ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Focsani
ÎNSCRIS: 19.11.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Obiceiurilor Populare - Gura Humorului

TIPĂREȘTE

Am vizitat câteva muzee până acum, dar Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina pe care l-am vizitat în orașul Gura Humorului a fost un obiectiv care mi-a rămas imprimat în minte și pot retrăi vizita oricând.

La sfârșitul lunii septembrie 2014 am avut o vacanță de 4 zile în Gura Humorului și în una dintre zile am bifat și o vizită la acest muzeu. Îl văzusem cu o zi înainte și pentru că acea clădire comună tuturor caselor de cultură nu mi-a atras interesul prea mult mai ales că era închis am făcut o fotografie să știu programul de vizitare fără a-mi promite mie măcar că voi reveni.

A doua zi fiind într-o nouă plimbare am ajuns la muzeu și pentru că mai erau vreo 20 de minute din program am insistat la doamna muzeografă să ne primească vizita deoarece ea deja strânsese și număra secundele să ”spargă ușa ” :D! Am avut un gust amar la început deoarece ”bugetara” era neinteresată de vizita noastră, dar am luat o atitudine conciliantă plină de respect de nerefuzat și am dat moldoveanca pe brazdă și chiar la plecare ne-am salutat amical. Liantul a fost și vorbăreața Daria, fiica mea imediat apreciată de muzeografa care uimită de întrebările Dariei ne-a făcut o prezentare foarte detaliată a muzeului cu toate că trecuse ora de ”rupt ușa”!

La parter am găsit o expoziție de numeroase picturi și desene în creion dedicată artistului George Cotos - eu fiind impresionat de frumusețea lucrărilor expuse inclusiv a celor abstracte. Un război de țesut, o sobă țărănească și o ladă de zestre aflate la același nivel ne-au prevestit că vom pleca având zestre bogată de cunoștințe noi.

Mi-a mai plăcut și o miniatură a unei biserici din Broșteni dacă nu mă înșel, dar pe care nu am ținut minte să o caut cu toate că am trecut prin localitatea respectivă și aș fi fost curios să văd și originalul pentru că interesant este faptul că accesul în biserică se face din lateral așa cum se vede din fotografie.

Muzeul propriu zis găzduiește exponatele la etaj și am făcut un tur complet aprinzând și închizând luminile în urma noastră, în niște săli imense organizate foarte clar în funcție de specific. Am identificat tema obiceiurilor de Anul nou cu manechine prtând măști așezați în fața unei prispe de casă foarte bine realizată, tema gospodăriei țărănești cu toată mobila unei case, cu cămara în care se găseau proviziile, tema meșteșugurilor cu forja și cuptorul special, tema muncilor câmpului cu plugul de lemn.

Am fost plăcut surprins să văd că fiica mea a interacționat foarte bine, a întrebat orice și a răspuns bine la întrebările specifice vârstei copilului adresate de către muzeografă. Trebuie să vă spun că la un moment dat muzeografa a întrebat-o direct arătându-i niște ”bețe” ce sunt acelea, iar fiica mea a raspuns ”BUCIUM de suflat ” - înainte ca eu să realizez că avea dreptate copilul. De asemenea o șă veche, din lemn a fost recunoscută de Daria privitor la utilitatea ei în timp ce eu mă gândeam că ar putea fi un sistem de legănat copilul în covată :D! A fost o zi a cunoașterii și mă bucur că am putut oferi fetelor mele și mie această experiență, ceea ce vă doresc și dvs.

Programul de vizitare și prețurile sunt la fotografiile atașate acestui review și vă rog să nu ratati aceat obiectiv din Gura Humorului.

Muzeografa a prezentat foarte explicit sălile și simbolistica lor însă nu aș putea să reproduc atât de bine și în plus v-ar dispărea interesul pentru această călătorie în fascinanta lume a obiceiurilor bucovinene și eu vreau doar să vă stârnesc interesul de a vizita muzeul, nu să vă ofer prea multe informații care v-ar strica prezentarea pe care în mod profesionist o face ghidul muzeul.


[fb]
---
Trimis de vali crintea in 18.05.15 19:28:43
Validat / Publicat: 18.05.15 20:04:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA HUMORULUI.

VIZUALIZĂRI: 2791 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vali crintea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Eugenia55* †
[18.05.15 21:13:08]
»

Interactiunea copil-muzeograf este ceva subilm!!!

vali crinteaAUTOR REVIEW
[18.05.15 23:06:07]
»

@Eugenia55 - tare mandru am fost! Multumesc pentru vizita!

webmasterX
[30.06.15 14:44:40]
»

Mutat în rubrica "Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina, GURA HUMORULUI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Eugenia55*, vali crintea
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul obiceiurilor populare din Bucovina:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053392887115479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1