiind de 5 ani, iar soiurile pe care le avem sunt: Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca regala, Muscat Ottonel, Pinot Noir. Suntem o crama mica artizanala, de familie, producem undeva la 80.000 sticle anual si planuim ca pe masura ce via se va maturiza sa crestem pana la 100.000-120.000 sticle pe an.
Pensiunea noastră se află pitoresc amplasată în piemontul munților Călimani, mărginită de propria noastră pădure, livadă de meri și bineînțeles de cele 26 de hectare de viță de vie. Arhitectura sa este în armonie cu peisajul înconjurător, dispunând de ferestre generoase, care vă oferă peisaje încântătoare indiferent de vreme. La aproape 600 metri altitudine aerul este deosebit de proaspăt și curat. Suntem pasionați de gastronomia locală și vom încerca de fiecare dată să vă oferim preparate din produse sezoniere în proximitatea așezământului nostru.
Astea fiind zise in luna mai a anului curent am mai făcut o vizită la Hotelul Pensiune Crama Jelna! Observați că deja s-a împărțit în două, pe de-o parte e zona veche unde a rămas pensiunea și restaurantul de zi unde se servește și micul dejun și pe de altă parta a apărut și zona nouă unde se află recepția, hotelul și restaurantul de evenimente!
Care este diferența între hotel și pensiune? Ei bine la hotel camerele sunt mai mari, mai frumoase, mai modern și evident mai scumpe. Noi am fost cazați într-o camera de hotel care arăta superb. Avea tot confortul și luxul unui hotel de 4 stele.
Pe jos era o mochetă groasă, iar la ferestre perdele și draperii care făceau un întuneric absolut pe timp de zi, ca să ai un somn cât mai lung și mai confortabil. Toate obiectele de mobilier erau noi și de bună calitate. Patul dublu avea o super saltea, dar și așternuturi moi așa că am putut să ne odihnim în voie.
Un dulap de haine, un fotoliu cu o măsuță plus o servantă și două noptiere întregeau mobilierul din camera! Plus televizorul LCD, aerul condiționat, mini barul și aparatul de preparare a unei cafele ori a unui ceai! Tot ceea ce aveam nevoie.
Camera de baie era la fel destul de mare, modernă, dotată cu obiecte sanitare și de igienă de înaltă calitate! Aveam doar duș, dar asta prefer eu întotdeuna spre deosebire de soție care prefer clasica baie, dotată cu o cadă! Peste tot o curățenie lună!
Prosoape pufoase, dar și halat de baie și papuci de unică folosință mai aveam la dispoziție. Ultimele două articole erau foarte necesare pentru momentul cîn care mergeam la sauna. Aceasta reprezintă o nouă investiție care nu exista acu doi ani și pentrumine este un punct maxim de atracție. Suna este dotată cu o piscină cu apă încălzită de dimensiuni medii, dar și cu un mini bazin cu jacuzzi cu apă sărată plus cu o sauna uscată. Copiii au și ei la dispoziție un mini bazin.
În fiecare zi ne-am petrecut câteva ore relaxante la piscină și am încercat toate facilitățile, mai puțin masajul! Ne-am simțit foarte bine și acolo.
Micul dejun era inclus în prețul camerei și era destul de variat, pentru toate gusturile. Se servea la restaurantul de la pensiune sau pe terasa exterioară. Prânzul ori cina tot acolo se serveau. Ce m-a mirat pe mine foarte tare era faptul că atât la prânz, dar mai ales seara la cină nu mai găseai o masa liberă, semn că este foarte apreciat restaurantul. Asta cu toate că este situat la vreo 15 kilometri de orașul Bistrița, adică nu este la îndemâna oricui.
Preparatele de la restaurant sunt de foarte bună calitate. Scumpe, dar merită. Nu este foarte stufos meniul, dar ceea ce are acolo este chiar bun! Totul stropit evident cu un vin Jelna!
Sus este via despre care vorbeam anterior și tot acolo în vie este o terasă mai ascunsă privitorilor pentru petreceri private. Noi am avut curiozitatea să mergem până sus în capătul viei. Am avut surpriza să o întâlnim pe coana vulpe, dar și pe moș Martin. Cu moș Martin nu am apucat să facem cunoștință, i-am auzit doar mormăitul și ne-am îndepărtat rapid. Mai bine așa, paza bună trece primejdia rea.
Ce să mai spun? Evident net exista și mergea bine. Tot complexul dispune de o parcare gratuită foarte generoasă.
Nu am mai vizitat crama de data asta, dar de la recepție ne-am achiziționat câteva sticle de vin marca Jelna! Apropo marca Jelna este cofigurată drept amprenta Transilvaniei, o să vedeți în poze.
Concluzie, dacă ajungeâi prin zonă merită o oprire de două trei zile la Crama Jelna. Este un loc fain foarte primitor! Apropo era plin de străini pe-acolo!
Trimis de robert in 17.12.24 10:53:09
- Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.10932449 N, 24.58320742 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
Amplasarea adaugă un spor de frumuseţe locaţiei.
Am trecut pe lângă ea anul trecut în timp ce parcurgeam cu bicicleta Via Transilvanica. Am evitat intenţionat să ne abatem/facem o pauză întrucât eram conştient că nu ne-am fi hidratat doar cu apă iar mai apoi pedalatul devenea mult mai greoi...
Imi confirmi ce intuiam de cum am văzut hotelul: că este un loc îngrijit şi confortabil.
@Marius 72: dadad chiar e un complex fain!
Te-ai apucat de Via Transilvanica! Fain! Si pe mine mă bate gândul să atac o primă parte, dar per pedes! Depinde de timp, da și de sănătate!
@robert: Anul viitor am planificat porțiunea Putna - Dorna Candrenilor iar dacă o parcurg întregesc traseul până la Blaj. La care se adaugă etape din județele Hunedoara și Caraș Severin.
Am umblat și pedalat până acum pe el. Are zone frumoase dar și provocări pentru bicicletă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Secretul lui Bachus — scris în 06.09.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ