EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O aniversare în familie a impus găsirea unui spațiu care să ne găzduiască două zile doar pe noi - un grup mai numeros. Cineva ne-a recomandat acest loc - pe care, la rândul meu, îl recomand acum și altora. Pensiunea nu este vizibilă pe site-urile de rezervări, Booking trimite la o pensiune cu același nume din localitatea vecină, Cristian. Este însă prezentă pe [un site românesc de rezervări] sau pe google.com/travel/search? ... QZwcmljZXM&sa=X. Gazdele par destul de selective în alegerea oaspeților :), mi-au lăsat impresia că le interesează mai mult să nu apară probleme decât ca pensiunea să aibă grad de ocupare spre 100%. Așa că nu insistă pe promovarea cu orice preț, ci mai curând pe recomandările pe care oamenii le fac de la unul la altul. Oricum, nu duc lipsă de clienți.
Intrarea se face dinspre DN73, șoseaua care străbate Carpații prin trecătoarea Rucăr-Bran, care pe raza localității Râșnov poartă numele Strada Caraiman. Se poate parca în fața porții (numărul 28, pe sensul de mers dinspre Bran către Brașov) sau în interior, dacă știi că nu te foiești toată ziua cu mașina. Nu pare nimic spectaculos din afară, dar, odată ce treci de poartă, te îndrăgostești de locul acesta. Dacă s-ar putea să stai numai în grădină, ar fi perfect!
Încep, deci, prin a povesti despre ceea ce mi-a plăcut cel mai mult. De la intrare se pătrunde pe o alee pavată care desparte două case gemene, pentru a ajunge la unul dintre cele mai frumoase locuri pe care ți le poți imagina. Dăm cu ochii de o pajiște largă, umbrită de pomi fructiferi, cu straturi de flori pe margini, în ușoară pantă ascendentă. În capătul acesteea este montat un leagăn mare, locul perfect în care să stai ore întregi cu o carte în mână sau, pur și simplu, să ațipești și să te simți bine.
Proprietatea se întinde între stăzile Caraiman și Florilor - de fapt, au fost unite două parcele, una cu deschidere la drumul național, a doua către orașul vechi. În dreapta leagănului este o portiță care permite accesul către o curte muncită: straturi de legume, păsări, ca la omul gospodar. Am înțeles că această a doua proprietate, cea dinspre Strada Florilor, a fost cumpărată pentru copii, dar este încă locuită de foștii proprietari, câte zile mai au; este preluată (și cultivată), deocamdată, doar grădina.
Ne întoarcem în locul de unde am plecat. Cum intri în curtea pensiunii, casa de pe stânga este reședința permanentă a gazdelor, în timp ce casa din dreapta este destinată oaspeților. Proprietarii sunt amabili și discreți, nu ne-am deranjat reciproc în cele două zile petrecute acolo. Desigur, ne place să credem că și noi am avut un comportament corespunzător :).
Ce am găsit la fața locului:
O verandă cu o masă mare, unde încap lejer 12-16 persoane. Acolo am luat toate mesele, am jucat cărți, remi, șah sau table, profitând de vremea călduță și bucurându-ne de aerul curat.
Mă rog, de fapt nu chiar așa de curat :): lipit de acea verandă este grătarul, care a fost folosit la maximum, fapt care a contribuit, probabil, la degradarea stratului de ozon și la compromiterea plămânilor noștri, dar a fost ceva asumat, deci nu ne putem plânge.
În fața verandei, pe pajiște, se poate sta la soare. Există o masă de lemn pentru șahiști și / sau degustători, două șezlonguri, câteva scaune. Se poate sta și direct pe iarbă, voia bună să nu lipsească, în rest se găsesc soluții pentru toate.
Prima încăpere după verandă este o bucătărie destul de mare, dotată cu absolut tot ce este necesar. Dacă e să comentez ceva: există un singur frigider, iar noi am avut multe provizii. Gazdele au primit câte ceva la ele, am răcit vinul și berea pe măsură ce le consumam - ne-am descurcat. În bucătărie sunt și două mese, opt persoane pot mânca în interior, în cazul în care vremea este potrivnică. Însă, pe timp urât, pentru grupurile mari, locul își pierde din farmec.
După bucătărie se pătrunde într-un mic vestibul (cu ușă de acces direct către exterior), de unde se poate intra într-o într-o baie de serviciu și care continuă cu un rând de scări spre etaj, unde găsim cele patru camere ale pensiunii. Nu știu dacă ele au prețuri diferite (noi am închiriat toată pensiunea), dar nu oferă același confort.
Am stat în camera 1, prima din stânga scărilor. Este foarte mică, a fost greu să ocolim valiza timp de două zile. Patul este mare și comod, iar lenjeria a fost în regulă (vechea mea problemă: nu mi-au plăcut pernele, prea moi). Mobilierul este destul de îmbătrânit, camera - curată, dar nu strălucitoare, baia - la fel. Se strângea apă în cuva dușului, deoarece scurgerea nu funcționa. Și nu din motive obscure: am desfundat-o noi și s-a rezolvat :( . Săpun era doar lichid, la chiuvetă - nu și la duș. Tot timpul trebuia să foim recipientul ăla dintr-o parte în alta. Pe undeva, condițiile din cameră mi-au amintit de cazarea de la Alpina, de la Păltiniș, din luna martie.
Punctul tare al acestei camere: priveliștea de la balcon, către splendida grădină și către Dealul Cetății, cu numele localității RÂȘNOV vizibil. Același avantaj îl oferă și camera 2, care, în plus, este mult mai mare. Fiind mai aerisită, pare chiar mai luminoasă și mai curată. Baia de aici este, și ea, mai mare și mai bine organizată. Dacă doriți o singură cameră și numărul 2 este liberă, pe acesta să o luați!
Camera 3 dă către acoperișul casei vecine, nu are priveliște memorabilă. Este mică, deși parcă ceva mai spațioasă decât 1, cea în care am stat.
În sfârșit, cea mai mare și mai plăcută mi s-a părut a fi camera 4, cea din capătul culoarului, în dreapta scărilor - se poate vedea în pozele atașate. Problema acesteia este faptul că dă la șosea. Dacă ai somnul ușor, nu are cum să nu te deranjeze traficul de pe DN, care este unul substanțial la orice oră din zi și din noapte.
Că am pomenit de noapte: s-a lăsat destul de frig. Am rugat gazdele să dea drumul la centrală și am găsit înțelegere.
Parcă există WF, dar nu a cerut nimeni parola, fiecare a folosit datele mobile din propriul abonament. Nu am dat drumul la televizor, nu a fost vreme pentru așa ceva; oricum, arăta antic și obosit.
În cazul nostru, Pensiunea Caraiman a fost ceea ce a trebuit pentru acea ocazie, am petrecut aici două zile foarte plăcute. Sigur, la asta au contribuit în mod esențial oamenii deosebiți împreună cu care am fost, însă și locația a avut rolul său, deloc neglijabil. Cu așteptări corect setate, vă recomand să-i treceți pragul!
Trimis de adso in 08.06.24 17:44:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.59535749 N, 25.46152029 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Pensiunea Caraiman, RÂȘNOV" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
@webmasterX: Pozitia pe harta este corecta.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@adso:
O alegere inspirată şi foarte potrivită în contextul dat, o ieşire reuşită în familie, urmată de un articol convingător! Felicitări!
”Săpun era doar lichid, la chiuvetă - nu și la duș. Tot timpul trebuia să foim recipientul ăla dintr-o parte în alta. Pe undeva, condițiile din cameră mi-au amintit de cazarea de la Alpina, de la Păltiniș, din luna martie.
Am zâmbit puţin la citirea celor de mai sus amintindu-mi că şi la Păltiniş ai avut ghinionul să "locuieşti" într-o cameră mai "altfel" decât multe altele, în sens negativ, din păcate.
Descrierea celor patru camere este plină de ponturi utile celor interesaţi. Pe mine m-a surprins tare plăcut existenţa balcoanelor la camerele 1 şi 2 şi aş accepta să stau şi în camera micuţă în care ai stat tu doar pentru a profita de balcon. Nici cu duşul nu aş avea probleme, pentru că ai rezolvat tu şi cu scurgerea înfundată
Voi aţi închiriat toate camerele, preţul este OK, dar nu ai avut curiozitatea să întrebi proprietarii şi cât ar costa o singură cameră, una cu balcon?
Am văzut grătarul, mai greu din cauza fumului gros , dar l-am văzut, am văzut şi dotările din bucătăria avută la dispoziţie, dar mă interesa dacă, la cerere, există posibilitatea de a lua şi masa acolo, măcar micul dejun.
Mi-ar plăcea să mă bucur de linişte şi de aerul curat, dar nu aş vrea să fac foamea pe acolo, de asta întreb.
@nicole33: Mulțumesc pentru aprecieri!
Se poate închiria și o singură cameră, la prețul de 175 lei / noapte (așa se spune pe site-ul românesc de rezervări . Prețul nu include nicio masă, se spune tot acolo. Nu știu dacă acesta este un preț mediu și camerele au tarif diferențiat, sau dacă toate costă la fel și... cum îți e norocul.
Clar, însă, pensiunea este potrivită pentru un grup mai numeros, care să o închirieze în întregime.
În privința micului dejun - nu am întrebat, deși am conversat puțin cu dna Tereza, o gazdă foarte plăcută și deschisă. Cred însă că se poate strica o întrebare la telefon, dacă există interes.
Oricum, sunt cel mult zece minute până în centru, iar acolo se găsesc locuri unde se poate lua micul dejun. Nu aveți cum rămâne flămândă!
Și, da, balconul ăla face toți banii. E destul de larg și oferă un view de vis!
@adso:
”Se poate închiria și o singură cameră, la prețul de 175 lei / noapte
Asta este o veste bună pentru mine care m-am lovit de prea multe ori în ultimii ani de problema caselor/vilelor închiriate doar integral.
Preţul mi se pare rezonabil pentru condiţiile oferite. Am plătit eu şi mai mult şi nu am avut nici măcar balcon
”Și, oricum, sunt cel mult zece minute până în centru, iar acolo se găsesc locuri unde se poate lua micul dejun. Nu aveți cum rămâne flămândă!
Neah... sunt prea comodă. Decât să-mi deplasez fizicul până în centru pentru a lua micul dejun la vreo cârciumă de acolo, mai repede mă mulţumesc cu hrană rece şi încropesc eu câteva sandvişuri, "gătesc" un ceai şi am rezolvat loco. Pentru soţul meu mai ales aş fi preferat să am inclus micul dejun, dar mă descurc eu cumva.
Am glumit, nu mor eu de foame niciunde. Totuşi cred că am rămas cu o oarecare frică din vremurile de tristă amintire, încât şi acasă cumpăr mâncare mai multă decât ne este necesar.
”Și, da, balconul ăla face toți banii. E destul de larg și oferă un view de vis!
Exact pe gustul meu
Frate Bălcescule, constat că nici la tine lumea nu se-înghesuie să comenteze, e ceva în aer, apă, sau, răsăritul lunii ?!
La mine, care am reviewuri plictisitorii, nu e de mirare! Sunt ponosit și vai mama mea în excursii, locuri și cazări, deci, da, sunt caz de targă sau de 112, ori, direct, de Crematoriul “Cenușa” !
Dar, lumea nu sare nici pe tine, nici pe alți corifei AFA, mulți dintre “jmecherii” saitului nici nu mai știu să numere (doar) douăj’ de voturi! Mirare-mirare, oare de ce lumea nu marșează?! Nu spui io, că-s sărac, cred că s-a cam satirisit populația saitului, vorbele nu mai sunt așa de “marfă” , imaginile-s wow!
Mie mi-i drag de tine, chiar dacă nu-n conceptul agreat de UE, ăla, non-gen, non-sex sau, mai știu io ce umbre-ascunse, io-s mai clasic, așa, de 8 martie îmi place să pup femei ! Scriu aicișa doar pen’ că-mi place să combatem, restul e pustiu! Nu mă regăsesc în vacanțe-n Camerun sau în Insula Paștelui, la fel cum sunt sigur că, marea majoritate, nu agreează mănăstirile mele! Ce-i de făcut , fără să-l citez pe Lenin?!
Nimic, doar să trăim, fiecare, pe felul nostru de-a fi! Când stresul e mare întoarcerea la origini e sfântă!
De-aia, spui: dă-i înainte, frate, combatem amândoi, pe felu nost’, ăla, clasic ! Nu de alta dar, îmi place să n-am dușmani în spate, cică poate fi periculos !
@Yersinia Pestis: Am căutat pe net un nume de boier vrâncean, să îți pot întoarce corespunzător salutul. L-am găsit pe nenea din Pufești, nu departe de Orașul istoric: ziaruldevrancea.ro/actual ... in-pufesti.html. Așa că mă adresez ceremonios:
Frate Leonido,
Eu încă nu am citit articole plictisitoare ieșite din tastatura lu' matale. Că nu vorbești despre destinații exotice - asta nu e bai, marii artiști au creat capodopere pictând un măr, în timp ce alții au dat rateuri având în fața ochilor cel mai frumos model. Uneori citesc cu plăcere despre mănăstiri, așa cum alteori abandonez repede lecturi despre plaje magnifice din Grecia sau Italia.
Cu jmecherii și corifeii: nu mă simt. Scriu pentru propria plăcere. Cine vrea votează, cine nu - nu. Sigur că mă bucură aprecierea celorlalți, dar nu depind de ea. Nu sunt la slujbă: când n-am timp, chef sau plăcere - nu scriu și gata.
De altfel, am sesizat și eu că e o perioadă moartă pe site. Sper să fie doar o perioadă, nu sfârșitul. Dar, chiar în a doua variantă, nu spuneai tu că „nu-i tot una leu să mori / ori câine-nlănțuit” ?
„Ce-i de făcut?” se întreba Cernișevski încă înaintea lui Volodea. Concluzia lui? Vivat „omul nou” :
Romanul lui Cernişevski expune teoria „egoismului raţional” . Omul nou este o fiinţă absolut liberă, care procedează numai potrivit cu cerinţele naturii. Ca om înaintat, el înţelege că interesele lui coincid cu interesele societăţii căreia îi aparţine. Când chibzuieşte şi are de făcut o alegere, el va da întotdeauna preferinţă acestor interese în dauna pornirilor egoismului îngust. În aceasta constă deosebirea între el şi masa filistinilor, care se lasă condusă de un egoism meschin şi nu e capabilă sa-şi dea seama cât de mari sunt bucuriile pe care le procură omului lupta pentru cauza obştească. Spre deosebire de „oamenii noi” , ei sunt nişte egoişti neraţionali, care nu-şi înţeleg adevăratele lor interese, gata să se lase târâţi de patimi oarbe, cărora le jertfesc interese mai însemnate.
Clar?
L.E. Volodea a trecut de la filozofie la inginerie: cum fabricăm omul ăsta nou?
@adso: Despre Volodea ca despre el, lecturarea scrierii lui Cernisevski i-a întipărit convingerea că-n fruntea oricărei revoluții trebuie să fie intelectualitatea. Contrar părerilor generale Ulianov a fost un copil sârguincios și muncitor… În fine, vrem sau nu, istoria a fost modelată de el.
Subscriu, maxim, la ideea cu cititul review-urilor și, implicit, la scrisul lor. Și una și alaltă ține de atitudinea fiecăruia! Ideea era că aveam un motiv să combatem, variațiuni pe temă dată. La mine, mai ales, se aplică vorba:” Am, întotdeauna, un răspuns! Are cineva vreo întrebare?”
Altfel, numai de bine din partea-mi! Cu, sincer, respect!
@Yersinia Pestis: Mai usor cu respectul .
"Cu drag", ca ieri, era mai bine. Nu-ti fie teama, nu va interpreta nimeni gresit.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)