GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Museo Nazionale del Bargello
Umbland hai –hui pe starzile orasului, am descoperit unul dinte cele mai minunate muzee din Florenta. Pentru orice impatimit al muzeelor nu trebuie uitat minunatul muzeu care-si deschide portile undeva, in spatele Pietei Della Signoria, muzeu care vine sa scoata in evidenta, pentru a cata oara, minunatia orasului – muzeu Florenta.
Situat în monumentalul Palazzo Bargello, Muzeul Naţional Bargello (Museo Nazionale del Bargello) este un justificat motiv de mândrie pentru Florenţa, având în vedere că stabilimentul adună laolaltă una dintre cele mai mari şi mai valoroase colecţii de opere de artă renascentiste (în principiu, sculpturi) din lume. Intrând în Palatul Bargello, pătrunzi în inima Istoriei.
Pe lângă faptul că Palatul ca atare, o clădire din secolul al XII-lea, este un reper semnificativ al Florenţei în termeni de moştenire arhitecturală şi istorică, capodoperele pe care le găzduieşte sunt de nepreţuit în ceea ce priveşte apartenenţa şi rolul lor de căpetenie recunoscut în toată lumea din perspectiva moştenirii renascentiste.
Astfel, principala contribuţie a lui Michelangelo se referă la două statui, Bacchus şi, respectiv, Apollo, în vreme ce măiestria lui Donatello este probată de lucrările sale (St. George, St. John, un David din marmură şi un David din bronz) adunate în aşa-numita Sală Donatello. Tot în această cameră este expusă şi o altă capodoperă, anume, o lucrare a lui Ghiberti ce redă Sacrificiul lui Isaac (istoria acestui exponat fiind foarte interesantă pentru cei versaţi în meandrele istoriei artei).
Alte busturi şi sculpturi expuse în Muzeul Bargello se referă la lucrări ale lui Andrea della Robbia, Verrocchio, Mino da Fiesole, Pollaiolo, în vreme ce tapiseriile sunt datorate contribuţiei lui Pisanello, Cellini şi Michelozzo, de exemplu.
Esenţial este că moştenirea sculpturală este cea care dă valoarea incalculabilă a muzeului, motiv pentru care nici o scuză nu ar putea justifica eventuala omitere a acestui reper odată ce turistul ajunge în Florenţa. În 2008, un mic “Crucifix” din lemn de tei a devenit obiectul unei polemici internaţionale. El este atribuit de unii specialişti lui Michelangelo Buonarroti, ca fiind o operă de tinereţe, şi este expus astăzi în Capela Bargello. Un Christ tânăr, nud, pe o cruce de lemn astăzi dispărută. Pictat în întregime, corpul lui Christ este deschis la culoare, iar părul şi barba sunt de un şaten închis. Lipseşte vălul care acoperea odinioară şoldurile, realizat iniţial din ghips şi material textil. Dar acest “Crucifix” nu este menţionat în niciun document şi eventuala paternitate a lui Michelangelo se bazează, în mare parte, pe considerente stilistice.
Calatorule, in drumul tau prin Florenta, nu trece nepasator pe langa aceasta ’oaza ’ de ISTORIE si de ARTA. Nu vei regreta timpul ’pierdut ’in mijlocul capodoperelor atator artisti, trebuie doar sa sti sa citesti printre… … … opere; sa privesti la nesfarsit chipurile operelor de arta, impietrite, parca, de vreme
Trimis de miha70 in 14.01.17 15:27:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: In toata Italia.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (miha70); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bun revenit pe sait după o absenţă (ca autor) de nu mai puţind e 7 ani! :-) Ne bucurăm să te avem din nou printre noi.
Te-aş ruga să observi însă că între timp Regulamentul a too crescut - din păcate -, prin adăugarea mai multor prevederi şi restricţii.
Am observat că te-ai documentat destul de mult pentru acest articol - probabil în strădania de a-l face cât mai "rotund" şi în consecinţă cât mai util. Te rugăm să ţii cont însă, pe viitor, că prevederile Regulamentului solicită *imperios* specificarea sursei (şi delimitarea fragmentelor citate)
Cu mulţumiri pentru înţelegere.
@miha70: uite ca la Florenta m-am pierdut umil printre atatea capodopere... ce sa vad mai intai? poza 8 cred ca e Donatello -David? ... un titlu scurt sub poze ar fi fost util pentru amatorii de arta.
Am retinut ca vizita in muzeu este un must... multumim pentru impresii si calatorii artistice reusite in continuare.
@miha70: Mă bucură mult apariţia acestui review, dedicat muzeului florentin care mie mi-a plăcut cel mai mult. Clădirea şi curtea sa sunt extrem de atrăgătoare.
În completarea datelor tale:
- spre deosebire de Uffzi şi Galleria dell'Accademia, aici nu e nevoie să faci rezervare pentru vizită
- denumirea muzeului vine de la faptul că acesta a găzduit o perioadă reşedinţa căpitanului poliţiei locale ("bargello")
- muzeul mai adăposteşte, printre altele, panourile originale cu care Lorenzo Ghiberti şi Filippo Brunelleschi au participat la concursul organizat pentru sculptarea celebrelor uşi ale Baptisteriului din Piazza del Duomo, ca şi minunatele statui din teracotă ale lui Andrea şi Giovanni Della Robbia
- P07,08,09 sunt statui ale lui David, primele două semnate de Donatello şi a treia de Verrocchio
De acord cu tine, Museo del Bargello este un "must"
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Galeriile Uffizi (VIII) ”Vinul cel bun”, lăsat la urmă! — scris în 30.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (VII). Felicitări, d-le Bonacozzi! — scris în 23.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (VI) — scris în 18.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi Florența (V) — scris în 16.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (IV). Simonetta în lumea lui Botticelli — scris în 22.11.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (III). În lumea lui Botticelli — scris în 19.11.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi, la a doua privire (II) — scris în 16.11.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ