ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 31.05.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
FEB-2008
DURATA: 1 nopți
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 27 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 6 MIN

Hotel Fast, placut si elegant, nu chiar fastuos...

TIPĂREȘTE

Am ajuns destul de des pe plaiuri bucovinene, si in vacanta, si in interes de serviciu. Ca multa lume de pe-aici, si eu sunt indragostit de Bucovina, nu numai prin prisma frumusetilor extraordinare cu care a inzestrat-o natura, ci si prin caldura cu care te intampina oamenii acestor locuri. Pe masura ce turismul in zona s-a dezvoltat, exponential, as zice eu, in ultimii 20 de ani, si oamenii au devenit mai “patrunsi” de valoarea lor, pe multi ii vei auzi vorbind mandri despre obarsia lor - cum ca nu peste tot in tara gasesti locuri ca ale lor, asa paduri verzi si dese, un aer asa curat si nici pensiuni si bucate faine ca pe-aici.

Cum este bine stiut, toponimul “Bucovina” este intrat relativ recent in patrimoniul nostru lingvistic, neavand aceeasi vechime ca “Transilvania” sau “Tara Romaneasca”, el neexistand, practic pana la 1775, anul in care regiunea a intrat in componenta Imperiului Habsburgic; pana atunci, a facut parte din principatul Moldovei, mai precis Tara de Sus. Habsburgii, normal, ca sa-si puna amprenta distincta asupra noii posesiuni, au inventat denumirea de “Bukowina”, care s-ar putea traduce drept “Tara Fagilor” (buche=fag, in germana). Asa ca, nu va veti mira foarte mult cand va voi povesti ca, discutand odata cu cineva din Radauti, om al locului de mai multe generatii, mi-a spus la un moment dat cu o usoara iritare in glas, ca el nu este “regatean”... nu, el e urmas de-al “imperialilor”, la fel ca ardelenii. Si pentru ca n-am fost atent la asa detalii, gen foste granite, vami sau mai stiu eu ce alte asemenea, m-am scuzat glumind: “Domnule, ma scuzi ca te-am jignit in halul asta!!”... :), iar el, la randul lui, a percutat rapid in aceeasi nota: “Bine, dar te rog sa nu se mai intample!!”. In fine, asta nu ne-a afectat lucrul impreuna, in niciun caz, oamenii de-aici sunt pusi pe treaba, si, in general, daca spun o vorba, se tin de ea. Si tin la glume, au si-un umor sanatos, doar is romani, pana la urma...

Hotel Fast, ca asa il stie lumea, e mai degraba o pensiune (sau motel, depinde de fiecare). Este situata pe strada Stefan cel Mare, soseaua care iese din Radauti catre Marginea, in apropierea Gradinii Zoo, pe aceeasi parte a strazii. Faina, destul de maricica, construita in arhitectura specifica zonei, lemnul balcoanelor incadrandu-se perfect cu restul constructiei. Camera in care am stat era curata, aranjata cu gust, mobilier wenge (e la moda si-aici, ce sa-i faci), asternuturi curate, un dulapior pe hol, tv pe-o masuta mica, cu doua scaunele. Spatiul usor insuficient, daca vii cu un copil. Baia, de asemenea, foarte curata, decorata cu materiale noi si de calitate, in culori calde, aranjate iscusit, dotata cu tot ce este necesar. Nu exista acces direct din receptie, unde se afla si barul, dupa check-in se iese si se urca pe o scara exterioara prin stanga intrarii, scara care da intr-un hol din care se poate merge in camera. Usa de la hol se poate incuia pe timpul noptii. Pretul era de 100 lei/noapte, single, mic dejun inclus. Preturile actuale se pot verifica usor, nu stiu daca pensiunea are site, dar celor interesati le pot pune la dispozitie telefonul fix. Pensiunea este doar una dintre numeroasele variante de cazare in Radauti, sunt convins ca exista si altele la fel de faine si poate-un pic mai ieftine.

Restaurantul se afla la parter, se intra pe o usa in stanga barului/receptiei si este destul de intim (micut, ar zice unii), are doar cateva masute, dar nu-i problema mare gasirea unui loc, eu am avut norocul sa nu-l gasesc niciodata foarte aglomerat. Nu exista separatie intre fumatori si nefumatori, lucru ce ma deranjeaza, dar asta e... m-am consolat de mult, astia cu tutunul sunt mai multi ca noi, nefumatorii, iar patronii vor profit, nu importa ce zice coana UE (de inteles, pe undeva). Pe timp de vara insa, terasa exterioara e mana cereasca... as scrie la mese “no smoking”, iar pe cei cu tigarile i-as baga inauntru :). Confirm inca o data (de parca ar mai fi nevoie!), si-aici se mananca bine, ca peste tot in Nordul Moldovei. Ciorba radauteana este la ea acasa (mai mult ca oriunde, ca doar vorbim de Radauti!), eu zic ca este un “must see&eat”. Iar pentru felul doi - ce mai poate fiecare, eu n-am plecat “prost dispus” de-aici, indiferent ce-am luat. Se poate comanda si pizza, n-am incercat. Despre desert, nu pot face prea multe recomandari, ca de obicei, nu ma mai tin curelele, dar niste clatite cu dulceata de afine mi-au ramas in minte, oricum.

Despre Radauti - pot spune si eu ca este un oras foarte frumos - centrul vechi cu aspect tipic de burg, de la pensiune pana pe stradutele comerciale de-aici se fac cam 15 minute. Cu alta ocazie, cand am stat in Gura Humorului si am batut manastirile bucovinene, am ajuns si la Zoo, dar stiu ca m-a impresionat tare neplacut suferinta animalelor. Era acolo un leu slab, asa de slab si jegarit... ziceam ca daca sufla vantul un pic mai tare, il salta peste gard, ca pe-o frunza, toamna... Caprioarele, in schimb, erau bine hranite, se vedea dupa pielea grasa de pe spate, la ierbivore e mai usor cu alimentatia; plus ca erau tare smecherase, veneau la gard si toti vizitatorii le “omeneau” cu ceva bun si verde, frunze sau vreun smoc de iarba proaspata... Stiu ca intr-o vreme se discuta mult despre desfiintarea gradinii, terenul era vizat de niste investitori pentru un proiect rezidential (vreun mall, ca asta lipsea aici, cu siguranta :)). Nu se stie nicodata...

Statuia ecvestra a lui Bogdan este intr-adevar majestuoasa, situata in zona centrala a orasului, n-o puteti rata daca veniti dinspre Suceava ori Siret. Am intrat putin si in parcul central, o oaza de verdeata binevenita in arsita verii, trecand si pe la catedrala ortodoxa din parc. O constructie monumentala, de circa 45-50m, la care s-a inceput lucrul in perioada interbelica (in 1927), dar care a fost finalizata dupa razboi, fiind inaugurata cu mare fast in 1961.

Pentru turisti insa, mult mai cunoscuta este Manastirea Bogdana - principalul obiectiv turistic al Radauti-ului, asa ca nici noi nu l-am ratat. Constructia ei a inceput chiar in anul in care voievodul Bogdan (“descalecator de tara” dupa cum invatam la istorie in clasa a treia/patra) a venit din Maramures peste munti sa intemeieze statul medieval centralizat Moldova (1359) si a fost finalizata cinci ani mai tarziu. Despre ea - puteti citi : aici Stiu ca atunci cand am vizitat-o m-a impresionat puternic culoarea ei alba ce se vede de foarte departe si parcul interior al manastirii - superb, generos, extrem de curat si bine intretinut, cu flori multe in pridvorul casutelor monahale, cu tufe de trandafiri infloriti marginind aleile interioare. Si inca o remarca - zidurile inconjuratoare din piatra nu sunt asa inalte ca la Sucevita sau ca la Secu, de exemplu, probabil pentru ca orasul o inconjoara pe toate laturile si oamenii n-au nimic de ascuns. De ce oare parcurile orasenesti nu pot fi asa curate precum o curte de manastire, si la noi, astia mai laici?!

Pentru cei care isi propun sa vada Bucovina, Radauti-ul este un punct de referinta care nu trebuie ocolit, chiar daca geografic se afla la limita arcului ce cuprinde manastirile ce fac parte din patrimoniul mondial Unesco. Si daca planul de vacanta le cuprinde doar pe acestea, tot se poate ajunge aici, manastirea Arbore fiind situata la numai 15 km distanta de Radauti. Stiu ca nici eu n-am vazut totul, doar cateva particele din el despre care am amintit aici in cateva cuvinte, dar sper sa fi starnit (macar un pic) curiozitatea celor care n-au vazut inca minunatiile tinuturilor romanesti din Tara de Sus a Moldovei.

Cele bune tuturor!


[fb]
---
Trimis de bessondm in 21.09.10 16:06:27
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2280 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bessondm); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5950 PMA (din 6 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 27.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    14 ecouri scrise, până acum

    Sanziana
    [21.09.10 17:07:47]
    »

    intradevar Fast este o locatie ideala ptr cei in tranzit cu afaceri si mai putin ptr cei cu copii. Despre variante de cazare am scris si eu aici , cat despre pizza daca o incerci ai sa vezi ca iti va place. Intre timp gradina zoologica a primit niste fonduri si nu se mai face mall, desi au incercat.

    Iti multumesc din suflet ca vorbesti atat de frumos de orasul care mi-a devenit de o buna bucata de timp "acasa", cat mai multe vizite si afaceri bune iti doresc

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    bessondmAUTOR REVIEW
    [21.09.10 17:14:46]
    »

    Sunt convins ca si pizza e superbuna, dar cand ajung in zona ma "topesc" dupa bunataturile specifice zonei, mai traditionale, ca sa zic asa. Si, fara discutie, Radauti-ul este un oras frumos, cu atat mai mult cu cat este incarcat de o istorie asa de bogata; in condecinta, cu atat mai apreciat.

    mariana.olaru
    [21.09.10 18:01:59]
    »

    Mi-a plăcut că ai prezentat pensiunea nu într-un review de sine stătător, ci ca parte a unui frumos oraş (Rădăuţi) şi a unei şi mai frumoase zone (Bucovina), cu trimitere şi la alte puncte de interes pentru cel ce trece pe-acolo... Foarte instructivă, foarte utilă şi foarte plăcută lectură!

    bessondmAUTOR REVIEW
    [21.09.10 19:27:11]
    »

    Mariana, multumesc pentru aprecieri, la fel si celor care l-au citit.

    mariana
    [21.09.10 20:03:54]
    »

    Un SB pentru frumoasele impresii. Si noi am ramas impresionati de acest oras care acum este si mai drag deoarece avem si prieneni acolo, datorita acestui site.

    Sa nu mai vorbim de mancarurile din zona, preturi sau oamenii deosebit de calzi si primitori.

    ninaa
    [22.09.10 12:11:21]
    »

    Frumos oras Radautiul dar parca si mai frumos cum l-ai descris tu. Si eu tot in interes de serviciu am vizitat Bucovina si sper ca vremea sa tina cu noi cand vom merge si ca turisti. Review-ul merita SB.

    bessondmAUTOR REVIEW
    [22.09.10 13:09:49]
    »

    Ninaa, multumesc. Iti doresc si eu sa aveti o vacanta frumoasa ca turisti prin Bucovina. Si sa stii ca zona e o alternativa demna de luat in seama si cand ti se face dor de zapada, acolo e in fiecare iarna, nu ca la noi, o data la 5-6 ani (si-atunci gramada toata, ca anul trecut

    ninaa
    [22.09.10 13:23:57]
    »

    Daaa, zapada multa, ierni grele, geroase si luuuuuungi. Mie mi-a facut gazda focul pe 29 mai asa frig ce era. Si eu la Buc dormeam in tricou.

    corinne
    [26.12.10 20:26:26]
    »

    Din zona Radautiului este tatal meu, zona nu o cunosc, dar mi-ar placea sa-mi mai duc tatal sa-si viziteze locurile natale si rudele.

    Felicitari pentru descrierea Bucovinei!

    bessondmAUTOR REVIEW
    [27.12.10 10:08:24]
    »

    @corinne - multumesc; mergeti acolo si veti fi incantati cu totii, nu numai tatal tau. Pe mine al meu tata ma "torpileaza" de vreun an-doi sa-l aduc la Bucuresti, sa mai vada Institutul unde-a studiat si nu reusesc... dar e pe lista "to do" pe 2011!

    TraianS
    [14.11.12 10:02:08]
    »

    Si inca o remarca - zidurile inconjuratoare din piatra nu sunt asa inalte ca la Sucevita sau ca la Secu, de exemplu, probabil pentru ca orasul o inconjoara pe toate laturile si oamenii n-au nimic de ascuns.

    Zidurile sunt o constructie recenta. Treceam pe langa manastire in fiecare zi si stiu cand s-au construit.

    Candva dupa revolutie, probabil au fost niste retrocedari si manastirea a reprimit niste pamant... Era un parc cu castani, langa manastirea si cand au facut zidurile, au luat o parte din acel parc.

    Manastirea era fara nici un fel de zid. Nu stiu daca istoric, au fost vreodata ziduri... si daramate mai apoi; dar cred ca nu.

    Ai nimerit-o cu "regatenii"

    Interesant review. Felicitari.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    bessondmAUTOR REVIEW
    [14.11.12 13:08:29]
    »

    @TraianS: Multumesc pentru aprecieri. Nu stiam povestea zidurilor, pareau acolo de cand lumea. Dar pentru ca simtul proprietatii s-a dezvoltat teribil dupa 89 pe la noi, se pare ca nici biserica nu face exceptie. O fi bine, o fi rau?!... Nu sunt eu cel care sa dea verdicte, dar as zice ca poate ar trebui sa fie mai detasata de chestiunile astea lumesti. In fine...

    Sper ca nu ai nimic cu regatenii, da? ) Io-s mai interesat de felul meu de geografie&istorie, asa ca sunt mai atent la aspectele regionale; insa, de acord cu tine, uzual sunteti prinsi la "moldoveni", regateni si ei, cu state vechi. Impardonabil! )

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster26
    [20.12.14 15:41:10]
    »

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    bessondmAUTOR REVIEW
    [21.12.14 12:25:29]
    »

    @webmaster26 - da, este corect.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    corinne, mariana, ninaa
    Alte impresii din această RUBRICĂPension Hotel Fast:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054414033889771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1