GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Basilica Sf. Anton de Padova
Basilica Sfantul Anton de Padova, este cea mai mare biserica din Padova, si a doua ca marime din Italia, dupa San Pietro. Supranumita si “Il Santo”, a inceput sa fie construita, undeva in jurul anilor 1200.
De-a lungul timpului, a cunoscut mai multe refaceri; initial a fost construita “Santa Maria Mater Domini”, biserica sfintita de insusi Sf. Anton, unde de altfel a si fost inmormantat conform dorintelor sale. Mai tarziu, la cativa ani de la moartea sa, a inceput constructia Capelei Madonna Negre, lacas de cult alaturi de biserica Santa Maria. Dupa aproximativ zece ani s-a construit ceea ce vedem noi astazi, ingloband cele doua biserici, intr-o basilica cu o arhitectura insumand foarte multe elemente franciscane.
Sf. Anton de Padova a ramas in constiinta crestinismului universal, ca cel care a facut cele mai multe minuni, ajutand oamenii sarmani si invalizii si care a purtat peste tot cuvantul Domnului. A fost numit “gasitorul lucrurilor pierdute”, pentru ca ii ajuta pe cei a caror lucruri se pierdeau sau erau furate. De asemenea a fost numit si “parintele saracilor” pentru ca dadea paine celor care nu aveau ce sa manance.
Sf. Anton a ramas in inimile credinciosilor ca fiind aproapele nevoiasilor pentru care el se ruga, pe care ii vindeca, carora le dadea hrana, pentru care pleca in lungi drumuri apostolice, .
A murit la varsta de 36 de ani, intr-o mica biserica din apropierea orasului Padova, mai tarziu moastele i-au fost aduse in noua basilica construita, iar locul a generat lungi perioade de pelerinaj credinciosilor veniti sa se vindece, sau pur si simplu acelora care vin sa se roage pentru bine, dragoste si pace.
wikipedia este locul unde sunt descrise minunile facute de Sf. Anton, acolo sunt impartasite foarte multe informatii privind viata, dar si moartea marelui Santo si merita sa le cititi de la cap la coada!
Imi amintesc, seara fiind, catre finalul programului, n-am mai fost lasati sa intram sa vizitam Basilica. Maicuta de la intrare pana la urma ne-a inteles, ne-a privit zambind, a vazut ca suntem straini si ne-a permis accesul. Inauntru era foarte multa lume, exista culoare de vizita, noi ne-am indreptat in primul moment catre partea stanga, unde se afla Capela Sf. Anton, inima basilicii, unde este inmormantat in prezent Sf. Anton. Locul este denumit si Altarul, aici gasindu-se unele dintre cele mai frumoase statui si picturi din basilica. Mi-am scos aparatul, dar cineva mi-a facut semn ca nu am voie sa fotografiez. Am inteles si ne-am continuat traseul catre Capela “Black Madonna”, locul unde se spune ca ar fi fost initial inmormantat Sf. Anton.
Foarte multe picture celebre, multa marmura, candelabre imense, mult lemn de nuc, tesaturi aurite care impodobesc peretii, multe statui care ni-l infatiseaza pe Sf. Anton, pe Fecioara Maria, toate aceste lucruri ne ametesc, nu mai stim ce sa privim, nu ne mai gasim cuvintele potrivite pentru a ne ruga. Suntem apasati de greutatea sfanta a locului si acesta se observa foarte bine in starea noastra de spirit.
Continuam drumul privind colanele inalte ale basilicii, admirand structura gotica a cupolelor si peretilor inspaimantatori de inalti, si ajungem la “ Treasury Chapel”, o lucrare realizata intr-un mod fantastic de catre unul dintre elevii lui Bernini. De departe, unul dintre cele mai valoroase obiective din basilica, Capela Trezoreriei adaposteste trei nise una dintre ele avand moastele Sf. Anton, iar celelalte doua limba si maxilarul Sf. Anton, asezate in doua potiruri din aur, argint si sticla. Tot aici descoperim si unele dintre obiectele care au apartinut marelui Santo, loc de pelerinaj si rugaciune care vin sa “atinga” obiectele, prin geamul gros al vitrinii. Aceste obiecte, ca de altfel maxilarul si limba sa, au fost extrase din sicriul lui, in momentul cand acesta s-a deschis cu ocazia celor 750 de ani care au trecut de la moartea sa. Atat limba cat si maxilarul a dat nastere la numeroase legende despre modul in care ele s-au conservat atat de bine.
In partea dreapta, descoperim capela “St. James” exact vis-a-vis de capela Sf. Anton cu o multitudine de picturi si fresce care ne infatiseaza viata lui Sf. James. Imediat dupa aceasta minunata capela, descoperim capela “Preasfantului Sacrament “, o alta capela construita in stil gotic, loc de rugaciune si liniste pentru Gattamelata. Are patru coloane frumos lucrate in cele patru colturi, iar pe tavan o cruce aurita.
Dupa ce am admirat si aceasta ultima capela, ghizii ne-au indrumat catre cele doua gradini mari ale basilicii, unde ni s-a permis sa facem poze. Un gard viu, inflorat care inconjoara curtea centrala, cu foarte multe flori si foarte multe arcade, care accentueaza arhitectura gotica a locului. Deja am fost sfatuiti sa marim cadenta, de jumatate de ora programul se terminase, astfel incat popasul la magazinul de suveniruri l-am facut rapid si foarte prompt. Am achizitionat cateva icoane facatoare de minuni cu Sf. Anton, pentru noi si prieteni.
Va recomand sa cititi si: basilicadelsanto, locul de unde m-am inspirit cu denumirile tuturor capelelor pe care nu le mai retineam.
Trebuie sa marturisesc ca la iesirea din Basilica, m-am simtit foarte linistit si parca nepasator la stress-ul cotidian. Ma simteam liber si increzator ca este cineva acolo sus, care are grije de noi si care vegheaza asupra noastra permanent. Simteam ca trebuie sa avem incredere si sa nu disperam niciodata. Mai devreme sau mai tarziu cineva va avea grije si de noi! Dar pentru asta trebuie sa speram si sa nu ne pierdem increderea!
Trimis de pepsi70ro in 13.02.10 23:44:37
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Daca puteti insera si urmatorul filmulet ar fi super ok pentru cei care citesc impresiile referitoare la aceasta frumoasa bazilica:
http://www.youtube.com/watch?v=sl7ZRFWQElg&NR=1
Un material interesant. Biserica Sfantul Anton de Padova este un lacas care aduna multi pelerini, in special in privinta vindecarii sau a intretinerii sanatatii. Ai un vot!
Ceea ce am uitat sa mentionez, este faptul ca nu toata lumea ajunge sa viziteze aceasta frumoasa biserica, mai ales cei bolnavi sau invalizi care nu se pot deplasa. Din acest motiv, an de an "Sf.Anton" se deplaseaza la acestia prin procesiuni urmate de foarte multi pelerini.
Statuia Sfantului, este purtata pe strazile localitatilor din toate regiunile Italiei, prin spitale, azile si in general prin locurile unde traiesc foarte multi nevoiasi.
acum 2 ani a ajuns si la Craiova, a fost expusa 2 zile in cadrul bisericii catolice Sf Anton!
Si in Constanta exista o biserica catolica "Sf.Anton".
Este una dintre cele mai populare din Dobrogea, aici in zilele de marti, vineri si duminica se aduna foarte multi credinciosi care se roaga aceluia care infaptuieste miracole si are grije de cei nevoiasi. Sf.Anton.
Am participat si eu la cateva liturghii, mai ales in anii copilariei, apoi ulterior, cu familia mea, cand veneam alaturi de parinti, desi am fost botezat ortodox. Insa dupa spusele parintilor, si ulterior dupa impresiile mele, liturghia in aceasta basilica nu se compara cu nici o slujba la nici o biserica din oras. Practic, la Sf.Anton am simtit caldura si bunatatea oamenilor, acolo am simtit intr-adevar ca daca ajut, voi fi rasplatit inzecit. Exista o minune undeva, dincolo de puterea noastra de intelegere.
Am inteles ca este una dintre cele mai frumoase biserici din Italia, abia astept sa o vizitez, apoi revin cu impresii.
interesat review, ma mir ca doar 3 voturi ai primit, cu al meu 4
Probabil este o zona care nu prezinta un interese deosebit, din aceasta cauza cred eu.
Ma bucur ca tie ti-am trezit interesul.
Foarte frumos ai descris Basilica Sf. Anton! Acest sfant, la catolici, este foarte important! El este sarbatorit in fiecare marti si duminica! Sarbatoarea lui este in data de 13 iunie!
Un review excelent! 400 PMA meritate!
Am vizitat si eu aceasta biserica, intr-adevar incantatoare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 Padova – calm și eleganță — scris în 31.07.18 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Capela Scrovegni din Padova — scris în 25.07.18 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Padova — scris în 21.02.18 de dawnsash din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- May.2017 Padova - un amestec de civilizatii — scris în 11.04.20 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2013 Un oras frumos — scris în 26.01.13 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Basilica di Sant Antonio — scris în 13.10.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Frumusetea milenara a unui oras — scris în 11.10.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ