GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lillafured, bijuteria din Parcul Național Bukk, Ungaria.
Are Ungaria munți? Cu siguranță, da!
Culoarea verde de pe harta de nord-est a Ungariei și informațiile de pe Wikipedia ne spun că este vorba de Munții Matra din apropierea orașului Eger și Munții Bukk din apropierea orașului Miskolc.
Ambele masive muntoase au vârfuri de peste 900 de metri, iar cel mai înalt, Kekes, are 1014 m. Legat de munții Bukk s-au postat câteva articole interesante , unul intitulat Un munte în Ungaria scris de către colegul nostru @Nicu.
Și cu toate acestea am întâlnit pe site voci care afirmau că Ungaria nu are munți sau că munții Ungariei sunt de fapt ”niște dealuri mai înalte”. Eu personal îi consider munți pentru că: au un relief carstic, au vârfuri situate în jurul a 1000 de metri, au peșteri, păduri de conifere, lacuri, râuri repezi, centre de recreere, pârtii de schi (cu lungimi de până la 2400 de metri), locuri unde se practică alpinismul (Hamor Rock) și nu în ultimul rând au stațiuni montane de odihnă.
Am vizitat și eu o astfel de stațiune, Lillafüred, situată în Parcul Național Bukk, la aproximativ 10 km de centrul orașului Miskolc. Este o stațiune mică, dar foarte animată, construită în 1890 de către un ministru ungar al acelor timpuri, ca un loc pentru odihnă și vânătoare.
Accesul în stațiune se face cu mașina personală cu trenul-mocăniță sau cu autobuzul. Atât autobuzul cât și trenulețul se iau din Diosgyor-Miskolc. Pentru a ajunge în fostul oraș Diosgyor (acum o suburbie a orașului Miskolc) se ia tramvaiul nr. 1 din zona centrală a orașului Miskolc.
Principalele obiective turistice ale stațiunii sun concentrate în jurul unui lac de acumulare și a unui palat transformat în hotel de lux. De-a lungul stațiunii se pot face plimbări pe malul râului Szinva sau cu trenulețul- mocăniță prin pădure până la Garadna.
Aici se găsește singura păstrăvărie naturală din Ungaria și un restaurant unde se poate prepara peștele pe loc. La cca 10 km de Lillafured, în Parcul Național Bukk, se pot vizita satele de munte Repashuta și Bukkszentkereszt (90 % slovaci) sau se pot face numeroase trasee montane.
Lacul Hamori
Intrarea în stațiunea Lillafured este străjuită de un palat în partea stângă și de acest lac în partea dreaptă. Este un lac de acumulare, nu foarte mare (are doar 1,5 km), construit la începutul secolului al IX-lea prin îndiguirea a două râuri, Szinva și Garadna. În perioada de vară un centru de închirieri pune la dispoziția turiștilor bărci și hidrobiciclete pentru plimbări pe lac. Iarna, nefiind prea adânc, lacul se transformă într-un veritabil patinoar natural.
Pentru că nu găseam un loc unde să lăsăm mașina am plecat foarte repede de la lac, am intrat în stațiune și am găsit un loc de parcare la ieșire spre Repashuta, pe malul drept al râului Szinva. Deși în majoritatea orașelor din Ungaria nu se plătește parcarea în weekend, aici lucrurile stăteau cu totul altfel.
Cum plata parcării se făcea în monede, iar noi nu am găsit să schimbăm la nici una din tarabele cu suveniruri din parcare, ne-am întors la lac și am găsit o parcare free ,la poalele unor stânci,pe drumul forestier ce duce la păstrăvărie (dreapta lacului). Apoi din acest loc am vizitat cât am putut din stațiune per pedes.
Palota Hotel
Pe partea stângă a intrării în stațiunea Lillafured, cu silueta oglindită în apele lacului Hamori, se află principalul obiecti turistic al stațiunii, Palota Hotel (Hotelul Palat). Impunătoarea clădire, ce domină stațiunea de pe un mic deal, a fost construită la începutul secolului IX în stil neo renascentist de un arhitect care a vrut să redea atmosfera castelelor din timpul lui Matei Corvin (Matia Corvin).
Palatul are o grădină foarte frumoasă (mai degrabă un parc) cu alei, flori, plante rare, copaci și multă verdeață. Cele trei restaurante de lux poartă numele unor personalități istorice mult îndrăgite de vecinii noștri din vest:Matei Corvin, Iancu de Hunedoara, Ludovic cel Mare. Prețul unei camere la Hotelul Palat nu este pentru orice buzunar, iar restaurantele le-am privit așa pe afară ca arhitectură, nici nu am avut curajul să intrăm.
Grădinile Suspendate
Deși sună pompos, aceste grădini nu sunt asemănătoare cu cele ale Semiramidei. Ele se găsesc terasate sub barajul lacului Hamori și sub dealul unde este construit palatul. Sunt deosebit de frumoase și personal le-am comparat cu Grădinile Mirabell din Salzburg. Accesul la aceste grădini se face de pe barajul lacului prin coborârea unor trepte. În jurul lor sunt numeroase alei de promenadă și unele obiective de vizitat.
Cascada Szinva
Se află chiar la intrarea în Grădinile Suspendate, sub dealul pe care este construit palatul. Deși înălțimea de cădere a apei are doar 20 de metri, această cascadă este cea mai mare din Ungaria. Frumusețea ei constă în numeroasele puncte de belvedere din interiorul grădinilor. Acestea sunt mai tot timpul în umbra palatului și sunt deosebit de relaxante. Este o zonă foarte aglomerată, cu turiști din toate părțile Europei.
La ora când noi am vizitat cascada am avut parte și de un spectacol muzical-artistic încropit pe loc de un grup de romi unguri. Inițial i-am remarcat la coborârea de pe șosea spre grădini; un pic gălăgioși, dar îmbrăcați curat în costume tradiționale. În timp ce admiram niște terase, ornate cu flori de toate culorile, am auzit o muzică ce venea din zona cascadei (o vizitasem cu ceva timp în urmă).
Ne întoarcem la cascadă și ce să vezi: grupul de romi cântau și dansau acompaniați de o ghitară și sub ropotele de aplauze ale unei asistențe create ad-hoc. N-am înțeles mare lucru din versuri, dar ritmul melodiilor (diferit de cel al maneliștilor noștri) ne-a încântat și pe noi și ne-am alăturat asistenței.
Peșterile din Lillafured
În zona stațiunii sunt și câteva peșteri, cea mai cunoscută fiind cea de lângă cascadă, Peștera Anna. Peștera conține numeroase formațiuni calcaroase, fosile de plante și, așa cum scrie pe o pancartă, a fost vizitată de poetul și revoluționarul de la 1848 Sandor Petofi. Peștera mai este cunoscută și ca Peștera Petofi și poate fi vizitată numai în grupuri de 10 persoane la prețul de 1200 de forinți. Pentru pensionari (am prezentat la casă talonul de pensie și buletinul) sunt reduceri, dar nu-mi mai aduc aminte cât.
Mocănița
Este o altă atracție a stațiunii Lillafured. Așa cum am arătat mai sus, cu acest trenuleț se poate veni în Lillafured din Diosgyor-Miskolc, iar din gara situată în spatele hotelului se poate ajunge prin pădure la Garadna la păstrăvărie. Aici se poate ajunge și per pedes pe drumul forestier din dreapta lacului.
Castelul Diosgyor
La 7 km de Lillafured, pe șoseaua ce duce la Miskolc, se află un castel vechi construit în secolul XII în valea râului Szinva pe moșia regelui Ludovic cel Mare. În interior sunt câteva colecții de arme și tablouri, iar în curte un mic muzeu cu exponate medievale. Intersant este că aici a locuit o vreme și soția lui Matei Corvin.
Personal acest castel nu prea m-a impresionat, e mai mult o ruină ca și Deva noastră, însă natura înconjurătoare din zona castelului și aleea cu castani de la intrare m-au încântat.
Una peste alta am petrecut o zi frumoasă în Parcul Național Bukk și vă recomand, dacă vizitați Miskolc-ul, să urcați măcar pentru o jumătate de zi și la Lillafured.
Vacanțe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 06.09.15 15:01:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Hotel Palota, dupa parerea mea cel mai frumos hotel din Ungaria, nu am fost cazat acolo, am avut cazarea linga hotel dar am vizitat si gradina acestui hotel care a fost pe vremuri un celebru castel.
Hotelul ca atare vazut din orice parte si din afara si din interior si din excelenta gradina (foarte mare) seamana mai mult a castel decit hotel.
Cazarea aici incepe de la 100 euro dubla dar linga hotel gasiti pensiuni si la aprox 30 euro.
Statiunea Lillafured e una din cele mai mici statiuni din Ungaria.
Daca ati ajuns la baile din mina de linga Miscolc e indicat sa faceti o vizita si aici si sa spuneti
Am fost la munte in Ungaria
Eu am fost in extrasezon si chiar mi-a placut.
@Nicu -Mulțumesc pentru vizită!
”Daca ati ajuns la baile din mina de linga Miscolc
Dacă este vorba de Băile termale Barlangfurdo da, am fost și aici.
@Nicu -
” Am fost la munte in Ungaria
Povestește-ne și nouă cum a fost în munții Ungariei.
M-ai uimit cu Muntii Ungariei!
Poze minunate si articol marca @traian. leuca
felicitari!
@traian. leuca -
Trăienel, un articol minunat! Ai un SB din partea mea!
@Dan&Ema & Marian Preda Ce să mai zic la astfel de încurajări, decât că mi-ați făcut o duminică frumoasă!
Mulțumesc frumos!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
De regulă citesc reviewurile care se referă la localităţi unde am fost sau despre care am scris dar şi cele ale căror autori scriu foarte bine. Nu cred că voi ajunge la Miskolcz ˝că mai e state Nicule˝ şi în Ungaria am fost. Am citit reviewul, mi-a plăcut, e în nota Traian Leuca deci... am fost foarte bucuroasă că la 0.30 noaptea, ţi-am putut da szuperbonusul ca să intre şi acesta triumfal în suita de reviewuri la superlativ.
După două minute..Aoleo! Înainte erau 48 şi cu mine s-au făcut 49., am avut eroare de paralaxă. Nu-mi pot retrage votul ptcă sunt unii useri care citesc la cafea la 6 dim şi mi-o iau înainte. Oricum intenţia contează şi aprecierea rămâne.
@Michi - Mulțumesc pentru vizită, vot și apreciere!
Și eu sunt bucuros să fiu citit și apreciat de un user atât de cunoscut și îndrăgit de comunitatea AFA.
Am fost. Minunate locuri. Deșii vecinii noștri n-au mulți munți știu cum să-și promoveze turismul.
@miculprint -
”Am fost. Minunate locuri.
Ne-am bucura cu toții dacă ai posta pe AFA impresiile tale despre această frumoasă zonă a Ungariei.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2012 Cu mocanita turistica prin Lillafured — scris în 19.07.12 de alina7laca din CAREI - RECOMANDĂ
- Oct.2011 La munte in Ungaria — scris în 16.08.12 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Ce pot sa faca ungurii cu un lac si o padure — scris în 12.09.10 de presario din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Plimbare si relaxare in Lillafured — scris în 02.08.10 de rodik din TIMISOARA - RECOMANDĂ