ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Palatul Hofburg: Colectia de portelan si argintarie, Muzeul Sisi si Apartamentele Imperiale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Resedinta oficiala a Imparatilor Imperiului Roman, ulterior a Casei de Habsbourg in timpul Imperiului Austriac, Palatul Hofburg este astazi resedinta presedintelui austriac si, in acelasi timp, unul dintre primele obiectve turistice trecuta pe lista de "must see" a Vienei.

Desi initial am putea crede ca este vorba de o singura constructie, palatul Hofburg, ce a fost, de fapt, resedinta de iarna a Habsburgilor, a fost extins treptat in timpul existentei sale incepand cu sec. al XIII-lea pana la forma pe care o putem vedea astazi, fiind un complex de cladiri ce imbina mai multe elemente arhitecturale si care se intinde pe o suprafata de 240. 000 de mp.

Vizita noastra la Palat a inceput cu Colectia de portelan si argintarie aflata la parter, unde am putut admira obiectele ce se aflau in patrimoniul « Camerei de argint » si care ne ofera o imagine a traditiei, decorului si ceremoniei de luat masa a fetelor imperiale...

Dupa ce trecem pe langa niste tablouri care reprezinta momente surprinse timpul meselor putem admira obiecte din crama imperiala, vase din sticla, servicii de portelan, fete de masa si servete cu monograma, tavi, fructiere, candelabre din sticla, aur, bronz si argint, cupru, tacamuri din argint si alte ustensile de bucatarie, chiar si un faras de masa cu perie pentru firimituri! Unele dintre aceste obiecte se afla chiar in vitrinele de stejar pastrate din timpul monarhiei.

Aici am aflat despre ceremonia de spalare a picioarelor care reprezenta o traditie a Curtii Habsburgilor. Aceasta presupunea spalarea de catre Imparat si Imparateasa a picioarelor a doisprezece barbati, respectiv femei in Joia cea Mare, ca o rememorare a spalarii de catre Isus a picioarelor celor 12 apostoli.

Pentru aceasta slujba erau alesi barbat si femei din Viena si imprejurimi si erau imbracati ca piligrimii, intr-un costum negru cu manusi. Dupa ce luau micul dejun, Imparatul se apleca si stergea picioarele barbatilor cu un prosop din panza, dupa ce acestea au fost udate in prealabil cu apa. Dupa ceremonie, Imparatul le oferea fiecaruia un saculet cu cate 30 de banuti de argint. Imparateasa spala insa numai picioarele femeilor in varsta, ceremonia fiind continuata de arhiducese si de doamnele de la curte. In anii cand ceremonia nu avea loc, se dadeau totusi bani si o cana de vin. In cadrul colectiei sunt prezente si vasele folosite pentru aceasta ceremonie.

Ce va pot spune este ca toate sunt absolut superbe, am ramas muta de admiratie la frumusetea acestora, de la cele mai simple pana la cele viu colorate, de la servicii de masa vieneze si unguresti la cele frantuzesti si de Boemia, inclusiv la colectia chinezeasca, stiut fiind faptul ca admirau foarte mult vasele chinezesti, ca sa nu mai vorbim de cel mai luxos serviciu imperial de aur!

Serviciile de portelan au patruns la Curte prin 1800, prin comandarea de catre Imparatul Francisc a unui set complet, inainte farfuriile de portelan fiind servite numai la desert, considerate mai mult obiecte decorative de colectie.

Motivele folosite pentru decorarea acestora sunt foarte sugestive si reprezinta pasari, flori, imagini din natura, romantice sau monumente arhitectonice, ori portrete ce impresioneaza pur si simplu prin picturile executate ca niste tablouri veritabile, marginite de borduri aurii cu elemente florale sau dantelate (amanunte puteti vedea click aici din pacate noi nu am beneficiat de un astfel de ghid in romana, prin urmare este bine sa il aveti la voi).

Turul nostru a continuat cu muzeul dedicat Imparatesei Elisabeta (Muzeul Sissi), cunoscuta sub numele de Sissi, care s-a casatorit cu Imparatul Franz Joseph la numai 16 ani (desi se spune ca sora ei Helene ar fi trebuit sa fie aleasa, dar Imparatul s-a indragostit de Sissi atunci cand a vazut-o pentru prima oara) si caruia i-a daruit patru copii din care au supravietuit numai doi, poate unde datorita faptului ca era chiar vara Imparatului si este stiut faptul ca atunci cand se casatoresc verii intre ei, lucru frecvent la casele regale, se nasc copii cu probleme, in general mintale.

Imparateasa Sissi, o femeie extrem de frumoasa, a fost o persoana foarte populara si iubita atat de Austria, cat si de Ungaria, muzeul prezentand viata ei tumultoasa care nu s-a acomodat cu rigorile Curtii Vieneze, aceasta iubind exercitiile fizice, poezia si calatoriile (existand si un loc amenajat dupa cuseta cu care calatorea si care creaza impresia unei calatorii cu trenul).

Dupa sinuciderea fiului sau Rudolf, Imparateasa a decis sa poarte numai negru si silueta ei sta marturie prin Palat, amintind de aceasta tragedie care i-a accentuat depresia provenita dupa moarte celei de-a doua fiice.

Imparateasa Sissi a murit la varsta de 60 de ani, injunghiata de un anarhist italian cu o pila triunghiulara care se afla expusa in muzeu (nu mai tin minte daca este cea originala sau o copie a acesteia)... Mai putem vedea si obiecte personale ale Imparatesei, inclusiv rochii purtate, precum si o copie a celei de mireasa si cateva tablouri cu portretele acesteia, un set de voiaj cu obiecte de toaleta, o harfa din copilarie, ca si o pereche de botosei, dar si setul de bijuterii purtat la moartea fiului sau.

Trebuie mentionat ca incaperea in care se afla o statuie reprezentand-o pe Imparateasa se afla in semiintuneric si creaza o atmosfera infricosatoare, amintind de momentul ucidereii acesteia...

Cat priveste Apartamentele Imperiale, se pot vizita 19 incaperi ce au fost restaurate si care reprezinta o marturie a monarhiei habsburgice si a modului lor de viata. Se viziteaza sala de audiente, biroul Imparatului, dormitorul, acestuia, sala de toaleta si de gimnastica a Imparatesei Elisabeta, camera de baie.

In incaperi predomina culoarea alba cu stucaturi aurii pe tavan si tapetul de un rosu aprins ce imbraca in parte peretii.

Una dintre incaperile care mi-a placut foarte mult a fost cea pictata cu scene din natura care iti creaza impresia ca te afli intr-un peisaj edenic.

Un palat minunat care merita a fi vizitat, pretul biletului de acces fiind de 9. 90 de euro/adult pentru toate cele trei « muzee », insa se poate achizitiona si tichetul Sissi la Palatul Schonbrunn, in caz ca il vizitati inainte, care va permite si vizitarea acestui Palat la un pret mai bun.

La Palatul Hofburg se poate ajunge cu metroul U3 (statia Herrengasse), U1 (Stephansplatz), dar si cu tramvaiele 1 si 2 (statia Burgring) sau autobuzele 2A si 3A (statia Hofburg).

Si daca vi s-a facut foame dupa orele petrecute in Palat, va recomand Cafeneaua Hofburg unde puteti manca un snitel vienez super gustos!

Nu uitati sa mai pastrati bani si pentru cateva suveniruri frumoase (statuete, soldatei, casete cu imaginea Imparatesei Sissi, mini-viori ce amintesc de marii compozitori austrieci, ceasuri de perete, farfurii, magneti, etc. ) pe care le puteti achizitiona inainte de a intra pe sub Cupola Michael pentru vizitarea Palatului.


[fb]
---
Trimis de magdalena in 20.08.10 14:18:37
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9849 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Palatul Hofburg, vedere de ansamblu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6201 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

magdalenaAUTOR REVIEW
[20.08.10 14:19:13]
»

Wbm, as dori te rog, acest fond muzical: http://www.youtube.com/watch?v=1Z-J08SApEk&feature=player_embedded

webmaster7
[20.08.10 14:32:45]
»

Am retras PMA standard alocate acestui review, deoarece autoarea are mai mult de 3 seturi de impresii despre Viena in cadrul aceluiasi sejur.

Sunt sigur insa ca lipsa PMA-urilor standard va fi compensata de voturi, dintre care primul a fost al meu.

magdalenaAUTOR REVIEW
[20.08.10 14:36:37]
»

Multumesc! Nu ma uita, te rog, cu fondul video...

catalinalupu
[20.08.10 14:37:51]
»

Si urmatoarele vin de la mine, eu astept si fotografiile...

webmaster7
[20.08.10 14:45:27]
»

Rezolvat si fondul video.

magdalenaAUTOR REVIEW
[20.08.10 14:48:02]
»

Multumesc!

Am facut multe fotografii, dar voi incarca doar cateva, cu mentiunea ca unele dintre cele facute la Apartamentele Imperiale nu sunt foarte reusite, le-am facut in graba, nu era permis fotografiatul (mea culpa!), dar am facut-o pentru voi...

biancuta
[20.08.10 17:15:53]
»

@magdalena, foarte frumos ai prezentat Palatul Hofburg, foarte multe detalii utile si interesante! Recunosc ca am deja o lista lunga pentru cand vom ajunge in Viena, doar timp sa fie!

magdalenaAUTOR REVIEW
[20.08.10 17:17:24]
»

Daca pentru mine a fost in numai doua zile, de ce nu ar fi si pentru tine??

mariana.olaru
[20.08.10 17:30:02]
»

Nota 10 cu felicitări pentru acest adevărat ghid de vizitare a Hofburgului! Ce pot să spun mai mult ?

ileanaxperta*
[20.08.10 17:52:35]
»

Bravo!!! atat pt. vizitarea unor adevarate minunatii universale dar si pt. redarea atat de amanuntita si frumoasa a lor. Felicitari!

De cate ori am fost la Viena , n-am avut niciodata timpul necesar pt. a vizita si pe dinauntru Palatul Hofburg. Intotdeauna mi-am dorit dar asa se intampla cand esti cu grupul si programul este extrem de strict. Si acum, in circuitul din care m=am intors si in care am vizitat iar Viena, cand m-am dus sa vad ce si cum, era o mare coada la bilete si ghida mi-a spus clar ca nu am timp suficient. Poate, cine stie?! cand/daca voi ajunge vreodata "in particular", cu siguranta ca acesta va fi primul obiectiv pe care-l voi vizita...

Inca o data felicitari si multe puncte de la mine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[20.08.10 18:02:41]
»

Palatul Hofburg iti ia cam doua ore...

Am descris cat am putut, insa daca ar fi fost sa vorbim de amanunte, am scrie carti pe aici...

Mi-am dorit sa nu fac doar o lista de obiective si sa detaliez cele mai importante si interesante vazute prin prisma ochiului meu de turist...

Multumesc pentru aprecieri!

creivean
[20.08.10 19:07:26]
»

AmFostAcolo şi eu, 5 zile, în 2006, la una din sălile de conferinţe ale OSCE şi am admirat palatul inclusiv în interior, în partea să-i zicem nepublică. O minunăţie ( din păcate, acolo nu am avut voie să fac poze ). Iar în parc, fiind Octombrie, armata pregătea pentru ziua republicii, o expunere de tehnică militară. Am fost impresionat. M-a mai amuzat şi poliţia, care din respect pentru mediu şi vechimea zonei, patrulează întro maşinuţă Smart Fortwo, inscripţionată cu POLIZEI. Am râs atunci, când am văzut că are o bară cu girofar, cât jumate din maşinuţă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Admin
[04.09.10 16:09:56]
»

regrupat in noua sectiune 'Muzeele Vienei', creata astazi pe site.

costin1968
[23.01.11 20:07:24]
»

Foarte frumos!

Imi poti spune programul de Week-end al Muzeelor vizitate? Te rog!

magdalenaAUTOR REVIEW
[23.01.11 20:21:44]
»

Tot ceea ce am prezentat in acest review se afla intr-o singura locatie, respectiv Palatul Hofburg!

Noi am vizitat Palatul Hofburg intr-o zi de vineri, avand in vedere ca am sosit joi dupa-amiaza si in mod sigur este deschis spre vizitare pana pe la 17.00-18.00, eram pe acolo la ora asta.

Pentru sambata si duminica ar trebui sa consulti pagina de web oficiala: click aici

Daca nu precizeaza si zilele de week-end, inseamna ca programul este acelasi in toate zilele.

In general, la muzee, sambata si duminica este deschis. La austrieci inchise sunt magazinele in astfel de zile...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
costin1968
[24.01.11 19:53:41]
»

Multumesc mult!

webmasterX
[21.07.15 15:37:56]
»

Mutat în rubrica "Palatul Hofburg, VIENA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, catalinalupu, costin1968, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Hofburg:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05739688873291 sec
    ecranul dvs: 1 x 1