Într-o zi ne-am gândit să optăm pentru o excursie cu jeep-ul prin Thassos. / 27 euro de persoana.
Am plecat din Potos în maşini Suzuki smart –decapotabile. Cine dorea putea conduce cu condiţia să aibă carnetul la el.
În fruntea caravanei mergea ghida care cunoştea traseul.
Prima oprire a fost la mănăstirea Panaghia unde vieţuia un singur călugăr arhimandrit. A ramas singur din cauza conditilor economice din Grecia.
Mănăstire mare frumoasă, aproape de altar – în biserică se afla un izvor tămăduitor cu apă limpede. În biserică se află şi o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Călugărul ne-a primit cu amabilitate şi am fost serviţi cu rahat şi apă rece. Nu aveai voie să faci foto.
Am lăsat în urmă mănăstirea şi am început să urcăm către o cascadă unde am văzut foarte mulţi peştişori. Parcă nu mai eram la mare. Multă vegetaţie, arbori cu scorburi groase. Ne-am oprit să bem apă de la un izvor.
Continuăm să urcăm şi ajungem la aprox. 900 de metri. Admirăm un cedru asemeni celor din Liban şi observăm că vegetaţia este formată din jnepeni. Ne urcăm în maşini şi peste puţin timp ajungem în Castro, primul sat construit în Thassos unde s-au retras oamenii din cauza piraţilor care veneau pe mare. Casele sunt in mare parte renovate, cu pereţi groşi. Admirăm peisajul, planta dracului- o plantă insectivoră. Vedem un osuar, multe cutii cu oase şi foto pe ea.
Ne oprim la singura cabană deschisă de lângă biserică şi mâncăm o specialitate a locului- iaurt de capră cu miere de pin şi dulceaţă de dude 3 euro. Un desert foarte bun, răcoros. Berea la halbă 3 euro, omleta 3 euro, salata grecească 5 euro. Cabanierul ne pune la incercrae şi fiecare cuplu primeşte o problemă pe cre trebuie s-o rezolve. Începe să miroasă a creier încins şi toată lumea încercă, se dau diverse soluţii. Unii trebuiau să pună în echilibru 6 cuie, alţii să descurce 2 frânghii, să jongleze cu un băţ...
Toată lumea se amuză şi cabanierul vine să ne arate soluţiile problemelor.
Vizităm mănăstirea al cărui protector este Sfântul Atanasie şi aflăm că 3 zile ţine sărbătoarea în cinstea lui, se face o procesiune cu icoana sfântului în luna ianuarie, aprindem lumânări 0,35 centi/bucata. Un copil ne arată şi 3 broaşte ţestoase de lângă mănăstire.
Lăsăm în urmă satul Castro şi începem să coborâm. Drumul este foarte îngust, luăm curbe strânse, puţină adrenalină şi ne oprim să vizităm altă cascadă. Foarte multă umbră, copaci seculari, mulţi platani. Ne odihnim, trecem printr-un râu şi ne continuăm drumul. Ajungem în Potos, predăm maşinile şi suntem invitaţi la o terasă, aproape de mare unde ni se oferă vin, bere, frape, cola, fanta –la alegere.
O zi plină de peripeţii în care am văzut altă faţă a insulei Thassos
Trimis de florianzy in 06.09.12 20:48:54
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (florianzy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat în rubrica "Excursii opționale din Thassos, THASSOS" (nou-creată pe sait)
- Aug.2021 Excursie de o zi cu barca, pornire din Potos — scris în 07.01.22 de Trank din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Cu barca in jurul insulei Thassos — scris în 31.07.18 de alexandru1988 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Jeep Safari si varful Ipsarion — scris în 30.07.18 de alexandru1988 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Calarie in Thassos — scris în 03.09.18 de anghelada din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Evitati excursia in jurul insulei cu EROS 2 — scris în 05.09.16 de emserban din BUCUREşTI
- Sep.2015 Excursie jeep trip Potos — scris în 11.10.15 de adutza_ghiocel din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Mini-croaziera cu Zeus - Golden Beach — scris în 23.09.15 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ