ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 12 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Palatul imperial Hofburg

TIPĂREȘTE URM de aici

Prima zi dedicata Vienei a inceput cu vizita la Palatul Hofburg, aflat in inima Vienei. Este unul dintre cele mai mari complexe de palate din lume, incluzand muzee fascinante, o biserica si o capela, Biblioteca nationala austriaca si Scoala spaniola de echitatie, precum si biroul presedintelui Austriei.

Constructia palatului a fost realizata in mai multe etape, ceea ce se poate observa si admirand elementele arhitecturale din epoci diferite. Habsburgii au extins treptat palatul, incepand cu secolul al XIII-lea, ajungand la o constructie pe o suprafata de peste 300.000 de metri patrati.

Din statia de metrou Museumsquartier, trecand pe langa Kunsthistorisches Museum, un muzeu impunator din secolul al XIX-lea ce gazduieste colectii de arta si antichitati, am intrat pe o poarta uriasa cu 5 arcade mari construite in anii 1800 pentru a inlocui poarta distrusa de armata lui Napoleon, patrunzand in complexul Palatului Imperial Hofburg.

Primul muzeu descoperit aici este Weltmuseum, aflat in cea mai noua parte a palatului, Neue Burg, Castelul Nou, semicircular si este unul dintre cele mai importante muzee de etnografie din lume. In posesia sa se afla obiecte de pe fiecare continent, provite din numeroasele calatorii intreprinse de habsburgi.

​Urmeaza aripa noua, incompleta a palatului, din secolul al XIX-lea, care gazduieste Muzeul de istorie si o colectie de papirusuri. In fata acestuia se desfasoara Heldenplatz, o piata publica cu gradini si statui impunatoare. Una dintre acestea este statuia ecvestra a printului Eugene de Savoia, unul dintre cei mai de succes comandanti militari din istoria moderna a Europei, care a ajuns la cele mai inalte functii de stat la curtea imperiala din Viena. O alta statuie il reprezinta pe arhiducele Carol, al treilea fiu al imparatului Leopold al II-lea al Habsburgilor.

In partea dreapta se afla un alt muzeu, Trezoreria Imperiala, care merita vizitat deoarece gazduieste 2 coroane imperiale, precum si comoara Burgundiei si comoara Ordinului Lana de Aur (ordinul casei habsburgice). Trezoreria poate fi vizitata si cumparand un bilet combo: muzeul Sisi, tezaur si muzeul calestilor imperiale.

Am ajuns apoi in mijlocul unui alt scuar, in care se afla statuia primului imparat al Austriei, Franz I, inconjurat la baza de 4 statui simbolizand pacea, credinta, justitia si puterea. Aici se gaseste si cel mai popular muzeu, Sisi si apartamentele imperiale.

Muzeul e deschis zilnic intre orele 8-18, pretul biletului pentru adult fiind 17,5 euro. Mi-ar fi placut sa povestesc si sa ilustrez fiecare incapere vizitata, insa din pacate, nu se pot face fotografii in interior, ca in mai toate palatele si castelele din Austria. Prin urmare, o sa trec in revista cele mai interesante incaperi si exponate pentru a nu deveni plictisitoare.

Intrarea in Muzeul Sisi se face prin impozanta Scara a imparatului, pe care Franz Joseph a folosit-o pentru a avea acces in apartamentele sale.

Turul incepe in salonul„Moartea” , in care este prezentata moartea tragica a Elisabetei, asasinata de anarhistul Luigi Lucheni. Masca mortuara a imparatesei, precum si haina neagra cu pene de egreta pe care o purta, dar si bijuteriile de doliu din 6 piese din onix si jet (lignit lustruit), pe care le purta dupa ce fiul sau, printul mostenitor Rudolph s-a sinucis, sunt expuse intr-o prima incapere.

Incaperea numita„Mitul Sisi” , ne-o prezinta pe Elisabeta, care a intrat in istorie ca imparateasa a tineretii si frumusetii eterne, fiind considerata cea mai frumoasa regina din Europa. Se spune ca pentru a-si pastra imaginea, a refuzat sa fie fotografiata sau pictata, dupa ce a trecut de prima tinerete. Tot aici este expusa o statuie in marime naturala a Elisabetei.

Urmeaza„Copilaria” , salonul care ofera o perspectiva asupra vietii imparatesei, de la nasterea ei in Ajunul Craciunului in 1837, copilaria ei in Bavaria, pana la logodna cu Franz Joseph in 1853.

In salonul„La curte” , Elisabeta e prezentata ca respingand viata de la curte, refuzand sa accepte eticheta rigida. Rochia pe care a purtat-o la balul dat in ajunul plecarii ei la München, o rochie de crinolina decorata cu caractere arabe ce s-ar traduce „O, Doamne, ce vis frumos” , este expusa in replica aici. O alta este cea pe care a purtat-o cu ocazia incoronarii ei ca regina a Ungariei. Pe perete este tabloul celebru ce o infatiseaza purtand o rochie cusuta cu stele de diamant care se potrivesc cu stelele de diamant din par.

„Zborul” este urmatorul salon care descrie viata pe care Sisi a dus-o dupa ce imparatul i-a interzis sa se amestece in politica. Acesta a luat aceasta hotarare ca urmare a presiunii imense pe care aceasta a pus-o asupra lui, in timpul negocierilor cu Ungaria pentru compromis.

In consecinta, Elisabeta s-a retras de la curte si a inceput sa-si duca viata petrecand ore intregi la calarie si dresaj, facand gimnastica, ingrijindu-si corpul si parul foarte lung si bogat.

A inceput sa calatoreasca foarte mult, atat pe mare si ocean pe iahturile imperiale, cat si cu trenul, vagoanele fiind echipate cu trepte retractabile pentru a se conforma cu ecartamentul mai ingust din alte tari.

Ultima incapere intitulata„Asasinat” prezinta contextul in care s-a produs asasinatul si ultimele clipe din viata imparatesei. Aceasta a continuat sa exercite o fascinatie asupra posteritatii chiar si dupa prabusirea monarhiei.

Palatul Imperial din Viena a servit drept resedinta si loc de munca al familiei imperiale pana la sfarsitul monarhiei in 1918. Prin urmare, Apartamentele imperiale ofera o perspectiva asupra vietii private si oficiale a imparatului Franz Joseph si a imparatesei Elisabeta, strabatand 24 de camere, perfect conservate cu decorul si mobilierul lor original.

In sala de audienta, Franz Joseph a primit aproape 260.000 de oameni de-a lungul vietii sale. Doua dintre cele mai faimoase portrete ale imparatului atarna acolo: unul care il arata in uniforma unui feldmaresal austriac si altul realizat cu un an inainte de moartea sa. Pictura preferata a lui Franz Joseph atarna chiar deasupra biroului imperial: portretul sotiei sale Elisabeth cu parul usor despletit.

Saloanele private, camerele de zi si dormitoarele sunt in stil rococo, amenajate cu stucaturi bogate, candelabre magnifice din cristal de Boemia si sobe de teracota. Punctele de atractie ale turului sunt sala de exercitii si baia imparatesei. Sisi isi petrecea cea mai mare parte a timpului in sala de exercitii, ziua ei incepand cu ritualul de ingrijire al parului care dura 2 ore. Elisabeth folosea aceste ore pentru a conversa cu profesorul ei de greaca si pentru a invata limbi straine. De-a lungul vietii, a invatat 7 limbi straine.

Echipamentele instalate pentru gimnastica, cum ar fi barele de perete, bara inalta si inelele din tocul usii, se pastreaza inca.

Ultimul salon vizitat, Sala de mese contine o masa pentru cina, unde aveau loc banchete de stat, cine de familie, cine militare sau mese de maresali. De trei ori pe saptamana aveau loc cine oficiale la care erau invitate aproximativ treizeci de persoane. De regula, la cinele de curte erau servite 7 pana la 13 feluri, iar la mesele oficiale se prefera bucataria franceza. Cinele durau de obicei intre 40- 45 de minute si se vorbea doar cu vecinii imediati.

O data pe saptamana, duminica, familia imperiala se aduna la o cina de familie, la care fiecare membru aflat in Viena era obligat sa participe.

La palat functioneaza si astazi Scoala spaniola de echitatie, singura institutie din lume unde se pastreaza si se cultiva inalta arta a calariei renascentiste. Vizitatorii pot viziona spectacole cu celebrii cai lipitani.

Dupa vizitarea palatului, ne-am indreptat spre poarta cu cupola Sf. Mihail, una dintre vechile intrari ale Palatului Hofburg.

Cei care vor sa intre si mai bine in atmosfera, pot face un tur cu trasura prin palat si prin zona centrala a Vienei. Sunt disponibile si masinile de epoca, pentru cei pasionati de automobile.

De aici ne-am indreptat catre celebra cofetarie din apropierea palatului, Demel, care aproviziona cu dulciuri membrii familiei habsburgice. Este si astazi cea mai cautata cofetarie din centrul Vienei, pastrandu-si standardele care au consacrat-o in istorie.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 19.11.23 09:50:47
Validat / Publicat: 19.11.23 10:28:31

VIZUALIZĂRI: 631 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Weltmuseum, aflat in cea mai noua parte a palatului, Neue Burg, Castelul Nou, semicircular si este unul dintre cele mai importante muzee de etnografie din lume. In posesia sa se afla obiecte de pe fiecare continent, provite din numeroasele calatorii intreprinse de habsburgi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22100 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.11.23 10:58:58]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Palatul Hofburg, VIENA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Muzeele Vienei]

webmaster
[19.11.23 11:16:55]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi
[20.11.23 09:05:06]
»

@geani anto: Am vizitat Viena în 8 zile ploioase în 2010. Am scris atunci unul din primele mele reviewuri pe AFA. Mi-a făcut plăcere să-ţi citesc reviewul care a adus la suprafată multe amintiri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Hofburg:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061365127563477 sec
    ecranul dvs: 1 x 1