GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
[Rijkmuseum] O după-amiază de neuitat alături de maeștrii picturii olandeze
O primă observație despre Rijkmuseum, muzeul emblematic (pentru mine) al Amsterdamului: nu poate fi considerat un muzeu de dimensiuni mari. Nu poate fi comparat cu Luvrul (pentru care ar trebui minim trei zile ca să fie vizitat și admirat pe îndelete) sau cu National Gallery din Londra (care, prin multiplele secțiuni care nu se găsesc în aceeași clădire, are și ea nevoie de mai multe zile pentru a fi văzută cum se cuvine). În ciuda acestui fapt, concentrarea de capodopere este destul de mare, iar proporția principală de opere e formată de arta olandeză clasică.
Înainte de a povesti câteva impresii, îmi amintesc că am ajuns la muzeu relativ ușor, într-un drum direct cu tramvaiul de la gara centrală (iar drumul nu a depășit o jumătate de oră). Stația este chiar în fața muzeului, iar turiștii nu se pot rătăci. După norii și fulguiala din ajun, cerul pe care plateau nori amestecați (unii amenințători și întunecați, alții pufoși și veseli) formau o galerie inedită în fața unui soare rece, dar strălucitor.
Intrarea muzeului este chiar în gangul care se formează în centrul clădirii. Contrar altor cazuri în care s-a stat la coadă, am intrat ușor în muzeu, coada fiind formată doar din câteva persoane (biletul a costat în jur de 16 euro). Ulterior, am văzut că în interior erau destul de mulți vizitatori – de fapt, în fața anumitor picturi din galeria principală era chiar aglomerație. Muzeul cuprinde în principal pictură, dar și o secțiune de ceramică destul de atrăgătoare și alte câteva secțiuni, cum ar fi cea de artă în miniatură, încântătoare prin delicatețea ei.
Primele săli ale muzeului prezintă artiști olandezi de talie națională din perioada modernă (secolul XIX). Aceste tablouri sunt de remarcat prin calitatea lor, dar și prin valoarea lor documentară, pentru că înfățișează, cu minuțiozitate, scene și elemente din viața socială olandeză. Una din trăsăturile distinctive ale școlii olandeze este aplecarea către realism și detaliu. De altfel, unii dintre pictorii olandezi au dus această artă a detaliului la extrem, dându-i totodată o notă extrem de personală (cum a procedat unul din pictorii-vedetă ai muzeului, Vermeer).
Înainte însă de a ajunge la marile capodopere care amprentează reputația muzeului în zilele noastre, amintesc și de marii peisagiști olandezi, între care Jacob van Ruisdael și Meindert Hobbema. Deși au trăit în secole diferite, ambii au reușit nu doar să prindă pe pânză atmosfera naturii din această parte a Europei, însă, prin modul de reflectare și filtrul artistic propriu, au reușit să încadreze diferit și relația omului cu natura.
Galeria principală a muzeului este dominată de la distanță de Garda de noapte, formidabilul tablou de Rembrandt care emană de la ultimul capăt o lumină atât de puternică, încât de-abia atunci înțelege vizitatorul nu doar ce înseamnă și marea pictură, dar și legătura cu Dumnezeu și cu creația Lui pe care au avut-o acești mari pictori.
În drumul spre Garda de noapte care este ca un fel de tușă finală a acestei copleșitoare galerii, se savurează și alte capodopere, cum ar fi cele ale lui Vermeer. Coloritul inconfundabil, scenele de interior sugestive și mișcătoare ale lui Vermeer par să aibă succesul cel mai mare la public – aglomerația era atât de mare în fața tablourilor lui din galeria principală, încât singurul tablou de Vermeer pe care am reușit să îl văd în tihnă a fost Femeie citind o scrisoare.
În nișele învecinate se puteau vedea și alte tablouri importante, cum ar fi Autoportretul lui Rembrandt sau Logodnica evreică, însă acestea nu înregistrau același succes ca tablourile amintite mai sus. În schimb, Garda de noapte atrăgea vizitatorii cu o forță magnetică. De fapt, sala era atât de plină că nu se putea fotografia tabloul sau viziona pe îndelete…
Spre final, am remarcat și tablourile lui Van Dyck, care prezentau personaje sau scene istorice (pe mine m-a impresionat tabloul care prezenta logodna Mariei Stuart cu prințul Wilhelm de Orania – personajele erau doar niște copii, încât destinul tragic al personajului feminin părea neadevărat în acest tablou).
După această incursiune unică în marea pictură pe care Olanda a dat-o lumii, am ieșit gânditoare în piața veselă din fața muzeului, cu conștiința că măreția este creată de om prin ceea ce face, în fiecare zi….
Trimis de diacrys* in 15.12.18 20:51:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O incursiune fugară prim Rijksmuseum Amsterdam, unde mai e un rond, al altui căpitan la fel dr interesant. Ba chiar mai ”bățos„ decât căpitanul Cock.
Vitraliile de la etaj sunt o frumusețe. Deasemenea, reviewul!
@diacrys: Ce răsfăț matinal pentru ochii mei... o călătorie artistică în muzeul meu olandez favorit.
Am făcut și eu pe acolo câteva ronduri de zi, plimbându-mă umilă printre capodoperele olandeze. Rembrandt e desigur vedeta care strălucește la Rijkmuseum, printul tenebrelor e mereu la fel de fascinant, el ne privește în diverse ipostaze și Rondul lui de noapte încheie epoca lui fericită.
Ca de obicei Galeria de onoare a secolului de aur e asaltată de turisti, brodată fiind de 8 capele pline de capodopere. Si eu am stat la coadă să-l văd pe Veermer și micile lui tablouri delicate... e un alt rege al picturii olandeze care dansează la el acasă, el e de asemenea unul din preferații mei. Sper vara viitoare să revăd muzeul, precis voi da din coate printre tablourile de aur. Felicitări pentru articol, călătorii minunate!
@mireille: Foarte inspirat i-ați caracterizat pe Rembrandt și Vermeer. De asemenea, mulțumesc că mi-ați reamintit detaliul cu cele 8 capele, care permit, de fapt, individualizarea unor secțiuni tematice distincte în această galerie construită inteligent pe principiul open space. Și eu sper să mai revăd muzeul într-o zi...
Pentru un review, subiectul este de calitate.
Rijkumuseum s-au Muzeul Național este un obiectiv turistic care nu trebuie să rămână nevizitat, în special pentru iubitorii de artă și în general pentru iubitorii de frumos.
Când l-am vizitat eu cu soția, intrarea principală era în reparație și am intrat în muzeu prin latura din partea dreaptă care la intrare avea o zonă cu spațiu verde foarte frumoasă, inclusiv nuferi (am fotografii). Ce oferă muzeul, nu are cum să nu placă oricărui privitor.
Frumoasă este și zona jur-împrejur. În spatele muzeului este un o zonă largă, cu un frumos mare bazin cu apă. și unde scrie cu litere mari cât omul I, AMSTERDAM.
În celălalt capăt al bazinului se află marea Sală de Concerte (Concert Grebow).
Recomand celor care dacă tot ajung acolo, să viziteze și Muzeul Diamantelor care se află în apropiere.
P-1 și P-2 m-au teleoportat în locuri pe unde am făcut pași.
Ar mai fi ceva de spus. Pictorul Rembrandt este mult apreciat de locuitorii Amsterdamului care i-au ridicat o statuie într-o zonă centrală a orașului, care-i poartă numele spunându-i-se Piața Rembrandt (am făcut o fotografie în fața acesteia).
Mulțumesc Dyacris pentru că mi-ai amintit de zone frumoase. Îți urez excursii tot atât de frumoase în anul care are vine.
@Mihai18: Un scurt ecou în pauza de meci de handbal feminin, Olanda /România...
In ziua de 4 decembrie au dispărut faimoasele litere, printr-o hotărăre a consililului municipal al Amsterdamului, mult dezbătută... s-a decis îndepărtarea simbolului turistic dintr-o zonă publică fierbinte, asaltată de turisti de 14 ani. Prea mulți turisti într-un spatiu limitat de mișcare, literele încurajau turismul de masă... 8 milioane de turisti într-o capitală cu 850 000 de locuitori... adio poze, cam 6000 de musafiri făceau zilnic poze în fața lor.
Muzeul de stat a fost în renovare 10 ani... pentru un look modern.
@mireille: Când a fost în renovare? Eu l-am vizitat în sept. 2016. Mulțumesc anticipat.
@mihaelavoicu: Te invit sa citesti un articol mai vechi despre muzeu, scris de mine, un mini ghid din 2014 cred, despre Rijkmuseum, care renaște în glorie (vezi impresii).
El a fost practic reinventat și reconstructia lui a durat fix 10 ani, marea deschidere a avut loc în aprilie 2013, în prezenta reginei...
în articol am prezentat noua lui oglindă... Rembrandt și Rondul de noapte au rămas în același loc.
@mireille:
Ciudată și totodată descurajantă hotărârea Cons. Mun. Amsterdam de a desființa emblema ori simbolul „I uramt de o inimă roșie și apoi cuvântul Amsterdam”
Și eu am fost acolo și am făcut fotografii dar oamenii erau rari în zonă și nu deranjam pe nimeni.
Dacă sunt atât de radicali, de ce nu închid Districtul Red Light care are o tentă imorală, ori Cafee Shopurile.
Faptul că numărul turiștilor este de cca. 9 ori mai mare ca numărul de locuitori, este benefic pentru că astfel turismul contribuie substanțial la venitul național. Cu turiști mai puțini ar fi mai mulți șomeri acolo.
Aș putea să scriu mult mai mult dar mă rezum numai la jumătatea plină a paharului.
Când am ridicat ochii, tot am găsit șters. Tot ce am scris, din gândurile și amintirile mele, legat de Rijksmuseum.
Tocmai își spuneam că am făcut peste 500 poze și că lucrarea ”Conspirația Batavilor ” era încă acolo.
nu mai repet. Am găsit șters tot.
Mulțumesc, mireille!
@Mihai18: Mulțumesc pentru comentarii, foarte utile precizările.
La următoarea vizită sper să văd și Muzeul Diamantelor, mi-ar plăcea foarte mult.
Și eu am observat exact aceste aspecte în 2010 (Districtul Red Light, Shopurile cu geamuri negre în număr mare, și abundența persoanelor dubioase din zona în care locuiam, nu departe de gara centrală). Din acest motiv în 2010 nici nu am apreciat Amsterdamul. De-abia la a doua vizită am perceput dimensiunea istorică și celelalte valențe culturale, deloc de neglijat.
Cu privire la I love Amsterdam, a fost în anii anteriori o tendință în marketing care s-a manifestat la nivel mondial, mai cu seamă cu privire la brandingul destinațiilor turistice. Probabil unele orașe au luat decizia să renunțe la acest tip de poziționare și în urma sfatului unor consilieri (pentru a nu se uniformiza prea mult în adoptarea acestei tendințe).
@mireille: Review-ul despre Rijkmuseum mi-a fost de mare folos acum un an, în plănuirea călătoriei.
@diacrys:
Muzeul Diamantelor este un obiectiv turistic interesant, mai mult pentru doamne. Este ușor de ajuns la el. De la Muzeul Rijkmuzeum, în partea dreaptă și la cca. 100 m. este o stradă cu clădiri rezidențiale. Pe colțul ei este muzeul, se observă ușor firma. Eu mai puțin doream să-l vizitez, dar dacă refuzam soția, în ziua aceea nu ar mai fi vorbit cu mine (glumesc)
Intrarea este prin magazinul de vânzări diamante, este interesant dar dezamăgitor în privința prețurilor. Intrarea în muzeu este direct din magazin, desigur cu plata unui bilet de intrare. Înăuntru, chiar este interesant și pentru bărbați. Acolo se lucrează, poți vedea cum se taie un diamant ori cum se slefuiește. Îl recomand.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Van Gogh în drumul lui spre soare - călătorie de suflet prin muzeul din Amsterdam — scris în 05.09.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Muzeul Willet-Holthuysen din Amsterdam, oglinda unor vremuri apuse — scris în 19.09.17 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Casa lui Rembrandt... pe urmele pictorului epocii de aur în gloriosul Amsterdam — scris în 10.05.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Odă poșetelor - Un muzeu unic cu cea mai mare colecție de poșete din lume — scris în 12.12.16 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Muzeul navigației din Amsterdam sau casa memorială a marinarului — scris în 23.11.15 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Amsterdam renaste in glorie la Rijksmuseum — scris în 01.09.14 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Muzeul Prostituţiei din Amsterdam – un salt în timp în spatele vitrinelor — scris în 12.02.15 de Larissa din BUCUREșTI - RECOMANDĂ