GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Perspectivă pe verticală, în cel mai adânc shark tank din Europa
Ca obiectiv principal de vizitat în Playa de Palma/Arenal, în afară de turul stațiunii cu trenulețul, care merită și el făcut (5 euro biletul, o oră dus-întors), este Palma Aquarium. Noi am ajuns aici în 2015, după una din acele ploi fulminante care a gonit toți turiștii spre hoteluri. Din acest punct de vedere, momentul de vizită nu a fost prea bine ales, toate familiile cu copii luaseră cu asalt Aquariumul – când am ajuns noi, deja era o coadă la intrare pe care se consumau 15 minute (24 de euro biletul, 17 euro pentru copii sub 12 ani).
Imediat după ce am reușit să intrăm în clădire, am fost surprinși de strălucirea unui blitz. Niște fotografi imortalizau turistul dezorientat în timp ce se uita după indicatoare, urmând ca la ieșire să îi ofere un album-suvenir cu câteva pagini pe care lipeau fotografia turistului (pe copertă) cu 10 euro. Fotografia era destul de reprezentativă, pentru că se făcea pe un fundal de shark tank, astfel încât efectul optic era că personajele erau “imersate” între rechini și alți pești de dimensiuni mari. (Deși nu prea cedez la presiuni, de data aceasta, când am ajuns la ieșire și ni s-a prezentat fotografia, am avut o slăbiciune :) ).
Dincolo de asta, Palma Aquarium merită văzut, și nu doar pentru mărimea ansamblului, varietatea speciilor și deliciul bancurilor mari de pești în mediul lor natural. În primul rând, prezintă o complementaritate interesantă între lumea marină și porțiunea de suprafață, care este concepută ca o zonă de junglă, cu vegetație și vietăți caracteristice. Acest sector de suprafață este foarte instructiv ca lecție de biologie – din păcate, noi ne-am grăbit pe porțiunile exterioare, pentru că potopul care ne obligase să venim aici înecase pur și simplu aleile de trecere, iar soarele care reapăruse de puțină vreme provocase o umiditate insuportabilă. Lecția de biologie de suprafață se intersectează cu acvariile din prima parte a traseului, care prezintă suficiente informații educative (inclusiv despre mările tropicale) - de exemplu, care sunt speciile de pești protejate și ce se poate consuma în locul lor. În continuare, am remarcat elementul spectacol ca ingredient al vizionării shark-tank-ului: scafandrii intrau să hrănească peștii, iar aceștia veneau în masă către mâncare (ca niște câini, nu ca niște pești :) ), după care însoțeau scafandrul spre ieșire, încât abia se mai putea vedea din norul agitat și multicolor.
Ca structură, shark-tank-ul acestui aquarium prezintă o geometrie singulară de trecere printr-un tunel subteran tăiat de diverse coturi și plane de acoperiș, prin care lumina este refractată și creează culori și irizații interesante, alături de spectacolul vietăților marine. Cel mai captivant este sectorul apropiat de ieșire, în care pasajul de trecere străpunge shark tank-ul chiar prin mijloc (privirea se poate orienta atât spre partea superioară pe unde pătrunde lumina soarelui, cât și spre adâncime). La final, există o ultimă perspectivă pe verticală spre bazinul central (de jos în sus), care informează turistul că se află în cel mai adânc shark tank din Europa (8,5 m adâncime, 33 m lungime, 20 de specii diferite de pești, dintre care 11 rechini). Aici, majoritatea turiștilor se așează jos, pe treptele acoperite cu mochetă care duc spre ieșire, și contemplă pentru ultima dată spectacolul relaxant al peștilor care înoată în toate direcțiile.
În momentul vizitei noastre, numărul de turiști era dublu, probabil, ca urmare a furtunii recente, așa că nu am putut să stăm cât ne-am fi dorit în secțiunile cele mai spectaculoase. Ca minus al obiectivului poate fi considerată îngustimea coridoarelor pe anumite porțiuni, și lipsa banchetelor sau a locurilor de odihnă în unele din cele mai interesante secțiuni ale traseului. Totuși, în topul neoficial al aquariumuirilor, cel din Playa de Palma/Arenal se plasează, ca evaluare generală, peste cel din Barcelona (chiar dacă nu încă peste cel din Lisabona). Deși pentru unii este greu, se poate renunța la plajă și toate facilitățile aflate la îndemână pentru o după-amiază plăcută în mijlocul lumii marine.
(Va urma).
Trimis de diacrys* in 22.10.17 13:20:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Barcelona
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 39.53122810 N, 2.72924330 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Palma Aquarium, MALLORCA" (nou-creată pe sait)
--
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmasterX: Da, locația este corectă.
@diacrys: Am patit si noi cu astfel de poze facute in Spania si acolo unde ne-au placut le-am luat.
Foarte frumoase pozele dar si articolul, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2021 Acvariul Palma, o experienta magica — scris în 15.12.21 de nela b din FRANTA - RECOMANDĂ
- Jun.2009 AQUARIUM din Palma de Mallorca - un habitat marin fascinant!!! — scris în 26.06.11 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ