GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica Panagia Chrysospiliotissa - Biserica Fecioarei Maria din Pestera Aurita
Locatia: In satul Kato Deftera la 11 km sud vest de Nicosia
Coordonate GPS: 35.091049,33.281794
Intrarea: Gratuita
Daca tot am citit astazi cateva reviewuri interesante cum a fost cel despre Cappadocia al lui Ania, si cel despre Manastirea Ostrog al lui Nasshu, m-am gandit sa va prezint un obiectiv oarecum similar din Cipru.
Avem un prieten roman care locuieste in Nicosia (partea greaca) de mai multi ani. E un vecin din satul de bastina al sotiei, iar eu m-am intalnit cu el prima data in Romania, cu mult inainte sa se deschida granitele dintre greci si turci.
Eu ii prezentam perspectiva celor din partea de nord, iar el argumenta pentru cei din Sud. Stiu ca am avut niste discutii foarte interesante atunci :) Dupa ce s-au deschis granitele, ne-am putut vizita.
Intr-o duminica, cand am mers pe la el, i-am zis sa ne duca intr-un loc turistic mai special din Nicosia, pe care inca nu l-am vazut.
Ne-a spus ca stie o biserica in stanca (sau munte) si ca e interesanta de vazut.
Biserica Panagia Chrysospiliotissa, se afla in satul Kato Deftera si e la o distanta de 11 km de Nicosia. Din Nicosia se ajunge foarte repede cu masina. Din cate am citit pe net, (si s-ar putea sa traduc gresit) biserica este numita: Biserica Fecioarei Maria a Pesterii Aurite (sau asa ceva). E o bisericuta construita intr-o pestera naturala. Se spune ca este foarte veche, a fost folosita de catre primii crestini si ca era pictata in interior, dar acele picturi vechi s-au pierdut.
Mai sunt cateva locuri in care sunt fresce, dar se poate observa ca sunt facute destul de recent.
Coordonatele GPS ale bisericii sunt 35.091049,33.281794. Intrarea este libera si inauntru este un calugar care are grija de un magazinas de suveniruri.
Pestera nu este foarte mare si peretii par mai mult de lut decat de stanca. Cel putin eu aveam impresia ca s-ar putea prabusi in orice moment. Cel putin e racoare si-i inteleg intr-un fel pe calugarii ce si-au facut casa in astfel de locuri. E si racoare, esti si sus, intr-un loc unde nu se poate ajunge usor, ai si priveliste frumoasa. :)
Din incaperea principala unde sunt cateva icoane, niste statuete de ceara... in forma de copii (lumanari), carti etc. se trece prin niste colidoare in camerele unde se afla magazinul de suveniruri.
La baza vaii, trecea un rau numit Pidias. Dar ca majoritatea raurilor din Cipru, are apa doar iarna, cand ploua. Pe langa zona unde este biserica, e o zona rezidentiala cu cateva vile.
Se pare ca astfel de biserici construite in stanca sunt ceva des intalnit in Orientul Apropiat, dar sunt o raritate in Cipru.
Imi imaginez ca pe timpuri, aceasta pestera era destul de greu accesibila, aflandu-se la o oarecare inaltime. In momentul de fata au contruit mai multe trepte, care fac mult mai facil accesul, dar care i-au furat putin din pitoresc.
Deasupra treptelor sunt niste plase de sarma, care opresc pietrele ce s-ar putea desprinde si cadea.
Mie astfel de locuri imi aduc aminte de Chilia lui Daniil Sihastru de la Putna.
Si in partea de nord, sunt cateva astfel de locuri - pesteri in munte, sau pe langa mare unde in trecut au locuit fel de fel de sihastri. Poate am sa vi le prezint intr-o zi.
La aceasta biserica se tine o sarbatoare pe data de 15 August. Pentru cei care ajung in Nicosia, poate fi un loc interesant de vazut.
Cred ca in biserica se mai oficiaza slujbe si se fac botezuri.
Nu prea am ce altceva sa povestesc. Am sa va arat prin poze si voi decideti daca merita vizitata sau nu. Oricum nu are prestanta obiectivelor prezentate de colegii mei, dar poate fi o idee pentru cei ce viziteaza Nicosia.
Mai nou am auzit ca s-a construit o biserica romaneasca in stil maramuresean in partea de sud, dar inca nu am reusit sa o vad.
Vacante frumoase.
P. s.
Am luat o poza mai veche a bisericii de pe siteul oficial al Satului Deftera defteravillage.org.cy/?lang=en ca sa vedeti cum arata candva. Nu am gasit ca siteul sa aiba informatii in engleza.
Trimis de TraianS in 11.12.12 12:37:44
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@TraianS: Frumos. O sa le arat pozele unor prieteni care au luat Georgia la pas in septembrie si au vizitat un loc asemanator, cu o manastire construita in stanci, si zeci de tunele si chilii...
@TraianS: Interesanta Biserica Panagia Chrysospiliotissa din Kato Deftera. Multumim pentru ca ne-ai prezentat acest obiectiv de tip atat de rar in Cipru. La acest lacas deosebit se fac doar succinte referiri in lucrarea "Cipru - 10000 de ani de istorie si civilizatie" cu care m-am intors din minivacanta mea in Cipru. De altfel, rasfoind-o, am remarcat cat multe am vazut, dar mai ales cat de multe n-am vazut.
In Romania, in afara Chiliei Sf. Daniil Sihastru, mai sunt si alte lacasuri sapate in stanca: Pestera Sf. Andrei din Dobrogea, Manastirea Namaiesti (partial in stanca), Manastirea Corbii de Piatra (in intregime in stanca, dar nu se urca atat de mult pana la intrare)…
Vad oarecare asemanare intre Biserica Panagia Chrysospiliotissa si Biserica Sf. Dimitrie Basarabov din Bulgaria doar ca scara de acces este mai incadrata in peisaj.
@alinaro
Multumesc de ecou. Imi inchipui ca sunt multe astfel de locuri in lume. La Panagia Chrysospiliotissa nu prea as putea spune ca sunt cine stie ce catacombe. Sunt trei incaperi mai mari legate printr-un tunel scurt. Cand mi s-a spus ca mergem sa vedem o biserica in munte... prima intrebare care am pus-o a fost:
-Da' de unde munte la Nicosia?
Nicosia e intr-o zona de campie si muntii sunt destul de departe.
Panagia, e in valea raului si nu prea arata a munte. Acum cu Nicosia crescand, a ajuns sa fie intr-un fel de suburbie a capitalei.
In Romania sunt multe astfel de biserici mult mai frumoase.
Eu aveam pozele facute si daca tot am vazut ca tema zilei e Cappadocia si alte biserici in munte... am zis sa scap de ele
Privind pozele, insa, imi dau seama acum, de unde-i vine numele de Pestera Aurita. Nu am vizitat-o in cea mai buna perioada a zilei, soarele fiind deja in spatele dealului. Imi imaginez ca dimineata, in lumina soarelui, dealul ar putea avea stralucirea aceea a aurului, vazut de la departare.
Pietrele sunt defapt un fel de nisip intarit, iar ploile si raul care le-au slefuit au creat un efect ciudat. Seamana putin cu Fatada Nasterii a lui Gaudi... ca sa ajung la Spania
@iulianic
Nu prea am gasit multe informatii pe net, dar din ce gasisem, spuneau ca astfel de biserici sunt foarte des intalnite in Levant. Nu stiam exact unde-i Levantul asta... de aia nici nu l-am mai mentionat.
M-am uitat acum la wikipedia (en.wikipedia.org/wiki/Levant) si vad ca e vorba de Egipt, Lebanon, Siria, Israel, Iordania etc.
In astfel de tari imi inchipui ca sunt multe astfel de dealuri "soft". Si cu degetul daca ai da, ai putea sapa in "sandstone"... sau in pietrele de nisip. O constructie de acest gen in munte, pare relativ usoara.
Obiceiurile au ajuns si-n tari unde piatra nu mai este chiar atat de moale. Cred ca Daniil a avut mult de furca la chilia lui. Daca ar fi trait in Kato Deftera cred ca-si facea un palat
” Stiati ca... numele insulelor Canare din oceanul Atlantic are legătură cu caţeii şi nu cu canarii; numele latin este INSULARIA CANARIA care înseamană insula caţeilor?
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13
imi permit sa va atrag atentia asupra faptului ca Insulele Canare se afla in Oceanul Atlantic si nu in Pacific.
-------------------------------------
adăugat ulterior de către webmaster13: Aşa este, am corectat în text, mulţumesc de sesizare, întradevăr fraza a fost copiată de pe un alt site, promit să fiu mai atent în viitor!
@dianabzs: nu e vina lui - cu siguranță a copiat de undeva "perla"...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2018 Nicosia turceasca — scris în 09.04.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Nicosia cea frumoasă. Nicosia cea urâtă — scris în 22.05.17 de Simona Ioana din ZALAU - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Ledra Street — scris în 03.02.17 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 La pas prin cetatea Nicosia, de ambele părţi ale liniei verzi, trasate de pixul unui general englez — scris în 06.08.16 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Scurtă plimbare prin Ultima Capitală Divizată a Lumii — scris în 13.03.16 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Orașul 2 în 1 — scris în 10.10.15 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Stiri din 'iadul' de la Nicosia; Omonia - FC Astra Giurgiu - 1-2 — scris în 26.07.13 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ