GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Întoarcerea la tradiţii: Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina de la Gura Humorului.
Dacă în ultimile reviewuri postate, pe baza obiectivelor vizitate într-o excursie făcută în septembrie, am amintit de suferinţele poporului roman în perioada comunistă şi despre revoluţie (eveniment, întâmplare), vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii programul excursiei ne-a condus la Muzeul Obiceiurilor din Bucovina de la Gura Humorului, prilej despre care am vrut să vă scriu imediat după anul nou, ca să ne bucurăm şi să simţim româneste.
Muzeul se află din luna iulie 2o23 într-o locaţie nouă, în Gura Humorului pe str. Sf. Gavril no 17 şi este deschis de marţi până duminică între orele 8-16. Taxa de vizitare este de 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii, pensionari, studenţi.
Despre istoricul muzeului
Muzeul Obiceiurilior Populare din Bucovina este singurul muzeu din ţară care a reuşit să pună în valoare elementul definitoriu al oricărei naţiuni: tradiţia populară care stă la baza oricărei civilizaţii. El a fost înfiinţat la iniţiativa învăţătorului Constantin Scutaru.
A fost deschis în 1958 într-o clădire naţionalizată deţinând două săli: Agricultura socialistă şi Cucerirea Cosmosului de Iuri Gagarin.
După 1990 clădirea fiind revendicată de vechii proprietari, muzeul a fost mutat în localul deteriorat al unui fost restaurant. Localul a fost reabilitat şi a funcţionat ca muzeu până în 2022 când a fost închis pentru mutarea muzeului într-o clădire proprie.
Chiar în vechiul local, tematica muzeului a fost gândită să prezinte vizual tradiţiile bucovinenilor legate de sărbătorile creştine. Se prezentau practicile populare care însoţesc calendarul creştin ortodox de la Sânt Andrei, Crăciun, An Nou, Bobotează, Paşte până la Sf. Parascheva şi Sân Dumitru. Apoi sezători, munci casnice hore, etc. În cadrul muzeului funţiona şi galeria pictorului George Cotos, bucovinean. Apreciat pe piaţa de artă europeană George Cotos a donat muzeului 200 de tablouri care au făcut să pătrundă arta sa şi în constiinţa românească. Din ianuarie 2022 muzeul a fost închis până în iulie 2023 când a fost amenajat într-o clădire proprie.
Deschiderea oficială în noul local a avut loc pe 7 iulie 2023 cu Festivalul Internaţional al graficii satirice şi literatură umoristică. De la acea dată, muzeul face parte din Centrul Cultural Multifuncţional care are două secţiuni: muzeul şi biblioteca. Este un spaţiu dedicat tradiţiei, lecturii, comunicării şi invăţării. În medie, muzeul a organizat anual 18 actiuni cu caracter temporar printre care un târg de Paste, diverse expoziţii, expunerea lucrărilor unor meşteşugari bucovineni renumiţi. Directorul muzeului Vera Romaniuc intenţionează sa imbunatateasca dotările cu documente sonore, care sa ilustreze cu mai multa autenticitate obiceiurile romnesti din ciclul vietii: nasterea, botezul, moartea, postexistenta
Noul spațiu al Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina – Gura Humorului dispune de 3 săli la parter pentru expozițiile temporare iar expoziția permanentă se va regăsi la etajul 1, unde dispune de 13 săli.
Noua Bibliotecă dispune de o sală calculatoare (10 locuri) , sală de lectură (30 de locuri), sală copii (30 locuri), sală literatură română adulți, sală literatură universală adulți, sală specialitate și sală literatură străină, care corespund intereselor și nevoilor membrilor comunității.
,
Pe lângă activitatea muzeistică, începând din 2006 au avut loc 19 ediţii ale Festivalului Umor la Gura Humorului de la care s-au reţinut 4600 de lucrări de grafică satirică. Muzeul conţine o colecţie de 3400 piese etnografice privind portul bucovinean, obiceiurile şi mestesugurile, o colecţie de numismatică veche şi una de ştiinţe ale naturii.
Vizita
În ziua aceea văzusem multe obiective: mănăstirea Petru Vodă, Humuleştii lui Ion Creangă şi biserica de la Boroaia, toate cu semnificaţii aparte, aşa că am ajuns la Gura Humorului după ora 17, muzeul închizându-se la orele 16. Părea că astrele nu ne erau favorabile pentru că nu trecuseră decât două luni de la mutarea sa într-un nou sediu şi mai erau săli în curs de amenajare. Cu chiu cu vai, că venim de departe de la Bucureşti, că a doua zi plecăm dimineaţa devreme, că avem alte programări, custodele ne-a deschis spre vizitare numai sălile cu obiecte şi scene tradiţionale dar acolo era esenţialul a ceeace voiam să vizităm. Am pătruns în universul spiritual al satului bucovinean de la sfârşit de secol XIX, început de sec XX. Am recunoscut cu nostalgie obiecte care-mi erau familiare în copilărie şi care azi au dispărut: război de ţesut, fier de călcat cu tăciuni în interior, albia de lemn de spălat rufe, lampa cu gaz cu oglindă în spate, târlici de încălţat, lada de zestre cu perne aşezate una peste alta deasupra ei, perdele la geamuri brodate de mână, poliţă cu străchini, cuptor cu uşită în care se păstra mâncarea caldă, Doamne de cât timp nu le mai văzusem? .
Concluzii
M-a impresionat foarte mult muzeul obiceiurilor populare bucovinene din Gura Humorului pentru că spre deosebire de alţi vizitatori eu am avut privilegiul ca acum 80 de ani să-mi petrec vacanţele la ţară în nordul Moldovei la bunici sau la vie, la naşă-mea şi casele lor şi ale vecinilor să fie destul de asemănătoare cu ce am văzut aici expus. Cu toate neputinţele care s-au adunat cu vârsta, eu am fost martor ocular al unei istorii trăite pe viu aproape un secol. M-am născut în perioada interbelică, mi-aduc aminte de cutremurul din 1940 când în dulcele grai moldovenesc am zis ˝aiasta a fost veaţa me˝, am crescut patru ani fără tată care era plecat la război, l-am auzit la radio pe regele Mihai citind proclamaţia către ţară la 23 august 1944, au venit comuniştii … mai departe majoritatea dintre voi stiţi speranţele pe care ni le-am pus la schimbarea regimului în decembrie 1989, apoi fiecare aveţi istoria voastră. … oricum pentru mine a meritat să trăiesc acest arc istoric peste timp de aproape un secol.
Trimis de Michi in 02.01.24 11:59:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA HUMORULUI.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.55409500 N, 25.88931800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Admirație și stimă! . Articolul dar și tot ce este scris ca urmare a acestei excursii este admirabil. Felicitari! Și, eu cred că multe, foarte multe, din obiectele existente într. un astfel de muzeu, ne reprezintă pe noi romanii, ne amintește, multora, de bunici, părinți, datini și de acest spațiu pentru care s. a luptat din greu. Eu singur obiecte ne poate duce cu gândul la copilărie...
Iar acest, citez"arc istoric peste timp" a fost trăit, la bine și la rău, cu reușite și eșecuri, în dragoste și durere și cu mare speranță și demnitate. La mulți ani!
@Michi: Ce îmi plac obiectivele astea cu valoare pentru identitatea țării noastre!
La mulți ani, să fiți sănătoasă și să puteți vizita cât mai multe locuri frumoase și să ne povestiți și nouă despre ele, că tare frumos scrieți! 🤗
Felicitări pentru articol!
Și mama mea torcea lână, o prindea pe furcă și o torcea cu fuiorul! Am încercat și eu, copil fiind, dar nu-mi ieșea firul uniform, ca al ei!
Mi-au plăcut - din pozele văzute - și perdelele de la geam și fața de masă, cusută manual! Să nu mai spun de minunățiile de ii!
Mama făcea - cu iglița - câte două schimburi de perdele, din ață albă, pentru fereastra mică, din casa copilăriei, iar pentru pat, croșeta cuverturi, tot din ață.
De unde „găsea” timp să le facă... nu știu! , pentru că noi eram - la vremea aceea, prin anii '50 - vreo cinci fete!
Ce multe lucruri s-au schimbat!!!
Să ai un an 2024 cu SĂNĂTATE și bucurii în suflet!
@Michi: Un muzeu impresionant! Mă bucur să aflu că s-a mutat în casă nouă, un loc care poate oferi mai mult spațiu de expunere în condiții conforme cerințelor muzeale. O astfel de instituție cu mare impact turistic în zona Bucovinei merita un sediu pe măsură.
Muzeul Obiceiurilor Populare reușește să surprindă în adevărate diorame principalele etape ale vieții omului - obiceiuri din ciclul familial și obiceiuri calendaristice. Mai există muzee etnografice (sau nu) în țară care redau diferite aspecte ale vieții tradiționale, dar la Gura Humorului aceste datini și tradiții sunt reunite într-o singură colecție muzeală. Simpla expunere a unor obiecte în vitrine sau rafturi nu ne spun nimic, însă realizarea unei scene cât mai reale și explicațiile calificate ale unui ghid/muzeograf/custode te introduc în atmosfera obiceiurilor tradiționale.
Mulțumim pentru prezentare și fotografii! La mulți ani cu sănătate și clipe frumoase! 🌞🌹🎂
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2014 Muzeul Obiceiurilor Populare - Gura Humorului — scris în 18.05.15 de vali crintea din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Artă, tradiții și legende bucovinene - Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina — scris în 11.11.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului — scris în 18.09.14 de LidiaV din TIMISOARA - RECOMANDĂ