ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cea mai pretioasă colecţie de artă impresionistă din lume, Musee d´Orsay, Paris

TIPĂREȘTE

Musee d´Orsay este cel de al doilea mare muzeu al Parisului deţinând cea mai importantă colecţie de artă impresionistă din lume. Este relativ nou, inaugurarea sa având loc în 1986 de Francois Mitterand.

A fost amplasat prin amenajarea gării Orsay de pe malul stâng al Senei, construită în vederea Expoziţiei Universale din 1900 într-o clădire cu aspect de edificiu istoric, cu pereţi de piatră, care cuprindea în interiorul ei tot ce putea fi mai modern în acea perioadă. Trenurile care ajungeau aici erau numai electrice astfel încât nu poluau centrul oraşului. La etaje funcţiona un hotel de lux în care au locuit şi scris romancieri celebri ca Thomas Mann şi Marcel Proust. În anii 1970 existenţa gării cu traficul inerent devenise deranjant pentru municipalitate aşa că s-a hotărât demolarea gării şi construirea unui hotel zgârie-nori.

Este momentul în care preşedintele Valery Giscard d ´Estaing a intervenit şi a hotărât transformarea gării într-un mare muzeu de artă dedicat sec XIX cuprinzând perioada dintre 1848 si 1914. Operele de artă datând din perioadele anterioare se află în muzeul Luvru iar cele de după această dată în Muzeul de Artă Modernă din Centrul Pompidou din Beaubourg. Muzeul d´Orsay are trei etaje care înconjoară sala centrală. A fost păstrat ceasul original al vechii gări.O armată de arhitecţi, ingineri, decoratori au amenajat spaţiul astfel încât expunerea capodoperelor să fie armonioasă şi echilibrată.

Transformarea unui loc de tranzit într-un muzeu a durat ani buni, astfel încât abia în 1979 s-a câştigat concursul de amenajare şi au început lucrările. S-a stabilt ca accesul în clădire să fie făcut prin partea laterală, să fie utilizate spaţiile vechiului hotel, sala de bal să fie transformată în restaurant, colecţiile să fie expuse de-a lungul arcadelor de intrare ale trenurilor şi să se amenajeze două săli cu terase deasupra. Ferestrele mari lasă să pătrundă lumina naturală astfel încât culorile originale ale capodoperelor nu sunt alterate.

În faţa muzeului au fost amplasate statui cu animale enorme executate din bronz. Au fost aduse lucrări din muzeele Luvru, Jeu de Paume, Luxemburg şi palatul Tokio. La parter traseul străbate o colecţie de 2200 sculpturi ale lui Carpeaux, Clesinger, Pompon dar şi Rodin, urmată de un pavilion de artă decorativă. Piesele de rezistenţă ale muzeului sunt capodoperele celor mai mari artişti impresionişti Delacroix, Gauguin, Monet, Manet, Degas, Renoir, Cezanne, Van Gogh, Toulouse Lautrec. Am reţinut Călcătoresele lui Degas, Balul la Moulin de la Gallette de Renoir dar şi tablourile lui cu dans la ţară şi oraş, autoportretul lui Van Gogh şi a doctorului Gachet de acelaş autor, Circul de Seurat, Iazul cu nuferi de Monet (dacă aveţi timp vizitaţi şi muzeul Orangerie unde sunt expuse pânze gigant cu nuferi), femeie scăldăndu-se de Degas, femei tahitiene de Gauguin, femeie cu cafetieră de Cezanne şi multe, multe alte pânze. Am încercat să notez pe majoritatea pozelor prezentate autorul şi titlul.Muzeul deține 3300 pânze din care 440 capodopere ale impresioniştilor şi 900 post-impresionişti. Am prezentat planurile parterului, nivelului intermediar şi a celui superior cu insulele grupate pe secţiuni de artă.

Din mica mea experienţă chiar ca necunoscătoare cred că musee d ´Orsay ar trebui văzut după Luvru (neapărat în altă zi) şi înainte de moderna construcţie a Centrului Pompidou alături de care veţi găsi şi atelierul lui Brâncuşi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 13.02.20 16:27:09
Validat / Publicat: 13.02.20 17:38:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 997 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Millet- Culegătoare de spice
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[13.02.20 17:37:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul d'Orsay, PARIS" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Muzeele Parisului]

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[13.02.20 18:11:10]
»

@Michi: Este muzeul meu preferat din Paris - sunt o admiratoare a impresionismului și post-impresionismului - și am revăzut cu mare plăcere capodoperele fotografiate de tine. Mulțumesc pentru aducere aminte.

Într-un fel, DʼOrsay e mai plăcut de străbătut decât Luvrul, un muzeu mult prea mare și eclectic, unde, chiar și cu schița în mână, te porți pierde ușor și poți rata exponatele pe care voiau cu tot dinadinsul să le vezi. La Luvru este bine, după părerea mea, să selectezi dinainte ceea ce te interesează și să încerci, pe cât posibil, să mergi ”la punct fix”.

Despre DʼOrsay adaug că merită văzut peisajul urban care se deschide de pe terasa unde se află cafeneaua: Sena cu podurile sale superbe, și dincolo de ea, Jardin des Tuileries, Place de la Concorde, biserica Madeleine...

mireille
[13.02.20 19:12:55]
»

@Michi... of, Parisul și comorile sale artistice... ar fi atâtea de scris. Muzeul Orsay e unul din cele mai frumoase muzee ale lumii, un templu al pictorilor impresionisti și post impresionisti, care merită vazut odată în viață.

Pe mine m-a captivat, e fermecător și plin de atatea capodopere ale picturii și sculpturii... Am alergat încet printre etaje, ce să admir mai mult, poate pe Renoir cu vesela lui Moulin de la Galette, Pe Monet cu seria lui de nimfe albatre, pe Manet cu faimosul Dejun pe iarbă, sau pe Degas cu gratioasele lui balerine... și nu pot să nu amintesc de Van Gogh, acolo am văzut prima oară faimosul lui tablou, Noapte înstelată peste Rhone și o variantă cu Dormitorul din Arles... multumesc pentru acest articol, care mă trimite în, căutarea timpului pierdut' ' ...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul d'Orsay:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081266164779663 sec
    ecranul dvs: 1 x 1