ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 16.06.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Orasul artei si stiintei din Valencia

TIPĂREȘTE URM de aici

Pana in a doua jumatate a secolului trecut, Valencia era taiata in doua de fluviul Turia. Albia acestuia, navigabila, era la fel de lata ca Sena la Paris sau Dunarea la Budapesta, iar Turia era exploatat la fel de frumos: restaurante pe apa, vaporase de croaziera, poduri maiestuoase, fiecare cu propria sa identitate arhitectonica. In anul 1957 au fost inundatii devastatoare si s-a hotarat devierea complete a cursului fluviului. In prezent, acesta nici macar nu mai intra in oras, varsandu-se in Mediterana prin doua canale ce ocolesc Valencia.

In oras a ramas, asadar, o uriasa albie a raului goala care, in cele din urma, a fost exploatata genial. Astfel au luat

fiin ta gradinile Turia, un imens lant verde compus din gradini de flori, fantani, grupuri statuare, parcuri luxuriante cu palmieri si plante exotice, centre sportive in aer liber cu accesul tot liber, locuri generoase de joaca precum Parque Gulliver, circuite pentru biciclisti si amatori de jogging. La inceputul anilor '90 arhitectii Santiago Calatrava Valls si Félix Candela au castigat licitatia organizata de primarie si in extremitatea estica a fostei albii a raului, a fost ridicat Ciutat de les Arts i les Ciències (Orasul Artelor si al Stiintelor), un complex futurist care te lasa la propriu cu gura cascata. Compus din Muzeul Stiintelor Principe Felipe, cinematograful Imax si planetariumul L'Hemisfèric, parcul L'Oceanografic, gradina L'Umbracle si Opera Reina Sofia, Orasul Artelor... este, pe buna dreptate, cea mai titrata lucrare arhitectonica din istoria recenta. Deci nu puteam sa ratam asa ceva, asa ca a treia zi de plimbare in Valencia am pornit la prima ora spre aceasta destinatie.

Am inceput plimbarea cu intrarea la Aquarius, care prezinta pasari si pesti de pe tot globul, in mini-habitate bine delimitate. La o prima vedere, este un spatiu destinat copiilor, dar sunt sigur ca nici unul din vizitatori nu a vazut in viata sa toate speciile prezente in mediul lor natural. Este cel mai mare acvariu din Europa si gazduieste sali subterane imense in care inoata mii de pesti exotici, rechini sau caluti de mare. Mamifere gigante din familia balenelor, morse si pinguini - toate au un mediu artificial atent ales si ingrijit pentru a le da cat mai bine impresia de "acasa" si a se comporta natural, spre placerea vizitatorilor. Am fost impresionata de tunelul lung de zeci de metri, construit chiar prin mijlocul acvariilor, de unde ai posibilitatea de a vedea practic in 360 de grade viata acvatica: in acelasi moment, o pisica de mare inoata sub picioare, iar un rechin lung de peste 2 metri iti trece, pe langa urechi.

La suprafata, am vazut o multime de pasari exotice - de la flamingo, la pinguini, rate -, foci si alte mamifere acvatice de suprafata. Bineinteles ca nu am ratat spectacolul cu delfini care a inceput la ora 11.45. Ce mi-a placut ca erau foarte multi copii de gradinita, fiecare grup de copii imbracati cu tricouri de aceiasi culoare personalizate cu numele lor. Ce mi-a parut rau ca nu am reusit sa vad fimul 3 D de la Oceanorium care a inceput cand s-a terminat spectacolul cu delfini. De aici am plecat la Hemisferic unde am vazut un documentar despre parcurile natural din America. Acesta este un cinematograf al viitorului in care proiectia are loc, practic, pe... tavan. Spectatorii se aseaza aproape lungiti pe fotolii foarte inclinate si au un camp de vizibilitate de 180 de grade asupra intregii cupole, oferind astfel o perspectiva plina de detalii in miscare de la o extremitate la alta a cupolei. Ffiecare spectator poarta un dispozitiv tip Start Trek pe frunte care ii da posibilitatea sa isi aleaga limba in care vrea sa vada pelicula. A fost o experienta deosebita.

A urmat vizita la Muzeului Stiintelor (numit in cinstea Principelui Felipe), o cladire de 20.000 de metri patrati, construita pe trei nivele, care, privita de afara, se aseamana unui schelet de balena.

Am inceput turul descoperirilor stiintifice: masinarii stranii ce iti prezinta, intr-o forma simplificata, accesibila oricui, notiuni fizice dintre cele mai complexe, de la refractia lumii la proprietatile sunetului, ale vantului sau planetelor.

Ne-am distrat si noi alaturi de copii pentru ca si aici erau multi copii si am aflat cantitatea de apa din corp, am avut posibilitatea de a privi obiectele din jur asa cum animalele si pasarile le-ar vedea am luat tensiunea si am facut si alte expermente.

La iesire am admirat Umbrarul care la interior este o parcare imensa si la exterior o gradina cu arbori exotici si Podul Assut de l'Oro, care separa campusul in doua, este sustinut de 28 de cabluri gigantice, ancorate in 2 coloane, si reprezinta cea mai inalta constuctie a Valenciei - 125 de metri. Dincolo de el, se afla Agora: o sala polivalenta nedeschisa publicului decat in timpul spectacolelor si a competitiilor sportive: intre care Masterul de Tenis de la Valencia, gazduit in fiecare an la sfarsitul lunii octombrie. Dupa vizita in aceste locuri minunate am luat-o la pas prin parcul Turia si la sfarsitul zilei, obositi am ajuns la locul de cazare dar fericiti ca am avut ocazia sa vedem asa ceva.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mariana07 in 04.06.18 11:59:36
Validat / Publicat: 04.06.18 14:18:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 4832 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana07); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Spectacolul cu delfini
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.06.18 14:17:32]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Orașul Artelor și Științelor, VALENCIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Valencia]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂOrașul Artelor și Științelor:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049493074417114 sec
    ecranul dvs: 1 x 1