ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 7 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Galeriile Uffizi (VII). Felicitări, d-le Bonacozzi!

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Colecția Contini-Bonacozzi se află în Galeriile Uffizi, încă din 1969, dar deschisă publicului abia în ianuarie 2018, motiv pentru care a fost nevoie de reorganizarea întregului spațiu expozițional.

    După ce am vizitat etajul II cu toate minunățiile sale, coborâm scările la etajul I. Suntem în aripa de vest, latura spre Piazza Signoriei.

    Colecția cuprinde peste 140 de lucrări, cuprinde 9 încăperi și conține picturi ale școlilor italiene și spaniole din sec. XV-XVIII, sculpturi de valoare, printre care și un Bernini, piese de mobilier vechi, un mare număr de steme de familie, lucrate în teracota de Giovanni della Robbia și multe alte diverse obiecte.

    Acest Bonacozzi a moștenit, dar a și completat colecția pe care a donat-o statului italian, dar pentru că a trăit și a murit la Florența, aceasta a intrat în fondul Uffizi. Cu ajutorul Fundației ”Prietenii Galeriilor Uffizi”, toate componentele au fost așezate în cele 9 încăperi și deschisă publicului după 49 de ani.

    Nu am putut fotografia, așa că vom păși în alte încăperi ale muzeului, trecând pe lângă superbe statui, dar surpriza a fost în sălile 57-59, unde preferatul meu, Andrea del Sarto expune frumoasa sa lucrare,

    Madonna cu harpii

    O tempera pe lemn, realizată de Andrea del Sarto în 1517. Cum aș fi putut rata o astfel de frumusețe!

    Da de ce cu Harpii? Numele a rămas așa pentru faptu că autorul a ornat soclul pe care stă Fecioara, cu patru monștri înaripați cu chip de femei, care în mitologie, se numeau Harpii. Din ultimele cercetări și din descifrarea unor inscripții, precum Scaunul Înțelepciunii, aflat deasupra figurinelor s-a ajuns la concluzia că figurinele sunt sfincși, ce în mitologie simbolizează Înțelepciunea.

    Greu de descifrat! Important este tabloul în sine și frumusețea Fecioarei, dar mai ales a Botezătorului, cel cu mantie roșie, cu figura senină, cu Sfânta Sriptură pe brațe și amplasat în dreapta privitorului.

    Îmi trec prin fața ochilor, de același autor alte și alte lucrări, din care amintesc o Noli me tangere, sau Femeia cu Petrarchino, cea care indică cu degetul un vers din sonetele lui Petrarca.

    Nu am putut trece cu indiferență pe lângă frumoșii îngerași ai lui Rosso Fiorentino, în special lucrarea cu titlul,

    Îngeraș muzicant.

    Se pare că lucrarea a fost atașată unui panou de altar pierdut. Tabloul de dimensiuni mici (în jur de 30/40cm), aflat într-un colț de sală, aș spune chiar puțin pus în valoare, mi-a atras privirea, pentru că nu poți să nu-i remarci chipul fraged de copil, cu ochii întredeschiși, dar mai ales culorile aripilor, nuanțele acestora și luminozitatea ce o răspândește.

    Numai marii artiști au avut adevărata revelație a îngerașilor, numai ei i-au prezentat în adevărata lor splendoare.

    Îmi urmez drumul prin lumea culorilor și a sufletelor exteriorizate de mari pictori ai lumii: Pontormo, cu un foarte expresiv Portret al lui Cosimo cel Bătrân, sau Cina la Emmaus. Bronzino cu frumoasele sale portrete, precum Lucrezia Panciatichi, Elonora di Toledo, sau o Bunavestire și câți alții...

    Dar ce văd! Iar Rafael. Sala cu nr. 66 este destinată marelui pictor al Renașterii. Pe cât de rafinat, pe atât de valoros îl definea Georgio Vasari în lucrarea sa cu viețile pictorilor și tot el îl descria ca fiind o fire nobilă.

    Eu nu am rezistat să nu-mi fac o fotografie contemplând chipul său angelic. Așa, de amorul artei!

    Nu poate fi trecută cu vederea o frumoasă Bunavestire, un Autoportret, de acest mare pictor, Portretul Ducilor de Urbino sau Papa Leon al X-lea, cel din familia Medici.

    Divinul Rafael, după reorganizarea recentă, poate fi văzut la etajul II, în sala cu nr. 41, alături de marele Michelangelo. Eu am vizitat Galeriile Uffizi de două ori. În mai 2016 și tot mai, 2018. De fiecare dată, pliantul dat la intrare ce cuprindea planul încăperilor și a lucrărilor, nu a răspuns cu cel de pe ”teren”. Abia acum, la sfârșitul lui 2018, consultând Internetul m-am dumirit. Erau de câțiva ani în reorganizare pentru a mări spațiul de expunere și asta fără a stingheri fluxul de vizitatori.

    Mai avem de străbătut încă multe încăperi, unde vom privi frumosul și vom primi lumină!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 23.12.18 21:15:47
    Validat / Publicat: 23.12.18 22:03:42
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Milano, Napoli, Veneția, Pisa

    VIZUALIZĂRI: 750 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Galeriile Uffizi, Madona cu Harpii de Andrea del Sarto.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Florenței:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048717021942139 sec
    ecranul dvs: 1 x 1