ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 5 zile
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Fra Angelico, pictorul care a pictat harul

    TIPĂREȘTE

    Ce poate fi mai înălțător decât a reda imaginea unui înger? Numai marii artiști au avut revelația acestora. Întrebarea este retorică, dar cu mult substrat sufletesc, artistic, religios, chiar și laic.

    Am călătorit la Florența într-o lună a florilor și întâmplarea a făcut ca, cel mai frumos înger redat privirilor noastre, să-l întâlnesc în Muzeul Mănăstirii San Marco.

    În perioada de început a Renașterii când elementul principal era ruperea și îndepărtarea picturii de biserică, Fra Gionanni da Fiesole era un călugăr trăitor al acestui așezământ monahal din Florența.

    Giorgio Vasari, cel care a scris ”Viețile pictorilor”, îl cataloghează greșit pe Fra Giovanni da Fiesole ca fiind mistic, spunând că acesta se ruga până la lacrimi înainte de a începe o pictură și nu retușa nimic din ceea ce făcea, lucrarea fiind voia lui Dumnezeu. Nu era un mistic, era un pictor ”așezat”, la curent cu noutățile și modernismul în pictură, cu școlile vremii, era la curent cu spațialitatea, perspectiva și realizarea formelor.

    În acea perioadă de rupere a picturii de biserică, o rupere incompletă pentru că temele religioase vor continua să preocupe mulți artiști, breslele lor, ale pictorilor se vor dezvolta în spațiul laic

    ”Pittore Angelico” l-a numit un bun prieten, dar mult mai târziu, după moartea sa, fără a se gândi la dimensiunea angelică a talentului său. Și numele i-a rămas ”Fra Angelico”.

    A fost sanctificat în 1982 printr-un decret al bisericii Catolice în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Rămâne singurul pictor sanctificat.

    A murit la Roma în 1455 și este înmormântat în Biserica Santa Maria sopre Minerva din Roma.

    (Capela Niccolina din Vatican este pictată de el. Capela este mică, cu pereții viu colorați, cu decorațiuni în foiță de aur. O mică bijuterie.)

    Fra Angelico a reușit să picteze harul. Cum a reușit asta? Folosind lumina. Dacă nu primul, cu siguranță este printre primii pictori care au folosit lumina. Lumina de natură divină. În opera sa lumina crează spații, deschide orizonturi și modelează forme. Astfel a realizat figura îngerului în mai multe lucrări intitulate ”Bunavestire”. Figura umană a îngerului care îi vestește Mariei că-l va naște pe Isus, este numai lumină. Aripile sale în culori suave, sunt modelate din lumină. Această superbă ”Bunavestire” și nu numai una, se află în Muzeul Mănăstirii San Marco din Florența.

    Pictată la 1430, lumina aste cea care stabilește relația între Înger și Maria, între o ființă ireală și una reală. Acesta este Harul. Acesta este pictorul care a pictat Harul.

    Lucrările sale aflate în fostele chilii ale Mănăstirii San Marco sunt numai lumină, spațiile fiind închise, fiecare chilie având câte o mică ferestruică. Așezate de-a lungul culoarului, ușile acestor chilii sunt barate cu câte un cordon gros, totul se privește de la distanță, dar o distanță nu foarte mare. În spațiul mic și obscur al fiecărei chilii se află câte o lucrare a pictorului, luminată de harul dăruit acesta.

    Fra Angelico, frate cu ceilalți călugări, a pictat în chilia fiecăruia câte o scenă biblică, toate cu tematică din Noul Testament, unele din ele se repetă, dar fiecare cu personalitatea, identitatea și harul său, adică cu lumina sa.

    Frumoasa ”Bunavestire” aflată la capătul scării ce duce la etaj, dar mai ales Îngerul, te copleșește! Când am ajuns sus, îndreptându-mi privirea spre înainte, acesta m-a întâmpinat și m-a acaparat cu lumina-i divină! Fecioare stă parcă înfricoșată de alura dinamică a Îngerului, orbită parcă de lumina dăruită lui, de Fra Angelico.

    Mănăstirea a fost ridicată la 1300, renovată la comanda bunicului lui Lorenzo Magnificul și sfințită în 1443. Are o singură navă, cu capele și picturi din sac XVI-XVII, iar fațada în stil neoclasic a fost adăugată mult mai târziu.

    Muzeul Mănăstirii aflat alături de Biserică, este amenajat în spațiile destinate foștilor călugări. În biserică se mai păstrează câteva fresce ale lui Fra Angelico, alături de alți pictori. În Refectoriul mănăstirii admirăm o ”Cina cea de taină” de D. Ghirlandaio. (foto P03)

    În treacăt fie zis, în Florența se află mai multe așa zise Cenacolo, adică Cine. Nu am descoperit până acum, decât trei. Anul acesta mai am în program încă două, una la Santa Croce și alta la Ognisanti.

    Acesta a fost Muzeul Mănăstirii San Marco, un obiectiv superb și un artist care a reușit să picteze Harul.

    Pentru cine vizitează Florența, cea care acumulează aproape jumătate din valorile artistice ale Europei, să-și rezerve zile suficiente dacă vrea și artă și plimbare și cumpărături și mâncare, dar să nu plece până nu vizitează două obiective cu totul și cu totul speciale: Mănăstirea San Maco și Capela Brancacci, altă minune a Renașterii timpurii. Și încă... multe altele!!! Mulțumesc!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 30.01.18 19:51:05
    Validat / Publicat: 30.01.18 23:12:00
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Europa.

    VIZUALIZĂRI: 1893 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 ”Cina cea de taină” de Ghirlandaio, aflată în Refectoriul Mănăstirii.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    22 ecouri scrise, până acum

    webmaster87
    [30.01.18 23:10:20]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeele Florenței, FIRENZE (FLORENŢA)" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    webmaster13
    [31.01.18 08:50:30]
    »

    Clipul video ataşat se poate şterge sau schimba!

    diacrys*
    [31.01.18 09:57:21]
    »

    La interpretările din articol, aș adăuga, la caracterizarea picturii lui Fra Angelico, și culorile inconfundabile, compoziția culorii (tonuri pastelate, extrem de bine ponderate reciproc), și redarea figurilor umane, care, fără a-și pierde individualitatea, sunt sublimate, spiritualizate. Într-un cuvânt, Fra Angelico...

    Și într-adevăr, se pune întrebarea la ce nivel spiritual și estetic trebuie să fie un pictor ca să poată simți și reda divinul astfel.

    Mulțumesc pentru articol, îl rețin și sper să ajung și eu în acest muzeu la un moment dat.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [31.01.18 13:53:43]
    »

    @webmaster13: Mulțumesc! Rămâne.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [31.01.18 14:18:10]
    »

    @diacrys: Mulțumesc! Simt că sunteți de specialitate și asta mă inhibă, dar mă și încântă.

    Am văzut de două ori Muzeul și am scris exact ce am simțit. Prima dată m-a tulburat! În anul următor, printre alte obiective, m-am dus încă odată să văd Îngerul cu pricina (poate și pentru că am unul acolo, sus, în lumea lor...). Cred că am cam ”sărit calul” cu interpretările. Nici pe departe nu mă pricep la critică, drept pentru care m-am inspirat și eu de ici, de colo, că altfel aș fi atașat doar pozele.

    Da, culorile sunt diafane! (alt cuvânt nu găsesc)

    Mulțumesc pentru apreciere, pentru cuvintele frumoase și vă doresc o vizită grabnică la San Marco, Florența.

    diacrys*
    [01.02.18 08:39:11]
    »

    @mihaelavoicu: Mulțumesc - nu sunt de specialitate, pictura este doar una din pasiunile mele. Și eu am impulsul să mă întorc să mai văd odată o biserică/catedrală, o anumită pictură dintr-un muzeu...

    Numai bine și călătorii frumoase!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [01.02.18 12:12:43]
    »

    @diacrys: Mulțumesc, frumoasă pasiune!

    Toate cele bune!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [01.02.18 15:19:49]
    »

    @webmaster13: Îmi cer scuze, dar revin asupra video clipului atașat, cu rugămintea de a fi șters. Nu-l ascultasem când mi-am dat acordul.

    Este o voce de ”bărbat castrat” cu aluzie clară la adresa îngerilor, care sunt considerați a fi asexuali.

    Problema nr. 2. Am o nedumerire: cum se face că la aproape 20 share a reviewului, foto Po4 cu trimitere directă la culorile folosite de Fra Angelico la redarea aripilor, aceasta are doar 10 voturi???

    Problema nr. 3. Cum o fotografie postată cu una zi înainte, figurează a fi cea mai votată din ”ultimele 7 zile”??

    Mulțumesc și îmi cer scuze!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster26
    [01.02.18 15:30:47]
    »

    @mihaelavoicu: 1. am șters videoclipul, dacă dorești altul te rog să ne dau un link.

    2.

    cum se face că la aproape 20 share a reviewului, foto Po4 cu trimitere directă la culorile folosite de Fra Angelico la redarea aripilor, aceasta are doar 10 voturi???

    Acele voturi sunt date de useri. Ei voteză cum vor sau dacă vor. 10 au vrut, 10 voturi sunt chiar dacă poza pesemne a fost văzute de 30... sau mai mulți

    3.

    Cum o fotografie postată cu una zi înainte, figurează a fi cea mai votată din ”ultimele 7 zile”??

    Nu am înțeles exact la ce te referi, dar dacă te referi la poza afișată în prima pagină a siteului... acolo intervin chestiuni tehnice care fac ca actualziarea informației/afișării să dureze un pic mai mult.

    Clasamentul real îl gasești accesând link-ul de mai jos.

    amfostacolo.ro/photo-week ... hp?yr=2018&wk=5

    webmaster
    [01.02.18 15:52:54]
    »

    @mihaelavoicu:

    Cum o fotografie postată cu una zi înainte, figurează a fi cea mai votată din ”ultimele 7 zile”??

    Hai că nu e totuși chiar așa de greu de înțeles

    - programul trece în revistă toate pozele încărcate în ultimele 7 zile și o selectează, automat, pe cea care are cel mai mare nr de voturi (completare: dintre cele care NU au fost selectate, anterior, drept ”poza zilei”)

    Probabil te-a surprins că o poză încărcată în urmă cu o zi a adunat deja 25 voturi?

    Se întâmplă destul de în cazul autorilor foarte cunoscuți / foarte apreciați (AFA oferă psobilitatea abonării per autor - iar atunci când acel autor încarcă impresii/poze, abonații sunt înștiințați automat)

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [01.02.18 18:18:26]
    »

    @webmaster: Mulțumesc. Răspunsuri clasice, mașina de vot funcționează. La ”poza zilei”/review de azi figurează la votanți un ușer (poate mai mulți) retras deja.

    nicole33
    [01.02.18 18:26:47]
    »

    @mihaelavoicu:

    Răspunsuri clasice, mașina de vot funcționează. La ”poza zilei”/review de azi figurează la votanți un ușer (poate mai mulți) retras deja.

    Nu înţeleg ce vrei să spui cu "userul retras", tot aşa cum nu înţeleg toată această tevatură.

    Nu vei putea obliga niciodată pe nimeni să-ţi voteze articolele sau pozele dacă nu vrea sau nu-l interesează.

    Cred că ar fi fost mai bine să te gândeşti de două ori înainte de a lansa astfel de acuzaţii nefondate.

    Mă duc să votez şi eu "poza zilei"

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [01.02.18 19:06:20]
    »

    @nicole33: Sunteți liberă să faceți orice. Chiar vă rog să-mi dați voturi negative.

    Nu înțeleg amestecul D-vs! Așa cum am zis, unul din votanți este retras. Și a votat. Punct.

    Nu oblig pe nimeni la nimic și nici nu alerg după voturi. Am citit regulamentul. Nu mă interesează nici recompense, nici voturi, nici clasamente. Toate călătoriile mele sunt pe cont propriu. Dacă postez, o fac din motive personale, numai de mine știute. Dar nici lucrurile neclare nu le suport!

    Mulțumesc totuși pentru intervenție!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster26
    [01.02.18 19:17:53]
    »

    @mihaelavoicu:

    Așa cum am zis, unul din votanți este retras. Și a votat.

    Poți fi mai explicită?!

    Care votant și în ce fel e retras?!

    Când spui retras la ce anume te referi?!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [01.02.18 20:33:42]
    »

    @webmaster26: M-a pus naiba și am consultat lista votanților/review. Nu-i numesc pentru că nici nu i-am reținut și apoi pentru d-vs nu este o problemă. Aleatoriu (pentru mine, numa necunoscute), la un ușer pe ”My user card” scria clar retras, la altul înscris în 2013 cu activitate 0, la altul înscris în 2010, activitate zero=chibiț. Ce rost au aceștia?

    Ceilalți, sunt oameni de valoare, documentați, citiți, cunoscuți, merită toate felicitările.

    Vă rog, nu-mi răspundeți. Nu vreau ca problema să se complice, pentru că deja am primit afronturi. Îmi cer scuze încă odată și voi continua să postez și să votez pe AFA numai de dragul informației turistice, miezul și esența acestui sait.

    Toate bune și curate!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    nrs †
    [01.02.18 20:41:40]
    »

    retras= nu participa la competitia cu premii!!! nu inseamna ca s-a retras de pe site. pana anul trecut existau premii saptamanale si unii useri au hotarat ca nu scriu pentru a lua aceste premii si s-au retras din concurs

    chibitul eu nu l-am gasit, in general citind lista cu votantii pozei incriminate sunt numai useri cu minim 500000 puncte deci cu ceva activitate. poate au 0 puncte pe anul 2018, ceea ce nu inseamna ca nu au activitate pe AFA

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster26
    [01.02.18 20:49:06]
    »

    @mihaelavoicu:

    la un ușer pe ”My user card” scria clar retras, la altul înscris în 2013 cu activitate 0, la altul înscris în 2010, activitate zero=chibiț. Ce rost au aceștia?

    Ceilalți, sunt oameni de valoare, documentați, citiți, cunoscuți, merită toate felicitările.

    Comunitatea AFA nu e ''complicată''!

    Cel mai bine ar fi să nu acuzi - pe (ce) considerente?!! -, orice user are un aport, mai mic mai mare, totul la timpul potrivit!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [01.02.18 23:13:26]
    »

    @webmaster26: Mulțumesc. Nu acuz pe nimeni. Am pus numai o întrebare. Mulțumesc de răspuns!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [01.02.18 23:20:49]
    »

    @nrs: lucy

    mishu
    [01.03.18 22:44:37]
    »

    @mihaelavoicu: Un articol foarte frumos, felicitari, votat cu mare drag.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [02.03.18 07:02:39]
    »

    @mishu: Mulțumesc pentru apreciera articolului și a frumosului pe care m-am străduit să-l redau.

    Nu peste mult timp se apropie marea sărbătoare a Buneivestiri. Lăcașele de cult, dar mai ales marele muzee sunt pline cu tematica acestui eveniment biblic mult îndrăgit de marii pictori. Aștept să văd și alte reviewuri pe această temă, cu fotografii mult mai frumoase.

    Mulțumesc încă odată, în numele frumosului!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mirceabrasov
    [23.09.19 21:40:36]
    »

    @mihaelavoicu: Doar un cuvant: SUPERB!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    diacrys*, mihaelavoicu, mirceabrasov, mishu, nrs
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Florenței:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069804191589355 sec
    ecranul dvs: 1 x 1