GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Calitate la poalele Parângului
Judeţul Gorj, localitatea Baia de Fier, Pensiunea Andreea 3*…. un loc mirific situat doar la 250 km distanţă de Bucureşti şi la 3 ore de condus. Covorul asfaltic este unul de calitate; zonă subcarpatică, meandrată, cu urcuşuri şi coborâşuri destul de line.
Traseul este unul frumos, cu privelisti incantatoare, presarat cu monumente istorice si case traditionale, mai ales in ultima parte. Care ar fi obiectivele de-a lungul acestui drum după ce parcurgem Autostrada A1? Este vorba de: Mrea Bascovele, Mrea Cotmeana, Conacul Bălceştilor, Salina Ocnele Mari, Staţiunea Govora (cu un parc minunat, refăcut în ultimii ani), Mrea Govora, Mrea Dintr-un Lemn, Mrea Surpatele, Trovanţii de la Costeşti, Mrea Bistriţa, Cheile Bistriţei oltene, Mrea Arnota (unde se află mormântul domnului Matei Basarab), Mrea Hurezi (definitorie pentru stilul brâncovenesc), oraşul Hurezi (cu frumoasa biserica din centru ce are pictat la exterior un ursar cu ursul său), Culele de la Măldăreşti (superbe exemple de arhitectură), Biserica cu potecaşi din Vioreşti (Slătioara), Mrea Polovragi, Cheile Olteţului, Peştera Polovragi... Ar fi doar câteva obiective aflate de-a lungul acestui traseu spre localitatea Baia de Fier. De altfel, judeţele Vâlcea şi Gorj abundă în obiective istorice şi religioase de valoare.
Accesul spre Baia de Fier este bine semnalizat, ideal ar fi să intraţi în sat pe prima bretea, care străbate o pădure măricică, cu rugi încărcaţi de zmeură şi mure. La ieşire din această pădure, pe o culme de deal vi se deschide o panoramă a întregului sat, centru de comună. În depărtare străjuiesc munţii Parâng şi releul de la Rânca. Toate "uliţele" satului sunt asfaltate.
Există câteva indicatoare către Pensiunea Andreea, accesul se face pe sub o poartă mare de lemn, pe o alee de 50 m. Se ajunge într-o curte spaţioasă, înconjurată de clădiri frumoase construite din lemn şi un corp nou de cazare; foişoare de lemn, loc de joacă pentru copii, căsuţă în copac, etc. Sunt locuri suficiente de parcare în curte.
Dna Mihaela Mihuţescu şi soţul dânsei, Constantin, se ocupă cu profesionalism şi dăruire de pensiune, numită după prenumele fiicei lor, Andreea. Începută ca o afacere de familie cu mulţi ani în urmă, pensiunea a fost extinsă cu încă 2 corpuri de clădire, ultimul dat în folosinţă în 2013. În acest corp modern, ce are cred 12 camere, am şi avut asigurată cazarea la jumătatea lunii octombrie 2013. Încălzirea este asigurată de centrală pe lemne, a fost foarte cald în camere. La intrare în acest corp nou de clădire se află şi o mică recepţie.
Camerele noi sunt foarte moderne, mobilate cu bun gust şi utilitate maximă. Găsim astfel în cameră: mochetă, măsuţă de toaletă cu oglindă, dulap suport pentru tv lcd, cuier de perete, băncuţă pentru încălţat, şifonier dublu, noptiere la pat, aplice la pat, prize electrice şi întrerupătoare pentru lumină lângă pat/noptiere; băile sunt moderne - cabină duş, prosoape albe, consumabile (hârtie igienică, gel duş, săpun lichid), feon. Pot spune că şi camerele aflate în celelalte clădiri se ridică la aceleaşi standarde de calitate.
Am avut regim de masă – demipensiune; e varianta cea mai bună având în vedere faptul că aproape toată ziua eşti plecat în vizite. La această pensiune se poate spune că nu există porţie. Toate produsele sunt proaspete, se încearcă utilizarea cât mai multor ingrediente/produse din gospodăria proprie. Micul dejun este unul bogat (mezeluri, sunculiţă de casă, roşii, castraveţi, ceapă, brânză, caşcaval, ouă, lapte, cafea, ceai, etc.). Prânzo-cina de seară a fost compusă din ciorbă (la alegere din 2-3 feluri), un fel 2 (de ex. tochitură într-o seară, ori grătar de porc, pui, berbecuţ cu murături în altă seară) şi desert (ex. plăcintă cu brânză dulce şi stafide). Am asezonat totul cu un vin fiert (produs în gospodărie), cu must cât cuprinde, luat direct de la butoi, doar era sezonul. Masa se poate servi atât în interior, unde există două săli speciale, cât şi în unul din cele trei foişoare exterioare, cu mobilier din lemn.
Pensiunea oferă un loc generos de joacă pentru copii – tobogane, căsuţă în copac, trambulină elastică; există, de asemenea, pentru petrecerea timpului liber o mică piscină (pe timpul verii), leagăn, hamac, masă de ping-pong, foişoare.
Pensiunea este un punct ideal de plecare în diverse excursii de o zi, calculând kilometrii de parcurs pe zi cu maşina (aprox. 120-150 km dus-întors). Se pot vedea astfel: Târgu Jiu cu celebrele monumente ale lui Constantin Brâncuşi (Coloana Infinitului – aflată într-un parc aproape de intrarea în oraş; Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului – în parcul central), Mrea Tismana, Cheile Sohodolului, Mrea Lainici, Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj de la Curtişoara (muzeu etnografic în aer liber, foarte interesant; nu rataţi cula Cornoiu), Mrea Crasna, Casa memorială Maria Lătăreţu (Bălceşti - Gorj), staţiunea Rânca (nu staţiunea în sine, ci peisajele din jurul său), celebra de acum Transalpina, Peştera Muierilor (aflată chiar la marginea satului Baia de Fier, bine semnalizată), cheile Galbenului. La acestea se mai adaugă şi obiectivele menţionate la începutul review-ului. Şi mai sunt încă multe ….
Se pot organiza la pensiune petreceri, evenimente. De asemenea, este permis accesul cu animale de companie (câinele pensiunii, Ursu, e un blanos foarte prietenos). Pentru cei romantici există şi şeminee.
Recomand cu căldură această pensiune din zona Olteniei de sub Munte.
Trimis de tata123 🔱 in 31.03.14 11:27:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI. A mai fost în/la: Moldova, Maramures, Cazanele Dunării, Bucovina, Dobrogea, Transilvania
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.16636600 N, 23.76152200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 În căutarea iernii la Pensiunea Andreea — scris în 09.02.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Exceptional — scris în 02.05.21 de ux119408 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Incantati de descoperire — scris în 09.01.21 de ux118292 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 După ani și ani... la început de an — scris în 04.01.21 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Oct.2019 La Pensiunea Andreea din Baia de Fier = Acasă — scris în 29.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Pensiunea Andreea 3* din Baia de Fier, într-o prezentare excepțională: nou nouță, elegantă, modernă — scris în 08.10.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- May.2018 Cazare si masa — scris în 05.05.18 de Dcosette din BUCURESTI - RECOMANDĂ